Zasto voleti Boga?

to kod ljudi postoji, međutim kod životinje ne postoji, samo strah.
životinja nema kompas ona se vodi nagonom, za ramnožavanje, da se najede... prati kera npr.
zna on da ne sme, ali to nije etika već strah. evolucionisti zastupaju da je čovek životinja a ne inteligentna, razumna, svesna kreacija. i "najprimitivnija" kultura ima etiku šta je dobro šta je loše i volju dal će birati ovo ili ono.
znači taj koji forsira evoluciju i naročito onaj ko je prima nek se zamisli odakle mu moralna načela nebitno u kom si okruženju. od toliko tzv hominida primata samo jedna vrsta/podvrsta kako je već nazivaju razvila taj dar. e to je bajka par ekselans.
Nisu to moralna načela već svesnost da nanosis patnju drugome. Čak i moj pas kad je bila štene i kad smo se igrali prilagođavala je svoje ujede, tj. grickanje mojoj reakciji na to. Ako vidi da me boli odmah popusti i skroz prestane. A što se tiče navodnih "moralnih" načela kod ljudi, dovoljno je pogledati šta smo uradili od planete i međusobno jedni drugima sa time. Ni jedna druga vrsta bez "kompasa" nije to uradila.

Nisu to moralna načela već svesnost da nanosis patnju drugome. Čak i moj pas kad je bila štene i kad smo se igrali prilagođavala je svoje ujede, tj. grickanje mojoj reakciji na to. Ako vidi da me boli odmah popusti i skroz prestane. A što se tiče navodnih "moralnih" načela kod ljudi, dovoljno je pogledati šta smo uradili od planete i međusobno jedni drugima sa time. Ni jedna druga vrsta bez "kompasa" nije to uradila.
i moj šorti je bio svestan što nije nanosio patnju mišu kojeg je ulovio. osetio je njegovu patnju.
kao i lav što podavi mladunčad od drugog lava a onda se pari sa majkom tih mladunaca.
životinje imaju osećanja i zna šta sme šta ne sme ukoliko ih dresiraš ali nemaju svest zašto to čine jer ne bave se filozofijom.

i moj šorti je bio svestan što nije nanosio patnju mišu kojeg je ulovio. osetio je njegovu patnju.
kao i lav što podavi mladunčad od drugog lava a onda se pari sa majkom tih mladunaca.
životinje imaju osećanja i zna šta sme šta ne sme ukoliko ih dresiraš ali nemaju svest zašto to čine jer ne bave se filozofijom.
I opet, ti nazovi "zločini" životinja su neuporedivi sa zločinima ljudske vrste sa sve "moralnim" načelima. A često i u njihovo ime.

Tačno tako. A nema slobodne volje čak ni kod Boga. Kakva slobodna volja kada Bog zna sve što je bilo u prošlosti i šta će biti u budućnosti?
Bog zna ali to ne menja stvar sa slobodnom voljom jer ti ne znaš šta ćeš sutra misliti i raditi, jer sudbina ne zavisi od toga šta ti bog odredi, nego od toga šta tu radiš i misliš. I budući da je naša sudbina vezana za nas to mi ipak imamo slobodnu volju ali to mogu da vide samo oni koji su od Boga poučeni, a ti nažalost nisi. Bog je davši nama slobodnu volju sebi vezao ruke da ne može da utiče na našu sudbinu, Jedino u slučaju da ga zamolimo mi mu drešimo ruke da nešto uradi po pitanju sudbine, Ali potrebna je molitva iskrenog vernika ili bar očajnika. Sve u svemu ti svoju doktrinu gradiš na nekim svojim pretpostavkama koje nemaju veze sa onim šta se realno dešava

Bog zna ali to ne menja stvar sa slobodnom voljom jer ti ne znaš šta ćeš sutra misliti i raditi, jer sudbina ne zavisi od toga šta ti bog odredi, nego od toga šta tu radiš i misliš. I budući da je naša sudbina vezana za nas to mi ipak imamo slobodnu volju ali to mogu da vide samo oni koji su od Boga poučeni, a ti nažalost nisi. Bog je davši nama slobodnu volju sebi vezao ruke da ne može da utiče na našu sudbinu, Jedino u slučaju da ga zamolimo mi mu drešimo ruke da nešto uradi po pitanju sudbine, Ali potrebna je molitva iskrenog vernika ili bar očajnika. Sve u svemu ti svoju doktrinu gradiš na nekim svojim pretpostavkama koje nemaju veze sa onim šta se realno dešava
Ve'sam ti objasnio zašto kod Boga ne postoji pojam slobodna volja. Nema je ni Bog, a nemaš je ni ti. Da imaš slobodnu volju ti bi birao kakav ćeš da se rodiš to je na prvom mestu. A onda sam ti dao primer na pedofilu i njegovoj žrtvi malog deteta koje nema slobodnu volju da ne bude silovano. A i mnogi primeri iz Biblije ukazuju na to da kod boga ne postoji slobodna volja.

