Zašto voleti Boga?

Не да мислим него сам сигуран да, chatgpt нема појма
Onda sigurno misliš da Lao Ce nema pojma, da je Tao glupost, da Jin i Jang nije istina, komplementarnost, dualnost u svakoj religiji, da Spinoza nema pojma, da Tesla nema pojma, da ne postoji frekvencija od koje je sve satkano, da ne postoji AC struja, telefoni, kompjuteri i sve živo što postoji ti negiraš, negiraš matematiku, logiku, zdrav razum...

ајде царе да се вратимо правди у религији, филозофији и атеизму. религија/е кажу есхатон, све до једне било хришћанско хиндуистичко многобожачко па чак и будистичко само што једно учење не помиње Бога.
а да не говоримо о многобожачким религијама валхала и слично.

Nadam se da bar ti razumeš šta si tačno hteo ovim da kažeš i kakvu poentu da napraviš.

шта каже атеизам откуд неправда, зашто атеизам рађа децу да би живели у патњи?

Ovaj… šta? 😄

Ateizam, prijatelju, nije uzrok ničega, već odsustvo verovanja u bogove.

“Zašto ateizam radja decu da bi živela u patnji?” je podjednako logički ispravno pitanje kao i “Zašto neverovanje u Deda Mraza izaziva erupcije vulkana?” 😄

Ali evo, pretpostaviću da si zapravo hteo da pitaš kako ateisti objašnjavaju patnju i nepravdu ukoliko ne postoji Bog.

A odgovor na to je jednostavan:

Nepravda postoji upravo zato što ne postoji kosmički garant pravde!

Ateizam ne tvrdi da je svet pravedan, da patnja ima smisao, da je univerzum moralan. Naprotiv.

Ateizam polazi od toga da svet nije dizajniran s moralnom svrhom i da je priroda ravnodušna. Patnja se dešava jer postoje biološki procesi, slučajnost, bolesti, ljudska okrutnost, društvena nepravda…

Te tvrdnje su možda neprijatne, duboko uznemirujuće za nekoga kome su potrebni smisao i svrha bivstvovanja (pre svega njegovog ličnog), ali u njima ne postoji ništa kontradiktorno - za razliku od tvrdnji o svemogućem, dobrom, čovekoljubivom Bogu koji ipak dopušta patnju nevinih (pa makar i usled slobodne volje koju je podario svojim kreacijama, što je izuzetno popularan besmisleni “argument” medju hrišćanskim apologetama).

Poslednja izmena:
Po rečima duhovnika najviši stadijum jednog vernika je da veruje jer voli Boga. Zašto voleti Boga?

Jovan 3,16 Jer Bogu tako omilje svijet da je i sina svojega jedinorodnoga dao, da nijedan koji ga vjeruje ne pogine, nego da ima život vječni.
Jovan 3,17 Jer Bog ne posla sina svojega na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spase kroza nj.

Nadam se da bar ti razumeš šta si tačno hteo ovim da kažeš i kakvu poentu da napraviš.

Ovaj… šta? 😄

Ateizam, prijatelju, nije uzrok ničega, već odsustvo verovanja u bogove.

“Zašto ateizam radja decu da bi živela u patnji?” je podjednako logički ispravno pitanje kao i “Zašto neverovanje u Deda Mraza izaziva erupcije vulkana?” 😄

Ali evo, pretpostaviću da si zapravo hteo da pitaš kako ateisti objašnjavaju patnju i nepravdu ukoliko ne postoji Bog.

A odgovor na to je jednostavan:

Nepravda postoji upravo zato što ne postoji kosmički garant pravde!

Ateizam ne tvrdi da je svet pravedan, da patnja ima smisao, da je univerzum moralan. Naprotiv.

Ateizam polazi od toga da svet nije dizajniran s moralnom svrhom i da je priroda ravnodušna. Patnja se dešava jer postoje biološki procesi, slučajnost, bolesti, ljudska okrutnost, društvena nepravda…

Te tvrdnje su možda neprijatne, duboko uznemirujuće za nekoga kome su potrebni smisao i svrha bivstvovanja (pre svega njegovog ličnog), ali u njima ne postoji ništa kontradiktorno - za razliku od tvrdnji o svemogućem, dobrom, čovekoljubivom Bogu koji ipak dopušta patnju nevinih (pa makar i usled slobodne volje koju je podario svojim kreacijama, što je izuzetno popularan besmisleni “argument” medju hrišćanskim apologetama).
друже тито, све је теби јасно шта сам рекао само избегаваш питање зашто атести праве децу да живе у патњи агонији и неправди.
зар је то милосрдно са таквим ставом?

