Zašto Sveti Ilija nije umro?

NE PISE NA NEBU
DAKLE IZMISLJAS bIBLIJU?

koliko puta treba da ti se objasni DA U STAROZAVERTNO DOBA NIKO NIJE VASKRSAO NA NEBO
DA JE ISUS PRVI KOJI JE VASKRSAO NA NEBO
SVI IZ STAROZAVETNOG DOBA CEKAJU ZEMALJSKO VASKRSENJE
ETO PRVO NAUCI TE CINJENICE
Hajde molim te daj se fokusiraj i reci mi jasno i precizno:

Gde je to mesto na zemlji i dali uopste postoji takvo mesto gde Enoh ili bilo koje drugo ljudsko bice nece moci videti smrt ?
Apostol nam jasno kaze da ga Je uzeo Bog da ne bi Enoh video smrt stoga eto,meni ovo lici da Enoh nije umro a ti pojasni kako tacno razumes tog teksta.

sta znaci to nestao, uzeo ga
ja sam to obradio u temi, leteca knjiga https://www.oocities.org/svetopismo/prokletstvo.htm#topic1

imas ove koji se samouznose, mastaju da se penju sami na nebo, neko im kaze i oni se uspenju

a imas one koje Bog uzima, uznosi, ili lljudi, ili kolima i kocijama, ja licno avionom

ne salim se:

U jevandjelju po Jovanu, jel 4.-om jevandjelju Gospod govoreći unapred o vlastitom vaznesenju, i ranije govoreći protiv samouznošenja, ne tvrdi da je on nosilac radnje, već kaže da kao što Mojsije podiže zmiju u pustinji, tako treba da se PODIGNE (3,14), tj. kada PODIGNU SINA ČOVEČIJEG (8,28), tj. kada bude PODIGNUT (12,32)
...
Desnicom se, dakle, Božijom vaznese Gospod (Dela 2,33).

NASTAVAK:
Enoh kad je bio UZET sa zemlje, lepo kaže u svojoj proročkoj knjizi da je bio vraćen na zemlju da bi predao, tj. napisao sve, pa je opet bio UZET, i Enoha su držali hrišćani 1. veka, što i Novi Zavet svedoči (Poslanica sv. ap. Jude Jakovljevog 1,14).
Ilija, takodje, ne samo da se nije sam peo ili uzilazio na nebo kad ga Gospod htede UZETI, već je u vihoru uzet na nebo, po rastavljanju ognjenim kolima i ognjenim konjima od Jelisija, koji ne govoraše šta bi sa Ilijom u vihoru, nego vikaše: Oče moj, Oče moj! kola Izrailjeva i konjici njegovi! I ne vide ga više (2. knjiga o carevima 2).

Znači knjiga lažnog otkrivenja mora biti leteća, nema druge ako se njen pisac "popeo na nebo", a ne reče da je sišao, mada je slagao i za penjanje i/tj. uzilaženje, jer 4. Jevandjelje dokaza,...

ziv uzet gde
pogresno razumes
samo ti meni lepo navedi gde pise, pa posle cemo da vidimo sta to ja pogresno...
da ne pise u KULI vasoj?

