Završnica ponovljenog suđenja sinu Željka Mitrovića

proka

Legenda
Poruka
57.105
Završnica ponovljenog suđenja sinu Željka Mitrovića,
tužilaštvo traži 16 meseci zatvora

01.10.2020.Na kraju drugog ponovljenog suđenja zbog toga što je u saobraćajnoj nesreći u julu 2013. usmrtio maloletnu Andreu Bojanić sin vlasnika Pinka Željka Mitrovića, Aleksandar, ponovio je da nije kriv za nesreću kao i da mu je ona „promenila život iz korena“. Prvo osnovno tužilaštvo zatražilo je da se Mitrović ponovo proglasi krivim i osudi na kaznu od 16 meseci zatvora. Presuda će biti objavljena sledeće nedelje, 6. oktobra.
Nakon samo dva održana i dva odložena glavna pretresa na ponovljenom suđenju Aleksandru Mitroviću, danas su iznete završne reči.

Iako je na početku ponovljenog suđenja u martu ove godine, prema iskazima tužioca i odbrane, bilo planirano da se ponovo pročitaju iskazi svedoka, ali i saslušaju predsednici komisija za veštačenje - toga nije bilo. Na prošlom ročištu, sudija Zorica Avramović zakazala je završne reči.

A one su izgledale gotovo isto kao i završne reči u junu prošle godine.

Tužilac Saša Milijanović je ponovio da traži godinu i četiri meseca zatvora, uz napomenu da je Mitrović bio u pritvoru 3 meseca - od jula do oktobra 2013. Tužilaštvo je tražilo i da mu sud zabrani da godinu dana upravlja vozilom.

„Okrivljeni je vozio brzinom za 30 kilometara na čas većom od dozvoljene i naletom na pešakinju Andreu Bojanić izazvao njenu momentalnu smrt“.

Advokat porodice Andree Bojanić, Saša Petrović rekao je da se pridružuje tom zahtevu kao i da je „svim poštenim dokazima koji su izneti u ovom postupku“ utvrđeno da je Mitrović vozio 80 kilometara na čas.

„Treća komisija je jasno rekla - da se kretao u granicima dozvoljenih brzina, do ove nesreće ne bi došlo“, rekao je Petrović.

Danko Cvejić, advokat oca pokojne Andree Bojanić u svojim završnim rečima rekao je da činjenica da ovaj postupak traje već sedam godina znači „da pravda nije i neće biti zadovoljena“ kao i da je tužilaštvo zatražilo blagu kaznu za Mitrovića.

„Andrea je udarena na pešačkom prelazu, izuvena iz patika i odbačena 30 metara od pešačkog prelaza na kom je na nju naleteo BMW brzinom duplo većom od dozvoljene“, rekao je Cvejić.

Osvrnuo se i na raniju argumentaciju advokata odbrane koji su tvrdili da je pokojna Andrea Bojanić pretrčavala ulicu i tako izazvala saobraćajnu nesreću.

„Andrea Bojanić nije kriva za svoju smrt, nije samoubica i nije se kretala brzinom svetskog rekordera u trčanju i nije uzrok ove nesreće kako joj se pripisuje u ovom postupku“.
Sporno sudsko veštačenje


U nalazu koje je u februaru 2014. izradio sada već pokojni veštak sudske medicine Branimir Aleksandrić sa dvojicom saobraćajnih inženjera navodi se da je Mitrović vozio oko 65 kilometara na čas, kao i to da je Andrea Bojanić pretrčavala ulicu.

Svoje tvrdnje da je Bojanić pretrčavala ulicu Aleksandrić je potkrepio time što je praktično falsifikovao obdukcioni nalaz - u svom veštačenju naveo je da je Bojanić imala povrede na potkolenici, a kojih zapravo nema u zapisniku nakon obdukcije.

Tadašnja tužiteljka Milena Božović zatražila je poništaj veštačenja, ali i Aleksandrićevo zvanično izjašnjenje u ovom slučaju.

„Integritet veštaka je doveden u sumnju i medicinsko veštačenje koje postoji u spisima predmeta je kompletno ništavo. Ono što je u njegovom nalazu potkolenica - u obdukcionom zapisniku je podlaktica. I na fotografijama se vidi da povreda koje Aleksandrić navodi nema“, kazala je tada Božovićeva.

U zvaničnom izjašnjenju u koje je Raskrikavanje imalo uvid, Aleksandrić je rekao da je permutovao povrede.
Advokati Aleksandra Mitrovića, ali i on sam ponovili su da nije kriv za ovu nezgodu koja mu je iz „korena promenila život“.

„Nisam kriv i život mi se promenio iz korena nakon ove nesreće. Jako mi je žao zbog svega što se dogodilo“
, kazao je Mitrović.

„Jedna tragedija se sigurno ne može kompenzovati osudom nekoga ko nije kriv za taj udes“, rekao je Mitrovićev advokat Branislav Pajović i od suda zatražio oslobađajuću presudu.

Argumentacija odbrane u završnim rečima, između ostalog je bila i da nije dokazano kojom tačno brzinom se Mitrović kretao, te da je Andrea Bojanić pešački prelaz prelazila na crveno svetlo za pešake i to u trčećem koraku.

Presuda u ovom ponovljenom postupku biće saopštena u sledeći utorak, 6. oktobra.

Brzina kretanja Mitrovićevog vozila bila je problem i za Apelacioni sud.

Naime, u njihovoj presudi kojim je ovaj predmet vraćen na početak stoji da je i „pored brojnih sudskih nalaza i veštačenja ostalo je nejasno kojom brzinom je upravljao Aleksandar Mitrović“.

Kako se navodi u presudi Apelacionog suda, prvostepeni sud je u presudi naveo da prihvata nalaz departmana za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu kojom je utvrđeno da je naletna brzina automobila BMW iznosila 80 kilometara na čas, a do čega se došlo analizom video snimka koji se nalazi u spisima predmeta.

„Međutim, Apelacioni sud smatra da se to veštačenje zasniva isključivo na video snimku za koji je drugi veštak za informacione tehnologije, Časlav Maksić ocenio da je kopija originala i da se samo na osnovu uvida u kopiju ne može utvrditi da li je snimak autentičan ili modifikovan u osnovu na original“, stoji u presudi.


Jedno krivično delo zastarelo

Aleksandar Mitrović je prvostepenom presudom u julu 2019. godine osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu dana kućnog zatvora za dva krivična dela: za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja dobio je 11 meseci, a za nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi još pola godine.

U međuvremenu, za drugo krivično delo - nepružanje pomoći povređenom, nastupila je potpuna zastarelost. Naime, maksimalna kazna za ovo delo je tri godine, a zastarelost nastupa nakon što protekne duplo više vremena od predviđene maksimalne kazne. S obzirom da se nesreća dogodila u julu 2013, apsolutna zastarelost nastupila je u julu 2019. godine.

Apelacioni sud je zbog toga preinačio presudu za to krivično delo i odbio optužbu, te za to delo Mitrović više neće moći da bude osuđen.
https://www.raskrikavanje.rs/page.p...rovica-tuzilastvo-trazi-16-meseci-zatvora-729

eto, već je 7 godina prošlo od tog nesretnog dogadjaja a nema epiloga na sudu

jedno NEdelo je vć zastarelo a kanda če i drugo, šta vi mislite?

U odnosu na drugo krivično delo - teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja Apelacioni sud je presudu ukinuo i predmet vratio opet u Prvi osnovni sud.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.