ЗАШТО ЗАБОРАВЉАМО НАШЕ ЖРТВЕ

ДА ЛИ ТРЕБА ДАТИ ИМЕ УЛИЦИ ЈАСЕНОВАЧКИХ ЖРТАВА

• да

• не

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
А ко тебе спречава, да лично памтиш наше жртве? :think: То, као једно, а друго, оно важније, је ипак посебно питање: зашто не постоји код нас оно што сам поменула, комплетна ИНСТИТУЦИЈА, која би проучавала све српске жртве у 20. веку?. То је већ проблем државе, режима, али не само овог, него свих претходних, још од краљевине СХС.

Ja pamtim. Ali problem je sto mi kao nacija ne pamtimo. Pitaj nekog sredjoskolca ko je bio Pavelic? Francetic Jure? Ko su crne legije ? Da ti kazu bar 3 recenice o Jasenovcu ? O oluji? Vecina nece znati. Jer nam je takvo obrazovanje...... nazalost. (naravno da ne trebamo da budemo optereceni time, ali bar osnovne stvari trebamo da znamo). I nazalost ne postoji neka ozbiljna institucija koja bi se time bavila.:ok:

Zlocini nisu svi jednaki, ali zrtve su sve jednake.

Ako nisu.........kazi mi
Da li je vrednija nevina hrvatska zrtva iz Vukovara ili nevina hrvatska zrtva iz podrinja?

Ne karikiraj, neces time nista postici.

Poenta greska trpanja Bljeska u istu recenicu sa Jasenovcem je - posto vidim da moram da nacrtam - to da su u Bljesku vecinom izginuli vojnici u otvorenoj borbi jedni protiv drugih (bilo je i civila, ali vecina su bili vojnici), dok je Jasenovac bio koncentracioni logor otvoren u cilju "rjesavanja" srpskog, zidovskog i komunistickog pitanja u tadasnjoj NDH.

Bljesak je brza vojna akcija izvedena u cilju reintegracije jednog pobunjenog dijela jedne medjunarodno priznate zemlje pod centralnu vlast. Jasenovac je masovno stratiste i mjesto najveceg izivljavanja, takmicenja u klanju, ubijanja maljevima i slicnih gadosti. To dvoje po meni ne ide zajedno a vi tupite o tome da su sve zrtve iste koliko god hocete.

Je li sad malo jasnije?

Ali problem je sto mi kao nacija ne pamtimo. Pitaj nekog sredjoskolca ko je bio Pavelic? Francetic Jure? Ko su crne legije ? Da ti kazu bar 3 recenice o Jasenovcu ? O oluji? Vecina nece znati. Jer nam je takvo obrazovanje......
Да, али и ту је првенствено проблем не у школском образовању, него у кућном, породичном образовању, да тој деци родитељи не причају о томе. А онда, дођу у школу, па ни тамо није довољно. Јесте, та комбинација фактора је погубна. :(
I nazalost ne postoji neka ozbiljna institucija koja bi se time bavila.
То јесте искључива кривица државе, али, кажем, још од Краљевине, и мени је занимљиво то питање - зашто, откуд толика немарност и је ли то само немарност, или и свесно понашање, или комбинација једног и другог.

Ne karikiraj, neces time nista postici.

Poenta greska trpanja Bljeska u istu recenicu sa Jasenovcem je - posto vidim da moram da nacrtam - to da su u Bljesku vecinom izginuli vojnici u otvorenoj borbi jedni protiv drugih (bilo je i civila, ali vecina su bili vojnici), dok je Jasenovac bio koncentracioni logor otvoren u cilju "rjesavanja" srpskog, zidovskog i komunistickog pitanja u tadasnjoj NDH.

Bljesak je brza vojna akcija izvedena u cilju reintegracije jednog pobunjenog dijela jedne medjunarodno priznate zemlje pod centralnu vlast. Jasenovac je masovno stratiste i mjesto najveceg izivljavanja, takmicenja u klanju, ubijanja maljevima i slicnih gadosti. To dvoje po meni ne ide zajedno a vi tupite o tome da su sve zrtve iste koliko god hocete.

Je li sad malo jasnije?

:klap:
znaci podrinjani su vredniji :ok:
samo sam pitao koji su vredniji i nemas odgovor

nauci da razlikujes dva pojma............ZLOCIN I ZRTVA ............. nije isto
nikad nisam izjednacavao zlocine

bljesak kao i oluja imali su za cilj resavanje Srpskog pitanja
zato su posle oluje spaljivane srpske kuce
cak 73% srpskih kuca je spaljeno da se vise ne bi vratili
preko 500 staraca je ubijeno posle oluje.......... ljudi su pozvani da ostanu u svojim kucama i da im se nista nece desiti i tako su uradili.....a onda ih je ``junacka``
hv ubila da bi istrebila Srbe iz Hrvatske
i oni su zrtve koje zasluzuju postovanje i oni su meni vredni
mozda tebi ne............ i to je ok..... svako ima pravo na svoje misljenje

Намера мој поднаредниче ,намера да се у заједничкој држави не би подсећали да су на територији Србије највеће злочине починили 1914 Хрвати, да би се заборавила 1941-1945 и да би се десила 1991,
Намера моја поднаредниче да би нас неко навукао и трћи пут на лед