ziv uzet na nebo, pa vracen na zemlju da napise knjigu svoju, tako sam rekao ja.
morao je da ostane ziv posle UZECA na nebo, da bi napisao knjigu svoju Enohovu, pa posle opet bio UZET, opet ziv, nije umro, samo mu lazno otkrivenje pakosti da mora d'umre, ali sta je bolje, rece sv. Sava, od neokusavanja smrti?
Enoh kad je bio UZET sa zemlje, lepo kaže u svojoj proročkoj knjizi da je bio vraćen na zemlju da bi predao, tj. napisao sve, pa je opet bio UZET, i Enoha su držali hrišćani 1. veka, što i Novi Zavet svedoči (Poslanica sv. ap. Jude Jakovljevog 1,14).
SABORNA POSLANICA SV. APOSTOLA JUDE
6 I andela koji ne držaše svoga starešinstva nego ostaviše svoj stan čuva u večnim okovima pod mrakom za sud velikog dana.
8 Tako dakle i ovi što telo pogane, a poglavarstva se odriču i na slavu hule [OTK. 5,12 i 13].
9 A Mihajlo arandjel kad se prepiraše s djavolom i govoraše za Mojsijevo telo ne smeše prokleta suda da izgovori, nego reče: Gospod neka ti zapreti [OTK.12,7-9]
12 Ovo su oni što pogane vaše milostinje jedući s vama bez straha i gojeći se; oblaci bezvodni [OTK. 11,12] koje vetrovi prenose (vidi PRIČE SOLOMONOVE 25, 14).; jesenska drveta nerodljiva [OTK. 14] koja su dvaput umrla [OTK. 20,14] i iz korena iščupana
SABORNA POSLANICA SV. APOSTOLA JUDE
...zvezde lažne (lutalice) za koje se mrak tame čuva zanavek. Ali i za ove prorokova Enoh, sedmi od Adama, govoreći: Gle, ide Gospod sa hiljadama hiljada svetih svojih, da učini sud nad svima, i da pokara sve bezbožnike...

ENOH (oko 3. veka pne): poglavlja 18 & 21 protiv SEDAM ZVEZDA iz lažnog otkrivenja, jer se najprostije rečeno, nigde drugde ne pominju osim u lažnoj apokalipsi (i gornjem raskrinkavajućem kontekstu ako uzmemo tudje prevode), i to ne na jednom mestu samo, što su višestruki dokazi: OTK. 1,16 i 20; 2,1; 3,1.
Dakle, Enohova knjiga: ... ne beše vode (potvrda u Mateju 12,43 za generacije iz 1. veka) iznad, i ptica, ali beše strašno i užasno mesto. I videh tamo SEDAM ZVEZDA kao veliku goreću planinu, i meni, kad pitah gledajući ih, andjeo reče: Ovo mesto je kraj neba i zemlje, ovo je postao zatvor za zvezde i nebesku vojsku. I zvezde koje se kotrljaju preko vatre su one koje su sagrešile, prestupile zapovest Gospodnju u početku njihovog izlaska, jer nisu došle u ugovoreno vreme. I On se rasrdi na njih i ograniči, sveza ih dok vreme njihove krivice ne bude potrošeno (čak) za 10000 godina.
I ja nastavih tamo gde stvari behu haotične. I videh tamo nešto užasno. Videh ni nebo iznad, ni čvrsto ustanovljenu zemlju, već mesto haotično i strašno. I tu videh SEDAM ZVEZDA nebeskih svezanih zajedno u tome kao goreća planina i goreći vatrom. Tada rekoh: Za koji greh su svezane i na osnovu čega su bačene ovamo? Tada Uriel reče, jedan od svetih andjela ...
DAKLE, DA UTVRDIM: Enohova knjiga, poznata još 3. veka pre nove ere, a njegovo proroštvo potvrdjeno i u Bibliji, raskrinkava 7 ZVEZDA i to u 2 svoja poglavlja, 18 i 21. Neposredno pre toga, a takodje u 18 poglavlju referiše o ugaonom kamenu i 4 vetra, koji se nesumnjivo odnose na 1. i 2. dolazak Gospodnji, tj. Sina Čovečijeg, jer je Hristos u jevandjelju jasan kad o sebi kaže da je On kamen od ugla koji odbaciše zidari, te prorokujući o dolasku Sina Čovečijega kaže da će sabrati izabrane svoje od 4 vetra. Enohovo poglavlje 19 se odnosi na jednog od svetih andjela Uriela koji mu govori, i koji mu je takodje govorio i pojašnjavao u svim ovim poglavljima. Enohovo poglavlje 20 IMENUJE zajedno sa Urielom 7 svetih andjela koji stražare. Enohovo poglavlje 21, u kome isti taj Uriel posle raskrinkavanja 7 ZVEZDA, pokazuje Enohu još gore mesto i spektakl bola koje je zatvor andjela zauvek.

