Zdravstvena ustanova odbija lečenje

Imam potrebe da par puta idem u DZ u drugi grad. Pre neki dan mi na salteru kazu da vise ne dolazim osim da predjem tu za stalno. Pre toga su jedva odradili stvari za koje su imali upute kao hitno u istoj ustanovi dok se nisam iznervirao i zapretio prijavom MZ. A oni meni sudom zato sto ih ometam u radu i pretim.

Свако се лечи према месту пребивалишта. Тамо где му је здравствени картон и где му је изабрани лекар.

Хвала Богу, немам појма како ми се зове изабрани лекар. Изабрах га (је) пре више од десет година, можда и петнаест, појма немам ко је она. Не посећујем лекаре, и надам се да нећу још дуго, па баш и не могу да кажем да разумем проблеме пацијената, јер их немам.

Али, кад погледамо ово што је Мита поставио, ван матичног дома здравља, лече само у хитним ситуацијама (што ти је пружено). А овај део о боравишту баш и нисам разумео из текста.

Из твоја два реда, рекло би се да су ти пружили хитну услугу, а за редовно лечење су те упутили да ту пребациш картон или да идеш код свог лекара у свој дом здравља. Како ти је ницк белгредбој, рекло би се да ти је матични дом здравља у Београду, а квалитет здравствене заштите је, можда, ипак у Београду бољи него ван истог.

Здравствени систем нам је тром, а против система се не може. Мислим да би настао хаос када би свако могао да ушета у било који дом здравља у Србији и тражи медицинску услугу, зато се медицинска услуга пружа према месту пребивалишта. Кад ти није хитно, имаш свој Дом здравља, према месту пребивалишта.

ПС. Не знам зашто се свађате са сестрама по домовима здравља. Тиме себи само штету наносите. Цивилизован дијалог ће вам више врата отворити од претњи. Шта би ти значила та "пријава министарству здравља"? У одговору ће рећи да су ти пружили хитну услугу која ти је била потребна, а после те упутили да се јављаш свом изабраном лекару и матичном дому здравља, или да пребациш картон код њих, ако хоћеш код њих да се лечиш. Поступали су по правилима здравственог система у Србији.

Poslednja izmena:
Здравствени систем нам је тром, а против система се не може.
По Јућубу слушам како је државни здравствени систем тром и у Британији и Канади.

Ако тамо не могу да га направе ефикаснијим, како ми, овде, да очекујемо да нам државни здравствени систем ради као сат? Ако желимо перфектну услугу, ту су приватне здравствене установе, а ако желимо да не плаћамо додатно, мораћемо да поштујемо правила тромог државног зравственог система. Здравствене услуге су скупе, па је боље да поштујемо правила тромог државног здравственог система.

И да се трудимо да што више бринемо о себи, како би нам здраствене услуге требале што ређе.

По Јућубу слушам како је државни здравствени систем тром и у Британији и Канади.

Ако тамо не могу да га направе ефикаснијим, како ми, овде, да очекујемо да нам државни здравствени систем ради као сат? Ако желимо перфектну услугу, ту су приватне здравствене установе, а ако желимо да не плаћамо додатно, мораћемо да поштујемо правила тромог државног зравственог система. Здравствене услуге су скупе, па је боље да поштујемо правила тромог државног здравственог система.

И да се трудимо да што више бринемо о себи, како би нам здраствене услуге требале што ређе.
Ovo se ne slažem. I državnu uslugu plaćamo papreno. Trebalo bi da možemo daje koristimo.

Zdravstveni sistem u Srbiji je neodrziv i hitno je potrebna kompletna reorganizacija, i to tako da:

1. Primarna zdravstvena zastita bude realizovana iskljucivo kroz privatne prakse. Te prakse će biti "izabrani lekar".

2. Sekundarna da se realizuje kroz privatne i drzavne bolnice.

3. Drzavno zdravstveno osiguranje da ostane samo za socijalne slucajeve. Za sve ostalo: privatno.
4. Da u svim praksama i bolnicama podjednako budu priznata i privatna i drzavna osiguranja, tako da pacijent ne mora da razmilja ni o cemu osim da ponese zdravstvenu knjizicu osiguranja koje ima.
5. Privatna osiguranja da moraju da imaju minimalan obavezni paket, koji podrazumeva zve ono sto RZZO danas pokriva.

