Završen drugi sastanak Radne grupe za prevenciju nasilja, ovo su predlozi :

Lagerta

Supermoderator
Poruka
30.598
Radna grupa za prevenciju nasilja održala je danas drugi sastanak, kojim je predsedavao ministar prosvete Branko Ružić.

„Važno je da još jednom naglasim da svi želimo da unapredimo procedure i njihovu primenu u cilju zaštite učenika i zaposlenih u obrazovanju. Na današnjem sastanku, razmatraćemo vaše predloge i drago mi je da su preventivne i korektivne aktivnosti istaknute kao značajne mere“ rekao je ministar Ružić i naveo da je rok do 19. decembra da se usaglase sve predložene mere.

Ministar je posebno istakao značaj intersektorske saradnje, kao i potrebu za unapređivanjem načina uspostavljanja i ostvarivanja međusobne saradnje ustanova iz oblasti obrazovanja i vaspitanja, socijalne i dečje zaštite, zdravstva, policije i drugih organa, službi i organizacija. U skladu s tim, ministar Ružić zahvalio je ministarki za brigu o porodici i demografiju Dariji Kisić, koja je uzela učešće u Radnoj grupi i naglasila da smatra da je nasilje društveni problem u čijem rešavanju je važno da svi učestvuju i daju doprinos.

“Porodice su primarna kuća koja vaspitava dete i uči ga osnovnim vrednostima. Na školi, društvu je da u tome pomogne“, rekla je ona.

Najveći broj predloga izmena predložen od članova Radne grupe, prema rečima ministra Ružića, odnosi se na povećanje broja stručnih saradnika u školama, utvrđivanje odgovornosti roditelja i uvećanje novčane kazne, kao i na to da brojčana ocena iz vladanja ulazi u prosek, kao i da negativna ocena iz vladanja utiče na ponavljanje razreda (ulazi u tri nedovoljne ocene).

Postoje i značajni predlozi za skraćivanje roka za vaspitno-disciplinski postupak za učenike, kao i suspenzija učenika srednje škole dok traje vaspitno disciplinski postupak, pitanje pojačanog vaspitnog rada, obaveznost stručnog usavršavanja zaposlenih u školama iz oblasti prevencije i sprečavanje nasilja.

Pored ovih predloga, Unija sindikata prosvetnih radnika tražila je i da se ukine obaveza ustanove da se konsultuje sa roditeljem prilikom određivanja aktivnosti društveno–korisnog rada za đake koji naprave neki prestup, već će određivanje iste biti samo informativnog karaktera za roditelje.

Iz Unije takođe poručuju da je njihov predlog i dalje da se prosvetnim radnicima dodeli status službenog lica.
https://zelenaucionica.com/zavrsen-...ZZZyNWQ2IKQgicrGKP61Gvi09bliAI9hBesFT4xggqrRY

I opet se tema svela na usavršavanje prosvetnih radnika, još neki seminar o prevenciji nasilja, što da ne. Niko ne pokrenu pitanje saradnje sa roditeljima na prevenciji nasilja , osim što su roditelje isključili iz konsultacija oko određivanja aktivnosti društveno-korisnog rada . Izgleda da će Blic i Kurir imati i dalje o čemu da pišu.

Radna grupa za prevenciju nasilja održala je danas drugi sastanak, kojim je predsedavao ministar prosvete Branko Ružić.

„Važno je da još jednom naglasim da svi želimo da unapredimo procedure i njihovu primenu u cilju zaštite učenika i zaposlenih u obrazovanju. Na današnjem sastanku, razmatraćemo vaše predloge i drago mi je da su preventivne i korektivne aktivnosti istaknute kao značajne mere“ rekao je ministar Ružić i naveo da je rok do 19. decembra da se usaglase sve predložene mere.