OTK. 1,20... 7 zvezda jesu andjeli 7 crkava,... 2,1... koji drži 7 zvezda... 3,1... tako govori onaj što ima 7 duhova božijih i 7 zvezda,...

Poslednja izmena:
a imas one koje Bog uzima, uznosi, ili lljudi, ili kolima i kocijama, ja licno avionom

ne salim se:
sta sta... ima teorija da negde oko zemlje postoji barijera, ne Van Alenovi pojasevi nego dalje od Meseca*, i da kroz nju duse astronauta ne mogu da prodju u raketi nego samo letecim tanjirom, sto je razlog zasto se slicna tehnologija kao ekskluzivna krije od covecanstva ;)...

*pricu o nesletanju na Mesec su parodirali na osnovu tog uvida...

sta sta... ima teorija da negde oko zemlje postoji barijera, ne Van Alenovi pojasevi nego dalje od Meseca*, i da kroz nju duse astronauta ne mogu da prodju u raketi nego samo letecim tanjirom, sto je razlog zasto se slicna tehnologija kao ekskluzivna krije od covecanstva ;)...

*pricu o nesletanju na Mesec su parodirali na osnovu tog uvida...
to moras sa americkim sektama da vidis ciji bog stanuje na orionu, na podforumu naucna fantastika, ja sam ozbiljan co'ek zanimam se teologijom, samo u praksi proverene teorije zavera citam, ostale sulude teorije me ne zanimaju o nlo, vanzemaljcima, gusterima itd

Prorok Ilija išao je po Hananu u pratnji svog učenika Jelisija. Kad stigoše u Jerihon, na oči pedeset drugih proroka, udari plaštom po Jordanu i voda se razdvoji na dve strane. Kad pređoše na drugu obalu, podiže se grdan vihor, ognjena kola sa ognjenim konjima rastaviše ih i u vihoru odnesoše Iliju na nebo. Sveti Ilija, prema tome, nije umro već je živ otišao na nebo.

čime je zaslužio da ga jhvh vaznese?
Јел се то десило пре него што је Навин срушио Јерихон и геноцидирао Ханан, или после ? :kafa:

da ne vidi smrti, a to znaci ziv; takodje u knj, postanja svi ostali umrese, samo je on uzet

U Novom zavjetu nalaze se tri reference na starozavjetnog proroka Henoka. Prvo se kratko spominje u Evanđelju po Luki (Lk 3,37)[6], u dijelu gdje se nabraja Isusovo rodoslovlje od Adama do Josipa. Zatim se drugi put spominje u Poslanici Hebrejima (Heb 11,5)[7], gdje stoji:

„ Vjerom bi Henok prenesen da ne vidi smrti, i ne nađe se, jer ga Bog prenese. Doista, prije nego bi prenesen dobi svjedočanstvo da je ugodio Bogu.

Treći spomen nalazi se u Judinoj poslanici (Jd 1,14-15) u kojoj piše sljedeće[8]:

„ Ali o njima proreče Henok, sedmi Adamov potomak: "Gle dolazi Gospodin s tisućama svojih svetih, suditi svima i kazniti sve bezbožnike za sva njihova bezbožna djela koja bezbožno počiniše, i za sve drske riječi koje bezbožni grješnici izgovoriše protiv njega." “
Suvremeni znanstvenici vjeruju da je ovaj odlomak preuzet iz prvog poglavlja Henokove knjige, koja je dio etiopskog pravoslavnog kanona.[9]

ali Hipolitu smetala poslanica Jevrejima, sada znam i zasto.

pravo da ti kazem, mozda bih im i progledao kroz prste, ali uzese ime ziloti, a znamo ko su oni bili u 1. veku
inace im drzim stranu ako dizu glas protiv ekumene, oekumene, ssc, papoljubaca, "sestrinske" kao crkve itd, menjanja kalendara

neka se bore za svoja uverenja, i ja se borim, samo eto uzese nesrecno ime zeloti, pa bar mene odbijaju, a i to sto ti kazes rascepkase se
Али се не боре против Откривења што је теби најбитнија ствар. Ево ти линк Немањине групе који потврђује да је и за њих Откривење канонско:

"Свети Јован Богослов је баш у Ефесу написао своје Јеванђеља (о овоме сведочи свештеномученик Иринеј Лионски као и други древни свети оци), а затим и три посланице. Ефес се још помиње као прва од седам цркава Апокалипсе (Откровење) из визија светог Јована Богослова са острва Патмос. Свих седам цркава Апокалипсе: Ефес, Смирна, Пергам, Тијатира, Сард, Филаделфија и Лаодикија, налазе се на територији Мале Азије.
https://uteshiteljevo.blogspot.com/2022/06/blog-post_22.html

А ево гдје се позивају на св. Иполита Римског којег си ти извријеђао:
"А према разјашњењима Светог Иполита Римског, он ће се постављати након признавања антихриста, потпуно добровољно и без примене насиља. То значи да ће почети да ставља печат својим миљеницима у другој половини своје владавине."
http://uteshiteljevo.blogspot.com/2021/01/blog-post_24.html

Isus ili pisci ovoga su krivo prorokovali...

Zato su uveli da ni Sin ne zna sto kad i kako teologiju nakon brutalnog neuspjeha.
No onda taj sin i nije sin vec sin u pokusaju da bude bogom.
Prosto ko dan.

Porazno prorokovanje :

„Jer će Sin Čovječji doći u slavi svoga Oca sa svojim anđelima i tada će uzvratiti svakom čovjeku prema njegovim djelima. Zaista, kažem vam, ima među onima koji ovdje stoje koji neće okusiti smrti dok ne vide Sina Čovječjega gdje dolazi u svom kraljevstvu.” (Matej 16:27, 28)
I video je pre smrti. A to sto je video, pre smrti, zapisao je u knjizi Otkrivenja.

U vreme kad je pisan SZ, koncept dobrog Boga, koji je Ljubav, nije postojao.
Jahve iz SZ je krvolocni Bog, koji vrsi genocid, i trazi krvne zrtve, uz to i ljubomoran
na druge bogove. Tek sa dolaskom Hriscanstva, se menja koncept Boga...
I ko se transformisao bog ili čovek?

Tek je antihrist promenio koncept boga...

Svakidašnji...apropohrist...

Poslednja izmena:
Није исто убити и погубити... Убиство је зло, погубљење је казна за зло, и то оно тешко и незамисливо за тада...

Погубљење је казна, а не зло, јер се том казном спречава наставак ''погубе'' тј. греховне пошасти која људе одбија од Бога...

Видели смо како су јевреји лоше прошли што нису вршили погубљења над сопсветним блудницима (већином деца свештеника и главара), што је тада било нечувено зло, ко данас убиство детета...

Због одлагања законске погубе, погибељ блуда се раширио међу Јеврејима, због чега су замало истребљени сасвим, да Мојсије нију умолио Бога, да их поштеди због Свог Светог Имена и наслеђа Израиљевог, тј. деце која су рођена од тих промискуитетлија...
Hm... Znači opravdavaš pogubljenje?
Kakav je to Bog kojem je to rešenje?

Nikakav...
Hvala bogu na ljudima poput Napoleona i sekularnosti Zakona...

Hm... Znači opravdavaš pogubljenje?
Kakav je to Bog kojem je to rešenje?

Nikakav...
Hvala bogu na ljudima poput Napoleona i sekularnosti Zakona...
То је Бог који спречава корупцију целог народа због пар егоманијака и силеџија...

Погубно треба погубити, сама реч каже...

У Новом Завету је Бог убијен због тога што је корумпирану банду разобличавао за грехе који цео један побожан народ упропастише...

