Зашто св. Јован Крститељ није постао Христов ученик?

Палама пише ово:
"8. Не само речима, него и делима, он Га је свима показао када Га је крстио, указујући на Њега прстом и својим Га ученицима показавши, свима посведочивши да је Он Син Очев, Јагње Божије, Женик душа Који долази код њега и узима грехе света, чисти скверну и упоредо с тим дарује освећење. Пошто је на такав начин припремио Његов пут, сагласно Захаријином пророштву, и када је савршио све због чега је био послат и због чега је ишао испред Христа, када је на Јордану постао Његов Крститељ, он уступа Христу место и престаје да проповеда окупљеним људима, удаљује се од мноштва народа и предаје га Господу. Ирод, син оног Ирода који је побио витлејемску децу, није од оца наследио сву пуноћу власти јер је био само тетрарх (четворовласник). Међутим, у злу је чак и њега (оца) превазишао, јер је живео безаконо и у њему су Јудејци видели оличење сваког зла. Јован то није могао да прећути. Како и да прећути, када је он био глас Истине? Прекоревао га је, како због свих осталих грехова, тако и због Иродијаде, жене његовог брата, коју је овај преотео од њега и противзаконито се оженио с њом. Не можеш ти имати жену брата својега, говорио му је Јован (Мк. 6; 18). Ирод је пак, будући постиђен или, боље речено, не подносећи да буде постиђен, својим злоделима додао и затварање Јована у тамницу."

Крштењем Христа у Јордану Крститељева мисија као Претече је на Земљи завршена и он уступа своје мјесто Христу међутим видимо да идаље остаје одвојен од Христа и не иде за Њим.
Постоје 2 месија који долазе у кумранским месијанским пророчанствима месија цар и месија свештеник ткз "suffering mesia"
"Isaiah 53 … The Suffering Messiah"
Дакле постојала је велика подељеност у очекивању и карактеру месије између фарисеја , садукеја , подељеност и кумранских секти где негде тумаче и 2 месије патећи свештеник месија и месија цар.

Овде ни Јован није сигуран па пита "Да ли си ти тај или другог да чекамо?"
"Реците Јовану све што сте видели и чули"

Дакле моје лично мишљење али не апсолутна сигурност да је Јован мислио да је он "suffering mesiah"
Да је Исус или онај који долази за њим "месија цар"

Пошто се пророчанства и Божији планови не збијају директно као у очима пророка...десило се шта се десило.....
"Гле ја вам нудим и проклтство и благослов"
Сасвим је могуће гледати да је Јован био "Илија" како га је Исус описао а Исус "suffering mesiah"
који ће након тога бити цар целог света онако како је видео апостол Павле.

Књига пророка Исаије, поглавље 53, често се тумачи као пророчанство о патничком Месији, јер описује Божјег слугу који страда и пати ради искупљења других. Ово поглавље у хришћанској традицији обично се односи на Исусово страдање, док јеврејска тумачења најчешће овог слугу виде као метафору за народ Израел који пати у име других народа.

Исаија 53

1. „Ко верова проповеди нашој и коме се откри рука Господња?“

2. „Јер изниче пред њим као изданак и као корен из суве земље; не беше на њему облика ни лепоте, и видесмо га, и не беше ништа на њему да бисмо га пожелели.“

3. „Презрен беше и одбачен међу људима, човек бола и навикнут на патњу; и као неко од кога сви окрећу лице, презрен беше, и ми га нисмо ценили.“

4. „Заиста, он је понео наше болести и наша страдања узео на себе, а ми смо мислили да је рањен, да га је Бог ударио и понизио.“

5. „Али он беше рањен за наше преступе, избијен за наша безакоња; казна за наш мир беше на њему, и његовим ранама ми се исцелисмо.“

6. „Сви ми као овце залутасмо, сваки је ишао својим путем; а Господ пусти на њега безакоње свих нас.“

7. „Злостављан је и мучен, али није отворио своја уста; као јагње које се води на клање и као овца која је нема пред својим стригачем, тако није отворио својих уста.“

