Zdravstveni sistem Srbije

Rayela

Legenda
Poruka
71.814
Zdravstveni sistemi funkcionisu dobro u uslovima gde je i finansiranje istih konstantno.
U Srbiji to vec godinama, a mozemo reci i decenijama to vise nije slucaj.
Da li je to navika, neznanje, ili samo nada da ce sve biti i mora da bude isto kao sto je nekada bilo?
Ljudi koji nisu uplatili skoro nista ili uplacuju neki minimum u zdravstvo ocekuju od istog da bolnice budu sredjene,
da lekari i medicinsko osoblje bude ljubazno i predusretljivo, da su lekovi besplatni, da svako ima mogucnost
i mesto u bolnicama za najkomplikovanije operacije i terapije.
Nazalost, nema nikoga ko ce ljudima objasniti da tako nijedan sistem ne moze da funkcionise.

Koliko meni uzimaju za zdravstveno mogla bih da uzmem privatno i da imam full sve.
Da mogu da biram sigurno bih uplacivala u privatno od drzavnog na zalost nikakve koristi sem da ispisu bolovanja po potrebi.

Privatno jeste zanimljivo za jako mlade ljude sa visokim primanjima, nego se taj mlad covek, uda, ozeni,
dobije decu i onda je vrag odneo shalu jer bi morao ( uzimam neki primer bzvze) da umesto 100 evra koje placa sada,
placa 400 evra, s tim da sto je stariji to vise placa, a najvise tek kad pocne neka penzija.
Zdravstveni su sistemi ( kao i penzijski) diljem Evrope finansirani tako da jedna generacija placa za generaciju
koja vise ne radi, ali je i ta generacija placala za generaciju svojih roditelja.

Privatno jeste zanimljivo za jako mlade ljude sa visokim primanjima, nego se taj mlad covek, uda, ozeni,
dobije decu i onda je vrag odneo shalu jer bi morao ( uzimam neki primer bzvze) da umesto 100 evra koje placa sada,
placa 400 evra, s tim da sto je stariji to vise placa, a najvise tek kad pocne neka penzija.
Zdravstveni su sistemi ( kao i penzijski) diljem Evrope finansirani tako da jedna generacija placa za generaciju
koja vise ne radi, ali je i ta generacija placala za generaciju svojih roditelja.
To je sve u redu dok zdravstvo pruza nesto..Silom prilika imala sam u porodici par tezih slucajeva koji su sve morali privatno placati a uslovi u bolnicama katastrofalni.
Pa se pitam...sto ja placam 100 evra i vise mesecno preko 10 godina a kada mi bilo sta treba moram privatno.

To je sve u redu dok zdravstvo pruza nesto..Silom prilika imala sam u porodici par tezih slucajeva koji su sve morali privatno placati a uslovi u bolnicama katastrofalni.
Pa se pitam...sto ja placam 100 evra i vise mesecno preko 10 godina a kada mi bilo sta treba moram privatno.

To jeste u Srbiji i strashno i tuzno. Ljudi uplacuju, a ne dobijaju nista.
Mene jos vise nervira situacija u Srbiji da recimo ti uplacujes godinama, a za te tvoje pare
neka povlascena kasta ( uglavnom politicari i njihovi neki poklisari, ukljucujuci i siru i uzu porodicu)
imaju sve najbolje i sve besplatno.

Znam vise primera kada su clanovi porodica obolelih donirali celom odeljenju nove jastuke,pokrivace..Naravno sve nestalo...
Nije istina da nemaju ni da okrece te jadne bolnice.
Drzavni zubari uzimaju privatno pare od ljudi za proteze a koriste drzavni materijal za izradu istih...
Ne kazem da nema savesnih lekara,no ja tog jos nisam upoznala,sem ukoliko nije neka prehlada u pitanju.
Nije da i krivim njih...Sta znam...Nije moje da im sudim ili bilo sta...
No da drzava nema para za krecenje,jastuke i pokrivace...Da sve bude koliko toliko primereno ljudima...U to ne verujem.

Zdravstveni sistemi funkcionisu dobro u uslovima gde je i finansiranje istih konstantno.
U Srbiji to vec godinama, a mozemo reci i decenijama to vise nije slucaj.
Da li je to navika, neznanje, ili samo nada da ce sve biti i mora da bude isto kao sto je nekada bilo?
Ljudi koji nisu uplatili skoro nista ili uplacuju neki minimum u zdravstvo ocekuju od istog da bolnice budu sredjene,
da lekari i medicinsko osoblje bude ljubazno i predusretljivo, da su lekovi besplatni, da svako ima mogucnost
i mesto u bolnicama za najkomplikovanije operacije i terapije.
Nazalost, nema nikoga ko ce ljudima objasniti da tako nijedan sistem ne moze da funkcionise.
Чуо сам да Норвешка има врло јак пензиони и здравствени фонд, а за Аустрију сам се лично уверио.

У земљама које имају ове фондове, пензиони фон је највећи фонд у земљи.

Нажалост, Србија је потрошила те фондове, и уместо да се лечимо и примамо пензију од својих пара које смо уплаћивали у те фондове, они су постали проточни бојлер, па се те паре обезбеђују од тренутно запослених.

Мој пријатељ, директор једное приватне осигуравајуће куће,срачунао је оцу, који је прошле године пензионисан, колику би пензију имао да је уместо у ПИО уплаћивао у приватну осигуравајућу кућу, имао би 4 пута већу пензију, а здравствене услуге би му биле 100% покривене чак и када би се лечио у приватном здравственом сектору.

Али како уплаћивати приватно осигурање када је законом обавезно уплаћивати државно?

Дакле, нема шта да се објашњава људима, осим да је Србија недовршена држава.

Sta reci o zdravstvu u Srbiji,a ne zgroziti se.Priznajem da ih je drzava zapostavila,sto se tice plata,ali im narod zato ama bas ni malo nije kriv,da se istresaju na njemu.Opet kazem zao mi je,jer ima tu i dobrih doktora,samo ne mogu doci do izrazaja,od ovih koruptivnih.

Back