Zdravstvo pred bankrotom - smanjuju se prava pacijenata

gost 186661

Elita
Poruka
24.166
Prihodi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) znatno su umanjeni, te će prava nekih grupa pacijenata biti smanjena, kaže direktor te institucije Aleksandar Vuksanović. Vukasnović u intervjuu za list Danas navodi da se štednja i racionalno trošenje svakog dinara nameću kao imperativ kako se ne bi urušio čitav sistem .
"Fond raspolaže sa 400 miliona evra manje nego 2008. godine. Takođe, te godine je 2,1 milion ljudi u Srbiji bilo prijavljeno na zdravstveno osiguranje kao zaposleno, i poslodavci su za većinu plaćali zdravstveno osiguranje. Danas je zaposlenih 1,6 miliona, a za veliki broj njih poslodavci ne uplaćuju zdravstveno, što dramatično utiče na prihod Fonda, koji se finansira od doprinosa koje mi kao osiguranici sami uplatimo", kaže on.

Vukasnović ističe da postoji nejednakost u ostvarivanju prava između različitih grupa pacijenata.
"Naime, pojedine grupe pacijenata koje su bolje organizovane, podržane od strane struke i javnosti imaju prava na terapije, pomagala, i uopšte lečenje u skladu sa najsavremenijim trendovima svetske medicine, što mi svakako podržavamo, ali isto tako, neke druge, slabo organizovane grupe pacijenata nemaju ni približno takav nivo kvaliteta zdravstvene zaštite", ističe direktor RFZO-a.

Dodaje da sve to dovodi do nejednakosti između osiguranika koji bi po nekim moralnim, ali i zakonskim načelima trebalo da imaju jednak ili približno jednak obim prava.
http://www.novimagazin.rs/vesti/zdravstvo-pred-bankrotom---smanjuju-se-prava-pacijenata

Где испари пола милијуна запослених,
кад је морало бити бар још толко новозапослених, по обећањима брезалтернативних 2008.?
И какве то неједнакости помиње господин, зар постоје грађани првог и другог реда у творевини обећане будућности?
 
Па кад се ексминистар Томица лечио у Швабији, експреШједник се осушио ко сарага(много ради!:hahaha:), а за драматурга нема могућности за детоксикацију и први гроник Војводине не успева да регулише тонажу онда мсм...шта рећи о срБској медицини???
 

Back
Top