Slavan
ne i poznat
- Poruka
- 10.180
Čuveno Srpsko "Carstvo" koje je trajalo godinu dana... od 1526. do 1527. godine na čelu sa samoproglašenim carem.
Eto... Vojvodina je ipak nekada davno makar na godinu dana bila carstvo za sebe... srpsko carstvo.
A kome je Vojvodina pripadala pre 1526. godine i vekovima nakon 1527. godine?
I opet iz početka... Kako je to Vojvodina ušla u sastav Srbije? Mislim na ovu Srbiju posle raspada Otomanske imperije... Ne mislim na velika carstva iz daleke prošlosti posebno ne na globalno srpsko carstvo od pre 17 hiljada godina.
Не, није Војводина и није толико. То није стари историјски појам, већ Војводина као појам и јесте створена као српска, управо ради тога је и створена, и као таква се присаједињује Србији.
Нема потребе да наводим хронолошки када је и ко владао на тој територи, а верујем да и знаш.
Није у томе поента. Српска Војводина (или Војводство Српско) је створена као тежња српског народа у Аустријском царству, као самоуправа. Ако под "припадањем" подразумеваш власт, припадали су и други делови Србије различитим властима. Ако смо се ослободили Османлија, ослободили смо се и Аустријанаца. Оно што је битно, иако се етничка структура мењала, као и свуда, већинско становништво је на својој земљи имало потребу да створи своју државу. У овом контексту, право питање би било откуд Војводина у Аустријском царству? Нити је били етнички аустријска, нити Аустријанци полажу право на њу.
Коначно, не знам да ли је нужно рећи, јер одговор је познат, Војводина је у Србији, зато што је народ, на Великој народној скупштини, одлучио да се присаједини српској држави, а српска војска ју је ослободила. Суштина је исказана у имену - Војводина (је) Србија.
Poslednja izmena: