Zašto voleti Boga?

Terminalno obolela deca. Za koje loše misli, odluke i dela ispaštaju?
од кад је света и века деца су умирала од разних болести, неке смо искоренили. болест је саставни део живота. такав смо материјал, а материја нам није за вечност.

Kazem ti da je isteran iz Raja.Ovaj svet nije raj .On je sada ovde i lovi ljude kako bi preziveo .Jedna od njegovih zrtava si i ti jer te navodi da gresis a posle ti to skupo naplacuje.

Znači, Boga samo Raj zanima? Ovo nije Raj, nego djavolovo lovište? Tu mu je dopušteno da i tek rodjenoj deci deli najgore boleštine i neopisivu patnju?

A zašto? Jer su prvi čovek i prva žena učinili nešto što mu nije po volji, pa je onda proterao sve njihove potomke, ni krive ni dužne, u ovo djavolovo lovište?!

I to je dobar i milostiv Bog?!!

од кад је света и века деца су умирала од разних болести, неке смо искоренили. болест је саставни део живота. такав смо материјал, а материја нам није за вечност.

Ja mislim da sam jasno pitao zašto deca koja nisu stigla ništa da zgreše moraju da prolaze kroz strahovitu patnju. Čime su to zaslužila od dobrog i milostivog Boga? Dok istovremeno neka od najgorih ljudskih bića ikada uživaju u izobilju celog života i umiru mirno u dubokoj starosti?

Znači, Boga samo Raj zanima? Ovo nije Raj, nego djavolovo lovište? Tu mu je dopušteno da i tek rodjenoj deci deli najgore boleštine i neopisivu patnju?

A zašto? Jer su prvi čovek i prva žena učinili nešto što mu nije po volji, pa je onda proterao sve njihove potomke, ni krive ni dužne, u ovo djavolovo lovište?!

I to je dobar i milostiv Bog?!!
Slusaj sta ti se prica .Ne postavljaj pitanja na koja si vec dobio odgovor.
Ovaj svet je svet Adama i Eve koji je dar od Boga.
Rece im Bog ne pustajte greh (djavola ) unutra ali ga oni pustise .Sada se suocimo sa posledicama koje smo uzrokovali nasom voljom; jer svi smo mi kao Adam ili Eva - gresnici.

Ja mislim da sam jasno pitao zašto deca koja nisu stigla ništa da zgreše moraju da prolaze kroz strahovitu patnju. Čime su to zaslužila od dobrog i milostivog Boga? Dok istovremeno neka od najgorih ljudskih bića ikada uživaju u izobilju celog života i umiru mirno u dubokoj starosti?
па не може атеиста да схвати верника какав год одговор да му да. пробај себи да одговориш на овакво питање без Бога. зашто неко пати а неко не? да ли онда правда не постоји, за какву правду се онда бориш. религија је ту јасна, филозофијом нећеш наћи одговор. а ако си само једна врста животиње како си дошао до тога да се питаш.
ајде царе

Slusaj sta ti se prica .Ne postavljaj pitanja na koja si vec dobio odgovor.
Ovaj svet je svet Adama i Eve koji je dar od Boga.
Rece im Bog ne pustajte greh (djavola ) unutra ali ga oni pustise .Sada se suocimo sa posledicama koje smo uzrokovali nasom voljom; jer svi smo mi kao Adam ili Eva - gresnici.

Aman čoveče… čitaj šta te pitam! Šta je dobro i milostivo u tome da se osudi čitav ljudski rod zbog greha Adama i Eve?! Je l Bog neće ili ne može da zaustavi djavola, tu svoju naopaku kreaciju, u ovom svetu Adama i Eve? I pri tom tvrdi da voli ljude - ali ih pušta da i oni koji nisu ništa zgrešili neizmerno pate, zbog neposluha svojih pra-predaka?! Šta je tu dobro?!! Gde je tu ta neizmerna ljubav?!!

