Zašto vam se svidja neka slika?

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
295.825
Clip.jpg

Slika Kompozicija VII, koju je Kandinski naslikao 1913 g. puna je emocija i jarkih boja.

Šta god da vas asocira ova slika bice to samo odraz vaših emocija.Tražicete predmete, likove, desavanja koja cete sami uklapati u vašu jedinstvenu kompoziciju a to je umetnik verovatno i želeo da postigne

Prediva slika za oči i dušu ispred koje možete provesti vreme koje ce vam se ciniti kao minut
Volela bih da je imam na zidu

Poslednja izmena:

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
295.825
Olja Ivanjicki pripadala je savremenom slikarstvu dvadesetog veka.Njeno slikrastvo bilo je umetnost za sebe ostavljeno pojedincu da ga razume.
Koristila je boje razlicitih tonova od najsvetlijih do tamnijih i svaki ton je imao svoje znacenje.

Na primer bela boja je označavala mladu dušu, a ljubičasta staru. Vodila se teorijom da kada čovek umre, njegova duša napušta telo, zatim izvesno vreme kruži i prolazi kroz proces čišćenja i oslobađanja, i na kraju ulazi u novo telo.Isto tako je verovala u postojanje života i na drugim planetama ..Zato na njenim slikama ima astronautima, plavetnila, mistike i vremena, tj trenutka jer je verovala u trenutke u koje je stavljala sve svoje emocije.Takodje je verovala da je izazov živeti život slobodan kao ptica.

Kada bih morala da izaberem jednu sliku Olje Ivanjicki ne bih to mogla bas lako, jer sve njene slike nose pricu upucenu pojedincu koji se pronalazi
u njenim slikama, a koju je ona vešto umela da ispriča kroz bolje .

Ali recimo "U susret letu", slika koja govori o radosti življenja.

Sama Olja Ivanjicki na pisala je o slici sledece:

Uvek u jednom trenutku imaš potrebu da izraziš radost. Kako bi se radost naslikala? Mislim da je jedan od ključnih elemenata za radost spoj vazduha i vode. Trenutak kada si u vodi, kad skačeš u vodu ili kad izranjaš iz vode. Mislim da su to najčistiji dodiri, i najveća radost, kad imaš spoj vazduha, vode, tela i Sunca. U tom trenutku nema nikakvog sećanja, nikakve misli, jednostavno si u tome što te čini delom prirode. Uvek su kupači veseli. Verovatno zbog toga svi vole da idu na plaže.

104722207_10156865513032581_1366213574251871529_n.jpg

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
295.825
Ili slika "Tajna večera" ( slika je u kolekciji Medijala u Istorijskom muzeju Srbije.)

278883417_10158084194712581_6012105198673395255_n.jpg

Tajnoj večeri prisustvuju:

Albreht Direr
Milovan Vidak
Leonid Šejka
Hulio Kortasar
Horhe Luis Borhes
Leonardo da Vinči
Hrtist
Juda
Dragoš Kalajić
Olja Ivanjicki
Gradimir Stojaković
Dr Radoslav Živković

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
295.825
Vinsent Van Gog spada u grupu največih slikra do danas.Njegove slike odišu leotom,emocijama i bojama.Bio je izuzetno emotivan, psihicki kao staklena čaša, osetljiv na svoju i tudju patnju. Stalno je kroz život i kroz svoje slike bežao od nečega a najviše od samog sebe i to bezuspešno. Kada više nije mogao da podnese teret svog rastrojstva iztvršio je samoubistvo mada najnovija istraživanja kažu da je njegova smrt bila nesreća.

Njegova najpoznatija dela su:

“Ljudi koji jedu krompir“,
“Suncokreti“,
“Zvezdana noć“,
“Žitno polje i čempresi“,
“Crveni vinogradi“,
“Noćni kafe“,
“Autoportret“,
“Portert doktora Gašea“,
“Umetnikova spavaća soba u Arlu“

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
295.825
Van Gog spada medju pet mojih omiljnih slikara i svaka njegova slika je remek delo i prica za sebe.

