Zašto Tramp zauzima antievropski stav u svojoj politici?

Tramp je ksenofob.

Трамп је профитер

Да му мексиканци понуде лову ..он би срушио зид ...

Трап је сом који се само напаре хвата ...

У интервијуу о глобалном загревању је објаснио профитерски поглед на пораст нивоа мора.

Парафразирам Трампа:

Сада су парцеле за градњу које су далеко од обале јефтине .. Када море порасте градиће се на њима ..Економија ће да се развија

Биће посла ...а и цене ће скочити

Ja mislim da to sve dolazi iz njegovog vaspitanja i radne etike sa kojom je živeo ceo život. Tramp voli vredne ljude koji poštuju zakon a to migranti koji nadiru sa meksičke granice uglavnom nisu.

Нетачно

Трамп хоће да добије више пара од оних који унајмљују Мексиканце и у исто време више од Белик нацо КККлановаца да спречи Мексиканце

Трамп мафијашки узима од обе стране и донесе два сета закона..једни су против мексиканаца ..а други за пораст пореза од 'белих' ....

Poslednja izmena:
Ali opusteno, on je klovn, kao i Bajden, politiku SAD vodi stranka ciji je predsednik na vlasti, predsednik je samo figura.
Trump jeste klovn na neki način ali kako bih ti rekao, u životu sam skoro uvek naebavao od finih tipova koji tiho pričaju. Jbm li ga dal ovo može da se prenese i na ovaj nivo ali to što se ponaša kao klovn meni uliva više nade nego ovi pre njega.

Bum tras biznismen

Најновији БУМ ...који ће срушити 'крипто'валутни балон је емисија ТРАМПКОИНТА

Трапађоза ће зарад своје зараде емитовати на ових првих милион ТРАМПКОНА ...до краја мандата десет милиона ...да би зарадио на грамзивости

Ne rasista, nego bas ksenofob, nevezano za rasu.
Vidi se po njegovim ispadima i izrazu lica kada god prica o strancima, bilo da su Evropljani, Kinezi, Latino - apsolutno nebitno, prema svima je isti.
Ali opusteno, on je klovn, kao i Bajden, politiku SAD vodi stranka ciji je predsednik na vlasti, predsednik je samo figura.
A ozenio Amerikanku.

Нетачно

Трамп хоће да добије више пара од оних који унајмљују Мексиканце и у исто време више од Белик нацо КККлановаца да спречи Мексиканце

Трамп мафијашки узима од обе стране и донесе двасета закона..једни су против мексиканаца ..а други за пораст пореза ....
Vučić plače za ovakvima kao što si ti. U vladu da te stavi :lol:

Trump jeste klovn na neki način ali kako bih ti rekao, u životu sam skoro uvek naebavao od finih tipova koji tiho pričaju. Jbm li ga dal ovo može da se prenese i na ovaj nivo ali to što se ponaša kao klovn meni uliva više nade nego ovi pre njega.

Трамп је кловн... Зли уништавалачки кловн

Vučić plače za ovakvima kao što si ti. U vladu da te stavi :lol:

Вучић имитира Трампа .. Узима паре од свих ..и све стране сукобљује ... Вужић већима својих златних милион Лојалних

Ne znam, ali poenta je da republikanci sada imaju svog coveka i bice kako republikanci odluce.
Sto je bolja varijanta uvek, nego kada je moc u rukama jednog coveka.

Није тешко објаснити, ако се зна шта је Трампов угао гледања на свет.

Чули сте за "Америка прво" ?
То је светска сила, са својим зонама интереса.
Али, то није светски полицајац који ће наметати своје мишљење до последњег најудаљенијег кутка света, по сваку цену.

Трампова верзија дозвољава да постоје друге велике силе, али не дозвољава да оне имају неку посебну корист од Америке (трговинским суфицитом или већ на други начин).

Трампов став је "рат папирима", ако треба, а не рат ватреним оружјем.
Ни тако нешто није баш сјајна идеја, али то нам је што нам је, тамошња публика је изгласала темељну промену.

Pa mislim Tramp zauzima... A Bajdenova administracija uvukla Evropu u probleme zbog Ukrajine i Rusije. Znači ništa on sad novo ne zauzima.
Moguće je da su sredili i severni tok, ko to sad zna.

Ne vidim da ima nešto protiv EU, već ga ne zanimaju ! Njega zanima samo USA i da li ima suficit ili deficit sa nekim.
Slaba ti logika amerika živi od pljačke i kriminala po celom svetu.

Ništa se ne menja.

Pa Bajden im je razneo ST2 a nedavno i zabranio izvoz USA LNG za EU.

Trump samo nastavlja već zacrtanu USA diplomatiju ka EU,
tamo je sistem bajo ne može on to tek tako da izmeni iz korena.

A i ono već čuveno Fu.ck EU od third-highest ranking US diplomat Viki Nuland,
je prilično jasna poruka.

1737587464970.png

Poslednja izmena:
Trampov pristup Evropi je zapravo nastavak njegove šire politike "Amerika na prvom mestu". Njegov cilj je da smanji američke ekonomske i vojne obaveze u inostranstvu, posebno prema saveznicima koji, prema njegovom mišljenju, ne ulažu dovoljno u zajedničku bezbednost, poput NATO-a.

Takođe, postoji ekonomski aspekt – SAD beleže značajan trgovinski deficit sa EU, što Tramp vidi kao nepoštenu trgovinsku praksu koja šteti američkim interesima. Njegova retorika oko carina je deo pokušaja da se smanje evropski izvozni benefiti i prisili evropske zemlje da više ulažu u trgovinu sa SAD pod američkim uslovima.

Pored ekonomskih faktora, tu je i politička dimenzija. Tramp se bolje slaže sa liderima koji su ideološki bliži njemu, poput Orbana, Meloni i Fica, dok ga evropske liberalne elite vide kao pretnju globalnom poretku koji je decenijama bio pod dominacijom Zapada. Njegov pristup je više transakcioni nego tradicionalno diplomatski, što izaziva otpor u Briselu.

Na kraju, ne treba zanemariti ni geopolitičke motive – Tramp želi da se Evropa više angažuje u pitanjima kao što su Ukrajina i Bliski Istok, dok SAD planiraju da se fokusiraju na Pacifik i suzbijanje Kine kao glavnog rivala.

Šta vi mislite, da li Evropa može da se nosi sa ovim izazovima bez oslanjanja na SAD?

U čemu je stvar?
Šta Tramp izigrava u spoljnoj politici prema Evropi i zašto više neće da ima partnerski odnos prema njoj (kao što je to bio uobičajen politički kurs SAD-a do sada)? Koja je svrha takvog njegovog odnosa?
stvari moraju da se sagledaju u sirem kontekstu, od kraja 2 s.r., pa hladni rat, koja je bila svrha, i da li je ovo sve unapred bilo isplanirano - a naravno da jeste

zasto je uopste napravljen partnerski odnos sa zapadnom evropom na prvom mestu? da li se to partnerstvo iskoristilo do kraja?

Back