Aman čoveče… čitaj šta te pitam! Šta je dobro i milostivo u tome da se osudi čitav ljudski rod zbog greha Adama i Eve?! Je l Bog neće ili ne može da zaustavi djavola, tu svoju naopaku kreaciju, u ovom svetu Adama i Eve? I pri tom tvrdi da voli ljude - ali ih pušta da i oni koji nisu ništa zgrešili neizmerno pate, zbog neposluha svojih pra-predaka?! Šta je tu dobro?!! Gde je tu ta neizmerna ljubav?!!
Nisu tebi krivi ni Adam ni Eva nego si sebi samo ti kriv, jer ne gresis njihovom nego svojom voljom.Oni su samo primer.

Bog je zaustavio djavola u raju, ali od TVOJE volje zavisi hoces li djavola zaustaviti u svom zivotu.Ako neces, sta Bog da ti radi?Evo poslao je poslanike da te ubedjuju ali ne moze da odlucuje umesto tebe jer ti je dao slobodnu volju da sam odlucis hoces li s njim ili neces.Ako neces, sam si za to odgovoran. Glupo je sto trazis krivca u drugome za svoje greske. Uozbilji se , jer tvoj zivot za tebe nije beznacajna stvar.

па не може атеиста да схвати верника какав год одговор да му да. пробај себи да одговориш на овакво питање без Бога. зашто неко пати а неко не? да ли онда правда не постоји, за какву правду се онда бориш. религија је ту јасна, филозофијом нећеш наћи одговор. а ако си само једна врста животиње како си дошао до тога да се питаш.
ајде царе

Care, ti si svestan da hrišćanstvo nije jedina religija? Da su moral i pravda ljudski koncepti koji postoje i tamo gde se hrišćanstvo nije zapatilo?

Nisu tebi krivi ni Adam ni Eva nego si sebi samo ti kriv, jer ne gresis njihovom nego svojom voljom.Oni su samo primer.

Bog je zaustavio djavola u raju, ali od TVOJE volje zavisi hoces li djavola zaustaviti u svom zivotu.Ako neces, sta Bog da ti radi?Evo poslao je poslanike da te ubedjuju ali ne moze da odlucuje umesto tebe jer ti je dao slobodnu volju da sam odlucis hoces li s njim ili neces.Ako neces, sam si za to odgovoran. Glupo je sto trazis krivca u drugome za svoje greske. Uozbilji se , jer tvoj zivot za tebe nije beznacajna stvar.

Meni nema za šta da neko bude kriv. Ja se držim vrlo jasnih moralnih načela, i za to mi nisu bile potrebne zapovesti na glinenim tablicama od nekog svemoćnog tvorca.

U životu uživam punim plućima i bez svakodnevnog zahvaljivanja nekom kapricioznom super-biću.

A sad čitaj - ne ja! Deca… bolesna… koja pate a da nisu stigla da išta zgreše. Nikako da čujem smislen odgovor!

Meni niko nije kriv. Ja se držim vrlo jasnih moralnih načela, i za to mi nisu bile potrebne zapovesti na glinenim tablicama od nekog svemoćnog tvorca.

U životu uživam punim plućima i bez svakodnevnog zahvaljivanja nekom kapricioznom super-biću.

A sad čitaj - ne ja! Deca… bolesna… koja pate a da nisu stigla da išta zgreše. Nikako da čujem smislen odgovor!
Ima odgovora na koje valja sacekati.
Sticanje saznanja je proces.
Zamisli koliko vremena je proslo od prve vatre pa danas do vestacke inteligencije.
Kad covek stasa za to pitanje , dobice odgovor.

Ima odgovora na koje valja sacekati.
Sticanje znanja je proces.
Zamisli koliko vremena je proslo od prve vatre pa danas do vestacke inteligencije.
Kad covek stasa za to pitanje , dobice odgovor.

Čekaj ti te odgovore slobodno.
Što se mene tiče, od hrišćanske mitologije ih očekujem koliko i od starogrčke ili majanske.

