Zašto su trans-žene češće nego trans-muškarci?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
51.405
Transrodnost je zbirni termin za osobe čiji rodni identitet, rodni izraz ili ponašanje nije u skladu sa onim što se tipično povezuje sa polom kome su dodeljene pri rođenju.

Različite ankete o trans populacijama su pokazale da su tranzicije između muškaraca ka ženama 2-4 puta verovatnije nego žene u muškarce. Ovo je očigledno statistički značajno, a ne neka anomalija.

Evo statistike iz SAD, ali je slično i za druge zemlje.
„Američka psihijatrijska asocijacija, koristeći kriterijume GID, sugerisala je da M->Ž imaju stopu prevalencije 1 od 30.000 (.0077%), dok su Ž->M 1 na 100.000 (.0029%).“

Da li je u pitanju psihološka predispozicija (lični izbor) između polova ili neka genetska komponenta?

Imajte na umu da ovde nema mesta za mržnju niti predrasude prema bilo kome te tako i formulišite poruke.

_111197122_neele_ellie976549.jpg
 
Poslednja izmena:

Sensei

Master
Moderator
Poruka
51.405
jedan od odgovora sa neta

Studija iz 2008. upoređivala je 112 transseksualaca od muškaraca u žena... sa 258 kontrolne grupe muškaraca cispola (osoba čiji rodni identitet odgovara polu registrovanom za njih pri rođenju). Trans od muškaraca u žena su imali veću verovatnoću od cisrodnih muškaraca da imaju dužu verziju receptorskog gena... Androgeni receptor (NR3C4) se aktivira vezivanjem testosterona ili dihidrotestosterona, gde igra ključnu ulogu u formiranju primarne i sekundarne muške polne karakteristike.

Utvrđeno je da je varijanta genotipa za gen koji se zove CIP17, koji deluje na polne hormone pregnenolon i progesteron, povezana sa transseksualnošću od žene do muškarca, ali ne i sa MtF transseksualnošću. Najvažnije, FtM subjekti ne samo da su češće imali varijantni genotip, već su imali distribuciju alela ekvivalentnu muškim kontrolama, za razliku od ženskih kontrola.
 

Sensei

Master
Moderator
Poruka
51.405
University of California San Francisco navodi

Procene širom sveta za transžene su 1 na svakih 30.000 ljudi. Transmuškarci se procenjuje na 1 na svakih 100.000 ljudi. Međutim, ovi brojevi su verovatno potcenjeni jer obuhvataju samo trans osobe kojima je dijagnostikovan poremećaj rodnog identiteta i/ili osobe koje primaju usluge u klinikama za rodnu ravnopravnost, za koje znamo da ne obuhvataju sve trans osobe.
 

Top