Zdravstveno osiguranje sveštenih lica

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Dе Sisti

Legenda
Poruka
63.987
Na osnovu čega se Amfilohije leči u državnoj bolnici, kada njegov poslodavac i firma za koju radi, ne uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje ?
Na osnovu ZAKONSKE odredbe.
:rtfm:

ZAKON O OBAVEZNOM ZDRAVSTVENOM OSIGURANjU
("Sl. list CG", br. 6/2016, 2/2017, 22/2017, 13/2018 i 67/2019)

https://www.paragraf.me/propisi-crnegore/zakon-o-zdravstvenom-osiguranju.html
Član 6,
Osiguranici, u smislu ovog zakona, su:
...

18) vjerska lica i vjerski službenici.
 

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
25.865
ZAKON O CRKVAMA I VERSKIM ZAJEDNICAMA
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Član 29
Sveštenici, odnosno verski službenici imaju pravo na zdravstveno i penzijsko i invalidsko osiguranje, u skladu sa zakonom.
Radi unapređivanja verske slobode, u saglasnosti sa crkvama i verskim zajednicama, sredstva za zdravstveno i penzijsko i invalidsko osiguranje sveštenika odnosno verskih službenika mogu se obezbediti u budžetu Republike Srbije, u skladu sa zakonom.
Ako se u budžetu Republike Srbije obezbede sredstva, Vlada utvrđuje iznose sredstava za ostvarivanje socijalnih prava sveštenika odnosno verskih službenika, ravnopravno i srazmerno broju vernika pojedinih crkava i verskih zajednica, prema poslednjem popisu stanovništva u Republici, pri čemu se na crkve i verske zajednice sa malim brojem vernika može primeniti načelo pozitivne diskriminacije.
Crkve i verske zajednice mogu osnivati samostalne fondove za socijalno odnosno zdravstveno i penzijsko i invalidsko osiguranje svojih sveštenika odnosno verskih službenika, u skladu sa svojim autonomnim propisima.
Sveštenik, odnosno verski službenik koji je strani državljanin, vrši trajnu službu u skladu sa zakonom i autonomnim pravom crkve ili verske zajednice i ima stalni boravak u Republici Srbiji, uživa sva prava iz ovog člana, u skladu sa zakonom.
https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_crkvama_i_verskim_zajednicama.html
***********************************

У Србији имају право.
 

gost 386492

Poznat
Poruka
8.208
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.