Zasto unistavate fasade?

ScipioAfricanus

Stara legenda
Banovan
Poruka
99.381
Zasto SNS placenici unistavaju fasade?

Da li stvarno mislite da je to nacin borbe?

Kako ste to uspeli da opravdate u svojoj glavi?

Ko vama prosipa te ideje? Vas simbol, srednji prst, pa diverzija sa onim otcepljenjem Vojvodine, pa ćacilend, pa mrdic saga, sad ovo unistavanje fasada... kako brate moj napaceni mislis da je to pobeda? Kako ta vasa zamisljena Srbija pobedjuje kada je unistavate?!?!

Isto pitanje za huligane... Cemu zvrljanje svih stubica i bandera?!

Kakav je to izraz ljubavi prema klubu? Umesto da se ofarbaju tereni i ds sredjujete kraj u kome zivite vi ga unistavate. Ima ljudi a samim tim i njihova deca da mrze klub a ne da za isti navijaju. Imate ove sto odrade ceo deo zida na zgradi pa kako se niste setili njih da angazujete da nacrtaju najbolje momente iz istorije? Sutra neko da stane, priseti se i kaze jbt, da se ponovi!

Ko vama prosipa te ideje? Vas simbol, srednji prst, pa diverzija sa onim otcepljenjem Vojvodine, pa ćacilend, pa mrdic saga, sad ovo unistavanje fasada... kako brate moj napaceni mislis da je to pobeda? Kako ta vasa zamisljena Srbija pobedjuje kada je unistavate?!?!

Kakav je to izraz ljubavi prema klubu? Umesto da se ofarbaju tereni i ds sredjujete kraj u kome zivite vi ga unistavate. Ima ljudi a samim tim i njihova deca da mrze klub a ne da za isti navijaju. Imate ove sto odrade ceo deo zida na zgradi pa kako se niste setili njih da angazujete da nacrtaju najbolje momente iz istorije? Sutra neko da stane, priseti se i kaze jbt, da se ponovi!

To je ono najopsanije.Oni i ne znaju sa cime i protiv koga se bore.Prozvali su studente fasistima i nacistima,a oni su hiljadu puta gori od toga.

Ovako se splitska gradska vlast prije 15-20 godina riješila unakazivanja fasada u Splitu. Dozvolila je Torcidi oslikavanje zidova muralima, a tko ih proba nagrditi sprejom za boju, dobije 3-mjesečni boravak u bolnici pa se nitko ne usudi šarati po njima. Naravno, ovi murali su crtani po zidovima koji su prethodno bili unakaženi žvrljotinama.

hajduk-split-100th-anniversary-graffiti-mural-in-primosten-C82D4G.jpg

solin_volim+te+hajduce.jpg

Tipicno za zemlje S. i J. Amerike gde se na takav nacin salje poruka suparnickom gangu da ce prelaskom te imaginarne linije postati legitimna meta. Kod nas su samo preuzeli simbole klubova, a u Amerikama je to uglavnom po ulicama ili po recimo gradovima gde je gang inicijalno nastao.

Mnogo je strasnije to sto je nastupila potpuna simbioza vladajuce stranke i ovih ulicnih bandi pa oni danas deluju kao paravojne jedinice zajedno uz regularne jedinice.

“Neću da mi dete kada ide u školu gleda takve poruke, a neću ni ja da ih gledam. Znam da ih neće ukloniti gradske službe, pa sam rešio da to uradim sam. Kome se ne sviđa može da me tuži. U životu nisam video ovako iživljavanje. Ti ljudi mrze i Beograd i Srbiju”, kaže Lazar Petrović sa Palilule.

“Grafiti mržnje nisu deo planirane celine bilo kog objekta, tako da ja ne vidim zašto građanin, ne bi imao pravo da ukloni nešto što i ne treba da bude tu. Pri tom, radi se o nečemu što podstiče nasilje”, ocenjuje Đurić.

Neki od advokata su za N1 naveli da postoji delo uništavanja fasada, ali da nema dela za nekog ko uklanja grafite mržnje ili vraća fasadu u prvobitno stanje.
“Privođenje tih ljudi bi bilo naopako, ali kod nas je sve moguće”, kaže jedan advokat.
Đurić dodaje da svako ko bi takvo ponašanje sugerisao kao problematično, pre trebalo da se pozabavi onim ko je to prvobitno napisao poruku mržnje, pa tek onda da eventualno procesuira ili razgovara sa građanima koji pokušavaju da vrate u prvobitno stanje.
“Mislim da svi mi treba da nađemo način da podstaknemo sebe da to onoliko koliko možemo da uklonimo, jer ukoliko budemo čekali na institucije, nikada to nećemo dočekati”, ocenjuje Đurić.

On podseća da se na zgradi doma novinara i dalje nalaze grafiti o tome da su neki nezavisni i objektivni mediji zlo, da su neprijateli Srbije, što ocenjuje kao težak oblik targetiranja. Primera radi, grafiti u kojima se targetira voditelj Zoran Kesić su neuklonjeni od novembra 2024. godine.

Mržnju prepoznaju Ustav i dva zakona​

Đurić kaže da je mržnja prepoznata u Ustavu Republike Srbije. Krivičnom zakoniku, Zakonu o zabrani diskriminacije, a da je u ovom slučaju dodatni problem političko (partijsko) targetiranje. Kako navodi, iako rektor nije političar, već pre svega radi na zaštiti studenata i poštovanju autonomije univerziteta, on se predstavlja kao da je političar.
U Zakonu zabrani diskriminacije u članu 11 se pominje govor mržnje, a ona sama se ubraja u teške oblike diskriminacije (član 13). Takođe je kažnjivo i udruživanje radi, kako je navedeno, vršenja diskriminacije.

@Тихи Sta kazes na ove tvoje sto saraju?

zato sto su dosli u srbiju iz teskih pripizdina koje nisu u srbiji.

na zapadu se to resava prosto...policija uhvati in flagranti takve...polomi ih na licu mesta pa onda im dovedu roditelje, napisu im takve mandatne kazne da im gace spadnu i onda im daju cetke i prasak u ruke i nateraju da ribaju...a posle sta ce roditelji raditi u 4 zida svom narastaju koji je za dve crvene ovo radio je posebna prica.

Back