Ministar je posebno istakao značaj intersektorske saradnje, kao i potrebu za unapređivanjem načina uspostavljanja i ostvarivanja međusobne saradnje ustanova iz oblasti obrazovanja i vaspitanja, socijalne i dečje zaštite, zdravstva, policije i drugih organa, službi i organizacija. U skladu s tim, ministar Ružić zahvalio je ministarki za brigu o porodici i demografiju Dariji Kisić, koja je uzela učešće u Radnoj grupi i naglasila da smatra da je nasilje društveni problem u čijem rešavanju je važno da svi učestvuju i daju doprinos.

“Porodice su primarna kuća koja vaspitava dete i uči ga osnovnim vrednostima. Na školi, društvu je da u tome pomogne“, rekla je ona.

Najveći broj predloga izmena predložen od članova Radne grupe, prema rečima ministra Ružića, odnosi se na povećanje broja stručnih saradnika u školama, utvrđivanje odgovornosti roditelja i uvećanje novčane kazne, kao i na to da brojčana ocena iz vladanja ulazi u prosek, kao i da negativna ocena iz vladanja utiče na ponavljanje razreda (ulazi u tri nedovoljne ocene).

Postoje i značajni predlozi za skraćivanje roka za vaspitno-disciplinski postupak za učenike, kao i suspenzija učenika srednje škole dok traje vaspitno disciplinski postupak, pitanje pojačanog vaspitnog rada, obaveznost stručnog usavršavanja zaposlenih u školama iz oblasti prevencije i sprečavanje nasilja.

Pored ovih predloga, Unija sindikata prosvetnih radnika tražila je i da se ukine obaveza ustanove da se konsultuje sa roditeljem prilikom određivanja aktivnosti društveno–korisnog rada za đake koji naprave neki prestup, već će određivanje iste biti samo informativnog karaktera za roditelje.

Iz Unije takođe poručuju da je njihov predlog i dalje da se prosvetnim radnicima dodeli status službenog lica.
https://zelenaucionica.com/zavrsen-...ZZZyNWQ2IKQgicrGKP61Gvi09bliAI9hBesFT4xggqrRY
Nove mere ce dovesti do boljitka,kao sto je i policija povecala predostroznost u saobracaju,a mrtvih sve vise na putevima.Mek bude srecan,da negde i njega ne presretnu.

Zato sam i postavila ovaj članak da vide i roditelji šta mi dobijamo kao zakone, pa posle očekuju od nas da se izborimo sa ovako teškim problemima sami. Ljudi jednostavno nisu upućeni koliko su nama zaista vezane ruke da nešto konkretno uradimo. Mislim na nastavnike, ne na rukovodeće kadrove.

Zato sam i postavila ovaj članak da vide i roditelji šta mi dobijamo kao zakone, pa posle očekuju od nas da se izborimo sa ovako teškim problemima sami. Ljudi jednostavno nisu upućeni koliko su nama zaista vezane ruke da nešto konkretno uradimo. Mislim na nastavnike, ne na rukovodeće kadrove.
Nazalost,vec odavno se donose zakoni protiv nastavnika,ucitelja,profesora.Toliko su ponizeni da ne moze da se objasni koliko je lose.Zao mi je sto je tako,jer nastavnici pored takve dece ne mogu ni da rade svoj posao,a da ne razmisljaju o nekim ruznim posledicama.

Ali kada ljudi kritikuju prosvetu, to nije kritika samo nastavnika, to je kritika citavog nakaradnog sistema od ministra preko sindikata, partijskih direktora do nastavnika na kraju.
Meni ne djeluje da vi i blizu imate problem sa roditeljima koliko vama i nama jamu kopaju ovi drugi pobrojani.
A mediji su nam tu da po direktivi guraju temu u etar dok se narodu ne smuci i ne stvori otpor. Tako je sa svim.

Podržavam uvođenje više stručnih radnika u škole. Nekada je tzv PePSi služba imala sva tri profila stručnjaka - psiholog,pedagog,socjialni radnik. Onda je Ministarstvo odlučilo da štedi pa pepsi službe desetkovalo. Imate škole sa samo jednim stručnim saradnikom. Kako može jedan čovek da nosi sve probleme škole?