Mene zanima kako da kao ljudski rod sprečimo nepotrebnu patnju nevinih, kako da širimo svoje vidike i sposobnosti. Mitologija nas tamo neće dovesti, ali otkrivanje istinskog znanja hoće.

Ti, care! Pričaš sve vreme o biblijskom modelu Boga. Ili nisi toga ni svestan?
ти си ми пратилац. хвала.
имамо сличности што је и нормално јер друштвени утицај постоји али сваки верник замишља Бога на свој начин. поштујем нашу цркву и сматрам је такође за мојом.
ајде царе да се вратимо правди у религији, филозофији и атеизму. религија/е кажу есхатон, све до једне било хришћанско хиндуистичко многобожачко па чак и будистичко само што једно учење не помиње Бога.
а да не говоримо о многобожачким религијама валхала и слично.
шта каже атеизам откуд неправда, зашто атеизам рађа децу да би живели у патњи?

Čekaj ti te odgovore slobodno.
Što se mene tiče, od hrišćanske mitologije ih očekujem koliko i od starogrčke ili majanske.

Mene zanima kako da kao ljudski rod sprečimo nepotrebnu patnju nevinih, kako da širimo svoje vidike i sposobnosti. Mitologija nas tamo neće dovesti, ali otkrivanje istinskog znanja hoće.
Ako nastavis da kritikujes ono u sta se ne razumes, tesko da ces efikasno prosiriti svoje vidike i sposobnosti.

Ako se Bog posmatra kao spoljašnje biće koje stoji izvan sveta i upravlja njime, onda se neizbežno ulazi u rascep: Bog – čovek, tvorac – stvoreno, gore – dole.
Ali ako se pođe dublje, do samog temelja postojanja, pojavljuje se drugačija slika.

Bog nije odvojen od postojanja — Bog je postojanje samo.
Ne kao ličnost u antropomorfnom smislu, već kao jedinstveni princip koji se ispoljava kroz sve što jeste.

U tom smislu, mi nismo odvojeni od Boga.
Mi smo njegovi izrazi, njegovi oblici, njegove faze.
Svi zajedno — jedno biće u stalnoj dinamici.

Inverziona frekvencija kao osnova svega.​

Postojanje nije statično.
Sve što postoji osciluje, menja se, prelazi iz jednog stanja u drugo.
Ta oscilacija je moguća samo kroz inverziju — kroz suprotnosti koje se smenjuju.

Zato se može reći:

Postojanje je satkano od inverzione frekvencije.

• dan ↔ noć
  • udah ↔ izdah
  • rođenje ↔ smrt
  • red ↔ haos
  • snaga ↔ slabost

To nije greška sistema.
To jeste sistem.

Slabost, bolest i patnja nisu neprijatelji.​

U tom okviru, slabost nije suprotnost snazi — ona je njen potencijal.
Bolest nije negacija zdravlja — ona je signal neravnoteže.
Patnja nije kazna — ona je informacija.

Svaka slabost nosi klicu snage.
Svaka bolest u sebi nosi znanje o zdravlju.
Svaka patnja nosi nauk — ne kao moralnu lekciju, već kao korektiv toka.

Napredak medicine, prevencije, tehnologije i svesti
nastaje upravo iz:

• grešaka
  • bolesti
  • stradanja
  • poremećaja

To su kolateralne posledice nepoštovanja toka,
a ne dokaz odsustva smisla.

Greh kao gubitak rezonance.​

Ako se religijski jezik prevede u strukturni:

Greh nije moralni prestup, već gubitak rezonance sa tokom postojanja.

Kada se deluje:

• protiv sopstvene prirode
  • protiv ravnoteže
  • protiv inverzije

nastaje trenje.
Trenje stvara bol.
Bol tera na korekciju.

To nije osveta.
To je mehanizam povratka u ravnotežu.

Bog kao jedinstveno „Mi“.​

Iz ove perspektive, pitanje „zašto voleti Boga?“ menja oblik.

Ne radi se o ljubavi prema nekom spoljašnjem autoritetu.
Radi se o prepoznavanju sebe u celini.

