Zašto žene nisu imale pravo glasa u Kraljevini Jugoslaviji?

Zašto žene nisu imale pravo glasa u Kraljevini Jugoslaviji? Čitajući misli raznih mislilaca stičem utisak da je KJ bila neka idila u kojoj je sve bilo idealno a žene tamo nisu imale pravo glasa. Zašto je to tako, to mi se nekako ne uklapa u sav taj idiličan svet KJ?

Из истог разлога из ког у Швајцарској нису имале право гласа до 1971. године.

Na današnji dan 1971. godine žene u Švajcarskoj su referendumom dobile pravo glasa. Ova zemlja je tako postala jedna od poslednjih evropskih država koja je ženama dala to pravo, a razlog za to delom je bila konzervativnost Švajcaraca koji su na referendum, paradoksalno, bili jedini koji su mogli da glasaju.
https://www.telegraf.rs/zanimljivos...asa-28-godina-kasnije-opet-su-izasle-na-ulice

• Podržavam
Reactions: PA8
Kralj Aleksandar nije bio diktator od 1918. do 1928.
Ja sam napisao da je postao i ostao je do svoje smrti.

Moramo istorijskim ličnostima da "sudimo" po standardima koji su važili u vreme u kojem su oni živeli. Pre Drugog svetskog rata žene nisu imale pravo glasa u Francuskoj, Italiji, Belgiji, Švajcarskoj itd.
Činjenica je da su žene bile degradirane u Kraljevini Jugoslaviji bez obzira na okolnosti. Jugoslavija je bila muška elitistička tvorevina u kojoj su Karađorđevići i Nikola Pašić sa svojim sinom radili šta su hteli.

Ja sam napisao da međunarodna konvencija o ljudskim pravima nije postojala pre Drugog svetskog rata i vidim da nisi odgovorio na to.
Činjenica je da su žene bile degradirane u Kraljevini Jugoslaviji bez obzira na okolnosti. Jugoslavija je bila muška elitistička tvorevina u kojoj su Karađorđevići i Nikola Pašić sa svojim sinom radili šta su hteli.
Činjenica je da ozbiljni istoričari "sude" istorijskim ličnostima po standardima vremena u kojem su oni živeli.

Једноставно, било је друго време, не у Краљевини него у целом свету. И да после рата није дошао социјализам, већ да је остала Краљевина, опет би у исто време ( + - пар година) жене добиле право гласа.

Poslednja izmena od moderatora:
Činjenica je da ozbiljni istoričari "sude" istorijskim ličnostima po standardima vremena u kojem su oni živeli.
U nekim zemljama Evrope kao što su Velika Britanija i skandinavske zemlje je postojala mogućnost da žene glasaju. Kralj Aleksandar je mogao da se ugleda na njih a ne na Francusku, ali ne samo to on je otišao u drugu krajnost i postao diktator.

U nekim zemljama Evrope kao što su Velika Britanija i skandinavske zemlje je postojala mogućnost da žene glasaju. Kralj Aleksandar je mogao da se ugleda na njih a ne na Francusku, ali ne samo to on je otišao u drugu krajnost i postao diktator.
Indikativno je da žene u Francuskoj nisu imale pravo glasa pre Drugog svetskog rata. To dosta govori u kakvo je vreme kralj Aleksandar bio na vlasti.

Zašto žene nisu imale pravo glasa u Kraljevini Jugoslaviji? Čitajući misli raznih mislilaca stičem utisak da je KJ bila neka idila u kojoj je sve bilo idealno a žene tamo nisu imale pravo glasa. Zašto je to tako, to mi se nekako ne uklapa u sav taj idiličan svet KJ?
Ово ти је као да питаш зашто је у САД-у постојала сегрегација и робовласништво.

Mogle su aktivno učestvovati u političkom životu zemlje. Mislim da je i profesionalna afirmacija žena bila u SFRJ nego u Kraljevini. Mada je iskreno tako bilo skoro u celom svetu.
Politički život u Titoslaviji ograničen je na sprovođenje odluka KP odnosno u krajnjem samog Josipa Broza.
Sve suprotno i van toga je bilo kažnjivo.Nema političkog života u diktaturama.
Ne može postojati politički život gde nema slobode govora.

Politički život u Titoslaviji ograničen je na sprovođenje odluka KP odnosno u krajnjem samog Josipa Broza.
Kakav je bio politicki zivot u ''demokratskoj'' Americi gde Crncii nisu imali pravo glasa, morali Belcima da ustaju u autobusu ( ako nisu htlei da budu uhapseni ), gde su naoruzane paravojne formacije KKK radile sta su hteli ?

• Haha
Reactions: PA8
Mogle su žene biti članice partije kao i muškarci, odnosno imali su ista prava kao i muškarci u svemu.

Back