Zatvoreno odeljenje dečije hirurgije u Zaječaru

mamaa

Zainteresovan član
Poruka
185
ZAJEČAR - Već mesec dana deca operisana u zaječarskoj bolnici doživljavaju traume na Odeljenju opšte hirurgije jer je direktor Zdravstvenog centra dr Mirko Veljković ukinuo odeljenje dečije hirurgije i operisanu decu smestio u jednoj sobi, na odeljenju gde se obavljaju operacije odraslih, i to u prostoriji sa četiri kreveta. Zaječarci su počeli prikupljanje potpisa sa zahtevom da se deca nakon operacije prebace u već postojeće dečije sobe.

Ceo sprat gde je doskora bila dečija hirurgija sa 20 kreveta i salom za dečiju zabavu, sada zvrji prazan. Dr Veljković je ukinuo odeljenje dečje hirurgije jer je „nerentabilno“, o čemu je „Blic“ već pisao.
- Ovo podseća na koncentracioni logor. U jednom krevetu smeštamo dva operisana deteta, za majke nema mesta, pa nam mališani plaču, u hodniku gledaju teške situacije, stare operisane pacijente sa kateterom i kesom. U sobi broj 10, zbog nedostatka mesta, morali smo da smestimo šestogodišnjeg V.P. iz Knjaževca sa dve stare pacijentkinje koje su imale teške operacije. Majka nije htela da napusti operisano dete, pa je i ona tri dana provela u sobi sa njim. Sada nam je kazala da će tužiti bolnicu jer je njen mališan doživeo traume - pričaju zaposleni na Odeljenju hirurgije.
Ikonija Mišić (13) operisala je slepo crevo i provela pet dana u sobi.
- Bilo je strašno! Cele noći smo morali da držimo upaljen televizor da ne bismo čuli hrkanje starih pacijenata iz susednih soba. Jedan devetogodišnjak iz sela Sumrakovac je non-stop plakao jer za njegovu majku nije bilo mesta. Drugog dana su nam uneli i peti krevet. U sobi se nalazi i sto za previjanje, pa smo i to gledali. Jedva sam dočekala da me puste - priča Ikonija.
Preko puta dečije sobe na hirurgiji nalazi se stalak na kojem se čuvaju izvađeni delovi ljudskih organa koji se kasnije prebacuju na patologiju.
- Svi ti delovi su u nekakvoj vodi u providnim kutijama, a na kutiji piše ime i prezime i nešto na latinskom. Videli smo nešto crno, a jedna devojčica je kazala da je to rak. Posmatrali smo i krvava tkiva, deo creva, nekakav mišić. Nekoj deci je bilo muka što su to gledala - kaže Ikonija.
Ova devojčica kaže da joj je nedostajala majka kao i svima u sobi.
- Svi smo doživeli traume. Drugog dana od operacije, oko 21.30 sati, stigla mi je poruka od nje u kojoj je samo pisalo: „Mama, dođi da me spaseš“. Od šoka sam jedva okrenula njen broj mobilnog, a ona je plakala jer su je smeštali u isti krevet sa devojčicom koja je trebalo tu noć da prima infuziju - kaže njena majka Dragana. Ona kaže da je bila ogorčena kada su iz hodnika isterali sve majke jer „dolazi lokalna televizija“.
- Nisam mogla da verujem kada sam uveče na televiziji ugledala dr Mirka Veljkovića kako govori da je sve u redu sa decom, da im je dobro, da nema gužve. Pa, isterali su nas, zato je sve na snimku lepo - kaže Dragana.
Dr Mirko Veljković je juče bio na slavi tako da nije želeo da govori za „Blic“. Kratko je rekao da ukidanje odeljenja dečije hirurgije „nije priča za novine“.
 

Back
Top