Zatvaranje kolostome

jeny

Početnik
Poruka
27
Da li znate šta predhodi operaciji zatvaranja kolostome. Moj sin je rođen sa atrazijom anusa i za nedelju dana idemo da drugu operaciju kojom će se regulisati ta atrezija (atresio ani cum fistula rectoperinealis-dijagnoza). Otvorena mu je kolostoma i posle ove druge operacije ceka ga još jedna kada bi trebalo da doktorka zatvori kolostomu. Ja sam čula da se kod zatvaranja kolostome pacijent mora strogo pridržavati toga da ne jede dva dana pre i četiri dana posle operacije pa se plasim da će moj inače sedmomesecni sin to jako teško podneti... Šta vi znate inače o operacijama zatvaranja kolostome i da li mozete nešto da mi kazete u vezi sa tim??
Unapred zahvalna zabrinuta majka!

Na ovom linku se nalaze informacije vezane za kolostomu, sto se tice ishrane ta procedura oko dijete pre operacije i 3 dana u proseku samo na infuzijama, pa onda samo tecna ishrana je protokol koji se primenjuje kod gotovo svih operacija koje u sebi imaju veliku manipulaciju trbusnim organima u toku intervencije.Beba jeste mala ali mislim da ne treba da se sekirate, niste ni svesni koliko su deca mali heroji i koliko mogu izdrzati.Bice nadoknadjivana tecnost preko infuzija, verovatno i neki vid ishrana ali o tome Vam ne znam reci, to ce Vam znati objasniti samo deciji hirurg.
Budite hrabri. Pozdrav!
http://www.onk.ns.ac.yu/Srpski/Knjiga-6.pdf

Želim da vas najpre pozdravim pošto sam nov član na forumu....imam pitanje za vas, ako možete da mi pomognete, bio bih vam zahvalan...u pitanju je ova tema-kolostoma...moja majka ima otvorenu kolostomu, zanima me, postoji li negde, da je vama poznato, neka dijeta koju bi mogli da drže ljudi koji imaju ugrađenu stomu, s' obzirom na restrikcije u ishrani koje oni imaju zbog stome...unapred zahvalan...

Колико ја знам, не треба да се држи дијета, више одговарајућа исхрана. Посебно је важан период нека два месеца после хируршке интервенције док се пробавни тракт не прилагоди насталој ситуацији и док се столица не нормализује.
Такође, веома је важна редовна хигијена стоме.
У сваком већем граду постоји удружење корисника стома кеса, па људи могу да размењују искуства,

Da ne bih otvarala novu temu, postavicu pitanje ovde, mozda ima neko ko moze da mi odgovori i eventualno pomogne....Moj otac je operisao rak debelog creva i stavljena mu je trajna kolostoma...Problem je u tome sto njemu crevo stalno ispada napolje, cim napravi par koraka crevo ispadne i do 10cm i pocinje polako da gura kesu...U konsultaciji sa hirurgom receno je da je to normalna pojava ali to njemu remeti bilo kakav koliko toliko normalan zivot.Ne moze da krene nigde, prinudjen je da stalno sedi kod kuce jed se to desava pri svakom koraku,pomaze jedino mirovanje tj. lezanje.
Da li je neko imao neko slicno iskustvo ili ia neku ideju gde i kome da se obratimo?
Unapred hvala...

Да је то тако нормално и није. Свака операција се ради тако да исход буде побољшан квалитет живота. Разумем да је Вашем оцу одстрањен карцином и да му је тиме продужен живот, али не схватам чему та аљкавост хирурга. Јер стома итекако може да се намести а да се с њом нема проблема.
Мој савет вам је да одете на консултацију код другог хирурга.

Da li neko zna kakve su posledice analne atrezije posto je moj sin rodjen sa ovom anomalijom i nakon tri operacije zatvorena mu je kolostoma ali debelo crevo izgleda jos ne vrsi svoju funkciju. Stolica je jako cesta i retka od operacije ( dve nedelje) i pojavio se osip a sve smo kreme probali samo je jos gore. Zanima me koliko je vremena potrebno da prodje kada ce sve biti normalno i da li je to uopste moguce. I da li ce moci da kontrolise stolicu kad poraste posto sada ima tek godinu dana Hvala

Ана, сасвим је номално да цреву треба време да би прихватило функцију коју до сад није вршило.
Значи, те такве столице не изненађују.
Операција се увек раде тако да се обезбеди пре свега квалитетнији живот- дакле, моћи ће да контролише столицу. Можда неће имати праг издржљивости као неко коме је од старта анални сфинктер вршио своју функцију, али засигурно, ако је операција изведена коректно (а не видим зашто не би била ;) ), дете ће вам живети сасвим нормално као и сва друга деца тј. људи. :)

Back