Zašto volimo ili ne volimo praznike?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
5.857
tema1.jpg
Kraj godine donosi nam praznike. Detinjci, Božić koji se slavi po Gregorijanskom kalendarom..Materice, doček Nove godine, Očevi, Božić koji se slavi po Julijanskom kalendaru. Tu su i krsne slave, doček Pravoslavne nove godine..

Kada smo bili deca, radovali smo se ovim praznicima, posebno dočeku Nove godine. Svi smo, sa nestrpljivo očekivali šta će nam deda Mraz doneti.
Kao tinejžeri išli smo na novogodišnje žurke.

I danas kao odrasli, neki ljudi vole novogodišnju euforiju i sve ove praznike. Veruju da će godina koja dolazi biti bolja, srećnija, lepša.

TEMA.jpgSa druge strane, postoje ljudi koji ne vole praznike. Donose im sećanje na neka lepša vremena koja ne mogu da se vrate.
Postoji i praznična depresija kojoj si okidači : loši međuljudski odnosi, finansije, pojačani fizički zahtevi.
Više o prazničnoj depresiji možete pročitati OVDE

Da li volite praznike ili spadate u one koji ne vole praznike? Zašto volite praznike i zašto ih ne volite?

Fotografije: Pixabay com

Nekada sam sve ove praznike volela. Danas, kada me muči nesanica, budna sam kada kazaljke na satu pokažu da je ponoć.

Kao dete volela sam i uživala u Detinjcima, Matericama i Očevima. Ti praznici postoje kao Dan majki i Dan očeva, ali se ne slave uoči Nove godine. ( Slave se u Kanadi, Americi, Australiji...)

Danas poštujem sve praznike, radujem se nekim praznicima zbog okupljanja porodice...Ipak, ne upadam u novogodišnju euforiju i nemam prazničnu depresiju.

Da li voliš praznike ili ne voliš?

Ja volim one stare praznike, Prvi maj, Dvadeset deveti ...

"Prvi maj" jer je grad prazan, i tad je bio osunčan i moj ! Voleo sam da gledam zgrade, parkove, spomenike, ustanove. Sva arhitektonska lepota je tad bila ogoljena, video se urbanizam, zašto je ulica kriva i zašto je most baš tu gde je ... I grad je bio nekako veliki, prosto me čudilo kako nam je bio tesan kad smo svi na broju ?!

"Dvadeset deveti" je bio slatka slutnja, dani su kratko trajali, hladnoća nas je terala u kuću, a tamo toplo, miris domaće hrane i pozitivan program na televiziji. Oko 23h izlazak do Moskve ili Metropola pa na pref do jutra (nismo Crnogorci, tada su svi manje više voleli tu privatnu kocku).

U djetinjstvu sam voljela praznike. Dolazak bliže i dalje familije. Komisija. Prijatelja.
Sada ne volim, ni praznike, ni dalje i malo bližu familiju, ni komisije, a ni tobožnje prijatelje.
Danas, praznujem sama. Flaša crnog vina, fine cigarete, slatkisi, TV, Internet, muzika u pozadini i mir u srcu i duši. Zivjeli!

Pogledajte prilog 1657611
Kraj godine donosi nam praznike. Detinjci, Božić koji se slavi po Gregorijanskom kalendarom..Materice, doček Nove godine, Očevi, Božić koji se slavi po Julijanskom kalendaru. Tu su i krsne slave, doček Pravoslavne nove godine..

Kada smo bili deca, radovali smo se ovim praznicima, posebno dočeku Nove godine. Svi smo, sa nestrpljivo očekivali šta će nam deda Mraz doneti.
Kao tinejžeri išli smo na novogodišnje žurke.

I danas kao odrasli, neki ljudi vole novogodišnju euforiju i sve ove praznike. Veruju da će godina koja dolazi biti bolja, srećnija, lepša.

Pogledajte prilog 1657610Sa druge strane, postoje ljudi koji ne vole praznike. Donose im sećanje na neka lepša vremena koja ne mogu da se vrate.
Postoji i praznična depresija kojoj si okidači : loši međuljudski odnosi, finansije, pojačani fizički zahtevi.
Više o prazničnoj depresiji možete pročitati OVDE

Da li volite praznike ili spadate u one koji ne vole praznike? Zašto volite praznike i zašto ih ne volite?

Fotografije: Pixabay com
Ne volim. Smaraju ljudi sa tim kao da je smak sveta. Sve mora da se pojede i popije. Nova godina isto s uvek.

Dosta stanovnika u npr ex yu i slicnim drzavama je povodljivo, pa kao zele bit tih dana dobre volje...i kao zahvalniji su drugima ovo ono sim tam....a prave cinjenice su da previse toga funkcionira materialisticki,

Bozic je nametnut , a doceci nove jos nametnutiji, bozic je kao prigoda da se ideje svijetu kao priblize.....a i bozicne pop pjesme su dodatno i povodljivo trziste, iskreno drago mi je da ce bit bozic bez snijega , a najvise ce o nedostatku snijega kukati uhljebi, bogatasi i njihovi ulizice....

Doceci nove su isto prilike da se u skupim autima prikaze bahatost i licemjerje, korupcija i odobravanje korupcije dovodi do sve vecih podjela u drustvu, mnogo je onih koji itekako posteno rade pa ne mogu svojim najdrazima skoro nist priustit dok se drugi na njihov racun obogate i onda salju licemjerne ciestitke za bozic i novu godinu.....cirkus isto kak smatra se kao u medijskom svijetu da je logicno da se mladi ljudi trebaju dobro osjecat...mozak nije robot.

Poslednja izmena od moderatora:
Praznike sve volim a posebno pravoslavne.
Novu godinu ne obelezavam vec 20 godina...
Nemam nikakva osecanja tipa nostalgija ili tuga ili ne znam kakvo ushicenje.
Osecam samo mir i zahvalnost.
To je i do familije naravno jer ko ima narussenu atmosferu kod kucce
nijedan dan mu ne valja a na praznike bude joss teze
A zbog posla vecinu praznika provodim radno pa mi se malo izgubio taj osecaj nekog slavlja.

Back