Због неувођења санкција Руској Федерацији, Србији поново прети укидање безвизног режима

комшија

Stara legenda
Poruka
83.616

1670799366710.png

Srbiji ponovo preti uvođenje viza: Hoće li nas EU žestoko kazniti


1670596755-shutterstock_494833513-visa-vucic.jpg

Autor: Nataša Latković 11. dec 2022 17:30

Srpske vlasti i dalje odolevaju pritiscima da uvedu sankcije Ruskoj Federaciji, pa sada pojedine države EU prete ponovnim uvođenjem viza za građane Srbije. Naime, holandski parlament je juče usvojio rezoluciju kojom poziva svoju vladu da u Briselu zatraži suspenziju bezviznog režima za Srbiju, dok se ne pridruži sankcijama prema Rusiji i usaglasi se sa viznim režimom. Sagovornici Nova.rs navode da se o hitnoj suspenziji bezviznog režima donosi većinom glasova, ali navode da “striktno gledano” usaglašavanje sa spoljnom politikom ne može da bude osnov za to.

Stopiranjem napretka u pregovorima sa Evropskom unijom pokazalo se kao nedovoljno jak vid pritiska na zvanični Beograd da uvede sankcije Ruskoj Federaciji. Holandija sada predlaže da se privremeno ukine bezvizni režim za Srbiju, ukoliko se se ne usaglasi sa viznom i spoljnom politikom EU. Traže da vize budu uvedene najkasnije do marta 2023.

To se navodi u rezoluciji koju je usvojio holandski parlament na predlog dva poslanika najvećih stranaka tamošnje vladajuće koalicije, a to su podržale i neke opozicione partije.

„Donji dom podržava naš predlog za stroži pristup Srbiji ako predsednik Vučić ne podrži sankcije Rusiji. Prekid procesa pridruživanja Srbije EU mogao bi da postane opcija. Nećemo oklevati da ga koristimo“, poručio je poslanik Jeoren Van Vajnharden.

Holandija traži vraćanje viza za Srbiju ukoliko ne uvedemo sankcije Rusiji

Iz nemačke vlasti traže: Prekinuti pregovore sa Srbijom zbog viznog režima


„Srbija da uvede sankcije Rusiji“: Usvojena deklaracija evropskih socijalista i demokrata


Ovo nije prvi put da se Srbiji preti ukidanjem bezviznog režima. Nedavno su iz EU stigla ozbiljna upozorenja da će to učiniti zbog neusklađivanja sa viznim režimom Unije. Tu poruku prenela je i evropska komesarka za unutrašnju Ilva Johanson.

Iz Brisela su saopštili da Beograd doprinosi naglom porastu migranata u EU preko Zapadnog Balkana, nakon čega su srpske vlasti brzo reagovale i ukinule vize pojedinim zemljama. Taj posao do kraja nisu završile.

Miloš Pavković iz Centra za evropske politike navodi za naš portal da je Savet EU olakšao procedure za hitnu suspenziju bezviznog režima 2018. i samim tim se ta odluka donese prostom većinom država članica.

“Ona može da bude na devet meseci. To je hitna suspenzija. Ovo je prvi put da se traži suspenzija pod izgovorom neusaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Do sada su razlog za to uglavnom bile ili preterane migracije ili organizovani kriminal i korupcija. Procedure za suspenziju viznog režima jesu olakšane, ali to ne znači da vrlo lako može da dođe do toga. Ja verujem i nadam se da neće”, kaže Pavković.

On dodaje da kada je reč o uklađivanju sa sankcijama Rusiji, tu i dalje nema napretka.

“I ovu inicijativu holandskog parlamenta bih više gledao kroz prizmu pritiska na Srbiju da se usaglasi sa spoljnom politikom EU. Ovo je više vid pritiska i poruka za Srbiju, jer striktno gledano usaglašavanje sa spoljnom politikom ne može da bude osnov za to”, kaže Pavković.

Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da će Srbija uvesti sankcije Rusiji samo ako nam “bukvalno bude Damoklov mač nad glavom”. Nemački mediji, sa druge strane, pisali su da je ukidanje bezviznog režima “najubojitije oružje” pritiska na Srbiju.

Ovo je Vučić pokušao da sakrije: Evo šta piše u deklaraciji EU iza koje je stao i predsednik Srbije

Vučić sakrio da je prihvatio EU dokument o sankcijama Rusiji


Postavlja se pitanje da li je ponovono uvođenje viza način da se Srbija privoli da uvede sankcije Moskvi.

“Bezivzni režim je nešto što je Srbiji donelo najveći napredak u odnosima sa EU 2009. Tada je bila i najveća podrška EU. To koristi i biznisu i građanima i za slobodno putovanje i trgovinu. To je veliki vidi pritiska, a Holandija je veoma uticajna. Kada ona nešto nametne na agendu, to je jasan signal za države koje su kritikovane da treba da povedu računa”, zaključuje naš sagovornik.

Dragiša Mijačić, član Nacionalnog konventa za EU, navodi za Nova.rs da postoji pretnja da se Srbiji ukine bezvizni režim. On ipak ističe da bi to bila drastična mera koju nije lako sprovesti, čak i kada ima pritisaka pojedinih članica EU.

“Problem je u bezviznom režimu koji Srbija ima sa nekoliko zemalja Azije i Afrike, npr. Indijom, Tunisom i sl. EU je tražila od Srbije da ukine bezvizni režim sa tim zemljama, ali to nije lako učiniti jer je Srbija (Jugoslavija) imala međudržavne sporazume o slobodnom putovanju sa tim zemljama jop od ranih 60-tih. Trenutno se radi na uvođenju viza za te zemlje, ali na način da se ne naruše bileteralni odnosi sa njima. To je važno u kontekstu Kosova jer te zemlje nisu priznale otcepljenje”, zaključuje Mijačić.

link

Европски парламент је Руску Федерацију прогласио терористичком државом. С тим у вези, време је да ЕУ промени свој благонаклон однос према анти-европском и анти-Србијанском режиму председника СНС-а. Зато захтев Холандије охрабрује да из Уније најзад крећу да дувају неки други ветрови.
 

bas kao

Elita
Poruka
19.738
Oliver Varelji (Varhely), komesar Evorpske unije (EU) za proširenje, pozdravio je odluku Srbije da uvede vize Indiji.
a sta njega briga za nas i indiju, isto kao i onu berbocku za nas i kosovo? mislim, jel pitao njih neko nesto?
 
O

Omnipresent

Gost
Opet lupetanja...

Kako vam ne dosadi...

Da su Ameri hteli da uvedemo Rusiji sankcije - morali bismo. Jeftini energenti i njima odgovaraju. Ne bi dolazila njihova privredna komora ovde.

Hajde, molim te, neko nešto može bez njih da odluči. Smešni ste.

Bolje vi gledajte svoje zemlje, nego stalno gurate nos u tuđe dvorište. Dosadnjakovići.
 

Top