Ako je dete ceo dan vec od vrtica van kuce,od 7-16h uglavnom,sa roditeljima pola od toga,onda ne mogu da kazu kako je porodica odgovornija

Roditelji jedva vidjaju decu.
I to je nakardnost od koje sve krece.
Deca su sama ili sa vrsnjacima predugo. Deca su deca, sta ona znaju, jedno gleda Baku Prase i navuce njih dvesta.
Zato su ranije bili roditelji jaci, bake, deke, bilo je vise dece u porodici razlicitog uzrasta pa su uticaji bili drugaciji. Malo od vrsnjaka a onda te za vikend prisrafe roditelji da moras kod bake na nedeljni rucak. I sta ces, ides..

Meni je najlogicnija kazna za rdjavo ponasanje suspenzija i popodnevni ostanak u skoli.
Mobilne telefone zabraniti a dezurni nastavnici da setaju hodnicima i rade svoj posao.

Autoritet se stice drzanjem, po mom misljenju. I roditeljski, nastavnicki, drzavni...bilo koji.

Koju opciju deca danas imaju, roditelji sa posla dodju u 18,30h ako rade do 17h, sto je praksa. Treba i nabaviti, skuvati, pocistiti nesto malo...mladja deca vec u 21h u krevet.
Tom detetu je do sedam uvece, kada vidi majku, dan vec prosao. Mahom sa vrsnjacima ili ispred ekrena.

Kakvu opciju roditelji imaju...sistem je nakaradan.
Zato se jezim od letovanja i zimovanja sa zabavistem i osnovnom skolom. Aman, makar porodici ostavite tih par dana odmora sa decom, da vide svoju decu...i da deca vide njih.

Socijalizacija dece je postala izgovor za zaradu. Dete se socijalizuje na razlicite nacine.

Dosta je i do sadrzaja koji se nudi deci.

Koliko kosta pucacina na ekranu racunara? Ja ne znam, zaista.
Youtube ne kosta nista, samo net koji roditelji ionako placaju.

Sa druge strane, kupila sam karte za Krcka Orascica i platila ih 6000 dinara. Niko nije umanjio cenu na ime malog deteta.
Dete placa kao odrasla osoba.
Koliko treba novca petoclanoj porodici da odgleda predstavu za decu u pozoristu? 5x2000. 10 000 dinara.
To je drzavna odluka, sistemska nakaradnost.
Mnogi roditelji bi odveli decu i pokazali im nesto pitomo ali nemaju. Sa ovakvim cenama naravno da nemaju.

Kao primer, februara bi trebalo da boravimo u Becu i gledala sam da kupim karte za Magicnu frulu ali cvrc, predstava je namenjena "skolskoj deci" i nema karata u prodaji.
Iako imam dete, ne mogu da ga odvedem, predstava je za njihovu decu.

Nije sve u resavanju nasilja, nesto je do nasilne kulture koja stvara nasilje.
Tu kulturu treba gadjati, zasto su deca nasilna u ovom procentu i moze li drzava da malo smanji agresiju a da potpomogne sport i umetnost. Da subvencionise oba.

Drzava @**Freya** radi na sistematskom urusavanju porodice a ne da ocekujemo podrsku.
Dovoljno je pogledati zakom o porodiljskom i 18meseci obracuna naknade, umjesto prvo 3 pa 6 mjeseci.
Kazu, suzbijaju lazno zaposljavanje zbog porodiljske naknade a smisljaju krilatice za radjanje.

Sramota. Sve ako Srbiju na opustose lazne trudnice, sve ako zene ne ogule tog ekonomskog tigra.

