ZATVORENICI ZAHTEVAJU KRAĆE KAZNE I mi hoćemo kao Ceca

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/248911/I-mi-hocemo-kao-Ceca
ZATVORENICI ZAHTEVAJU KRAĆE KAZNE
I mi hoćemo kao Ceca

BEOGRAD - Ako je država mogla da izađe Ceci u susret, onda ne vidimo razlog da se naši zahtevi ne ispune. Želimo da se suđenja ubrzaju, da se dan u pritvoru računa kao dva dana u zatvoru i da se posle dve trećine odslužene kazne dobije uslovni otpust. Sudije su bile u obilasku, ali su izbegli da odgovore na naša pitanja i mi nastavljamo štrajk glađu - priča za “Blic” jedan od pritvorenika beogradskog Okružnog zatvora.
135184_1010-zatvor-foto-s-maricic_f.jpg

Troje sudija Višeg suda u Beogradu obišlo je juče pritvorenike u Okružnom zatvoru u Beogradu, koji od subote protestuju odbijanjem hrane. Oko 750 pritvorenika nastavilo je štrajk glađu, jer prema njihovim rečima, nisu dobili konkretne odgovore na zahteve zbog kojih protestuju.
- Izneli smo im naše zahteve i oni su diplomatski odgovarali na pitanja, vešto izbegavajući da dođemo do konkretnih rešenja. Prebacuju nadležnost na Skupštinu, kažu nam da se obratimo Ministarstvu pravde i Slobodanu Homenu, a znaju da nismo u mogućnosti i da je to složen i dug proces, od kog ništa ne bismo dobili. Odlučili smo da neopozivo nastavimo štrajk glađu i moramo da napomenemo da rešenja nema ni na vidiku. Odbijamo posete i ne želimo da primamo pakete, to je takođe jedan vid našeg protesta - priča jedan od pritvorenika Okružnog zatvora za “Blic”

.................................
.................................
Може....
кад будете имали сисе ко Цеца....
:hahaha: :hahaha: :hahaha: :rotf: :rotf: :rotf:

Prvo i osnovno, ne štrajkuju zatvorenici, već pritvorenici. To su ljudi koji nisu osudjeni, koji su u istražnom postupku, ili im je pak sudjenje u toku. Ali nisu osudjeni. Formalno -. pravno gledano, oni nisu krivi. Nisu još krivi, dok se to pravosnažnom presudom ne dokaže.
Drugo, traže brža sudjenja. Šta je tu za smejanje ili osudu? Gledate li vi TV? Da li ste ikada videli uslove u kojima ti ljudi žive? A neki su tamo godinama. Šta ima lošeg u tome što traže da im sude, da ih osude ili oslobode i prebace iz pritvora u zatvor? Pritvorski predmeti, kao, imaju prednost, a od sudjenja do sudjenja prodje po 4-5-6 meseci. Pa se otkaže jer je sudija bolestan, jer se nije pojavio svedok optužbe, pandur uglavnom, pa javni tužilac ima preči slučaj, pa...

Ima tamo svakakvih, ali ja uvek podvlačim - ima i nevinih, ima i onih kojima je na jedno delo koje jesu učinili, policija pridodala još nekoliko, ima i onih koji moraju da priznaju da su učinili nešto, jer od dva zla biraju manje... Kako bilo, oni su ljudi.
Igrom slučaja imala sam prilike da slušam, od pritvorskog čuvara, kako je tamo. Čula sam i da je umalo nadrljao jer je tražio da pritvorenika prebace u zatvorsku bolnicu, da bi se utvrdilo da mu je šećer 25! Podsećam sve da je to čovek, ma šta uradio, i ma zbog čega bio u pritvoru. I čula sam da ih zbog ovog štrajka mlate kao konje. Sa jedne strane, ugrožavaju im njihovo zakonom zagarantovano pravo, a sa druge strane, sprečavaju katastrofu. Sprečavaju da se štrajk proširi i na zatvore a to bi značilo hiljade ljudi na sve spremnih u štrajku. Hiljade ljudi na sve spremnih u pobuni. Seća li se neko zadnjeg štrajka zatvorenika pre... šta znam desetak, možda i više godina? I da je i mrtvih bilo.

U suštini, ne traže oni ništa nerealno. Ne traže satenske posteljine i kavijar za doručak donesen u krevet. Traže poboljšanje uslova i brža sudjenja. A prema onome kako je sada tamo i trebalo bi onima koji su po dve - tri godine u pritvoru, da računaju dan pritvora za dva dana zatvora.

Lako je nama da se smejemo i da prezrivo gledamo na njih, oni su robijaši. A zaboavljate da u ovoj i ovakvoj Srbiji, svako, ali svako punoletan, bez izuzetka, ako zasmeta nekome i stane na put interesima onih koji su u manjini, ali drže većinu - može tamo završiti na dugo, dugo vremena. Tamo ili u košulji koja se kopča na ledjima. Ne bi bio ni prvi ni poslednji, a toga je sve više. Idealno da se neko ukloni sa puta. Mislite o tome.

Back