Намера мој поднаредниче ,намера да се у заједничкој држави не би подсећали да су на територији Србије највеће злочине починили 1914 Хрвати, да би се заборавила 1941-1945 и да би се десила 1991,

nemam nista protiv Hrvata ali nikad vise u zajednicku drzavu sa njima
nikad vise neka Jugoslavija
mozda samo jednog dana u EU

Ипак су, укупно, 1914 и '15 највише злочина починикли Аустороугари (у оквиру њих и Хрвати, дакако), и Немци. Али, сем намере, имамо, на жалост, и тај наш немар, на жалост. А овим се само потврђује моја теза о свесном антисрпству династије Карађорђевић, нарочито краља Александра. (Петар је, док је био Мркоњић, био ок, после су га "препарирали"). О Титу не причам, он и није био Србин, много више ме интересују Срби - изроди, издајници, затим, значи, ту је Злободан (макар се не слагали у томе, ја ето, то мислим и за њега), а ова боранија, што долази после 5. окт, ионако не може много, ни за ни против Србије, јер је главни посао завршен пре њих.

sta znaci jos od kraljevine............
to nije opravdanje danasnjim generacijama
Није, али је систематско антисрпско деловање почело с Краљевином, и деловало довољно дуго, да озбиљно почне нагризати српску свест.

Да, и у том смислу, оне јесу својеврсни наставак РКЦ-усташко старе идеје.

Милунка ајде једноим сви ви у Београду није својеврсни наставак идеје,то је једна иста прича све време ,и као што то нежелите да схватите није крај,јел сад јасно код тебе у Београду се неће клати али сви ми који смо преко Саве и Дрине смо у опасности као и они који су већ под окупацијом на Космету.али ваш препотентни Београд анационална септичка јама Србске стварности нежели да то схвати,бре гледам како се слизујете са Усташама и Шиптарима и овде на форуму а чим је Србин другачије мисли од ваше прогласите га за непријатеља .

:klap:
znaci podrinjani su vredniji :ok:
samo sam pitao koji su vredniji i nemas odgovor

nauci da razlikujes dva pojma............ZLOCIN I ZRTVA ............. nije isto
nikad nisam izjednacavao zlocine

bljesak kao i oluja imali su za cilj resavanje Srpskog pitanja
zato su posle oluje spaljivane srpske kuce
cak 73% srpskih kuca je spaljeno da se vise ne bi vratili
preko 500 staraca je ubijeno posle oluje.......... ljudi su pozvani da ostanu u svojim kucama i da im se nista nece desiti i tako su uradili.....a onda ih je ``junacka``
hv ubila da bi istrebila Srbe iz Hrvatske
i oni su zrtve koje zasluzuju postovanje i oni su meni vredni
mozda tebi ne............ i to je ok..... svako ima pravo na svoje misljenje

Dobro, ne gledamo isto na iste stvari, a i ne cudi me.

Kuce i starci 95. zalosna su posljedica divljanja krajiskih Srba 91.-95. Ipak, nisam siguran koliko su tacne cifre 500 i 73%, mislim da su preuvelicane, ali to sad nije ni bitno jer jeste tacno da za te starce nema opravdanja, tu se slazemo.

Милунка ајде једноим сви ви у Београду није својеврсни наставак идеје,то је једна иста прича све време ,и као што то нежелите да схватите није крај,јел сад јасно код тебе у Београду се неће клати али сви ми који смо преко Саве и Дрине смо у опасности као и они који су већ под окупацијом на Космету.али ваш препотентни Београд анационална септичка јама Србске стварности нежели да то схвати,бре гледам како се слизујете са Усташама и Шиптарима и овде на форуму а чим је Србин другачије мисли од ваше прогласите га за непријатеља .
"Ваш"? Јел' ти то мени лично сад нешто замераш? :think: Друго, зашто тако с мржњом о нашем лепом Београду, и зашто генерализујеш, знаш ли ти колико нас правих српских патриота заправо има у Београду? Зашто делиш Србе? Београд је српски град.

Када кажем на Ваш мислим на Београд као нешто што нема везе са Србством ,и на једну средину која нема у себи више нимало Србског духа где преовлађује идеј ЕВРОПЕЈСТВА колико младих се на задњем попису изјаснило као Европљани,на Београд где једна Алијанса или Фонд За Хуманитарно Право имају већи утицај од СПЦ или Матице Србске,на све квази интелектуалце које у суштини не интересује ништа више од сопственог дупета
Београд није Србски град он је постао најгоре стратиште идеје уједињења Срба јер га не интересују Срби и не види их а сви Срби преко Саве и Дрине гледају у Београд и очекују спас у братску реч

Када кажем на Ваш мислим на Београд као нешто што нема везе са Србством ,и на једну средину која нема у себи више нимало Србског духа где преовлађује идеј ЕВРОПЕЈСТВА колико младих се на задњем попису изјаснило као Европљани,на Београд где једна Алијанса или Фонд За Хуманитарно Право имају већи утицај од СПЦ или Матице Србске,на све квази интелектуалце које у суштини не интересује ништа више од сопственог дупета
Београд није Србски град он је постао најгоре стратиште идеје уједињења Срба јер га не интересују Срби и не види их а сви Срби преко Саве и Дрине гледају у Београд и очекују спас у братску реч

u pravu si.i ja mislim da nasa vlast ne pomaze dovoljno srbima preko drine,iako su pod velikim pritiscima da nestane republika srpska,o srbima u hrvatskoj da ne pricam.isto tako srbi u crnoj gori su izlozeni maltretiranju,pogledajte ovaj klip

Back