8. „Из затвора и суда узет је, а ко ће исказати његову судбину? Јер је истргнут из земље живих, за преступе народа мога ударио је њега удар.“

9. „И одредише му гроб са злочинцима, али са богатим би по смрти својој, јер није учинио неправду, нити се нађе превара у устима његовим.“

10. „Али Господ је хтео да га пребије, и да га преда на муке. Када положи живот свој као жртву за грех, видеће потомство, продужиће дане своје, и воља Господња ће се извршити преко њега.“

11. „Од труда душе своје видеће плод и наситиће се. Праведник, слуга мој, оправдаће многе својим познањем, и сам ће понети њихова безакоња.“

12. „Зато ћу му дати удео међу великима, и са моћницима ће делити плен, јер је излио душу своју до смрти и би убројан међу злочинце, и он понесе грехе многих, и за преступнике се моли.“

https://www.svetopismo.info/ekavski/23_ISA/23ISA053.HTM

У јеврејској традицији, многи рабини сматрају да се овај део књиге Исаије односи на колективни народ Израела који пати за грехе света. Према овом тумачењу, Израел служи као Божји "слуга", који кроз своју патњу и прогонство доноси благослове човечанству.

I koje su teorije zašto je sv. Jovan nastavio samostalno djelovati?
a zasto da ne?
Pa govorim o prostornom kao što se i vidi iz moje poruke. Nije postao Hristov učenik i nije otišao da bude kod Hrista. Nastavio je odvojeno djelovati a onda ga je Irod zarobio i pogubio.
meni i dalje nije jasno zasto mislis da je trebao da bude Njegov ucenik, ako kaze saljem andjela svojega, ili ako kaze Ilija
Речено ти је од светиг Паламе да имаш веће службе Богу од апостолских, тј. Ученичких... Богородица, Крститељ, Јован Богослов...

То теби није јасно око Крститеља, он је први објавио Месију људима Јавно
tako je

Jevreji su ga pitali da li je reinkarnacija Ilije. Mislim ne tim riječima ali sa tim značenjem. I tu je odgovor ne. Jovan Krstitelj nije bio bukvalni Ilija. On je bio u duhu Ilijinom kao Preteča Mesije.
pa ni ja nisam bukvalni adam, nego samo sa adamovim duhom, isto ti je to, samo sam manje maljav od adama, i naucio sam i neke manire, i jos sto-sta drugo
ali pazi, ako Hristos kaze, ja cu da verujem tako kako On kaze, da je on Ilija, i da se Prorok ostvario, pa ne mozes ti sad da potires i stari i novi zavet, jer je Krstitelj negirao, pa i Petar je 3x negirao Hrista, dok se nije opametio; Krstitelj je negirao zato sto je to opciono: AKO HOCETE VEROVATI rece, On je Ilija, a tebe niko ne tera da verujes u reinkarnaciju, to je zato opciono, ostaje otvorenio pitannje, tebi Krstitelj nudi tu opciju, a Hristos ti nudi drugu opciju, imas izbor, samo ne mozes da negiras NASU OPCIJU, mozda smo neka dalekoistocna sekta koje treba da primi hriscanstvo, sta ti znas?

Poslednja izmena:
Исаија 53 (мазоретски текст)

1. מִי הֶאֱמִין לִשְׁמֻעָתֵנוּ וּזְרוֹעַ יְהוָה עַל־מִי נִגְלָתָה׃

2. וַיַּעַל כַּיּוֹנֵק לְפָנָיו וְכַשֹּׁרֶשׁ מֵאֶרֶץ צִיָּה לֹא־תֹאַר לוֹ וְלֹא הָדָר וְנִרְאֵהוּ וְלֹא מַרְאֶה וְנֶחְמְדֵהוּ׃

3. נִבְזֶה וַחֲדַל אִישִׁים אִישׁ מַכְאֹבוֹת וִידוּעַ חֹלִי וּכְמַסְתֵּר פָּנִים מִמֶּנּוּ נִבְזֶה וְלֹא חֲשַׁבְנֻהוּ׃

