Zavidljive i zle kolege u kolektivu

June Tune

Početnik
Poruka
7
Šta mišliti i kako se postaviti s kolegama koje su otvoreno zavidljivi?
Naime, radim vec skoro 4 godina u kolektiv (dakle firma koja broji više od 700 zaposlenika), t.e. nepopularne fabrike u koje se ljudi eksploatiraju za minimalac. Napomena, ne živim u Srbiji. Kako se nositi, do sad sam se nekako ajde mogu reči i nosio sa otvorenu zavidljivost kolega/koleginica? Naime pre godinu dana sam jedini u toj ekipi u koju radim dobio povišenje koje je svega stajalo 25 eura mjesecno kao produktivni radnik, s tek vremena je to "poraslo" na 30 e. Kako su me dva puta prije toga druge nadređene u istu fabriku zajebali za to povišenje, pre godinu dana su mi najzad dali to. E sad, dok sam to na to reagovao tu i tamo verbalno, obrazlažujuči argumentima koje ja ispunjavam, tu i tamo se malo-manje govorilo o tome. Da, školovaniji sam dva stepena više od tih spodoba (makar, što taj posao može se raditi i sa O.Š.), i stvarno znam da nije povišenje dato tek-tako zbog stepena škole, već zbog truda oko posla. Čak su mi i prebacivali zašto recimo ne kasnim na pauze (a, oni uzimaju 2 minita više), pa sam im objasnio sam da je to jedno od stavke kršenje radne discipline, a bezmalo svađalačkim tonom dvije od tih "spodoba" kao rekli da se ja pravim pametan. Pa sam im rekao, da svako nosi odgovornost za svoj postupak i svako od njih donese odluku za sebe. Ja kažem ti sad možeš ciglom baciti na avtomat za sok, gricke i td. ali ne možeš mene terati da i ja bacim ciglu ili nešto uzmem bez da platim. Ja se s vremena na vreme ohladim i više me ne ni zanima ko šta kaže, ali ih sasečem i lepo odgovorim kad pričaju nešto da ja čujem.
Ja im kažem (kad neko tako prvi počne), da ne počinje jer im sve saspem u lice, a u zadnje vreme cujem traceve vezane oko privatnog života koje znam "odakle potiču". I znam da me glavne šefove poštuju kao radnik, ali šta vredi kad nekad dolaziš do granice nervnog sloma.
Koje je najbolje rešenje u mom slucaju, inače neformalno mnogi pravi radnici su iz ove firme baš otišli zbog najčešce rukovodstvo koje ne ceni zalaganje na posao, kao i radnike zavidljive i zle osobe čiji posao je da ne budu kući i da šire tračeve. Jer, ko tračari da namerno nanese štetu i da to čuju ukučani tog kolege je f*****g zla osoba.
Vaša mišlenja, iskustva oko ovakve situacije...

Iskrena ći biti, i meni bi išao na živce da si mi kolega po ovome kako si opisao njih a kako sebe.
Nije lijepo ni kolege nazivati spodobama.
Ni djeca u školi ne vole uliguze, kukavice i pojedinca koji se izdvaja makar to bilo i finoćom, kako bi tek odrasli voljeli (ne kažem da jesi fin), ako svi bježe sa časa, bježiš i ti.
To što si obrazovaniji od kolega kojima "sasečeš' nema nikakve veze niti opravdanja da se kurchish, ako radite isti posao na koji si pristao-jednaki ste.
Daj otkaz, nađi nešto bolje, ne prisjedaj im na muku još i ti.
Izvini na mojoj iskrenosti i probaj se malo opustiti.

Iskrena ći biti, i meni bi išao na živce da si mi kolega po ovome kako si opisao njih a kako sebe.
Ni djeca u školi ne vole uliguze, kukavice i pojedinca koji se izdvaja makar to bilo i finoćom, kako bi tek odrasli voljeli (ne kažem da jesi fin), ako svi bježe sa časa, bježiš i ti.
To što si obrazovaniji od kolega kojima "sasečeš' nema nikakve veze niti opravdanja da se kurchish, ako radite isti posao na koji si pristao-jednaki ste.

Слажем се.

Тон којим је пост написан звучи ми као да није до колега, него до постављача.

Ma ne jebi te neradnike ni 2%.

