Zbog železare ugroženo 15.000 radnih mesta

_nobody_

Veoma poznat
Banovan
Poruka
10.370
Zbog železare ugroženo 15.000 radnih mesta:
http://www.novimagazin.rs/ekonomija/zbog-zelezare-ugroeno-jos-15000-radnih-mesta

Nema garancija da će Železara Smederevo posle 1. septembra ponovo proraditi a u problem u toj firmi može se odraziti na još 15.000 zaposlenih u industriji, upozoravaju u sindikatu. Ministar tvrdi da se nastavljaju razgovori sa potencijalnim strateškim partnerima.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da je nastavak rada Železare najavila odlazeća vlada, a o tome treba razgovarati sa novom vladom.

"Nije to pitanje samo Sartida, već kompletne metalske industrije i drugih grana industrije koje zavise od nje i oslikaće se na još oko 15.000 radnika", istakao je Orbović.

Prema njegovim rečima, evidentno je da u Železari postoje veliki problemi i da u ovom trenutku nema kupca, niti jasnog programa za Železaru.

Orbović je naveo da će radnici dok Železara ne počne rad koristiti godišnje odmore, ukoliko ih nisu iskoristili ili će uzimati 65 odsto od plate, što, kako je ocenio, nije dovoljno za život.

On je poručio da Železara mora da proradi, da se moraju obezbediti i sirovine i tržište, istakavši da to nije samo pitanje radnika i rukovodstva, već je neophodna i pomoć države.

Kada je reč o vladi, predsednik sindikata je zadovoljan, jer se sadašnji stavovi stranaka koje planiraju da formuraju vladu ne razlikuju od onih koje su iznele u razgovorima sa tom sindikalnom organizacijom pre izbora.

"Nema velike razlike i čini mi se da to ide u jednom pozitivnom smeru", rekao je Orbović i dodao da će nova vladi imati podršku Sindikata ako se dogovore o pokretanju privrede i ako ne dođe do smanjenja plata i penzija.

Ćirić: Razgovori sa potencijalnim partnerima

Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić najavio je danas da će se ove i sledeće sedmice razgovarati sa potencijalnim strateškim partnerom za Železaru "Smederevo". "Nadam da ćemo uspeti da napravimo neku vrstu dogovora sa nekim koga tretiramo kao stratešskog partnera. Da li u komercijanom ili u vlasničkom smislu, nije važno", rekao je Ćirić novinarima.

Podsećajući da će druga visoka peć na "tihom hodu" biti do septembra, Ćirić je rekao da srpska vlada pokušava da, u ovom zaista teškom trenutku dogovori sa nekim od zainteresvovanih kompanija jeftiniju cenu sirovina kao bi proizvodnja čelika u smederevskoj železari bila jeftinija.

"To je važno da bi se situacija normalizovala, pa da u nekom periodu, sasvim sigurno, pronađemo nekog kome će, ako je potrebno, Železara biti data i za jedan evro ili jedan dolar", rekao je srpski ministar ekonomije.

Ćirić je istakao da je za Železaru "Smederevo" veoma važno da se obezbedi kontinuitet proizvodnje i sačuvaju radna mesta. Prva visoka peć u Železari je nedavno ugašena.

Železaru "Smederevo" je krajem januara država otkupila za jedan dolar od američke kompanije Ju-Es Stil koja se povukla jer je poslovala sa gubicima. Ju-Es stil je 2003. godine kupio smederevsku zelezaru, tadašnji Sartid u stečaju.

Tender za izbor strateškog partnera za Železaru "Smederevo" raspisan je 18. aprila, a krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda bio 4. maj. Taj rok je dva puta produžen, prvo do 10. juna, a zatim do 10. septembra.

Tendersku dokumentaciju otkupile su tri zainteresovane kompanije Donjeck stil grup iz Ukrajine, Ural manjingend metalurdžikal kompani iz Rusije i Junajtid plzen niz Luksemburga.

Kako se bese ova situacija zove u sahu? Veciti sah? To kada nema resenja pa se stalno igra na sah da bi se forsirao remi. jedino sto ovde nema dobitka, samo gubici, koji se polako, ali sigurno opet, i opet, i opet, gomilaju.
_______

Dakle, Rusi se tu nesto guraju, iz kojih razloga, totalno nejasno. Da li je to politicka rokada, u kojoj konji (i konjine) igraju glavnu ulogu, nejasno. A ovaj Junajtid Plzen iz Luksemburga mi deluje kao vrlo solidan strateski partner. Vrlo poznat i priznat u metalurskoj industriji. Potreban Luksemburzanima kao piletu sise! :whistling:

_nobody_
 
Zbog Zutog Preduzeca izgubljeno 400 000 radnih mesta.

400000. Ali eto, ide dalja mala rokada. +15000. Da vidimo sta ce dalje. Koja ce velika industrija na steroidima da pukne. Mada, ako se malo bolje prisetim, sve je puklo sto je moglo da pukne.

Ah, pa da. Sledeca velika industrija je samo zuto preduzece, armija drzavnih cinovnika. +200000, za pocetak. :whistling:

_nobody_
 
400000. Ali eto, ide dalja mala rokada. +15000. Da vidimo sta ce dalje. Koja ce velika industrija na steroidima da pukne. Mada, ako se malo bolje prisetim, sve je puklo sto je moglo da pukne.

Ah, pa da. Sledeca velika industrija je samo zuto preduzece, armija drzavnih cinovnika. +200000, za pocetak. :whistling:

_nobody_
Ovo boldovano bi bilo nesto veoma dobro za Srbiju,konacno.Tih 200.000 prave velike troskove,te bi usteda u slucaju njihovog leta sa radnog mesta bila ogromna.Sa tim ustedjenim novcem bi se ozbiljno moglo investirati u realni sektor...
 
...Tih 200.000 prave velike troskove,te bi usteda u slucaju njihovog leta sa radnog mesta bila ogromna.Sa tim ustedjenim novcem bi se ozbiljno moglo investirati u realni sektor...

Bilo bi vrlo pozeljno. Ovako, trenutna situacija na terenu, ovi kurtini ne zele da sjasu, a murtini su poceli da se kesaju o drzavnu sisu. Cenim, uskoro ce Srbija imati u drzavnom sektoru i javnim preduzecima 1400000 zaposlenih, a u privatnom (realnom) sektoru 100000. Iz Samoupravnog Socijalizma u Primitivni Drzavni Komunizam. Neka je alal! :ok:

_nobody_
 

Back
Top