Mogla bih da izdvajam njegove slike do sutra sa kojima me je osvojio ali sada evo ove tri
Slikao je težak rad seljaka u Holandiji..Jedna od takvih slika je “Ljudi koji jedu krompir”

Van-willem-vincent-gogh-die-kartoffelesser-03850.jpg

Slika opisuje ljude seljake koji u polumraku svoje sobe jedu kromnpir koji su istim tim rukama gajili.
Nastanku ove slike prethodile su brojne studije glava, šaka i same kompozicije.

Sam Van Gog je za svoju sliku napisao :
,Nastojao sam da naglasim kako su ovi ljudi koji jedu krompir pri svetlosti gasne lampe, kopali zemlju tim istim rukama koje sada stavljaju u činiju,
tako da slika govori o manuelnom radu i o tome kako su oni pošteno zaradili večeru.“Toliko osećam tu sliku da bukvalno mogu da je vidim i u snu.“

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
295.825
Još jedna slika koja nam docarava samog Vinseta Van Goga koji uziva u svom radu
Iz Pariza se preselio u Arl i tu je nastala slika “Terasa kafane u noći na kojoj je prvi put pokazao noćno nebo.

U pismu svojoj sestri Vil, Vinsent opisuje sliku sa ushićenjem:Evo jedne noćne slike bez imalo crne boje, na njoj su samo lepa plava, ljubičasta i zelena boja, a obližnji trg osvetljen je sumpor-žutom i limun-zelenom bojom.“ Pismo je završio rečima ,,ja zaista uživam da slikam noću, na licu mesta.“

si-429531.jpg_ihcm-50.00_iwcm-39.17_fls-880603L.tif_fts-880603T.tif_mc-ffffff_fwcm-1.50_tmwcm-...jpg

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
295.825
Godinu dana kasnije od nastanka ove slike naslikao je njegovo najpoznatije delo “Zvezdano nebo”

Vinsent van Gog je ovu sliku naslikao tokom boravka u duševnoj bolnici u Sen Remiju.
Datirana je sa jun 1889. godine, mesec dana nakon njegovog dolaska na kliniku i 13 meseci pre samoubistva

Naslikao je tehnikom ulje na platnu. Slika prikazuje pogled sa istočnog prozora njegove sobe u Sen Remi de Provansu, neposredno pre izlaska sunca,
sa dodatkom zamišljenog sela. Danas se nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, gde se čuva od 1941.

Van_Gogh_-_Starry_Night_-_Google_Art_Project.jpg

Godina: 1889.
Pravac: Postimpresionizam
Tehnika: Ulje na platnu
Dimenzije:73 × 93 cm
Mesto: Muzej moderne umetnosti, Njujork

O slici Zvezdano nebo pisao je svom bratu Teu iste godine:

"Jutros sam video zemlju sa svog prozora dugo pre izlaska iz sunca, jutarnja zvezda, koja je bila vrlo velika. "
„ Moja me kukavna bolest tera da radim s nemim besom, veoma polako, ali bez prekida od jutra do mraka. Verujem da će mi to pomoći da ozdravim.

Poslednja izmena:

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
295.825
Likovni kriticari sliku Nevesta vetra smatraju remek delom Oskara Kokoške

OskarKokoschka-BrideoftheWind(1914).JPG

Ne bih ovu sliku stavila na zid jer je prakticno portret slikara i njegove ljubavnice ali mi se svidja jer je na toj slici Kokoška uspeo da prikaže svu ljubav i zanos u zagrljaju koji je pretvarao platno u stihiju i oluju zbog ljubavi koja je bila iscrpljujuća sa njegovom muzom Almom Maler, udovicom kompozitora Gustava Malera.