I to je to.
Tih pet koraka bi doprineli zdravoj konkurenciji, a sve u korist pacijenta

Ovo se ne slažem. I državnu uslugu plaćamo papreno. Trebalo bi da možemo daje koristimo.

Папрено?

Не бих рекао.

Један плаћа а троје се лече.

Плаћа се 10-ак посто од плате.

Е, сад...идемо код лекара кад имамо грип и кијавицу. Па меримо, толико сам пара дао, а само ишао код лекара опште праксе и дерматолога.

А шта ако нас задеси тешка несрећа, па нам треба хемотерапија, дијализа и сл?

КОлико то заиста кошта? Ко зна колико то кошта, а ми плаћамо 10-ак % од бруто плате. Пффф...и не осети се. Е, сад ћеш рећи, па да али плаћамо цео радни век. Па, да али док смо млади, од тога што плаћамо, лече се наши родитељи, па се лече наша деца, а тек кад мало остаримо кренемо ми да трошкарамо то што смо плаћали.

Здравство пуно кошта. Лекари, лекари специјалисти, разна опрема, истраживања у лечењу болести, лекови, лежања по болницама...ко зна колико то све кошта. Ја не знам, али знам да је скупо.

Папрено?

Не бих рекао.

Један плаћа а троје се лече.

Плаћа се 10-ак посто од плате.

Е, сад...идемо код лекара кад имамо грип и кијавицу. Па меримо, толико сам пара дао, а само ишао код лекара опште праксе и дерматолога.

А шта ако нас задеси тешка несрећа, па нам треба хемотерапија, дијализа и сл?

КОлико то заиста кошта? Ко зна колико то кошта, а ми плаћамо 10-ак % од бруто плате. Пффф...и не осети се. Е, сад ћеш рећи, па да али плаћамо цео радни век. Па, да али док смо млади, од тога што плаћамо, лече се наши родитељи, па се лече наша деца, а тек кад мало остаримо кренемо ми да трошкарамо то што смо плаћали.

Здравство пуно кошта. Лекари, лекари специјалисти, разна опрема, истраживања у лечењу болести, лекови, лежања по болницама...ко зна колико то све кошта. Ја не знам, али знам да је скупо.
Kolika ti je plata toliko ode na zdravstvo i penziono, tako da to nije malo uopšte.
A koliko ih ima što su sami a plaćaju?
Plus, sad se plaćaju lekovi i snimanja kod specijaliste, ništa nije besplatno.
Znači po tvome, ja plaćam za druge što su jako bolesni.
Nigde logike. A gde je što čekaš minimum 6 meseci za neki pregled i snimanje?
Zdravstvo jeste uništeno, tu nema rasprave.

Kolika ti je plata toliko ode na zdravstvo i penziono, tako da to nije malo uopšte.

За доприносе за здравствено (десетак посто) добијеш здравствену услугу. Ти, твоји родитељи, твоја деца, комшија који није имао среће у животу да је у прилици да плаћа здравствено јер је цео живот болестан.

Једна хемотерапија поједе све што је неко уплатио у фонд здравственог осигурања.

За пензионо, добијеш пензију. Одеш у шесет у пензију, живиш деведесет, тридесет година примаш пензију.

И испаднеш жртва?

То су две различите ствари (не трпај их у исти кош), а здравствено плаћамо 10ак посто од бруто плате, дакле, минимум неки. А оно је скупо.

А знаш шта је ОСИГУРАЊЕ? То ти је кад сви плаћају премију, а користи је само онај коме се деси осигурани случај. Нпр. кад пољопривредник плаћа осигурање од елементарне непогоде (киша, мраз, град....). Може он пуно да плаћа, па да му се никад не деси осигурани случај. А ономе коме се деси осигурани случај (суша или град, нпр.), да тај коме се десило, добије новац од осигурања, да преживи до наредне сезоне.

