Zdravstvo u Americi

• Začetnik teme Začetnik teme Lule
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lule

Veoma poznat
Poruka
10.160
Zašto je zdravstveno osiguranje u SAD toliko loše rešeno? Kad kažem loše ne mislim da je zdravstvena usluga loša, nego da je skupo i nedostupno svima.

Lečenje kao osnovna civilizacijska tekovina u tako razvijenoj i bogatoj zemlji trebalo bi da je skroz pokriveno, a ne da se dešava da čovek koga pogodi teška bolest dođe dotle da potpuno osiromaši.
Ili čak umre jer iako proda sve što ima opet bude nedovoljno

Zašto je zdravstveno osiguranje u SAD toliko loše rešeno? Kad kažem loše ne mislim da je zdravstvena usluga loša, nego da je skupo i nedostupno svima.

Lečenje kao osnovna civilizacijska tekovina u tako razvijenoj i bogatoj zemlji trebalo bi da je skroz pokriveno, a ne da se dešava da čovek koga pogodi teška bolest dođe dotle da potpuno osiromaši.
Znas kako, ja sam bio u USA i recimo tamo ima nasih ljudi koji zive godinama bez ikakvih papira, imaju izmisljen socijalni broj itd...E sad nekima od njih su trebale neke hirurske intervencije i stase desi? |Nista, odes u bolnicu, oni ustanove da ti treba operacija i operacija se mora desiti...To sto ti nemas nikakve papire, nema veze.... Posle par meseci ti stizu racuni na adresu na kojoj stanujes... Ignorises sve to i zivis idalje bez problema z:mrgreen: ...Ko ima love, placa...Ko nema, ko je bankrot, moze da zivi u USA bez problema...Takodje znam neke nase koji su recimo razvedeni u USA i nisu placali alimentaciju uopste,a dete skoro punoletno u slucaju ovog jednog...Nije imao papire, ali kada je dosao u cetrdesete godine resi on da zavrsi sebi USA pasos...Odradio je to i kada je usao u legalne tokove i poceo da vozi kamion, stiglo je pismo u kome se kaze da ce morati da plati sve sto je do tada preskocio, svaku alimentaciju od rodjenja deteta..Sadje imao dobar posao i zavrsio je papire i doslo je vreme za naplatu...Do nije ima pare i dobar posao, funkcionisalo se nekako kakoje moga, ali doslo je vreme da moze da mu se uzme sta duguje....

Meni je puno osoba reklo tako cemo i mi , svi gledaju da nam uvale i po prihvatanju svega ispasce da ce i kod nas biti tako...
Tako je meni receno....ljudi koji imaju vise iskustva i vide sta se sprema , odozgo tako kazu...

Ja se samo setim da je sad radnicki prosek godina zivota 52 i cutim....time sam sve rekao...

Znas kako, ja sam bio u USA i recimo tamo ima nasih ljudi koji zive godinama bez ikakvih papira, imaju izmisljen socijalni broj itd...E sad nekima od njih su trebale neke hirurske intervencije i stase desi? |Nista, odes u bolnicu, oni ustanove da ti treba operacija i operacija se mora desiti...To sto ti nemas nikakve papire, nema veze.... Posle par meseci ti stizu racuni na adresu na kojoj stanujes... Ignorises sve to i zivis idalje bez problema z:mrgreen: ...Ko ima love, placa...Ko nema, ko je bankrot, moze da zivi u USA bez problema...Takodje znam neke nase koji su recimo razvedeni u USA i nisu placali alimentaciju uopste,a dete skoro punoletno u slucaju ovog jednog...Nije imao papire, ali kada je dosao u cetrdesete godine resi on da zavrsi sebi USA pasos...Odradio je to i kada je usao u legalne tokove i poceo da vozi kamion, stiglo je pismo u kome se kaze da ce morati da plati sve sto je do tada preskocio, svaku alimentaciju od rodjenja deteta..Sadje imao dobar posao i zavrsio je papire i doslo je vreme za naplatu...Do nije ima pare i dobar posao, funkcionisalo se nekako kakoje moga, ali doslo je vreme da moze da mu se uzme sta duguje....
Ali nije baš normalno živeti na crno.

Ima toliko načina gde može da se zaradi novac i toliko stvari na koje se baca. Samo lečenje ne košta toliko koliko osiguranje pakuje.

Opet prenosim priče svog rođaka kojeg sam spomenula u skorašnjoj temi (pa nas jedan kolega forumsš naribao ).
On plaća skupo to osiguranje, a opet kad mu je ženi trebala neka operacija, morao je da doplati neku veliku cifru.
Ležanja jednog dana u bolnici (na stranu cena intervenvije) je skuplje nego u luksuznom hotelu.

Da dodam jos jednu zanimljivost... Tamo ljudi mnogo vole da volontiraju i rade za dzabe u zelji da pomognu drugima...Pa tako poneki bez nadoknade kad zavrse sa poslom idu recimo da drze znak stop(izlaze na trotoar sa njim obuceni u florescentnu odecu) , na mestima gde se prelazi ulica, gde deca uglavnom prelaze ili gde staju skolski autobusi...Ili tako idu da volontiraju kada se odrzavaju razne manifestacije, kao redari, ma mnogo je toga gde oni tako idu za dzabe da pomognu zajednici, a pomenuo sam to na ovoj temi. Jer kada je moj drug isao da se usiva u bolnicu, gospodja od osamdesetak godina je tu volontirala, a znate sta je bio njen posao...Da svira harfu, pacijentima koje usivaju u tom trenutku, smatraju valjda da to opusta.... Ma sou...E i to Emerika...

Čim ovoga proglašavaju za sveca mnogo loše.

cee4dbd7-bf99-4060-91c5-e00a2e618217_658x894.jpg

Demokraqtija, valjda ? :kafa:

Nisam baš upoznata sa američkim prilikama, ali ono što znam je da se prilikom ugovaranja posla, ugovara i zdravstveno (ne znam za socijalno ukupno) osiguranje, tako da bolji poslovi imaju i bolje osiguranje.
Pretpostavljam da je to posledica specifičnog kapitalističkog sistema koji kao takav vrvt samo u USA postoji. Nemaju oni taj liberalno ekonomski ideal slobodnog tržišta, nema niko, i tamo je država spasila investicione banke, ali i najmanji znak socijalne politike oni odmah proglašavaju komunizmom i tome se (socijalnim merama) često najsiromašniji opiru, oni koji su zaista koristili Obama Care npr.

Isto je fascinantno kako su pristali na društveni ugovor gde država ne može da garantuje minimum sigurnosti građanima nego im je prosto rekla - eto, naoružajte se da biste se odbranili.

Jako je malo zdravstveno osiguranih u Americi, ostala dokumenta kao npr. platne kartice već ima svako

mnogo bolje pitanje je zasto je u Evropi zdravstvena zastita mnogo bolje resena. Odgovor na to pitanje se direktno reflektuje na situaciju u USA.

Back