А ево гдје се позивају на св. Иполита Римског којег си ти извријеђао:
"А према разјашњењима Светог Иполита Римског, он ће се постављати након признавања антихриста, потпуно добровољно и без примене насиља. То значи да ће почети да ставља печат својим миљеницима у другој половини своје владавине."
http://uteshiteljevo.blogspot.com/2021/01/blog-post_24.html
zasto je prorekao racunajuci da ce Hristos doci 500. godine?
zasto je odbacivao poslanicu Jevrejima?
zasto Hristos nije bio zilot, i dizao ustanak protiv Rimljana sa zilotima?
zasto je rana crkva u rimu gledala politicku korist od laznog otkrivenja [7 careva itd] varajuci najbrojniju hriscansku zajednicu u rimu?
https://sh.wikipedia.org/wiki/Rano_hrišćanstvo
Očekivanje carstva
Glavni članci: Hrišćanska eshatologija i Božje kraljevstvo
Srž misionarskog propovijedanja rane zajednice bila je: »Carstvo Božje je blizu«. Ljudi su se pripremili za kraljevstvo, oni su očekivali da će ga sami doživjeti i nisu bili sigurni da li će u kratkom vremenu, koje su imali na raspolaganju prije dolaska novog carstva, biti moguće obznaniti kršćansku vijest većini pogana. Verovalo se da će omražene vlasti uskoro biti zbačene i da će se oni sami, siromašni i napaćeni, domoći vlasti i sreće. Očekivala se velika promena svijeta.[4]

Eshatološka očekivanja, koja su sačinjavala jezgro vjere i nade rane zajednice, su se vremenom postupno se gubila. Iako je Pavlova vjera još uvijek prožeta eshatološkim nadama, on očekivano vrijeme dolaska carstva počinje odgađati u budućnost. Od drugog stoljeća nadalje težište poruke nije više bilo u paroli »Kraljevstvo je na blizu«, u očekivanju da će sudnji dan i povratak Isusov uskoro doći, već u prošlosti. Presudan događaj već se zbio. Pojava Isusa već je predstavljala čudo. Svijet nije se više trebao mijenjati jer je spasenje postalo unutrašnja stvar zajamčena vjerom u Isusa. Nada u historijsko oslobođenje je zamijenjena vjerom u duhovno oslobođenje, a sve izvana (država, društvo, zakon) je moglo ostati kao što jeste.[4]
kohabitacija, znaci? rimski lazni autoriteti su zloupotrebili lazno otkrivenje, i 1000- godisnje carstvo obecano siromasnima i ubogima da ce vladati na zemlji, jel bludnica-rim-carstvo zloga nije svrgnuto, vec je ostao vekovima vlast, a ubogi su i dalje patili

Hristos ne rece li caru carevo, Bogu Bozije?
a tvoji lazni autoriteti su zlopotrebili najbrojnije vernistvo poturiv lazno otkrivenje da se rusi carska vlast i da sledi, samo sto nije 1000 - godisnje carstvo ubogih, potlacenih, bednih, na zemlji

potom, posle te prevare cijie posledice su bile visevekovne, je usledila kohabitacija
lazno otkrivenje je najobicniji politicki pamflet varanja ovaca, nikakve veze sa hriscanstvom nema

Poslednja izmena:
lazno otkrivenje je judeo-pseudohriscanska zavera, da se najbrojnija hriscanska zajednica, jel'te u rimu, poturi u borbi protiv rimske prevlasti, da se otvori drugi front protiv rimljana, i olaksa judeji, ali znamo da plan nije uspeo, godine 135. ustanak barkohbe je neslavno zavrsio, kako Hristos i prorece za suho drvo.

Ајде смири се. Удахни дубоко и опусти се. Дјелујеш ми напето.
ajde probaj bar malo da saradjujes, imas pitanja, a mene cemo da zezamo drugi put
zasto je prorekao racunajuci da ce Hristos doci 500. godine?
zasto je odbacivao poslanicu Jevrejima?
zasto Hristos nije bio zilot, i dizao ustanak protiv Rimljana sa zilotima?
zasto je rana crkva u rimu gledala politicku korist od laznog otkrivenja [7 careva itd] varajuci najbrojniju hriscansku zajednicu u rimu?
hoces da ja pokusam da odgovorim na ova pitanja, ili ces prvo ti?

Back