друже тито, све је теби јасно шта сам рекао само избегаваш питање зашто атести праве децу да живе у патњи агонији и неправди.
зар је то милосрдно са таквим ставом?

Ne bulazni. Niko ne pravi decu da bi živela u agoniji. Ateisti samo znaju da ne postoji zagarantovana kosmička pravda, i da se za nju mora boriti, a ne čeketi da im bude udeljena od nekog imaginarnog višeg bića.

Krist se može iskusiti kao ekstatični i nježni osjećaj ljubavi dok svojim Duhom preplavlja energetski centar Srca, pri baptizmu Vatrom Duha kojeg pružaju svećenici koji vode karizmacke duhovne obnove polaganjem ruku na čelo i posebnom molitvom oni otvaraju adepte za daljnji doživljaj Kršćanskog misticizma.

Ti i ja imamo značajno različito shvatanje šta znači proširivanje vidika. Mene zanima konkretna, dokaziva istina, koja se može preispitivati i izazivati - ne priče koje insistiraju na tome da je potrebna vera da bi se istina spoznala.
Pa upravo zato.
Metafizika je veoma vazna grana filosofije o kojoj nista ne znas.

Ako se oslanjas samo na ono sto znas, tvoj opus je veoma mali.
Inovacije,korak u buducnost je za tebe skoro nemoguc.

Logicno uverenje je za tebe potpuna nepoznanica.
O emotivnom aspektu da i ne govorimo.

Pa upravo zato.
Metafizika je veoma vazna grana filosofije o kojoj nista ne znas.

Ako se oslanjas samo na ono sto znas, tvoj opus je veoma mali.
Inovacije,korak u buducnost je za tebe skoro nemoguc.

Logicno uverenje je za tebe potpuna nepoznanica.
O emotivnom aspektu da i ne govorimo.

Važi. Aj sad polako… ne gubi vreme ovde, sigurno možeš naći nekog ko će tvoje propovedi dočekati sa ushićenjem. 😄

Poslednja izmena:
Hvala, srećne i tebi Saturnalije i ostali drevni solisticijski praznici!
мораш научити наше обичаје
не вреди овако.
наравно да Божић пада у време краткодневнице јер се верује да се тад рађа млади бог у време старе вере. и ти обичаји и дан данас практикујемо само су уденути у хришћанство.

мораш научити наше обичаје
не вреди овако.
наравно да Божић пада у време краткодневнице јер се верује да се тад рађа млади бог у време старе вере. и ти обичаји и дан данас практикујемо само су уденути у хришћанство.

Hvala na poduci, makar i netačnoj.

Datum Božića je, kao što, siguran sam, i sam znaš, univerzalno hrišćanski (različiti kalendari su neka druga tema), i nema veze sa slovenskom starom verom (a ni starim verama starosedelačkih plemena), za razliku od nekih pohrišćanjenih običaja specifičnih za ove prostore.

Hristijanizovali su nas Romeji (Vizantinci), te i datum i neki od univerzalnih običaja vezanih za Božić dolazi, očekivano, iz starorimske paganske vere.

Hvala na poduci, makar i netačnoj.

Datum Božića je, kao što, siguran sam, i sam znaš, univerzalno hrišćanski (različiti kalendari su neka druga tema), i nema veze sa slovenskom starom verom (a ni starim verama starosedelačkih plemena), za razliku od nekih pohrišćanjenih običaja specifičnih za ove prostore.

Hristijanizovali su nas Romeji (Vizantinci), te i datum i neki od univerzalnih običaja vezanih za Božić dolazi, očekivano, iz starorimske paganske vere.
боље да читаш Чајкановића, Лежеа, Шафарика, Караџића него AI барем ћеш нешто научити

боље да читаш Чајкановића, Лежеа, Шафарика, Караџића него AI барем ћеш нешто научити

Ako ikada sidješ sa svog visokog konja, možda primetiš da je obična ragica.

Datum Božića je jedno, lokalni običaji (uključujući i one božićne) su drugo. Ni Čajkanović et al ne tvrde drugačije (naravno!) - možda treba pažljivije da ih čitaš.

Obrni-okreni, dolazimo do razlike izmedju poznavanja svih slova i funkcionalne pismenosti.

Bog je nada za sirotinju sa Temua, da ih bogataši teše kako samo treba da se pomole Bogu i sve će biti rešeno i jednog dana će biti bogati kao i oni.

Zato što svakom čoveku treba neka nada, makar bila i lažna!

