Zbog čega u nešto verujete ili ne verujete?

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
Nismo svi u mogućnosti baš sve da proverimo kroz lično iskustvo,
niti kroz složene eksperimente. Imamo mnogo znanja koja ne
pripadaju nama, u smislu da nismo sami do njih došli, već smo
ih samo pozajmili. Na osnovu čega verujete da je nešto istina,
a da se niste sami u to uverili?
Da li na osnovu toga što je to rekao neko koga smatrate autoritetom?
Zato što većina obrazovanih ljudi u to veruje?
Da li uopšte čvrsto verujete u to ili samo sa rezervom?
Da li se usuđujete da verujete samo intuitivno? Kad samo imate
osećaj da je nešto istina, mada nemate racionalna opravdanja za
to.
Ili..
Zbog čega verujete na nije istina nešto što niste sami proverili?

to.
Ili..
Naravno da ne treba da otkrivamo toplu vodu ili tocak ako ih ljudi koriste hiljadama godina, prihvatimo da to postoji i da sluzi toj svrsi.
Naravno da ne sumnjamo u tvrdnju lekara da je nesto lose po zdravlje, matematicara da postoji dokaz za odredjenu teoremu, automehanicara da su plocice na diskovima kocnica pojedene, Piksiju da smo igrali kao zmajevi na prvenstvu u Nemackoj... ali zasto bi verovali neklom politicaru koji kaze da ce teci med i mleko kad on dodje na vlast ili da je njegov protivnik uradio to ili to, novinaru da je ta estradna zvezda rekla bas tako kao je on preneo, zasto bi verovali nekom anonimcu koji pise po forumu o teorijama zavere recimo?

to.
Ili..
Zašto gosn Jasna ovako teška tema po ovu vrućinu? :roll:

Naravno da ne treba da otkrivamo toplu vodu ili tocak ako ih ljudi koriste hiljadama godina, prihvatimo da to postoji i da sluzi toj svrsi.
Naravno da ne sumnjamo u tvrdnju lekara da je nesto lose po zdravlje, matematicara da postoji dokaz za odredjenu teoremu, automehanicara da su plocice na diskovima kocnica pojedene, Piksiju da smo igrali kao zmajevi na prvenstvu u Nemackoj... ali zasto bi verovali neklom politicaru koji kaze da ce teci med i mleko kad on dodje na vlast ili da je njegov protivnik uradio to ili to, novinaru da je ta estradna zvezda rekla bas tako kao je on preneo, zasto bi verovali nekom anonimcu koji pise po forumu o teorijama zavere recimo?
Automehaničari najbolje vole one koji im veruju. :kafa:
Moda političar u moru laži i istinu neku kaže? Kako ćeš je prepoznati?

Automehaničari najbolje vole one koji im veruju. :kafa:
Moda političar u moru laži i istinu neku kaže? Kako ćeš je prepoznati?
Zasto bih uopste slusao sta pricaju? Od nekadasnjih obecanja o ljubavi i blagostanju u nasem "braku" uvek na kraju dodjemo do toga da nije istina to sto su obecavali, cak nije istina da smo im mi prva ljubav iako su tvrdili da su bili totalno nevini dok nas nisu ugledali. Neki stariji ljudi su kazivali da je politika k.urv.a, vec najmanje 20 godina verujem da su to govorili mudri ljudi.

Zasto bih uopste slusao sta pricaju? Od nekadasnjih obecanja o ljubavi i blagostanju u nasem "braku" uvek na kraju dodjemo do toga da nije istina to sto su obecavali, cak nije istina da smo im mi prva ljubav iako su tvrdili da su bili totalno nevini dok nas nisu ugledali. Neki stariji ljudi su kazivali da je politika k.urv.a, vec najmanje 20 godina verujem da su to govorili mudri ljudi.
Nemam pojma što bi ih slušao. Ne slušam ih ni ja. Samo te pitam da li je
moguće da neko u moru laži izgovori i neku istinu i kako ćeš je prepoznati.

Zašto gospodin jasna.. :zeek: jel to neki novo normalni način oslovljavanja?

Ne znam šta bi tu trebalo da bude teško. I odgovor ''nemam pojma, nisam
o tome nikada razmišljao'' je odgovor na temu.
Izvinjavam se.. gospodjice Jasna. Neznamzašto sam tako napisao.. jednstvno previd. :roll::dash:
Eto sad vjerujem da si se naljutila.. mada možda ipak nisi. Hoću da ne vjerujem u to, ali intuicija me često vara.. kako god, ipak.. ne vjerujem da nećeš prihvatiti moju vjeru u dobre ljude. :D

Da li naši umovi zaista primaju sadržaje poput prazne posude? Ili ove sadržaje filtriraju naše intuicije, te apriorne kategorije o prostoru i vremenu?
Naprosto, Kant se pre svega pitao kako uopšte znamo to što znamo?

O svetu, o kosmosu, o drugim ljudima, o politici i vlasti? Zapitajmo se i sami. Putem naših čula (iskustva) ili putem našeg razuma? U svojoj teoriji saznanja, Kant je vešto ujedinio ta dva. Zatim, u dobu neizvesnosti i prevrata, pitao se kako uopšte možemo znati da je nešto zaista stvarno? Pokazujući da su znanju potrebna i čulna iskustva i čisti razum, Kant je zapravo pokazao da je čvrsto (sa)znanje moguće i da stvarnost – postoji.

Aleksej Kišjuhas

Izvinjavam se.. gospodjice Jasna. Neznamzašto sam tako napisao.. jednstvno previd. :roll::dash:
Eto sad vjerujem da si se naljutila.. mada možda ipak nisi. Hoću da ne vjerujem u to, ali intuicija me često vara.. kako god, ipak.. ne vjerujem da nećeš prihvatiti moju vjeru u dobre ljude. :D
Ne znam ni ja zašto, ali u slučajnosti ne verujem.. to će biti sledeća teška tema.. :think:
pripremite se.. mogu i neku literaturu da preporučim..

Intuicija ne vara. Jedino je muka prepoznati je.

Da li naši umovi zaista primaju sadržaje poput prazne posude? Ili ove sadržaje filtriraju naše intuicije, te apriorne kategorije o prostoru i vremenu?
Naprosto, Kant se pre svega pitao kako uopšte znamo to što znamo?

O svetu, o kosmosu, o drugim ljudima, o politici i vlasti? Zapitajmo se i sami. Putem naših čula (iskustva) ili putem našeg razuma? U svojoj teoriji saznanja, Kant je vešto ujedinio ta dva. Zatim, u dobu neizvesnosti i prevrata, pitao se kako uopšte možemo znati da je nešto zaista stvarno? Pokazujući da su znanju potrebna i čulna iskustva i čisti razum, Kant je zapravo pokazao da je čvrsto (sa)znanje moguće i da stvarnost – postoji.

Aleksej Kišjuhas
Kao u onoj čuvenoj zen pričici ''šoljica čaja'', naši umovi primaju sadržaje poput
prazne posude, dok smo deca. Od toga se formira ego, koji kasnije sve filtrira
u skladu sa onim što već zna. Automatski se odlučuje šta je tačno, šta nije tačno
i jako se teško menjaju definicije i uverenja.

to.
Ili..
Jednostavno mi je imalo smisla. Znaš u šta i kako vjerujem. Nemam priču da mi se javio Bog ili da me obasjalo znanje sa visine jednostavno sam proučavao i kliknulo mi je vremenom.

Back