Zašto žene nisu imale pravo glasa u Kraljevini Jugoslaviji?

Narod je živeo na selu jer nije imao alternativu. A koja su to bila ulaganja na selu? Struja, voda i asfalt? Ne bih ja to baš tako relao.
Народ је живео на селу и није бежао на запад као у СФРЈ.
https://publikacije.stat.gov.rs/g2020/pdf/G20206002.pdf
Mnogo gledaš Bolji život. SFRJ je do 90-tih bila veliki izvoznik, proizvodila je sve osim raketa za let u svemir da se tako izrazim. A te fore iz Boljeg života je nešto što je Pavić negde video pa ubacio u film. On sve vreme u svojim serijama kritikuju SFRJ a ta država ga je stvorila.
И СССР је слао људе у свемир па је био и остао беда за своје становништво до краја постојања.Није само Павић о томе писао, у многим југословенским филмовима који су настали после смрти Броза када је репресија мало посустала се то види, препоручујем О покојнику све најлепше из 1984.
Oni ih proizvodili? KJ je bila jedna najobičnija zaostala monarhija u pokušaju samo da bude moderna.
Не али су имали своја средства да их купе, али не из зајмова и кредита.
I zato je KJ bila treća najnerazvijenija zemlja u Evropi?
Није.
Šta je bilo neplanski u industrijalizaciji SFRJ?
Комплетна индустријализација, прављене су фабрике и тамо где не треба само да би се што пре створила радничка класа у градовима док о исплативости тога нико није водио рачуна, одлука је била политичка а не економски заснована.

• Podržavam
Reactions: PA8
И СССР је слао људе у свемир па је био и остао беда за своје становништво до краја постојања.Није само Павић о томе писао, у многим југословенским филмовима који су настали после смрти Броза када је репресија мало посустала се то види, препоручујем О покојнику све најлепше из 1984.
Tito i ja film? Glumi Lazar Ristovski koji sada izigrava ofucanog plejboja. Branislav Lečić gde glumi policajka koji čeka Tita da dođe? Lečić propali plejboj i propali političar. Onaj Mihailović koji je napisao onu bljuvotinu "Kada su cvetale tikve"? Takvima nikada neće ništa biti dobro sve dok oni "dobro ne zajašu kamilu".

Mi ovde govorimo o SFRJ ali kada smo već kod toga ljudi u bivšem SSSR žive mahom u kućama i stanovima koji su izgrađeni u to doba. Izlaze mi nonstop neke Ruskinje sa sela i sve voze stare traktore sovjetske proizvodnje. Koja beda u Rusiji do onog foliranta Gorbačova? Četništvo trba da postane dijagnoza jer sa vama izgleda razgovor je nemoguć.

• Haha
Tito i ja film? Glumi Lazar Ristovski koji sada izigrava ofucanog plejboja. Branislav Lečić gde glumi policajka koji čeka Tita da dođe? Lečić propali plejboj i propali političar. Onaj Mihailović koji je napisao onu bljuvotinu "Kada su cvetale tikve"? Takvima nikada neće ništa biti dobro sve dok oni "dobro ne zajašu kamilu".

Mi ovde govorimo o SFRJ ali kada smo već kod toga ljudi u bivšem SSSR žive mahom u kućama i stanovima koji su izgrađeni u to doba. Izlaze mi nonstop neke Ruskinje sa sela i sve voze stare traktore sovjetske proizvodnje. Koja beda u Rusiji do onog foliranta Gorbačova? Četništvo trba da postane dijagnoza jer sa vama izgleda razgovor je nemoguć.
Ко је поменуо филм Тито и ја, Лечића и Ристовског?Јел и Душан Ковачевић један од тих!
Не него живеће у кућама саграђеним у време кнеза Михаила!Иначе све што је естетски лепо саграђено је у Краљевини.

• Podržavam
Зато што нису имале ни ван Југославије.
КЈ је по том питању пратила трендове :mrgreen:

Posle Prvog svetskog rata određene zemlje jesu po Evropi dale to pravo ženama. Tako da Jugoslavija nije pratila trend, već je bila zapravo konzervativna; upravo se odupiraka trendu. Čuj, da pravo ustavom, ali ne i zakonom. Da je bila sistemski uređena i ozbiljna država, ne bi to tako moglo potrajati ni manje ni više no celih 20 godina.

Posle Prvog svetskog rata određene zemlje jesu po Evropi dale to pravo ženama. Tako da Jugoslavija nije pratila trend, već je bila zapravo konzervativna; upravo se odupiraka trendu. Čuj, da pravo ustavom, ali ne i zakonom. Da je bila sistemski uređena i ozbiljna država, ne bi to tako moglo potrajati ni manje ni više no celih 20 godina.
To je bila privatna država kralja Aleksandra i Nikole Pašića, tačnije njegovog sina. Izdeljena na nekakve banije bez ikakve istorijske osnove, država sa političkom nestabilnošću. Država u kojoj Srbija nije postojala, postojala je mislim dve godine na početku i posle je ukinuta.

To je bila privatna država kralja Aleksandra i Nikole Pašića, tačnije njegovog sina. Izdeljena na nekakve banije bez ikakve istorijske osnove, država sa političkom nestabilnošću. Država u kojoj Srbija nije postojala, postojala je mislim dve godine na početku i posle je ukinuta.

A koliko stabilnom bi nazvao državu koja je za oko 45 godina svog postojanja donela čak 4 različita ustava?

To je po jedan ustav na skoro svakih 11 godina.

A koliko stabilnom bi nazvao državu koja je za oko 45 godina svog postojanja donela čak 4 različita ustava?

To je po jedan ustav na skoro svakih 11 godina.
Idila u odnosu na Kraljevinu što potvrđuju ekonomski podaci iz toga vremena. Ekonomski razvoj ne nemoguć uz političku nestabilnost. Na kraju par godina je bila nestabilna zbog nacionalističkih težnji.

• Haha
Idila u odnosu na Kraljevinu što potvrđuju ekonomski podaci iz toga vremena. Ekonomski razvoj ne nemoguć uz političku nestabilnost. Možda na kraju par godina je bila nestabilna zbog nacionalističkih težnji.

Koliko ti dugo traje ustav, merilo je stabilnosti; fundamentalno.

Jugoslavija je spadala u izrazito nestabilnu državu.

• Podržavam

Back