Zatrovani krompir iz CG je možda sa Kosova?

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.398
Nakon što je srpsko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo da je uništilo oko 20 tona mladog krompira iz Crne Gore zaraženog kadmijumom kojeg zovu "tihi ubica", stručnjaci ali i laici postavljaju pitanje šta jedemo?Iako još uvek nije zvanično saopšteno gde je tačno proizveden sporni krompir, već samo da se radi o okolini mesta Tuzi, pomoćnica direktora za ekotoksikološka istraživanja Danijela Šuković kaže da na osnovu informacija kojima raspolaže, na tržištu Crne Gore nema zaraženog voća i povrća.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Dragoljub Nenezić kaže za Dojče vele da je meso i mleko koje se proizvodi u Crnoj Gori visokog kvaliteta, a da se vrše i kontrole voća i povrća. On dodaje da nakon analiza skoro sa sigurnošću sporni krompir nije proizveden u Crnoj Gori.

"Bojim se da je krompir ovde dopremljen sa Kosova, sivim kanalima, po znatno nižoj ceni, a da je onda preprodat Srbiji, po znatno višim cenama", kaže Nenezić.


CG ima odlične poljoprivredne uslove?


Da li kontrolu namirnica trebalo pooštriti?


Vazduh, voda i zemlja u Crnoj Gori imaju znatno viši kvalitet nego u zemljama članicama EU, tako da je jedna od mogućnosti razvoja, kako su ranije objašnjavali stručnjaci EU, proizvodnja organske hrane. Međutim, prema analizama koje retko dospevaju u javnost, sporni deo je zemljište oko podgoričkog Kombinata aluminijuma, odnosno Zetska ravnica. Stručnjaci opozicionog Pokreta za promjene su pre par godina uradili analizu o zatrovanosti zemlje, na osnovu koje ima i do 20 puta više procenata otrovnih materija od dozvoljenih vrednosti, na primer, aluminijuma, flora, kadmijuma. Predstavnici vlade su, međutim, tada saopštili da je reč o „politikantskim ocenama".

Nakon informacije koju je objavilo srpsko Ministarstvo poljoprivrede, da je uništeno oko 20 tona krompira zaraženog kadmijumom, stručnjaci u Crnoj Gori upozoravaju da bi bilo neophodno formiranje većeg broja referentnih institucija koje bi ispitivale kvalitet hrane.

O slučaju zaraženog krompira bi na zahtev SNP-a trebalo da se izjasni i parlamentarni odbor za poljoprivredu.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4683755,00.html?maca=ser-Blic Online-2569-xml-mrss

Kao da svi ne znamo da je Crna Gora smetlište raznog otpada...koliko vremena će trebati da shvatimo da treba zabraniti bilo kakav uvoz iz Crne Gore i sa Kosova?
 
Da li se neko seca afere od pre 7-8 god sa ozracenim Fructalovim sokovima? Mislim da su bili punjeni u Ukarajini,a isli su za srpsko trziste..

Ako je za utehu..kako vidim..Fructal propao:)

Ja se sećam, naravno.

Dodatak: ne znam da li su bili punjeni u Ukrajini ili su borovnice bile iz Ukrajine, Slovenija je to (u kojem god obliku da je bilo) nabavila preko Holandije (?!), i onda u obliku soka prodala nama.

Ono što mene zanima a što nikad ne stoji u vestima je - KO je to uvezao?
Mislim, kom je to našem privatniku ili privatničiću toliko zinulo dupe za zaradom da nas mirne savesti i truje zarad svoje koristi?

Onda se upitam - a šta ako tako nešto uveze neki veliki privatnik koji može da podmaže inspekciju? I da li inspekcija pregleda BAŠ SVE što stiže u našu zemlju?

Ista priča je i sa ovim krompirom - NIGDE ne piše ko je to uvezao i do kojih prodavnica je stiglo ako je stiglo i koliko je već kupljeno iz tih prodavnica pre nego što su otkrili štetnost?

I, baš me zanima i GDE je to i na koji način uništeno???


Misoni, bojim se da je Srbija postala smetlište raznog otpada. :(
 

Back
Top