Питао сам колегу чета колико кошта порођај, хемотерапија и дијализа (а где је све остало).

Хвала Богу што се лечимо само од прехладе и кијавице, па нам не требају озбиљне здравствене интервенције. Једна скупа терапија поједе три целокупне уплате које учинимо за цео радни век.

Nigde logike.
Да, баш тако. Ко ради, плаћа за све остале, и оне који не раде. Преко тебе, осигурани су чланови твоје породице (нпр. ако једно ради у породици, отац или мајка, преко њега су осигурани директно и други родитељ и деца). Плус, писах о суштини осигурања. Сви плаћају премију, а користе само они које погоди осигурани случај.

Од твог доприноса се финансирају све здравствене услуге свима којима требају. И старима и болеснима и деци. Мало је оних који уплаћују, а пуно оних који користе.

Плаћа се ПАРТИЦИПАЦИЈА. Сама реч каже. Партиципација је ДЕО. Плаћаш само делић услуге.

И то је сасвим ок.

Сви плаћају осигурање, а ко користи, нека мало и дода, да не би баш цео терет пао на све, па и оне који не користе.

Написах да не знам ко ми је изабрани лекар и да никад не идем код лекара. Хвала Богу што је тако, и надам се да никада нећу морати. Али ако будем морао, знам да ми то неће бити (вероватно) велики финансијски терет, ако то буде нека стандардна болест.

За доприносе за здравствено (десетак посто) добијеш здравствену услугу. Ти, твоји родитељи, твоја деца, комшија који није имао среће у животу да је у прилици да плаћа здравствено јер је цео живот болестан.

Једна хемотерапија поједе све што је неко уплатио у фонд здравственог осигурања.

За пензионо, добијеш пензију. Одеш у шесет у пензију, живиш деведесет, тридесет година примаш пензију.

И испаднеш жртва?

То су две различите ствари (не трпај их у исти кош), а здравствено плаћамо 10ак посто од бруто плате, дакле, минимум неки. А оно је скупо.

А знаш шта је ОСИГУРАЊЕ? То ти је кад сви плаћају премију, а користи је само онај коме се деси осигурани случај. Нпр. кад пољопривредник плаћа осигурање од елементарне непогоде (киша, мраз, град....). Може он пуно да плаћа, па да му се никад не деси осигурани случај. А ономе коме се деси осигурани случај (суша или град, нпр.), да тај коме се десило, добије новац од осигурања, да преживи до наредне сезоне.

Питао сам колегу чета колико кошта порођај, хемотерапија и дијализа (а где је све остало).

Хвала Богу што се лечимо само од прехладе и кијавице, па нам не требају озбиљне здравствене интервенције. Једна скупа терапија поједе три целокупне уплате које учинимо за цео радни век.
Hvala bogu, ali kad se stvarno razboliš onda ćeš da vidiš kakvi su stvarno doktori.

Hvala bogu, ali kad se stvarno razboliš onda ćeš da vidiš kakvi su stvarno doktori.

Под доктори, мислиш на лекаре?

Ја не подносим лекаре као особе, и више пута сам их пљувао овде на форуму.

Незаслужено имају комплекс Бога. Мисле да су битни, а истина је да имају такав препотентан став јер раде са јадним људима, па су њихови парнтери у том односу лекар-пацијент, погрбљени и тужни људи (због болести), па се ови осећају надмоћно и ту своју надмоћ пројектују свуда па и ван свог посла.

Не видим какве взее има што ћу видети какви су доктори са оним што сам горе писао. Писао сам да треба да поштујемо правила здравственог система (јер ћемо боље проћи него да их не поштујемо), и писао сам да плаћамо здравствено осигурање и да га користе они којима треба.

Какве везе то има са ружном препотенцијом лекара, па кад си остале без аргумената, решила си да ми предвидиш болест да бих на својој кожи осетио тромост српског државног здравственог система и препотентност лекара.