Potpuni neradnicki besmislicari, sa besmislicarskim stavovima, koji te uce kako biti neradnik.

Ko ih jbe.
To nije dobar savet....
Svaki menadzer fabrike ce ti reci da ga interesuje samo hamronija radnika, makar i negativna...i stvarno je tako , i nije nakaradno ...

Ja sam naletao na zahtev vlasnika da mu formiram ujednacen tim ljudi , makar i jajare i krivinare, ali da je ujednacen totalno...bukvalno dajes otkaze angazovanom i dobrom radniku , i zadrzavas jajare i krivinare i zajedljivce...
I to je zahtev i vrlo je logican..

Narocito ako je rad na liniji...
A i cinis uslugu onom vrednici i inteligentnom radniku kojem dajes otkaz, samo su ljudi bezdusni pa nece da mu uvek HR kaze da je bolje za njega sto dobija otkaz...

Tu je kompromis ona recenica, gledajte na otkaz kao na priliku da nadjete nesto bolje , a ne kao kaznu sto niste zadovoljili...

Uvek je cilj budi deo tima, ako mozes jajara, jajara, vidis kako Srbi lako postanu neradnici , neverovatno je koliko im treba, 2 dana eventualno 7 dana tops...

Malo teze je napraviti golubarnik, svaleraj, ali 2, 3 meseca tops, udate, neudate, ozenjeni neozenjeni , sve se to lepo slozi i cirkulise....

Ako vidis da ti zena da signal da bi mozda menjala posao , menjaj joj dok nije uletela, u te igrice , posle te nece obavestavati , nego eto bilo puno posla....
Naravno ako se plasi tvoje ljubomore, bice diskretna i to ce odrzati ceo vas sistem..
Cak i samozastitnicka...

Naime, radim vec skoro 4 godina u kolektiv (dakle firma koja broji više od 700 zaposlenika), t.e. nepopularne fabrike u koje se ljudi eksploatiraju za minimalac. Napomena, ne živim u Srbiji. Kako se nositi, do sad sam se nekako ajde mogu reči i nosio sa otvorenu zavidljivost kolega/koleginica? Naime pre godinu dana sam jedini u toj ekipi u koju radim dobio povišenje koje je svega stajalo 25 eura mjesecno kao produktivni radnik, s tek vremena je to "poraslo" na 30 e. Kako su me dva puta prije toga druge nadređene u istu fabriku zajebali za to povišenje, pre godinu dana su mi najzad dali to. E sad, dok sam to na to reagovao tu i tamo verbalno, obrazlažujuči argumentima koje ja ispunjavam, tu i tamo se malo-manje govorilo o tome. Da, školovaniji sam dva stepena više od tih spodoba (makar, što taj posao može se raditi i sa O.Š.), i stvarno znam da nije povišenje dato tek-tako zbog stepena škole, već zbog truda oko posla. Čak su mi i prebacivali zašto recimo ne kasnim na pauze (a, oni uzimaju 2 minita više), pa sam im objasnio sam da je to jedno od stavke kršenje radne discipline, a bezmalo svađalačkim tonom dvije od tih "spodoba" kao rekli da se ja pravim pametan. Pa sam im rekao, da svako nosi odgovornost za svoj postupak i svako od njih donese odluku za sebe. Ja kažem ti sad možeš ciglom baciti na avtomat za sok, gricke i td. ali ne možeš mene terati da i ja bacim ciglu ili nešto uzmem bez da platim. Ja se s vremena na vreme ohladim i više me ne ni zanima ko šta kaže, ali ih sasečem i lepo odgovorim kad pričaju nešto da ja čujem.
Ja im kažem (kad neko tako prvi počne), da ne počinje jer im sve saspem u lice, a u zadnje vreme cujem traceve vezane oko privatnog života koje znam "odakle potiču". I znam da me glavne šefove poštuju kao radnik, ali šta vredi kad nekad dolaziš do granice nervnog sloma.
Koje je najbolje rešenje u mom slucaju, inače neformalno mnogi pravi radnici su iz ove firme baš otišli zbog najčešce rukovodstvo koje ne ceni zalaganje na posao, kao i radnike zavidljive i zle osobe čiji posao je da ne budu kući i da šire tračeve. Jer, ko tračari da namerno nanese štetu i da to čuju ukučani tog kolege je f*****g zla osoba.

