ZATVARANJE POGLAVLJA

Moreplovka....

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.024
Dovoljno je da pogledate mapu pa da shvatite zašto je tako. Kosovo je sada, kao i ostatak Zapadnog Balkana, enklava unutar teritorije EU i NATO. Pokušaj Rusije da ovde uređuje stvari suprotno onome što želi većina lidera EU pokazao se kao krajnje nedobrodošao i kontraproduktivan. Ako se sledeće godine zaista organizuje međunarodna konferencija, jedna mogućnost je da budu stvoreni uslovi za priznavanje nove države. Glavni uslovi će verovatno biti primena onih delova Ahtisarijevog plana koji se mogu realizovati bez saradnje Srbije. Oni će verovatno obuhvatati i poziv EU da pošalje policijsku i pravosudnu misiju i otvori tzv. Međunarodnu civilnu kancelariju, koja bi imala velika ovlašćenja, da zameni Unmik. Na ovaj način će biti završeno poglavlje koje je počelo demonstracijama u martu 2004. godine i nastavljeno diplomatijom Ahtisarija i “trojke” i počeće novo poglavlje puno problema. U njemu ćemo gotovo sigurno imati novi zamrznuti sukob u Evropi, u kojem će Beograd vršiti blokadu nove države i verovatno će doći do otcepljenja severnog dela Kosova koji se nalazi pod kontrolom Srba.

(Balkan Insight)
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.