Nije htela da se uda za Kokosku, iako ju je za njega vbezivala energija koju mu je dala kao muza ali ju je uplašila i odbila njegova opsesija,a bio je opsednut njom i njihovom ljubavi do krajnjih granica ljubomore.

Ovaj umetnik ekspresionizma toliko je voleo Almu, da je nakon njihovog raskida poručio lutku u prirodnoj veličini s njenim likom.
Dugo je patio za Almom i ova slika predstavlja svu njegovu tugu nakon što ju je izgubio.

Velicina slike 220×181 cm kao sto je bila velicina kreveta njegove ljubavnice koji je Oskar Kokoška izmerio 1913. pre nego je poceo da slika.Isekao je platno te veličine, pomešao boje i počeo da slika svoje najvažnije delo.Ta slika mu je bila veoma važna,jer je mislio ako stvori pravo remek delo, Alma će se udati za njega,a za njega ne može biti druge i vece sreće od toga .

Kokoška je pisao Almi u pismu: „Slika je blizu završetka, polako ali sve bolje. Oboje izražavamo ogromnu smirenost, zagrljeni, na ivici polukruga, svetlucava svetla mora, vodotornja, planina , munja i mesec“.
Videvši sliku, Alma ju je smatrala remek-delom, ali je opisala sasvim drugačije: „Na svojoj velikoj slici Nevesta vetra, prikazao me je kako sam se poverljivo držala uz njega usred oluja i visokih talasa, očekujući njegovu pomoć, dok on sa despotskim licem zrači energijom i ponizuje talase“.

Slika je prodata cim ju je završio.nakon cega je otišao u rat. Vratio se posle povreda glave i grudnog koša, lutajuci po bolnicama preko nervnog sloma.U to vreme Alma je već bila žena Valtera Gropijusa. Nikada se više nisu videli.

Zato je ova slika posebna jer opisuje ljubav, strast i na kraju tugu zbog gubitka ljubavi

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
295.825
Stara kineska legenda govori o slikaru po imenu Vu Daozi (680-760), koji je naučio da slika tako verno da je na kraju uspeo da uđe u svoje delo i nestane u pejzažu. Koliko god ovo ličilo na magiju ta legenda se poklapa s uobičajenom intuicijom da su umetnička dela više nalik vratima u nepoznato da kroz njih stupamo u druge svetove

(citat sa neta)

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
295.825
Peter Brojgel Stariji
Izdvojila bih sliku “Lovci u snegu”

Slika Lovci u snegu pripada ciklusu Godišnja doba.Naslikana je 1565 g. u tehnici ulje na hrastovom drvetu.Čuva se u Muzeju istorije umetnosti u Beču.
Gledajuci sliku i život koji je prikazan na njoj imate utisak kao da ste u tom selu, sa tim lovcima ili decom i ljudima koji se klizaju na ledu,sa umornim psima koji se zajedno sa lovcima i skromnim ulovom,vracaju iz lova po hladnom zimskom danu gazeci po dubokom snegu. Dan je miran, oblacan, sa golim drvećem, sa par crnih ptica ,čistom horizontom i planinama pokrivene snegom.Jedina toplina moze se videti ispred kafane gde meštani pale vatru. Jedan meštatin nosi snop drva na mostu.

Šta nam porucuje ova vreva ljudi po zimskom hladnom danu.
Govori nam da zima nije zaustavila život. Ljudi su aktivni i pored velike hladnoće i visokog snega.

48361008_1787091411417575_8070033894650413056_n.jpg

Da, hladno mi je ali bih rado sada bila u tom selu..moje su misli dok sedim u toploj sobi i posmatram ovu sliku.
Ovim se vracam na gornji citat o slikaru Vu Daozi koji je uspeo da udje u svoje delo i nestane u pejsažu.