Незаслужено имају комплекс Бога. Мисле да су битни, а истина је да имају такав препотентан став јер раде са јадним људима, па су њихови парнтери у том односу лекар-пацијент, погрбљени и тужни људи (због болести), па се ови осећају надмоћно и ту своју надмоћ пројектују свуда па и ван свог посла.

Не видим какве взее има што ћу видети какви су доктори са оним што сам горе писао. Писао сам да треба да поштујемо правила здравственог система (јер ћемо боље проћи него да их не поштујемо), и писао сам да плаћамо здравствено осигурање и да га користе они којима треба.

Какве везе то има са ружном препотенцијом лекара, па кад си остале без аргумената, решила си да ми предвидиш болест да бих на својој кожи осетио тромост српског државног здравственог система и препотентност лекара.
Ne, mislim videćeš kakav je zdravstveni sistem.

Daj bože da si ceo život zdrav. Ne želim ti ništa loše.

Рекох горе. Такав је и у Канади и у Британији, а вероватно и већини осталих крштених земаља.

Јбг... сваки систем који је државни, мора да буде тром. Нећеш на свету наћи систем коме је држава послодавац, а да је ефикасан. Осим, можда Дубаи, захваљујући неисцрпном новцу.

Али, што се тиче знања лекара, образовани су (по правилу). Имамо здравствену инфраструктуру (али и пуно лоших ствари, наравно). Систем који се градио много деценија, са свим својим предностима и манама.

Ни најмање не правдам тром систем. Али сматрам да је он неминовност и да треба да се помиримо са тим и да функционишемо у оквиру система када је здравље у питању. Не правдам тромост и лоше ствари којих има милион. Али ако ми затреба здравствена заштита, знам да ћу се трудити да поштујем и писана и неписана правила здравственог система, да бих могао да се излечим (или излечим члана породице).

Простора за критику и за побољшање увек има. Али каквих здравствених система има по свету, није баш да смо много лоше прошли.

ukinuti zdravstvo kao drzavni sistem
ostaviti privatnicima da otvaraju bolnice labaratorije i ordinacije, ne zadrzavati za zdravstvo na platama vec ih davati radnicima

privatne osiguravajuce kuce mogu da preuzmu da prave pakete zdravstvenih zastita (osnovni, prosireni, puni...) koji ce pokrivati deo troskova ostalo placa pacijent

i pustiti darvina a radi svoj posao....

Ако тамо не могу да га направе ефикаснијим, како ми, овде, да очекујемо да нам државни здравствени систем ради као сат?
Sećam se da sam u Kanadi na pregled specijaliste čekao i po par meseci. Tamo su većina lekara specijalista privatnici, ali tarife određuje država i plaća ih državno (ili pokrajinsko) osiguranje. Znači odeš na pregled i ne platiš ništa, država im plati. Ali pošto država određuje koji je maksimum koji mogu da zarade, oni praktično za dva dana nedeljno to zarade i onda većinu nedelje ne rade, i zato se čeka na pregled mesecima.

Tako da mislim da je sistem bolji kod nas.

Plaćaš i za sebe. Realno malo veća operacija "pojede" godišnje osiguranje.

Sećam se da sam u Kanadi na pregled specijaliste čekao i po par meseci. Tamo su većina lekara specijalista privatnici, ali tarife određuje država i plaća ih državno (ili pokrajinsko) osiguranje. Znači odeš na pregled i ne platiš ništa, država im plati. Ali pošto država određuje koji je maksimum koji mogu da zarade, oni praktično za dva dana nedeljno to zarade i onda većinu nedelje ne rade, i zato se čeka na pregled mesecima.

Tako da mislim da je sistem bolji kod nas.
Gde si nasao Kanadu da poredis sa nama.

Mom drugaru je cale umro u Kanadi pre 30 godina i jos uvek prica o tome. To gde su oni bili pre 30 godina, mi necemo biti ni za 300 godina.

Back