Zdravlje prostate

mačka zagrebačka

Stara legenda
Moderator
Poruka
83.210
Tekst o povezanosti zdravlja prostate i seksualne aktivnosti kod muškaraca
preuzeto s linka
https://net.hr/magazin/zdravlje/mus...-od-raka-31e4df76-381b-11ee-9378-deb2d71ff9cd
1691783479215.png


znači pitanje glasi koliko vodite brigu o ovom dijelu vašega zdravlja :ceka:
 
semebundeve-prirodni lek za prostatu

Prostata je žlezda smeštena ispod bešike i važan je deo muškog reproduktivnog sistema. S godinama, mnogi muškarci se suočavaju s problemima prostate koji mogu dovesti do neugodnih simptoma i smanjenja kvaliteta života. Problem može biti uvećana prostata ili upala, što može uticati na mokrenje i seksualnu funkciju. Srećom, postoje prirodni načini za održavanje zdrave prostate, koji mogu pomoći u smanjenju rizika od problema s prostatom. U ovom članku ćemo se fokusirati na prirodne lekove i namirnice koje su se pokazale korisnima u održavanju zdrave prostate.
Zdrav način života i pravilna ishrana odličan su prirodni lek za prostatu. Takođe i uzimanje dodataka ishrani koji sadrže hranjive sastojke koji su važni za zdravlje prostate, mogu pomoći u očuvanju zdravlja prostate i smanjenju rizika od problema s prostatom.

Najbolji prirodni lekovi za prostatu​

Kurkuma: Kurkuma je začin koji se koristi u kuhinji i poznat je po svojim antiinflamatornim svojstvima. Istraživanja su pokazala da kurkuma može pomoći u smanjenju upale prostate te važi za dobar prirodni lek za prostatu. Možete je koristiti kao začin u jelima ili kao dodatak ishrani u obliku kapsula.

Seme bundeve: Seme bundeve sadrži fitosterole koji mogu pomoći u smanjenju simptoma uvećane prostate, te važi za dobar prirodni lek za prostatu. Takođe je bogato cinkom koji je važan za zdravlje prostate. Možete ga jesti sirove ili ih dodati u salatu.

Sok od brusnice: Sok od brusnice može pomoći u prevenciji infekcija urinarnog trakta, te može biti odličan prirodni lek i za prostatu. Možete ga piti svakodnevno kao dodatak ishrani.


Đumbir: Đumbir je začin koji se koristi u kuhinji i poznat je po svojim antiinflamatornim svojstvima. Istraživanja su pokazala da đumbir pomaže u smanjenju upale prostate. Možete ga koristiti kao začin u jelima ili kao dodatak ishrani u obliku kapsula.

Sok od nara: Sok od nara sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u zaštiti prostate od oštećenja delovanjem slobodnih radikala. Možete ga piti svakodnevno kao dodatak ishrani.
Kopriva: Koren koprive sadrži vitamine i minerale kao što su vitamin C, gvožđe i magnezijum koji mogu pomoći u poboljšanju zdravlja prostate. Takođe može pomoći u smanjenju upale i poboljšanju mokrenja, te je preporučljivo koristiti koprivu kao prirodni lek za prostatu.

Borovnice: Borovnice su bogate antioksidansima i pomažu u smanjenju upale prostate. Takođe, borovnice mogu pomoći u poboljšanju zdravlja krvnih sudova i cirkulacije krvi u prostati. Možete ih jesti sirove ili dodati u smuti ili salatu.

Brokoli: Brokoli je povrće bogato hranjivim sastojcima i može pomoći u prevenciji raka prostate. Istraživanja su pokazala da sastojci u brokoliju mogu pomoći u sprečavanju rasta ćelija raka prostate. Možete ga jesti sirov, kuvan ili dodati u smuti.
Maslinovo ulje: Maslinovo ulje sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju upale prostate. Takođe, maslinovo ulje poboljšava cirkulaciju krvi u prostati. Možete ga koristiti za pripremu hrane ili kao dodatak ishrani.