4. אָכֵן חֳלָיֵנוּ הוּא נָשָׂא וּמַכְאֹבֵינוּ סְבָלָם וַאֲנַחְנוּ חֲשַׁבְנֻהוּ נָגוּעַ מֻכֵּה אֱלֹהִים וּמְעֻנֶּה׃

5. וְהוּא מְחֹלָל מִפְּשָׁעֵנוּ מְדֻכָּא מֵעֲוֺנוֹתֵינוּ מוּסַר שְׁלוֹמֵנוּ עָלָיו וּבַחֲבֻרָתוֹ נִרְפָּא־לָנוּ׃

6. כֻּלָּנוּ כַּצֹּאן תָּעִינוּ אִישׁ לְדַרְכּוֹ פָּנִינוּ וַיהוָה הִפְגִּיעַ בּוֹ אֵת עֲוֺן כֻּלָּנוּ׃

7. נִגַּשׂ וְהוּא נַעֲנֶה וְלֹא יִפְתַּח־פִּיו כַּשֶּׂה לַטֶּבַח יוּבָל וּכְרָחֵל לִפְנֵי גֹזְזֶיהָ נֶאֱלָמָה וְלֹא יִפְתַּח פִּיו׃

8. מֵעֹצֶר וּמִמִּשְׁפָּט לֻקָּח וְאֶת־דוֹרוֹ מִי יְשׂוֹחֵחַ כִּי נִגְזַר מֵאֶרֶץ חַיִּים מִפֶּשַׁע עַמִּי נֶגַע לָמוֹ׃

9. וַיִּתֵּן אֶת־רְשָׁעִים קִבְרוֹ וְאֶת־עָשִׁיר בְּמֹתָיו עַל לֹא־חָמָס עָשָׂה וְלֹא מִרְמָה בְּפִיו׃

10. וַיהוָה חָפֵץ דַּכְּאוֹ הֶחֱלִי אִם־תָּשִׂים אָשָׁם נַפְשׁוֹ יִרְאֶה זֶרַע יַאֲרִיךְ יָמִים וְחֵפֶץ יְהוָה בְּיָדוֹ יִצְלָח׃

11. מֵעֲמַל נַפְשׁוֹ יִרְאֶה יִשְׂבָּע בְּדַעְתּוֹ יַצְדִּיק צַדִּיק עַבְדִּי לָרַבִּים וַעֲוֺנֹתָם הוּא יִסְבֹּל׃

12. לָכֵן אֲחַלֶּק־לוֹ בָרַבִּים וְאֶת־עֲצוּמִים יְחַלֵּק שָׁלָל תַּחַת אֲשֶׁר הֶעֱרָה לַמָּוֶת נַפְשׁוֹ וְאֶת־פֹּשְׁעִים נִמְנָה וְהוּא חֵטְא־רַבִּים נָשָׂא וְלַפֹּשְׁעִים יַפְגִּיעַ׃

Превод на српски:

2. „Јер изниче пред њим као изданак и као корен из суве земље; не беше на њему облика ни лепоте, и видесмо га, и не беше ништа на њему да бисмо га пожелели.“

3. „Презрен беше и одбачен међу људима, човек бола и навикнут на патњу; и као неко од кога сви окрећу лице, презрен беше, и ми га нисмо ценили.“

4. „Заиста, он је понео наше болести и наша страдања узео на себе, а ми смо мислили да је рањен, да га је Бог ударио и понизио.“

5. „Али он беше рањен за наше преступе, избијен за наша безакоња; казна за наш мир беше на њему, и његовим ранама ми се исцелисмо.“

6. „Сви ми као овце залутасмо, свако је ишао својим путем; а Господ пусти на њега безакоње свих нас.“

7. „Злостављан је и мучен, али није отворио своја уста; као јагње које се води на клање и као овца која је нема пред својим стригачем, тако није отворио својих уста.“

8. „Из затвора и суда узет је, а ко ће исказати његову судбину? Јер је истргнут из земље живих, за преступе народа мога ударио је њега удар.“