I sramota je gurati roditelje toliko u pricu o nasilju. Sta da kaze zena, udovica, razvedena, zar je malo takvih slucajeva, koja radi za srednjoskolsku platu negde i ima sina pod uticajem loseg drustva, od cega da plati kaznu za rdjavo ponasanje sina? Zna se da ce takvi placati kazne, nece placati kaznu sin kabadahija od oca kabadahije.
Nase zene moraju da budu unistenog zdravlja. Stres sa svih strana.

Sestrina mala ima grip. I otisle kod lekara, mala dobila opravdanje za skolu. Pita sestra da li moze ona da dobije koji dan za bolovanje i dobija odgovor da je opravdanje deteta automatsko opravdanje majke.
E...ako se nasoj zeni dete razboli najpre mora da moli privatnika za neki dan...
A ovamo pevaju pesmice o natalitetu.

Roditelji jedva vidjaju decu.
I to je nakardnost od koje sve krece.
Deca su sama ili sa vrsnjacima predugo. Deca su deca, sta ona znaju, jedno gleda Baku Prase i navuce njih dvesta.
Zato su ranije bili roditelji jaci, bake, deke, bilo je vise dece u porodici razlicitog uzrasta pa su uticaji bili drugaciji. Malo od vrsnjaka a onda te za vikend prisrafe roditelji da moras kod bake na nedeljni rucak. I sta ces, ides..

Meni je najlogicnija kazna za rdjavo ponasanje suspenzija i popodnevni ostanak u skoli.
Mobilne telefone zabraniti a dezurni nastavnici da setaju hodnicima i rade svoj posao.

Autoritet se stice drzanjem, po mom misljenju. I roditeljski, nastavnicki, drzavni...bilo koji.

Koju opciju deca danas imaju, roditelji sa posla dodju u 18,30h ako rade do 17h, sto je praksa. Treba i nabaviti, skuvati, pocistiti nesto malo...mladja deca vec u 21h u krevet.
Tom detetu je do sedam uvece, kada vidi majku, dan vec prosao. Mahom sa vrsnjacima ili ispred ekrena.

Kakvu opciju roditelji imaju...sistem je nakaradan.
Zato se jezim od letovanja i zimovanja sa zabavistem i osnovnom skolom. Aman, makar porodici ostavite tih par dana odmora sa decom, da vide svoju decu...i da deca vide njih.

Socijalizacija dece je postala izgovor za zaradu. Dete se socijalizuje na razlicite nacine.
Zato sam i rekla da bi roditelji trebalo da prate šta im deca rade na internetu. Ako se zabrani upotreba telefona u školama, onda ostaje samo da i roditelji malo prate koje sadržaje im deca gledaju. Razumem potpuno situaciju da se u današnje vreme borba za opstanak sve češće se slomi na deci, ali uvek sam za to,da ako treba, jedite pržena jaja al bavite se decom.
Ima porodica koje ne mogu priuštiti letovanje za sve :( ovo je jedini način , možda, da pošalju dete na letovanje ili zimovanje.

Podržavam uvođenje više stručnih radnika u škole. Nekada je tzv PePSi služba imala sva tri profila stručnjaka - psiholog,pedagog,socjialni radnik. Onda je Ministarstvo odlučilo da štedi pa pepsi službe desetkovalo. Imate škole sa samo jednim stručnim saradnikom. Kako može jedan čovek da nosi sve probleme škole?
I logopeda bi trebalo da imamo, neophodan je sve više, ali nema novca u budzetu . :(

Postoji dobra platforma za zaposlene u prosveti, decu i roditelje
"Čuvam te"
(Sledi link/prilog)
https://cuvamte.gov.rs/obuke/onlajn-obuke-za-zaposlene-/

Ali problem je višestruk.
Lično mislim da je nastavnicima malo dozvoljeno u vaspitnom procesu, deci se nisu postavile određene granice ni određene obaveze i sankcije.
Previše je administracije koju nastavno osoblje mora da popuni, uradi, preda (navodno je sve u službi tzv "dokaza" o rezultatima, ishodima), veliki je akcenat na stručnom usavršavanju a smanjio se fokus na samu nastavu (od svega prethodno nabrojanog, manje je i energije i vremena da se nastavnik fokusira i zainteresuje da u samoj nastavi bude efikasan, prilagodljiv, entuzijastičan).