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
295.825
Druga Brojgelova slika koju sam izdvojila je “Ikarov pad”

Clipikar.jpg

Neki istoricari umetnosti osporavaju Brojgelu autorstvo nad ovom slikom dok drugi su dokazivali da jeste Brojgel naslikao Ikarov pad ali ne u celosti.
Slika nastala oko 1560 g, ulje je na platnu i spada u medju najpoznatije slike renesanse. Dimenzije slike su 112 cm dužine i 73.5 m visine. Nalazi se u Kraljevskom muzeju lepih umetnosti iu Briselu

Mit o Ikaru

Nakon završetka Minosovog lavirinta na Kritu, Ikarov otac Dedal, da bi sebe i sina oslobodio ropstva, odlučio je da im napravi krila, i da tako odlete sa ostrva. Krila je napravio od ptičjih pera, i povezao ih voskom. Pre poletanja sinu je dao savet da ne leti prenisko, jer će morska pena natopiti krila, ali ne ni previsoko, jer će sunce otopiti vosak. Ikar nije znao za izreku: „Ko visoko leti nisko pada”, i ponesen mladićkim letačkim oduševljenjem – vinuo se previsoko, i sunovratio u more.

A sada o slici :

Brojgel je na slici prikazao poslednjje sekunde Ikara ali u centar slike nije Ikar i njegov pad vec je smešten pejzaž i atmosfera toplog letnjeg dana.Centralna licnost je orač koji ore svoju njivu,pastir koji cuva stado, lucki grad sa usidrenim brodovima , brod u cija krila duva vetar noseci na putovanje, ribar koji lovi ribu , sunce na zalasku, drvece , visoke stene i tek na kraju u donjem desnom uglu slike je Ikar izmedju pecaroša i broda kome se posle pada u more i smrt,vide noge, desna šaka i perje sa krila koje leti na sve strane.Ovakvim rasporedom figura i dešavanja Brojgel nam poručuje da svakodnevica ne staje , ni zbog mira, ni zbog smrti ni kada pogrešimo, skoro niko neće ni gledati, a još manje će ljudi i mariti za to.

Genijalnost pojedinih slikara vidi se u ovakvim delima i porukama koja oni nose.

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
295.825
Johanes Vermer “Devojka sa bisernom mindjušom”

Jedan od retkih portreta koji mi se svidja je portret ove mlade devojke iz 17.veka koji je naslikao holandski slikar Johanes Vermer,
koji je poznat sa igrom sa svetlošcu koja je odlika njegovih dela. Slika je potpisana tako da se autorstvo ne dovodi u pitanje a naslikana je negde oko 1665.
Leonarda Da Vinčija volim, on je genije ali njegova Mona Liza mi se ne svidja , dok mi ova Vermerova devojka privlaci paznju

Meisje_met_de_parel.jpg

Celokupni opus Johanesa Vermera je veoma mali i obuhvata 37 danas poznatih dela. Formati njegovih slika su dosta mali.

Ne postoji umetnik toga doba koji je sa takvom veštinom upotrebljavao lapis lazuli, prirodni ultramarin. Vermer je lapis lazuli koristio ne samo za plave površine, već i kao podlogu za druge boje, recimo za senke na zidu. Smatra se da su ga na ovaj pristup inspirisale ideje Leonarda koji je tvrdio da predmeti preuzimaju deo boje od susednih objekata.

Holandski istraživači su pre par godina detaljnim skeniranjem i analizom slike otkrili da devojka ima trepavice, nevidljivih golim okom i izbledele zelene zavese iza nje.

Oduvek je postojala misterija i pitanje ko je devojka na Vermerovoj slici sa zagonetnim izgledom, velikim očima, neobičnim plavim turbanom i ogromnom bisernom minđušom.