9. „И одредише му гроб са злочинцима, али са богатим би по смрти својој, јер није учинио неправду, нити се нађе превара у устима његовим.“

10. „Али Господ је хтео да га пребије, и да га преда на муке. Када положи живот свој као жртву за грех, видеће потомство, продужиће дане своје, и воља Господња ће се извршити преко њега.“

11. „Од труда душе своје видеће плод и наситиће се. Праведник, слуга мој, оправдаће многе својим познањем, и сам ће понети њихова безакоња.“

12. „Зато ћу му дати удео међу великима, и са моćницима ће делити плен, јер је излио душу своју до смрти и би убројан међу злочинце, и он понесе грехе многих, и за преступнике се моли.“

Да је ово неко разумео шта је Исаја писао у 8. веку п.н.е да ли би га предали Јевреји?

Јер овде се мазоретски текст подудара.

Баш ти је досадно, чим правиш загонетке од знаних одговора
evo dosli smo i sta sad, gde je njegov odgovor? maki je control freak
Pa eto ovakva tema je sasvim dobra da se malo promisli. Nešto ne vidim puno naših rezidentnih biblista na temi. Samo je Glasnik tu.
sve ti je vec receno, a gde je tvoj odgovr?

evo dosli smo i sta sad, gde je njegov odgovor? maki je control freak

sve ti je vec receno, a gde je tvoj odgovr?
Ја Исуса не доводим у питање уопште јер ово је јасно као дан да јасније не може бити са раздаљине од 700 година.

Међутим Јован је имао заветну улогу помазања месије као потомак Левита и Задока.
Јован Крститељ је био свештеник месија који је припремио пут покајања за грехе месији цару.
МелхиЗадок пристхуд! Звали су и себе свештеници Задока.

Талмудска мудрост још једном! парафразирам!

Месија је човек дошао ли он на облацима или на магарцу зависиће од духовне чистоће самог народа.

И то је једино што сам сигуран Исус! све остало ......

Ја Исуса не доводим у питање уопште јер ово је јасно као дан да јасније не може бити са раздаљине од 700 година.

Међутим Јован је имао заветну улогу помазања месије као потомак Левита и Задока.
Јован Крститељ је био свештеник месија који је припремио пут покајања за грехе месији цару.
МелхиЗадок пристхуд! Звали су и себе свештеници Задока.

Талмудска мудрост још једном! парафразирам!

Месија је човек дошао ли он на облацима или на магарцу зависиће од духовне чистоће самог народа.

И то је једино што сам сигуран Исус! све остало ......
dobra replika, ali htedoh da se osvrnem i na prethodnu, znas da se ovaj red citira i u nz, apostol:
jel su to apostoli ucenici koje salje da propovedaju? zasto kaze NASOJ, a za ruku KOME [SE OTKRI]?

«Јер иако је учинио толика знамења пред њима не вјероваху у Њега; Да се испуни ријеч Исаије пророка који рече: Господе, ко вјерова проповеди нашој? И рука Господња коме се откри? Зато не могаху вјеровати, јер опет рече Исаија: Заслијепио је очи њихове и окаменио срца њихова, да не виде очима ни срцем разумију, и не обрате се да их исцијелим. Ово рече Исаија када видје славу Његову и говораше о Њему.»
Jovan 12,36Dok vidjelo imate vjerujte vidjelo, da budete sinovi vidjela. Rekavši ovo Isus otide i sakri se od njih.
za onaj spis sinovi svetla, a za makijevu temu naSTAVAK
Jovan 10,40I otide opet preko Jordana na ono mjesto gdje Jovan prije kršćavaše; i osta ondje.
Jovan 10,41I mnogi dođoše k njemu i govorahu: Jovan ne učini nijednoga čuda, ali sve što kaza Jovan za ovoga istina bješe.

Poslednja izmena:
Jovan 12,48Koji se odreče mene, i ne prima riječi mojijeh, ima sebi sudiju: riječ koju ja govorih ona će mu suditi u pošljednji dan;

rece u proslosti, a vi biste bas lazno otkrivenje da vam sudi?

