Zdravstvo u Americi

• Začetnik teme Začetnik teme Lule
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zašto je zdravstveno osiguranje u SAD toliko loše rešeno? Kad kažem loše ne mislim da je zdravstvena usluga loša, nego da je skupo i nedostupno svima.

Lečenje kao osnovna civilizacijska tekovina u tako razvijenoj i bogatoj zemlji trebalo bi da je skroz pokriveno, a ne da se dešava da čovek koga pogodi teška bolest dođe dotle da potpuno osiromaši.
Ili čak umre jer iako proda sve što ima opet bude nedovoljno
Samo da primetim jednu stvar. U Americi troškovi lečenja pojedinca ulaze u ukupan BDP (bilo nominalni bilo ppp ) dok su u zemljama koji imaju razvijen zdravstveni sistem i građajni su pokriveni troškovima lečenja iz državnog fonda ti troškovi ne ulaze u godišnje prihoode BDP-a.

Instalacija se naziva "Državna bolnica " autor je Edward Kienholz iz SAD-a . Baš je čudno odkud je jednom Amerikancu došla inspiracija za ovakvo delo. Kao što se da videti bolesnik leži u krevetu i čitav njegov svet, njegove misli (balon iznad) okrenute su ka bolnici. Kako to da je jednom Amerikancu pala na pamet takva hipotrofija svesti američkog državnog bolesnika. Zapita se čovek da možda takvu inspiraciju nije dobio u spoljnom svetu , u objektivnoj američkoj stvarnosti ?

ekeinholz-thestatehospital-21327557499253.png

Zato što se sve vrti oko para. Plaćaš i onda ti odbiju lečenje. (onomad neko ubio nekog direktora )
https://www.glasamerike.net/a/luidj...vstveno-osiguranje-brajan-tomson/7900473.html
A za to da je kao hitno pa te prime sećam se da je bio članak da su izbacivali pacijente bez zdravstvenog
u uličicu iza bolnice za vreme korone.
Tako da , samo moliš boga da ti se ne desi neka strašna bolest.
Mada , i ovde je tako.
Pare se vrte oko bolesti i smrti.

Zato što se sve vrti oko para. Plaćaš i onda ti odbiju lečenje. (onomad neko ubio nekog direktora )
https://www.glasamerike.net/a/luidj...vstveno-osiguranje-brajan-tomson/7900473.html
A za to da je kao hitno pa te prime sećam se da je bio članak da su izbacivali pacijente bez zdravstvenog
u uličicu iza bolnice za vreme korone.
Tako da , samo moliš boga da ti se ne desi neka strašna bolest.
Mada , i ovde je tako.
Pare se vrte oko bolesti i smrti.
Bilo, jeste, biće. No news at all.

mislim da je glavni problem u Americi to sto zdravstveno osiguranje nije obavezno, kao sto je slucaj npr. vecini evropskih druava. u EU/Evropi te u vecini zemalje niko ne pita da li hoces lil neces da se osiguras, jednostavno ti skinu sa plate hteo ti to ili ne. ako bi ljudi u Americi odvajali isti iznos za osiguranje kao sto se u Evropi placa, verovatno bi imali adekvatno osiguranje.
moja supruga i ja placamo u Nemackoj zdravstveno osiguranje ukupno za nas (celu porodicu) nekih 20-25.000 € godisnje. tj kao sto rekoh, skinu nam sa plate, niko nas nista ne pita hoces/neces. kada bi u Americi ljudi placali svojevoljno toliko para, verujem da bi bili i oni za te pare solidno osigurani. mislim da je to sve pitanje ljudske neodgovornosti i pohlepe, mnogi ljudi ne shvataju ozbiljnost toga da moraju da imaju osiguranje, sve dok se ne razbole... posle kukaju!

mislim da je glavni problem u Americi to sto zdravstveno osiguranje nije obavezno, kao sto je slucaj npr. vecini evropskih druava. u EU/Evropi te u vecini zemalje niko ne pita da li hoces lil neces da se osiguras, jednostavno ti skinu sa plate hteo ti to ili ne. ako bi ljudi u Americi odvajali isti iznos za osiguranje kao sto se u Evropi placa, verovatno bi imali adekvatno osiguranje.
moja supruga i ja placamo u Nemackoj zdravstveno osiguranje ukupno za nas (celu porodicu) nekih 20-25.000 € godisnje. tj kao sto rekoh, skinu nam sa plate, niko nas nista ne pita hoces/neces. kada bi u Americi ljudi placali svojevoljno toliko para, verujem da bi bili i oni za te pare solidno osigurani. mislim da je to sve pitanje ljudske neodgovornosti i pohlepe, mnogi ljudi ne shvataju ozbiljnost toga da moraju da imaju osiguranje, sve dok se ne razbole... posle kukaju!