Zato što smo kao narod skloni da verujemo gatarama iz vlaške krajine, Milanu Tarotu, raznim astrolozima, što ne bismo verovali i u Boga? Ah da, pa pobogu to nije isto, šta pričaš ti... :-)

Zato što ako postoji Bog, mora da postoji i njemu pandan Djavo jel, koga lako možemo da optužimo za sve naŝe neuspehe!

E sad imate i one (i popovi spadaju u te ljude) koji kao veruju u Boga, a ustvari lepo naplacuju lakomislenost naroda, gore opisanu kroz: pare na ikone, pare u sanduke mošti Svetog Sveca, kroz pare na badnjak, kroz tarifu venčavanja i parastosa, kroz prosto sečenje kolača i presipanje vina preko istog...

Bog je nada za sirotinju sa Temua, da ih bogataši teše kako samo treba da se pomole Bogu i sve će biti rešeno i jednog dana će biti bogati kao i oni.

Zato što svakom čoveku treba neka nada, makar bila i lažna!

Zato što smo kao narod skloni da verujemo gatarama iz vlaške krajine, Milanu Tarotu, raznim astrolozima, što ne bismo verovali i u Boga? Ah da, pa pobogu to nije isto, šta pričaš ti... :-)

Zato što ako postoji Bog, mora da postoji i njemu pandan Djavo jel, koga lako možemo da optužimo za sve naŝe neuspehe!

E sad imate i one (i popovi spadaju u te ljude) koji kao veruju u Boga, a ustvari lepo naplacuju lakomislenost naroda, gore opisanu kroz: pare na ikone, pare u sanduke mošti Svetog Sveca, kroz pare na badnjak, kroz tarifu venčavanja i parastosa, kroz prosto sečenje kolača i presipanje vina preko istog...
Сам си одговорио на своја питања.
Пошто постоји Ђаво, мора постојати и супротна страна.

Бог је створио и пале анђеле. Ко би их иначе створио по твом мишљењу?

Не играј се са демонима. Опасно је. Пусти их нека иду својим путем
Ijao pa oni postoje stvarno?

Jao ćuti nemoj da ih probudiš.... Jao pa strašno....

E a šta misliš da zovemo one 3 ribe iz Serije 'Čari' da samo ruke ispruže ka njima i da ih sve pocepaju??

Ijao pa oni postoje stvarno?

Jao ćuti nemoj da ih probudiš.... Jao pa strašno....

E a šta misliš da zovemo one 3 ribe iz Serije 'Čari' da samo ruke ispruže ka njima i da ih sve pocepaju??
Ја мислим да се ти ниси опекао, а да волиш да се играш са ватром.
Што си се уплашио па не одговараш на питања ?

Ја мислим да се ти ниси опекао, а да волиш да се играш са ватром.
Што си се уплашио па не одговараш на питања ?
Na koja pitanja, ajd da cujem. Na sta sam se to opekao?

Pazi ovako: pre 6 godina sam bio na samrti u bolnickoj postelji, cudom sam preziveo, bas bas jedva sto mi bi se reklo. Masa njih me je uveravala da me je Bog spasio! A niko se nije setio da kaze da je jednostavno moj organizam bio dovoljno jak da pobedi tu bolest. Najlakse je pozivati se na drakule vestice zmajeve i natprirodne sile. Iskljucis mozak na off, popusis neki dzoint ili uzmes heroin i udri ko Maxim po diviziji

Na koja pitanja, ajd da cujem. Na sta sam se to opekao?

Pazi ovako: pre 6 godina sam bio na samrti u bolnickoj postelji, cudom sam preziveo, bas bas jedva sto mi bi se reklo. Masa njih me je uveravala da me je Bog spasio! A niko se nije setio da kaze da je jednostavno moj organizam bio dovoljno jak da pobedi tu bolest. Najlakse je pozivati se na drakule vestice zmajeve i natprirodne sile. Iskljucis mozak na off, popusis neki dzoint ili uzmes heroin i udri ko Maxim po diviziji
Tako isto ljudi sede za stolom, zažmure i drže se za rukice i kreće hvala ti bože za ovu hranu bla bla bla...neshvaćajući da je taj bog poljoprivrednik koji je omogućio i napravio sve uslove i uzgajao tu hranu a da ne pričam ko je prevezao tu hranu do prodavnica itd. gde je ta familija došla i platila novcem a sad zahvaljuje bogu jer on je to uradio sve rofl. Ali ljudima lakše da misle da gore ima nešto što ih nadgleda i da ih čeka nešto bolje kad umru, a niko ne želi da umre. Facts!

Back