Književnica Trejsi Ševalije u svojoj knjizi „Devojka sa bisernom minđušom“, prema kojoj je snimljen i film, zamislila je devojku kao Vermerovu sluškinju i platonsku ljubav,koju je on nagovorio da pozira za njega.Drugi opet tvrde da je devojka sa slike zapravo Vermerova najstarija ćerka Marija.
Citala sam knjigu a gledala i film koji je snimljen prema knjizi i Vermerovoj slici .I knjiga i film su dobri ali naravno ni blizu same slike na kojoj u tamnoj pozadini devojka svetli kao zvezda na nebu

Vermerovo majstorstvo prikaza svetlosti jasno se vidi na ovoj slici. Njenom obasjanom obrazu, kapcima i usnama Vermer svetlošcu i senkama nam prica o ovoj devojci koja ga gleda pogledom punim ocekivanja iz njenih krupnih crnih očiju.Njene usne naslikane svetloružicastom i belom bojom deluju vlažne i pune kao da mame na poljubac dok je zatecena u prici ili je jednostavno zastala da uzme dah.Kao da je uhvaćena u jadnom trenutku, što je odlika mnogih portreta i figura u Vermerovim slikama.

Meni njene usne više deluje na želju i strast koja se bar prema knjizi Trejsi Ševalije i filmu nikada nije desila

Misticizam oko ove devojke, kao i nagadjanje oko identiteta , boje, svetlost i senke cine ovu sliku zanimljivu gledaocu a koja je proglašena za najlepšu sliku Holandije.
Slika je restaurirana i nalazi se u muzeju "Mauricijus" u Hagu.

Plant

Ističe se
Poruka
2.370
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/Kosovo_Maiden,_Uroš_Predić,_1919.jpg
Veća rezolucija je na linku. ili KLIK-nite na sliku

Na slici je Orlović Pavle koji je ubrzo izdahnuo,.. po predanju, nakon što je Kosovki devojki izustio da su joj poginuli,.
. Toplica Milan, Kosančić Ivan i vojvoda Miloš

. Inače je " Kosovku devojku" najpre naslikao hrvatski slikar, Ferdo Kikerec ,..
ali ja bih rekao da je razlika u klasi, ova dva slikara.
Lik Kosovke devojke je Uroš radio prema liku Leposave Stanković ( tada je imala 20 godina - umrla je 1995.g)

Poslednja izmena:

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
295.825
Close to my heart: Beautiful Paintings by Pino Daeni

Close-to-my-heart.jpg

I njegove slike mi se svidjaju. Meni kao laiku deluje da je tako rastereceno, nenasilno, bezbrizno uhvatio jedan sasvim obican, svakodnevni trenutak.

Nekako mi je slika prozracna, lagana, meka i topla. Nema poziranja, nema nicega vestackog.
Dobar izbor jer su njegove slike relax za oci i dusu
Italijanski je slikar rodjen u Italiji a ziveo i radio u Americi.Smatra se jednim od najpalcenijih uilustratora knjiga svog vremena .Naslikao je preko 3.000 omota za knjige, filmskih postera i ilustracija casopisa. Motivi na njegovim slikama bile su uglavnom zene, deca a i muskarci. Zene na njegovim slikama su lepe, culne , pozeljne, mlade , senzualne , majke , supruge .Boje kojima je slikao su zive, vatrene, ukloipljene u pejsaz u kome je zena .Njegove slike izazivaju osećanja topline, nostalgije, ljubavi i porodice.

Plant

Ističe se
Poruka
2.370
Ja ću da s ebavim ovde slikarima koji su aktivni :

xudozhnik_Vicente_Romero_Redondo_01.jpg

Vincente Romero Redondo,.. vrhunski majstor pastela, slika najviše romantične devojke,.
. I vrstan pedagog, unazad 20-ak godina. Pravac Realizam do Hiper-realizma,.., što u tehnici pastela baš i nije lako. A, msm da je u realizmu jasnije - zašto vam se sviđa slika. Naime Redondo je nenadmašan u prikazu svetla na slici,.. tj kontra-svetla,.. ali se to bolje vidi na drugim slikama,.. i naravno boje koje on uklapa,.. Sviđa mi se i tematika njegovih slika - Romantika,..

73x60-pastel.jpg