Ko sto kažeš, nije obavezno, pa posle kukaju kad stigne račun.

Inače odličan plan koji pokriva sve živo je $600-$700, a za $1,000 mesečno te hladi i lepezom 😉

pa jeste obavezno, ponudi ti firma svake godine na primer dva plana, tipa, da platis vise unapred manje kasnije, ili obrnuto
i onda ti placas na primer 5000 za godinu dana, odbijaju ti od plate po 400, a maksimalni iznos koji moze da i se isttera is dzepa bude na primer 10, pa ti dodje nekih 15k

desava se da ljude posalju na prinudni odmor, i onda automatski prestaje osiguranje,a oni nemaju dovoljno para da ga sami placaju, npr. duplo od onih 400 recimo 800 mesecno, i onda se nadju u procepu, ali opet ko ne plati racun, ne mogu da mu kazu VRATI ZDRAVLJENAZAD,kao sto mogu za auto, vec ljudi prosto ne plate ogromne iznose, i ide se u bankrot, sve se brise

Ko sto kažeš, nije obavezno, pa posle kukaju kad stigne račun.

Inače odličan plan koji pokriva sve živo je $600-$700, a za $1,000 mesečno te hladi i lepezom 😉
da, ja sam poslat na prinudni pre vise godina, osiguranje prestaje, i onda opcija 1000 dolara da sam placam, ali odakle ako sam upravo ostao bez posla? da je zena otisla npr. tada da se poradja, traze osiguranje, ono prestalo da vazi, sta cu onda?
a sa osiguranjem je kostalo mozda nekoliko hiljada recimo 5, sve vrhunsko

Znam da sva moja rodbina iz EU ili USA rade zube u Srbiji.

Zubi spadaju u dodatnu zastitu, i “obicni” planovi ne pokrivaju tu uslugu.
A većina ljudi skrtari na svom zdravstvenim planu (čitaj da bi manje mesečno placali) pa zato dolaze u Srb kod zubara.

Ista stvar u BC, u Kanadi, gde je zdravstvena zaštita besplatna, ali zubari su posebna kategorija, mora posebno osiguranje da se uzme ili da platiš sam popravku

da, ja sam poslat na prinudni pre vise godina, osiguranje prestaje, i onda opcija 1000 dolara da sam placam, ali odakle ako sam upravo ostao bez posla? da je zena otisla npr. tada da se poradja, traze osiguranje, ono prestalo da vazi, sta cu onda?
a sa osiguranjem je kostalo mozda nekoliko hiljada recimo 5, sve vrhunsko
Pa kad ostaneš bez posla ili su prihodi ispod minumuma, onda se prijaviš na Healthcare Marketplace, gde dobiješ jako povoljne planove koji pokrivaju osnovno osiguranje i ne daj bože neke urgentne procedure.

Zubi spadaju u dodatnu zastitu, i “obicni” planovi ne pokrivaju tu uslugu.
A većina ljudi skrtari na svom zdravstvenim planu (čitaj da bi manje mesečno placali) pa zato dolaze u Srb kod zubara.

Ista stvar u BC, u Kanadi, gde je zdravstvena zaštita besplatna, ali zubari su posebna kategorija, mora posebno osiguranje da se uzme ili da platiš sam popravku
zubno jeste posebno, nije skupo, ali je limitirano na 1000 i nesto dolara godisnje, ne moz' od babe devojka, pa se zato ljudima isplati da idu i rade sve odjednom, umesto 1 po 1 unazad godinama
npr. ciscenje kamenca, nisi radio, i sad mora dubunsko, moras da doplatis par stoja,a inace bi bilo besplatno sa osiguranjem; a zamislimo vece zahvate... ili decije proteze, kaze zena da su joj istresli silne neke hiljade, ne primaju osiguranje,a to stalno mora da se doteze, ne moze iz jednog puta da se zavrsi

Pa kad ostaneš bez posla ili su prihodi ispod minumuma, onda se prijaviš na Healthcare Marketplace, gde dobiješ jako povoljne planove koji pokrivaju osnovno osiguranje i ne daj bože neke urgentne procedure.

koliko njih zaista uzme osiguranje kada ostane bez posla, imajuci u vidu cenu:

The average monthly cost of COBRA coverage is between $400 and $700 per person. However, the cost can vary depending on several factors, including the state you live in and the size of your family.

koliko njih zaista uzme osiguranje kada ostane bez posla, imajuci u vidu cenu:

The average monthly cost of COBRA coverage is between $400 and $700 per person. However, the cost can vary depending on several factors, including the state you live in and the size of your family.
Ima znacajno jeftinije, bukvalno za $100 - $150 mesečno (preko H. Marketlace).