3 Leka za prostatu ruske tradicionalne medicine​

Zlatna Koren (Rhodiola Rosea)
Zlatni koren, poznat i kao rodiola rosea, jedna je od ključnih biljaka u ruskoj tradicionalnoj medicini. Ova biljka ima adaptogene osobine koje pomažu u smanjenju stresa, poboljšavajući opšte zdravlje organizma. Studije su pokazale da zlatna koren može imati pozitivan uticaj na hormonalnu ravnotežu muškaraca, uključujući i podršku zdravlju prostate.

Cedrovina (Sibirski Borov Pinus Sibirica)
Cedrovina, koja se dobija iz sibirskog bora, tradicionalno se koristi u Rusiji zbog svojih lekovitih svojstava. Bogata je vitaminima, mineralima i esencijalnim masnim kiselinama koje podržavaju imuni sistem i opšte zdravlje prostate. Ulje cedrovine često se koristi kao dodatak ishrani za muškarce kako bi ojačali svoj organizam.

Epilobium Parviflorum (Ivan Čaj)
Ivan čaj, poznat i kao Epilobium parviflorum, tradicionalno se koristi u ruskoj medicini za održavanje zdravlja prostate. Ova biljka ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju simptoma prostatitisa. Ivan čaj takođe ima diuretski efekat, što može doprineti smanjenju otoka prostate.

Minerali važni za zdravlje prostate​

Cink: Cink je mineral koji se nalazi u mnogim namirnicama poput crvenog mesa, morskih plodova, orašastih plodova i semenki bundeve. Istraživanja pokazuju da cink igra ključnu ulogu u zdravlju prostate i da muškarci koji uzimaju dodatke cinka imaju manji rizik od problema s prostatom. Preporučena dnevna doza cinka za odrasle muškarce je oko 11 mg.
Selen: Selen je još jedan mineral koji je važan za zdravu prostatu. Nalazi se u hrani poput brazilskih oraha, jaja, lososa i sardina. Istraživanja su pokazala da selen može smanjiti rizik od raka prostate i drugih problema s prostatom. Preporučena dnevna doza selena za odrasle muškarce je oko 55 mikrograma.

Vežbe i pravilna ishrana kao prirodni lek za prostatu​

Vežbe: Redovna telesna aktivnost može pomoći u održavanju zdrave prostate i poboljšanju protoka krvi u prostati. Preporučuje se vežbanje najmanje 30 minuta dnevno, pet dana nedeljno. Vežbe koje su korisne za zdravlje prostate uključuju trčanje, plivanje, hodanje i vožnju bicikla.
Pravilna ishrana: Pravilna ishrana je veoma važna u održavanju zdrave prostate. Preporučuje se konzumiranje hrane bogate hranjivim sastojcima poput povrća, voća, celih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i semenki. Takođe, treba izbegavati hranu koja je bogata zasićenim mastima i šećerom.

Važno je znati​

Održavanje zdrave prostate je važno za muško zdravlje. Postoji mnogo prirodnih načina za održavanje zdrave prostate, uključujući pravilnu ishranu, redovnu telesnu aktivnost i uzimanje dodataka ishrani koji sadrže hranjive sastojke važne za zdravlje prostate. Prirodni lekovi i namirnica koje smo spomenuli mogu pomoći za prostatu i smanjenjiti rizik od problema s prostatom.

Međutim, važno je napomenuti da svaki organizam reaguje drugačije na različite terapije i da ne postoji univerzalni lek koji će u potpunosti rešiti sve probleme s prostatom. Stoga, ako imate bilo kakvih problema s prostatom ili ste u rizičnoj grupi, poput muškaraca starijih od 50 godina, najbolje je posavetovati se sa svojim lekarom o najboljem načinu održavanja zdrave prostate i smanjenju rizika od ozbiljnijih problema...Izvor Lekovito i Zdravo
 

Back
Top