Voleti Boga znači:

• poštovati tok
  • prihvatiti inverziju
  • razumeti da je suprotnost nužna
  • shvatiti da ništa nije izolovano

Bog nismo „ja“ ili „ti“ pojedinačno.
Bog smo svi zajedno — kao jedno biće u oscilaciji.

Završna misao.​

Ako je Bog inverziona frekvencija postojanja,
onda je svaka pojava:

• i smisao
  • i upozorenje
  • i mogućnost rasta

Ne postoji apsolutno zlo.
Postoji samo gubitak ravnoteže.

A postojanje, kroz inverziju, uvek teži da se —
vrati sebi.

Ako se Bog posmatra kao spoljašnje biće koje stoji izvan sveta i upravlja njime, onda se neizbežno ulazi u rascep: Bog – čovek, tvorac – stvoreno, gore – dole.
Ali ako se pođe dublje, do samog temelja postojanja, pojavljuje se drugačija slika.

Bog nije odvojen od postojanja — Bog je postojanje samo.
Ne kao ličnost u antropomorfnom smislu, već kao jedinstveni princip koji se ispoljava kroz sve što jeste.

U tom smislu, mi nismo odvojeni od Boga.
Mi smo njegovi izrazi, njegovi oblici, njegove faze.
Svi zajedno — jedno biće u stalnoj dinamici.

Inverziona frekvencija kao osnova svega.​

Postojanje nije statično.
Sve što postoji osciluje, menja se, prelazi iz jednog stanja u drugo.
Ta oscilacija je moguća samo kroz inverziju — kroz suprotnosti koje se smenjuju.

Zato se može reći:

Postojanje je satkano od inverzione frekvencije.

• dan ↔ noć
  • udah ↔ izdah
  • rođenje ↔ smrt
  • red ↔ haos
  • snaga ↔ slabost

To nije greška sistema.
To jeste sistem.

Slabost, bolest i patnja nisu neprijatelji.​

U tom okviru, slabost nije suprotnost snazi — ona je njen potencijal.
Bolest nije negacija zdravlja — ona je signal neravnoteže.
Patnja nije kazna — ona je informacija.

Svaka slabost nosi klicu snage.
Svaka bolest u sebi nosi znanje o zdravlju.
Svaka patnja nosi nauk — ne kao moralnu lekciju, već kao korektiv toka.

Napredak medicine, prevencije, tehnologije i svesti
nastaje upravo iz:

• grešaka
  • bolesti
  • stradanja
  • poremećaja

To su kolateralne posledice nepoštovanja toka,
a ne dokaz odsustva smisla.

Greh kao gubitak rezonance.​

Ako se religijski jezik prevede u strukturni:

Greh nije moralni prestup, već gubitak rezonance sa tokom postojanja.

Kada se deluje:

• protiv sopstvene prirode
  • protiv ravnoteže
  • protiv inverzije

nastaje trenje.
Trenje stvara bol.
Bol tera na korekciju.

To nije osveta.
To je mehanizam povratka u ravnotežu.

Bog kao jedinstveno „Mi“.​

Iz ove perspektive, pitanje „zašto voleti Boga?“ menja oblik.

Ne radi se o ljubavi prema nekom spoljašnjem autoritetu.
Radi se o prepoznavanju sebe u celini.

Voleti Boga znači:

• poštovati tok
  • prihvatiti inverziju
  • razumeti da je suprotnost nužna
  • shvatiti da ništa nije izolovano

Bog nismo „ja“ ili „ti“ pojedinačno.
Bog smo svi zajedno — kao jedno biće u oscilaciji.

Završna misao.​

Ako je Bog inverziona frekvencija postojanja,
onda je svaka pojava:

• i smisao
  • i upozorenje
  • i mogućnost rasta

Ne postoji apsolutno zlo.
Postoji samo gubitak ravnoteže.

A postojanje, kroz inverziju, uvek teži da se —
vrati sebi.

Ако желиш могу ти све сумирати, само кажи
.........