Zašto više nemamo glasove kao nekad?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
242.363
Gledao sam ovih dana 2 stara domaća filma - Nož i Skupljači perja. Oba su snimljena 1967. To nisu bili muzički filmovi, ali ono što je na mene ostavilo izuzetan utisak su bili glasovi pevača koji su se pojavljivali u tim filmovima, Zafira Hadžimanova u Nožu i Olivere Katarine u Skupljačima perja.

Sad nešto razmišljam, stvarno ne mogu da se setim da neko u sadašnje vreme ili poslednjih ko zna koliko godina ima takav glas. Zašto je to tako?

To je zato sto danas ne postoji pesma i pevanje, nego performans. Pesma i pevanje su otisli u drugi, treci i cetvrti plan sa vokoderima jos sa pocetka 2000tih. Danas nije mnogo vazno da li neko zna da peva pa cak i da pogadja tonalitet - opeglace mu se glas da bude korektan. Ili cak nece uopste, jer to nikom ne smeta.

Drugi razlog je ko kupuje - sta kupuje? Slusam pesme na radiju dok se vozam autom, muziku koju pustaju oni koji me voze, osim razlicitih ukusa, moze se primetiti da savremena popularna pesma sva lici jedna na drugu, tip glasova, tip pevanja, harmonije, melos, osim sto su pesme slicne kao jaje jajetu, neke od njih percepiram kao njakanje, a ne kao pevanje. Ali, to se kupuje - ukus najrasirenije publike. Kakva publika takav ukus, takva produkcija.

Dobro je da se slusa retro, barem moze neko nesto da cuje.

Ovo su generalno moderne sudije:

mozda ima neko ko komentarise lokalnu muziku, a mozda i ne.

Gledao sam ovih dana 2 stara domaća filma - Nož i Skupljači perja. Oba su snimljena 1967. To nisu bili muzički filmovi, ali ono što je na mene ostavilo izuzetan utisak su bili glasovi pevača koji su se pojavljivali u tim filmovima, Zafira Hadžimanova u Nožu i Olivere Katarine u Skupljačima perja.

Sad nešto razmišljam, stvarno ne mogu da se setim da neko u sadašnje vreme ili poslednjih ko zna koliko godina ima takav glas. Zašto je to tako?
Kako nema.
Divna Ljubojevic.

Tada su se ljudi vise drali nego sto su pevali.

Back