Zbog čega veliki broj hrišćana veruje u teoriju evolucije?

Božija riječ prenosi ono što je ljudima potrebno za spasenje. Nije u pitanju enciklopedija svega.
Ako pise u bibliji ovako
Stih za pamcenje.Tako je Bog stvorio dva velika svetla. Napravio je jace svetlo da vlada danom. Napravio je manje svjetlo da vlada nocu. On je takodjee napravio zvezde.
I ti onda kazes e nihe tako nego ovako naravno da pravo u oci gledas bozu i kazes lazes bozo.Galileo je u pravu a ne ti.

Ako pise u bibliji ovako
Stih za pamcenje.Tako je Bog stvorio dva velika svetla. Napravio je jace svetlo da vlada danom. Napravio je manje svjetlo da vlada nocu. On je takodjee napravio zvezde.
I ti onda kazes e nihe tako nego ovako naravno da pravo u oci gledas bozu i kazes lazes bozo.Galileo je u pravu a ne ti.
Kako se to protivi Galileu?

Kako objašnjavate to da hrišćani veruju u teoriju evolucije?
Kao obrazovani su i savremeni ljudi, pa ih je blam da veruju
u kreaciju? Ili ih je samo sramota da kažu u šta veruju zaista?

To su "tradicionalni hrišćani" kakav sam i sam.
Mi smo hrišćani zbog pripadanja svom rodu i srpskome narodu, kao i zbog veličanstvenosti ljubavi Gospoda našeg Isusa Hrista koji je junak i inspiracija svetu vekovima, a ne zato što verujemo u hodanje po vodi i sl.

A na šta tačno misliš? Određeni opisi iz Pisma se ne podudaraju sa modernom astronomijom jer su ih zapisali drevni ljudi koji nisu imali takva znanja a Bog nije smatrao za shodno da im naredi da to zapišu.
ma otkud ti znaš šta bog hteo ili nije, prelešćuješ se.
ne vadi se pameću svojom nego kako poštuješ zapovesti tako ispoštuj i stvaranje sveta jer piše na samom početku stvori bog nebo i zemlju i dalje opis izgleda zemlje i svemira.
po bibliji zemlja je najstarije nebesko telo i ne možeš ti sad kao hrišćanin da tražiš kompromis i smišljaš kao ljudi su to onda tako mislili. onda to nije bogonadahnuto već samo još jedan u nizu mitova.

ma otkud ti znaš šta bog hteo ili nije, prelešćuješ se.
ne vadi se pameću svojom nego kako poštuješ zapovesti tako ispoštuj i stvaranje sveta jer piše na samom početku stvori bog nebo i zemlju i dalje opis izgleda zemlje i svemira.
po bibliji zemlja je najstarije nebesko telo i ne možeš ti sad kao hrišćanin da tražiš kompromis i smišljaš kao ljudi su to onda tako mislili. onda to nije bogonadahnuto već samo još jedan u nizu mitova.
Ako je boza to slagao pa sve je onda i drugo.

Pa stvarno kako izracuna 6 iljada godina
5.1 Ovo je pleme Adamovo. Kad Bog stvori čoveka po obličju svom stvori ga.
5:2 Muško i žensko stvori ih, i blagoslovi ih, i nazva ih čovek, kad biše stvoreni.
5:3 I požive Adam sto trideset godina, i rodi sina po obličju svom, kao što je on, i nadede mu ime Sit.
5:4 A rodiv Sita požive Adam osam stotina godina, rađajući sinove i kćeri;

evo ti početak pa dalje sama računaj
znači adam je imao 130 godina kada je dobio sita pa + sitove godine kada je dobio sina...

Kako objašnjavate to da hrišćani veruju u teoriju evolucije?
Kao obrazovani su i savremeni ljudi, pa ih je blam da veruju
u kreaciju? Ili ih je samo sramota da kažu u šta veruju zaista?
Kognitivna disonanca?

Znam da mnogi veruju da je Bog stvorio čoveka ali da postoji evolucija u smislu svesti, kao i da priroda i biljni i životinjski svet mogu da evoluiraju onako kako nauka to zamišlja.
To mi je ok.

I sam sam jedno vreme kao hrišćanin verovao u to

Dobro ima bozina sektetarica
ma kakvi to je čisto ljudsko na osnovu nekakvih mitova i priča. jahvistički pogled na svet doživljava revoluciju pojavljivanjem Isusa iz nazareta i njegovih učenika koji menjaju osnove judaizma. bog više nije monada već troičan. zakoni više ne važe i traži se vera u Isusa kao sina kog lično bog poslao i koji obećava blagostanje kad odapneš vaskrsneš i večno živiš.
to obećanje je bilo primamljivo.

ma kakvi to je čisto ljudsko na osnovu nekakvih mitova i priča. jahvistički pogled na svet doživljava revoluciju pojavljivanjem Isusa iz nazareta i njegovih učenika koji menjaju osnove judaizma. bog više nije monada već troičan. zakoni više ne važe i traži se vera u Isusa kao sina kog lično bog poslao i koji obećava blagostanje kad odapneš vaskrsneš i večno živiš.
to obećanje je bilo primamljivo.
Bog ni u SZ nije monada.

Back