A ljudi sto kažeš štede, ne osiguraju se, posle im sistem kriv kad ne daj bože dodje račun koji ne mogu da plate.

Ima znacajno jeftinije, bukvalno za $100 - $150 mesečno (preko H. Marketlace).
4x jeftinije, 4 puta manje pokriveni, manje dobiju
A ljudi sto kažeš štede, ne osiguraju se, posle im sistem kriv kad ne daj bože dodje račun koji ne mogu da plate.
ja znam ljude koji su pokriveni preko kompanije, stigne im racun, njihov deo da plate., i samo ga bace, kazu da se bolnica vec naplatila dovoljno od osiguranja recimo 80%... pa i ja imam neki zaostatak, pojma nemam kako sam ga nakarikao, ali imamo hsa, pa cemo valjda da placamo, a mozda i necemo.. znam i coveka pred penzijom, a nije ni naceo hsa, ima bar 10x vise na njemu od mene, kada on misli da se leci, pitaj boga, da li ceka medicare mozda medicaid... ma ne veruju ljudi lekarima od korone, to ja mislim

Poslednja izmena:
Rodjak koji zivi u Americi je za vreme korone zvao Hitnu pomoc i dosli su ali sa njima i vatrogasci.
Nigde veze ali tako je u Americi i zato su mu uzeli 3500$.
I onda Amerika sjajna.
U stvari i nije losa ako zaradjujes lepe pare.

Rodjak koji zivi u Americi je za vreme korone zvao Hitnu pomoc i dosli su ali sa njima i vatrogasci.
Nigde veze ali tako je u Americi i zato su mu uzeli 3500$.
I onda Amerika sjajna.
U stvari i nije losa ako zaradjujes lepe pare.
Pa objasnjenje je vrlo jednostavno.
U Srbiji hitna pomic ti kao dodje za dz, a kad primis platu drzava ti je vec skinula svoj deo kolaca za taj besplatni dolazak.
Ameri imaju drugaciji pristup, plati osiguranje do nivoa koji mislis da je najbolji za tebe, i srazmerno tome si pokriven potencijanim dogadjajima, ukljucujuci voznju hitnom.

Daleko od toga da je njihov sistem savrsen (i to je svima jasno) ali jedan radno zaposlen čovek može bez problema da se osigura na solidan paket bez nekog značajnog finansijskog izdatka (u odnosu na platu). Ljudskoj svesti je teško da prihvati stav zašto da dajem $500 ili $1000 mesečno, a nije mi ništa.

Inače ovde su i vatrogasci obučeni da asistiraju pri saobraćajnim udesima, pa izlaze zajedno sa ambulantnim kolima da pomognu na licu mesta…
Ono sto ljude ljuti, je na primer ti placas taj prevoz do te bolnice, a oni narkici sto padnu na ulici tu pomoć dobiju za dž, jer država zna da ne mogu da plate a ne mogu da ih ostave na ulici u takvom stanju…

Zdravstvo je očigledno svuda postalo veliki problem, ili mora mnogo da platiš, ili čekaš mesecima na intervenciju. Zaista tužno i zastrašujuće za sve nas..

4x jeftinije, 4 puta manje pokriveni, manje dobiju

ja znam ljude koji su pokriveni preko kompanije, stigne im racun, njihov deo da plate., i samo ga bace, kazu da se bolnica vec naplatila dovoljno od osiguranja recimo 80%... pa i ja imam neki zaostatak, pojma nemam kako sam ga nakarikao, ali imamo hsa, pa cemo valjda da placamo, a mozda i necemo.. znam i coveka pred penzijom, a nije ni naceo hsa, ima bar 10x vise na njemu od mene, kada on misli da se leci, pitaj boga, da li ceka medicare mozda medicaid... ma ne veruju ljudi lekarima od korone, to ja mislim
Svakako, koliko para toliko muzike…
Isto tako i pokrivenost u %, možeš razne kombinacije da izabereš, tj koliko hoćeš da placas iz svog džepa.

Za nas gastose još postoji i opcija da odeš u Srbiju ili Kubu ( za Amere teze, ali Kanadjani idu) recimo, pa neke jednostavnije operacije platiš kesom, em uslugu dobiješ odmah, em ti se finansijski isplati.

Back