Зелени чај за инсулинску резистенцију?

fanstebre

Poznat
Poruka
9.572
Неке студије кажу да зелени чај помаже у контроли и успоравању негативног процеса неосетљивости на инсулин тј. инсулинске резистенције.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23803878/

Нисма пробао, све напитке са кофеином избегавам годинама већ, не знам какав учинак може да има сам зелени чај и која је разлика у односу на било који други напитак који садржи кофеин јер у неким студијама се јасно ставља до знања да је кофеин лош за особе које нису осетљиве на инсулин али неке студије кажу да је зелени чај добар па бих радије чуо још нечије мишљење или ако неко има још неких сазнања на ову тему.

Што се вежбања тиче ту студије сугеришу да тренинг снаге са оптерећењем повећава осетљивост рецептора на инсулин али да ако је превише напоран може да има и контра-ефекат због хормона стреса који постају превише активни и онд анегативно утичу на инсулин тако да ни ту нисам паметан коју границу интензитета одредити, да ли радити паверлифтерски тренинг или неки други.

Nikakvi čajevi tu ne pomažu nego promena načina života. Insulin se javlja posle jela. Ako često jedeš, malo malo pa neke grickalice, slatkiši... onda će ti uvek biti u telu i stvara se rezistencija. Prosto moraš da prestaneš sa jelom, pravi periode kad si gladan. Dakle doručkuješ u 9h, pa onda sledeći obrok u 18h pa opet ujutro... u međuvremenu ništa osim vode, sve drugo će opet podići insulin. Tako ćeš se očistiti od insulina. I drugi dobar način je bildovanje, dodaj par kg mišića, oni "upijaju" insulin. Ako imaš mnogo sala a malo mišića, onda si u problemu, moraš da ideš na ovu foru sa gladovanjem kako bi se očistio.

Па проблем је што се тешко стварају мишићи на инсулинској. На неком посебном режиму исхране сам већ 4 месеца где сам избацио све неке лоше ствари и смршао 14 килограма али резултат је и даље исти - блага инсулинска резистенција и тако ми је годинама већ. Имам сигурно мање од 15% масти и 87кг на 1.89цм али скоро да ми се све масне наслаге скупљају око стомака и нигде више, у рукама и ногама сам сув, наравно и даље на тесту оптерећења глукозом инсулин остаје повишен. Сви остали хормони су ми ок, само инсулин штрчи и више нисам сигуран ни д али је то инсулинска или постоји неки други процес у организму који то провоцира. Према речима ендокринолога није то велик ниво да би узимао неке лекове али опет ни исхраном то никако да се реши већ дуго времена, а осећам да ми психофизички смета ово стање јер тачно знам да осетим тај превелик скок инсулина после јела ма колико да је адекватан оброк био, спава ми се, мрзовољан сам, лењ, смањена енергија и генерално ми је константо смањена енергија, то ми је главни негативни осећај, па сам решио да уз исхрану и тренинг додам нешто неконвенционално попут чајева неких и слично.

Poslednja izmena:
На крају се испоставило да немам инсулинску резистенцију тј. реакција организма на глукозу је нормална иако су неке вредности скочиле али по мишљењу ендокринолога то није довољно да се установи ИР. На крају је испало да имам калцијум мало испод доње границе и да ме то доводи до замора и осећаја сличног паду шећера.....сваки ендокринолог нека друга прича.....нисма више паметан шта је....

Back