Ve'sam ti objasnio zašto kod Boga ne postoji pojam slobodna volja. Nema je ni Bog, a nemaš je ni ti. Da imaš slobodnu volju ti bi birao kakav ćeš da se rodiš to je na prvom mestu. A onda sam ti dao primer na pedofilu i njegovoj žrtvi malog deteta koje nema slobodnu volju da ne bude silovano. A i mnogi primeri iz Biblije ukazuju na to da kod boga ne postoji slobodna volja.
Ja tebe razumem, iz tvog ugla gledano stvarno ne postoji slobodna volja.
Ja sam pokušao da ti ukažem na tvoje pogrešno gledište, da postoji i drugačije gledište iz kojeg ugla gledano postoji slobodna volja. Ali ti nisi hteo da pogledaš iz tog ugla, tako da nema smisla da dalje razglabam sa čovekom koji zatvara oči da ne vidi

I opet, ti nazovi "zločini" životinja su neuporedivi sa zločinima ljudske vrste sa sve "moralnim" načelima. A često i u njihovo ime.
u životinjskom carstvu i nema pojam dobra i zla jer se ne vode razumom nego svojom prirodom.
kao što spomenuh primer o lavovima, lavica kojoj je pobio lav mladunčad ona obograva oko tog lava da se pari s njim.

u životinjskom carstvu i nema pojam dobra i zla jer se ne vode razumom nego svojom prirodom.
kao što spomenuh primer o lavovima, lavica kojoj je pobio lav mladunčad ona obograva oko tog lava da se pari s njim.
Pa to i kažem. Mi imamo pojam o tome i "moralna načela" pa opet stvaramo neopisivu patnju i prema sebi i prema planeti/prirodi. Kao što rekoh, često i u ime tih načela.

Kazete da vas imaginarni prijatelj obitava van vremena i da slobodno seta kroz vreme. To znaci da je vec sve odredjeno i da ti postupas po tome. Doduse imas privid slobodne volje.
Ne slušaš pažljivo, Bog živi u večnosti i zna sve od početka do kraja, i iz te tačke gledano nema slobodne volje, Ali ima deo koji ti ne znaš; Bog je sudbinu odredio na osnovu naših, misli, ideja, vizija osećanja, namera... Jer Bog je u svojoj mašti proživeo naše živote i video sve naše misli od početka do kraja, Ali mi nismo videli svoje misli ideje, osećanja....I ako znamo da to određuje sudbinu onda mi možemo da biramo čemu ćemo u svom umu posvećivati pažnju jer će to odrediti našu budućnost. Jer dela su određena na osnovu onoga šta se dešava u našim umovima. I ako ja očistim svoj um od zlih sudova koji moju sudbinu guraju u lošem pravcu ja sam uticao na svoju sudbinu. To što Bog zna celu večnost ne menja na stvari jer ne zavisi od njega šta će se dešavati nego od nas.
Ajde da uzmemo da ovo nije tako ako ja kažem, Ali ako samo pretpostavimo da bi tako moglo da se ima slobodna volja i razmislimo o tome videćemo da u ovim uslovima uslovi za slobodnu volju postoje.

.I ako znamo da to određuje sudbinu onda mi možemo da biramo čemu ćemo u svom umu posvećivati pažnju jer će to odrediti našu budućnost. Jer dela su određena na osnovu onoga šta se dešava u našim umovima
Ne mozemo. Buducnost se odigrala, nemamo izbora. Nismo cak ni roboti i oni imaju vise slobodne volje nego mi. Imas samo privid slobodne volje.
Naravno ovo vazi samo ako prihvatimo tvoju religiju kao nesto tacno.
Jer Bog je u svojoj mašti.....
Nemo se ljutis al ovo je bas smesno.

. Buducnost se odigrala, nemamo izbora.
kako ovi stihovi negiraju slobodnu volju, a bog vidi budućnost u našem vremenu?

Псалам 139

1. Господе! Ти ме кушаш и знаш.

2. Ти знаш кад седам и кад устанем; Ти знаш помисли моје издалека;

3. Кад ходим и кад се одмарам, Ти си око мене, и све путеве моје видиш.

kako ovi stihovi negiraju slobodnu volju, a bog vidi budućnost u našem vremenu?