Ако си хтео нешто да докажеш или ставиш поенту отишао си погрешним путем.
Ово је јако лош грчки којем је матерњи хебрејски или пак има и латинских елемената и консттукција реченица.
Дакле ово Јован није сигурно а овај који му се обраћа није Исус све заједно јесте плагијат или се обраћа неким одређеним круговима симболима нама сигурно не.(теби можда да) јер кажеш да си гностик они су украшавали често цркве изнутра.
Друго у време прогона хришћана где једва главе спасавају не знају где да беже неко се бави теологијом и јереси?!,
црквама а ови их бацају лсвовима муче и прогањају...
Ово све личи на пред Милански едикт стање...3. век можда.

20. Али имам против тебе мало, јер допушташ жени Изавели, која се назива пророчица, да учи и да завлачи слуге моје, да чине блуд и да једу што је жртвовано идолима.

21. И дадох јој време да се покаје, и не хоће да се покаје од блудова својих.

Фраза "бацићу је на постељу" у контексту Откровења 2:22 може имати сексуалну конотацију, нарочито у контексту греха блудности и идолопоклонства који су били повезани са пророчицом Изавелом. У библијској традицији, постеља или кревет често симболизује интимне и сексуалне односе, и у том смислу ова фраза може подразумевати не само физичку казну већ и духовну и моралну корупцију.

22. Ево, бацићу је на постељу, и који с њом чине прељубу, у великој невољи, ако се не покају од дела својих.

Ако је баци болесну на кревет и врше прељубе с њом мислим ко ће вршитимпрељубе са женом болесном на смрт?!

23. И децу њену убићу смрћу; и познаће све цркве, да ја сам Онај који испитује срца и мисли, и да ћу сваком од вас дати по делима вашим.

Дакле ни Јован ни Исус не убијају децу!

"Да познају све цркве да сам ја тај господар срца и бубрега оригинално с грчког!"

честа фраза псалма Јахве.

Мислим да је једноставије овво од оноликих твојих постова на ову тему.

Ово ти је последњи дар од мене за лепо понашање.

Остављам могућност да је оригиналнинтекст искасапљен и прерађен.

Постоје 2 месија који долазе у кумранским месијанским пророчанствима месија цар и месија свештеник ткз "suffering mesia"
ne znam da li sam ovo vec komentarisao ranije, ali po mom shvatanju se radi o dva dolaska, prvom i drugom, kako mi ucimo, prvo to ako bi razgranicili, a posle bih se i slozio da su dvojica, ako hocete verovati, sto bi rekao Hristos, ON JE ...ILIJA, OVAJ, ONAJ, ANDJEO ITD - OVO SAMO NAVODIM KAO ANALOGIJU, jer mi ne cekamo vise ni Iliju, ni andjela, to se vec sve zbilo

patnicki i pokoriteljski, da se tako izrazim i ja
12. „Зато ћу му дати удео међу великима, и са моћницима ће делити плен, јер је излио душу своју до смрти и би убројан међу злочинце, и он понесе грехе многих, и за преступнике се моли.“
ovo je isto zanimljiv deo, jel imas tumacenje ili pustas mene? ili da ja cekam makija, da budem @Maki! broj 2? da cujem prvo vas, pa cu ja na kraju, sutra,m da se pokazem kako bolje i vise znam, moze?

Poslednja izmena:
Што се тиче Откровења и поменутих цитата.

Матеј 18:6 (Синодално издање): „А ко саблазни једног од ових малих, који верују у мене, боље би му било да му се око обеси камен ветрени, и да се потоне у дубину мора.“

И сад ће он неком да побије децу.🥱

Ово ти је последњи дар од мене за лепо понашање.
heh, sta imas ti mene da darujes? znaci priznajes da je otkrivenje lazno, ali bi da budes iznad mene, da ti mene kao darujes?
"hvala vi na darovi", ja se uvek trudim da se lepo ponasam, problem sa tobom je sto volis da si visi od drugih, ti se stalno dokazujes, cak i kada darujes, a bas sam kod toga zastao na makijevoj temi ovde, na prethodnoj replici
ovo je isto zanimljiv deo, jel imas tumacenje ili pustas mene? ili da ja cekam makija, da budem @Maki! broj 2? da cujem prvo vas, pa cu ja na kraju, sutra,m da se pokazem kako bolje i vise znam, moze?
izvoli, propustio si pitanje

