Због чега је толико много православаца испуњено мржњом?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

menjam.se

Iskusan
Banovan
Poruka
5.939
Извињавам се ако наслов делује мало провокативно.

На форуму сам уочио један образац, који нисам приметио ни код једне друге вере. Што се неко више дичи Христом и православљем, то је испуњенији мржњом и гордошћу, и редовно интелектуално прилично слаб и врло разочаравајуће опште културе.

Не мислим на вернике као такве. Прави верници као да ћуте, да се не истичу, али стварно на форуму има бар 15-20 аждаја којима Бог, Христ, православље Србија и српство само сипају из уста, а уопште се не баве собом, него само улазе у сукобе, вређају друге, називају их папистима, грохотом се смеју трулим фазонима, једни другима вичу "Хвала, брате!" и "Тако је, брате!" док се подржавају, а генерално поред својих личних (не)квалитета само демонстрирају срамотно непознавање сопствене историје, историје цркве, чак и правописа који се учи у основној школи.

Колико је особина православља да буди оно најгоре у човеку? Обично се такве ствари приписују исламу и исламским фанатицима, али шта са овим православним? Мрзе Јевреје, мрзе ове, мрзе оне, бацају проклетство на све и свашта, а другим Србима говоре "ви нисте Срби!" и оптужују их да су Хрвати, паписти, издајници, Јевреји и сл.

Ја православље доживљавам на један сасвим други начин, као религију мира, љубави и унутрашње смирености, скромности и полажења од себе, а ово је нешто сасвим обрнуто. :confused:

Ја имам правило да не пишем на религији управо због таквих али ћу га овом приликом прекршити.

Бићу слободан да кажем да на прави начин доживљаваш православље.

А ови што се овако понашају и себе узимају суд другима посетићу на речи из Св. Писма Новога Завета "Не судите да вам се не би судило".
Велики је проблем кад ревност не буде усмерена на прави начин и из неких разлога прерасте у фанатизам.
Но, ту помоћи нема.
Лично мислим да је највећи проблем у томе што ће се већина верника пре склонити пред гласним говорницима него заузети став, мислећи да тако чува мир.
А не чува га. Само одлаже проблеме под тепих...

Ето.
То је све што имам да кажем.
И опет престајем да пишем на религији.

Пдф Религија није намењен постављању тема о другим корисницима ма какви они били и ма шта они писали, све док не крше правилник.
У том смислу је и наслов теме неодговарајући и нема никакве реалне основе.
Уместо отварања овакве теме боље да сте узели учешће на темама које се баве православном вером и тиме на делу показали шта је православље.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back