Псалам 139
1. Господе! Ти ме кушаш и знаш.
2. Ти знаш кад седам и кад устанем; Ти знаш помисли моје издалека;
3. Кад ходим и кад се одмарам, Ти си око мене, и све путеве моје видиш
Komentarisati bilo sta iz Biblije je besmisleno jer tamo ces naci i "za' i "protiv" bilo cega.
Teolozi pricaju da je bog van vremena i da sve "vidi" i sve "zna" i slobodno seta kroz vreme. Meni je ovo relevantno u prici o "slobodnoj volji".

Komentarisati bilo sta iz Biblije je besmisleno jer tamo ces naci i "za' i "protiv" bilo cega.
Teolozi pricaju da je bog van vremena i da sve "vidi" i sve "zna" i slobodno seta kroz vreme. Meni je ovo relevantno u prici o "slobodnoj volji".
pa vidiš iz stihova jasno da zna budućnost. ne tražim teološko mišljenje.
a ako zna, zna i gde ćeš završiti ali ne meša se u tvoju volju koji put izabereš.
a van biblije, zašto ima toliko različitih verovanja (hipotetički - da je bog činjenica) i ne verovanja. da ne bi bilo volje ne bi ni bilo vernika, već jednoobrazno bi se ponašali u životu i to isključivo iz straha.
vidiš da se u postanju koji je mešavina raznih religija a da uzmemo bibliju bog ipak dao izbor simbolično prikazan u drvetu. da li se mešao? nije.

a ako zna, zna i gde ćeš završiti ali ne meša se u tvoju volju koji put izabereš.
Nije tema mesa li se bog ili ne mesa u nas zivot. Pricamo o slobodnoj volji.
Ako vidi buducnost znaci da se ona odigrala. Znaci mogu da odlucim samo na jedan nacin i nikako drugacije. Po hriscanstvu imam samo privid slobodne volje.
da ne bi bilo volje ne bi ni bilo vernika, već jednoobrazno bi se ponašali u životu i to isključivo iz straha.
Stvar jeu tome sto mi imamo stvarno slobodnu volju. To vazi samo u slucaju da nesto kao bog ne postoji. Cim ubacis boga (hriscanskog) u pricu postajemo samo deo dtrogo napisane price od koje apsolutno nema odstupanja.Ti mislis i zamisljas da nesto biras ali imas samo jedan jedini izbor. I da ponovim po stoti put ovo vazi samo ako bi hriscanski bog postojao.
vidiš da se u postanju koji je mešavina raznih religija a da uzmemo bibliju bog ipak dao izbor simbolično prikazan u drvetu. da li se mešao? nije.
Ne pricamo dal se bog mesa ili ne.
Prvo Adam nije imao slobodan izbor vec je bio ucenjen.
Drugo bog je znao ishod i Adam je imao samo jedan izbor.

Ako imamo slobodnu volju, bog nije svaznajuc. Ako je bog sveznajuc nemamo slobodnu volju. Problem je neresiv i posledica je fikcije zvane bog.

Nije tema mesa li se bog ili ne mesa u nas zivot. Pricamo o slobodnoj volji.
Ako vidi buducnost znaci da se ona odigrala. Znaci mogu da odlucim samo na jedan nacin i nikako drugacije. Po hriscanstvu imam samo privid slobodne volje.
sem raznih baba niko ne vidi budućnost.

Prvo Adam nije imao slobodan izbor vec je bio ucenjen.
Drugo bog je znao ishod i Adam je imao samo jedan izbor.

Ako imamo slobodnu volju, bog nije svaznajuc. Ako je bog sveznajuc nemamo slobodnu volju. Problem je neresiv i posledica je fikcije zvane bog.
ne znam, nisam video da je bio ucenjen, rečeno mu je da sve može jesti sem sa jednog drveta. zar to nije izbor. pozitivno i negativno. a kad imaš izbor imaš i volju da ga načiniš.
Ako imamo slobodnu volju, bog nije svaznajuc
ne razumem

Rekoh svoje misljenje i vrlo precizno sam ga obrazlozio.
Ne mozes biti sveznajuc ako ja imam slobodnu volju. Ne znas sta cu izabrati. Vrlo jednostavno.
recimo ti si bog. stvoriš bića i ne daš im slobodnu volju da ne/veruju u tebe i pritom ne znaš ponaosob svakog pojedinca šta će činiti i gde završiti ili objaviš im se i očekuješ slobodnu volju da te recimo negiraju?

Back