Meni se cini da si sam tražio problem.

Na odeljenju gde radim u firmi jedini sam sa završenom visokom školom, to ne namećem kolegama na nos kao ti već se zezam na tu temu.
Koleginica koja radi sa mnom je dosta duže tu i nemam problema da je pitam za savet oko posla.
Dogovorio sam se lepo sa ljudima i nemam pojma ko ima koliku platu i bonus jer me to ne zanima.

Ti nisi za taj posao i traži drugi.

Још једна ствар ми је овде проблематична.

Дакле, шта кога брига шта колега прича, убаци, каже и сл.

Наравно, свакога ће мало у души да заболи ако му колеге нешто причају иза леђа, ако му некад нешто пребаце, међутим, то су толике ситнице да их заиста треба заборавити из момента и наставити даље са својим животом.

Од свега наведеног, ја не видим неки специјалан проблем са колегама. То су неке ситнице које могу да постоје у сваком колективу.

Питање је зашто се постаљач теме оптерећује тим ситницама?

A, tko kaže da se ja k**chim, je'l lepo čitaš? To što ja sasečem (da, priznajem nekad i na satirican i ironican način) je to moj odbranbeni mehanizam, koji svako ima, a naročito kad znam da sam u pravu, jer ne bih trpeo da mi neko nešto "podvali" i radi me budalom. Dakle, napočetku sam se nervirao, replicirao, pa zatim kuliram i na šaljivi nacin dobacim nešto, naravno šalim se na moj račun. I naravno, niko ne kaže da su svi takvi, nego pojedinci željni "naelektrizovati" neutralni, osobito kad je neka napeta situacija. Dakle, kad se delilo rešenje ugovora na neodređenom, (ja sam vec odavno imao tad na neodređenom, dakle nisam ja u pitanju) su se popeli na glavu nekima jer "šta ima veze ko je koliko godina u firmi" i to glasno komentarisali jer neko je recimo posle godinu dana dato rešenje na neodređenom, nekome i sa 2 godine neprestanog rada u firmi potpisuju ugovor na nekoliko mjeseca. Dakle, svađanja je tamo svako malo, kolega s kolegom se svađa, koleginica pre nepun mjesec psuje koleginicu 30 godina mlađu jer je rekla, "i ovaj proizvod ne valja, treci zaredom... ukljuci koncentraciju, ova je ispsovala, podole od ***** je napravila. Dakle, problem nisam samo ja, nego toksičnost je na višem nivou u toj ekipi.
Ali, da godinu dana ( jednom najmanje u nedelju) spominješ tu jeb*** povišicu od 30 e (da izv. na izraz) je blago rečeno degutantno. Jer, ja nemogu im dati ništa, na istoj razini sam sa njima, a i meni su dva puta izj***** time dok sam radio na proizv. drugih proizvoda u toj fabrici. Ono kao nekoliko tim-lidera ti obeća, (ti zaslužuješ, ovo-ono),a kad se to deli ne dobiješ, nego ostaješ da rintaš na sve moguče mašine, a plačeno isto s onima koji kažu "ja ne umem to". I ti u sebi znaš da si ispao budala.

Polish_20240625_155020711.jpg

...
@Kćerka Direktora Cirkusa
Ćero, ovaj saseče i tebe 😂

Elem , nebitno je da li je tvoja ili njihova krivica, nisi se uklopio i ne prija ti to okruženje, i to tebi više smeta nego njima. Možda nisi asocijalan ali nisi ni socijalan sa ljudima koji ti ne odgovaraju, ali to je posao ni ne trebaš biti obavezan družiti se, ali po ovom tvom jedini ti štrčiš tu. Možda čak i ne štrčiš koliko ti to misliš, nego si previše osetljiv i dotakne te svaka reč, a ljudi kad osete tako nešto umeju posle namerno nekoga "ubaciti u mašinu" kad god mogu. Opusti se, probaj tu taktiku prvo, pravi se , bez obzira šta stvarno misliš, pravi se da te ne dotiče šta kažu. I više im verovatno nećeš biti zanimljiv , okomiće se na nekog drugog.
Zar zbog 25e mesečno da izludiš sebe ? Hebo ti tu povišicu ako si ti na ivici ivica...

Напусти тај посао пре свега зато што радиш за минималац, а не само због лоших односа у колективу.

Back