Poslednja izmena:
heh, sta imas ti mene da darujes? znaci priznajes da je otkrivenje lazno, ali bi da budes iznad mene, da ti mene kao darujes?
"hvala vi na darovi", ja se uvek trudim da se lepo ponasam, problem sa tobom je sto volis da si visi od drugih, ti se stalno dokazujes, cak i kada darujes, a bas sam kod toga zastao na makijevoj temi
Чиме се доказујем? Лепим понашањем сигурно не.
Тако да би свако доказивање које није морално или у складу са Исусовом етиком и није доказивање никакво већ сасвим супротно томе слабост.

Чиме се доказујем? Лепим понашањем сигурно не.
Тако да би свако доказивање које није морално или у складу са Исусовом етиком и није доказивање никакво већ сасвим супротно томе слабост.
pa kada kazes da mene darujes jer sam zasluzio lepim ponasanjem u mom recniku je to patronizacija, a svi znaju da ona kod mene ne prolazi, jer ja autoritete ne priznajem, neki cak kazu ni prorostvo kao dar da ne priznajem, ali ono se de fakto izgubilo posle 1. veka

pa kada kazes da mene darujes jer sam zasluzio lepim ponasanjem u mom recniku je to patronizacija, a svi znaju da ona kod mene ne prolazi, jer ja autoritete ne priznajem, neki cak kazu ni prorostvo kao dar da ne priznajem, ali ono se de fakto izgubilo posle 1. veka
Па говорим да си са мање труда и исцрпног цитирања пророка могао то доказати.Онако ми је трбало времена са огромним цитатима шта уопште желиш да кажеш читам и није ми било јасно.

Па говорим да си са мање труда и исцрпног цитирања пророка могао то доказати.Онако ми је трбало времена са огромним цитатима шта уопште желиш да кажеш читам и није ми било јасно.
cekaj sad, ti znaci kazes da si moj istomisljenik povodom laznog otkrivenja, samo eto mislis da sam sirov i da se ne ponasam lepo, nesto kao nas zilot, pa da zatoi nisi hteo da me darujes priznanjem da sam povodom bar ove moje teme - u pravu?
12. „Зато ћу му дати удео међу великима, и са моćницима ће делити плен, јер је излио душу своју до смрти и би убројан међу злочинце, и он понесе грехе многих, и за преступнике се моли.“
ovde sam stao i dalje, cekam tumacenje uz pomoc novog zaveta, mislim da je jako bitno
ja kao i maki da sacekam sve druge da kazu, pa da poentiram na kraju, verujem da neko zna makar do pola

Poslednja izmena:
cekaj sad, ti znaci kazes da si moj istomisljenik povodom laznog otkrivenja, samo eto mislis da sam sirov i da se ne ponasam lepo, nesto kao nas zilot, pa da zatoi nisi hteo da me darujes priznanjem da sam povodom bar ove moje teme - u pravu?

ovde sam stao i dalje, cekam tumacenje uz pomoc novog zaveta, mislim da je jako bitno
ja kao i maki da sacekam sve druge da kazu, pa da poentiram na kraju
Касно је сад за то морао би добар превод да би се одредило тачно.
Ако си приметио говорио сам о себи на конто доказивања не о теби.
Што се тиче Откровења рекох ти у више наврата шта мислим да га не треба пуно узимати јер је већ само по себи изрелатизовано скоз све је симболично , године су симболичне , све је литерално , 1000 година је литерално , 144000 је лотерално...
Па ако је све литерално онда је и сам смисао пророчанства литералан. Иако су неки детаљи рекао бих занимљиви треба га декодирати форма му је груба и безлична али некад на детаљима прецизна и занимљива.
Свакако опрез при тумачењу.

Back