Plus, medijska ponuda za decu i omladinu je veoma slaba i često zabrinjavajućeg kvaliteta. Slabo ima emisija u kojima se promoviše bilo koji kulturno obrazovani aspekt (književnost, sport, muzika, učenje, kreativnost).

PP služba je jako bitna
Štedi sa na tome (imate pedagoga, šta će vam psiholog i vice versa) a obe struke su dragocene.
Meni je uvek bilo lepo i prijatno kad su mi pedagog ili psiholog dolazili na čas jer na prirodan način objasne i "prevedu" neke situacije. I sa obema koleginicama (imali smo psihologa pa posle umesto nje pedagoga, ne daju nam oba zaposlena) sam uvek rado razgovarao o nekim učenicima i situacijama i dobijao, opet kažem, prirodne, jasne, zdrave savete u vezi toga.

To sam ti vec objasnio 2 deteta dve razlicite osobe iz iste kuce od istih roditelja,jedina je razlika vaspitac i drustvo koje ih drugacije oblikuje
Jeste,ali stvar je što ne možeš isti model vaspitanja da primenjuješ na različitoj deci. Roditelji moraju da prepoznaju na koji način svakom od svoje dece da pristupe u vaspitanju. Niti deca isto reaguju na nagrade niti na kazne. Što jejednom kazna,drugom nije. Itd.

Jeste,ali stvar je što ne možeš isti model vaspitanja da primenjuješ na različitoj deci. Roditelji moraju da prepoznaju na koji način svakom od svoje dece da pristupe u vaspitanju. Niti deca isto reaguju na nagrade niti na kazne. Što jejednom kazna,drugom nije. Itd.
Da pretpostavimo da su deca zapostavljena,da su roditelji starih shvatanja i da nema ukljucene nikakve psihologije,nema kazni,nema zajednickog vremena kroz igru i ucenje,dakle ko je sad presudan?

Da pretpostavimo da su deca zapostavljena,da su roditelji starih shvatanja i da nema ukljucene nikakve psihologije,nema kazni,nema zajednickog vremena kroz igru i ucenje,dakle ko je sad presudan?
Presudno je i to kako oni reaguju,svaki za sebe,na tu zapostavljenost, a onda i spoljašnja sredina - društvo (uklapanje ili odbačenost).iskustvo koje stiču i način na koji ga obrađuju, životne okolnosti. Da skratim - previše varijabli. Ali taj rani uzrast i odnos sa roditeljima su najbitniji,oni daju bazu za dalji razvoj ličnosti.

Zato sam i rekla da bi roditelji trebalo da prate šta im deca rade na internetu. Ako se zabrani upotreba telefona u školama, onda ostaje samo da i roditelji malo prate koje sadržaje im deca gledaju. Razumem potpuno situaciju da se u današnje vreme borba za opstanak sve češće se slomi na deci, ali uvek sam za to,da ako treba, jedite pržena jaja al bavite se decom.
Ima porodica koje ne mogu priuštiti letovanje za sve :( ovo je jedini način , možda, da pošalju dete na letovanje ili zimovanje.

Apsolutno tacno, pravi se jaz izmedju profesora i roditelja da bi drzava opravdala masu neregularnosti.
Kao da profesori mahom nisu i u roditeljskoj ulozi.

Ja sam za klasicnu skolu strozeg tipa.
Bez batina i vredjanja ali red i rad.
Dete koje radi vise i dobije vise.
Dete koje pravi probleme u "skolski zatvor" bez telefona. To je njima najgora kazna.
Postoji jos samo jedna teza - da ih neko natera da citaju knjigu.
Novac bih izostavila iz price.

Lakse je njima da im roditelji plate kaznu nego da ih neko zatvori sa knjigom u praznu ucionicu.

Back