Zašto su teži poslovi često manje plaćeni od lakših poslova?

ja bih rekao da tebe i sad drma depresija.
sad cu ti reci i molim te da me ne shvatis pogresno, pricam ti dobronamerno..
treba da porazgovaras sa nekim psihologom ili psihijatrom i da te izvuku iz ove situacije..
ti si i sad u teskoj depresiji..to je jasno na osnovu tvog pisanja.
Ишао сам раније у три наврата. Не могу они мени да помогну. Ја чак не знам ни да ли имам оверену здравствену картицу јер радим под ПП уговором а пошто имам приходе нећу имати права на бесплатно осигурање него бих плаћао из свог џепа иако то није моја обавеза, не желим да губим "поене" ту где радим тражећи своја права јер ми треба посао, а не могу више ни да се цимам са бирократијом. Доктори нису љубавници ни пријатељи, нити могу да ми помогну да изађем из реалнијих проблема.

Odeš do biroa kažeš im da tražiš drugi posao, pregledaš oglase, a možda najbolja opcija pitaš ortake i poznanike ako znaju nekog kome treba neki radnik.
U osnovi gledaš da izbegneš toksična radna okruženja
Ја уопште не знам да се прилагођавам на нове ствари, не знам да обавим разговор за посао, једноставно уопште не умем да нађем икакав посао, ником не треба неко ко је потпуно нефункционалан прва два месеца и који скроз ништа неће допринети јер је нов, мени је јако непријатно. Хоће ли ме ико запослити ако му кажем да не знам то да радим и да не очекује нешто од мене? Ја овде где сам почео да радим, први дан сам радио под дејством алкохола, нисам малтене знао ни где је улаз у фирму а камоли шта треба да радим и како функционише фирма, ја нисам од оних који смарају друге и запиткују. Како ћу онда на неком озбиљнијем послу?

Али, супротно мишљењима већине, поготово нпр. мишљењу snowtrooper-a, ја сам слободно могу рећи и најбољи радник у оквиру своје радне позиције, слободно нека неко пита моје шефове, ја се додуше не гурам за боље позиције у фирми и нисам амбициозан али оно што ми је поверено је и најбоље урађено у односу на друге који раде под истим условима као и ја. Ја отворено потцењујем себе уместо да глумим да сам способан за нешто иако нисам сигуран да ли је тако, за такве иначе нема посла. Ја имам социјалну фобију, јако сам самокритичан, и стога сам вредан кад ми се да прилика, чак ми је и досадно кад нема посла, док је snowtrooper вероватно професионални шетач, испијач кафа и пушач цигара, галамџија и глумац неког рада, који наизглед делује вредно само јер прича о раду и прави другима тензију на послу, знам ја такве, што неко више прича о раду и критикује нерад то је већи нерадник. Ја сам у ствари и чудан јер више волим да будем хипнотисан послом умерено-споријег темпа него да блејим, тешко ми је оно крени-стани, волим да радим константним темпом тако да snowtrooper готово сигурно није вреднији радник од мене, само је гласнији и успешно прави бу*але од нас.

Ишао сам раније у три наврата. Не могу они мени да помогну. Ја чак не знам ни да ли имам оверену здравствену картицу јер радим под ПП уговором
cim imas PP ugovor tebi se plata obracunava kao bruto
pogledaj ugovor videces da ti pise bruto iznos sto znaci da ti placaju poreze i doprinose

cim imas PP ugovor tebi se plata obracunava kao bruto
pogledaj ugovor videces da ti pise bruto iznos sto znaci da ti placaju poreze i doprinose
Немам никакав уговор код себе уопште :D Само сам потписао два-три папира а уговори су у фирми и код тог посредника преко којег радим, код мене не. Знам да имам права на здравствено осигурање, а да ли они стварно то плаћају и испуњавају ту обавезу не знам како да проверим а не бих њих да цимам, ионако радим више него што би по закону требало да радим у току године, својом вољом, ту обично раде млађи који већ по неком другом основу имају таква права а ја бих им био непогоднији ако бих још и то тражио. На рачун ми иначе леже нето плата.

Учио сам ранијих година програмирање, такве ствари ми иду, али ја никад не бих знао да се запослим, за пословање и функционисање на радном месту сам потпуни дебил, то је ранијих година био мој пропали сан, свашта сам и позаборављао. Не знам ни како бих се запослио ако немам никакав папир, једноставно се не сналазим у пословању и како све то функционише у пракси. Буквално не знам да обавим разговор за посао.

Ja citajuci ovo sve vidim da su svi u pravu a i isto toliko i nisu jer je sve nekako neodredjeno tj nema tu nikakva pravila i tacno odredjena prava a pogotovo ovde kod nas u Srbiji.

Na svakom poslu koji sam radio a promenio sam vise njih svi poslodavci na razgovoru pricali jedno i opisivali a kad sam krenuo da radim bilo je drugo.I da natovare ti obicno jos 5 stavki da radis a o tome nisi imao poima pa sve na kraju ispadne na poslu drz ne daj da postignes i boris se sa vrmenom i snagom da zavrsis plus nekad jos ispadnu neke nepredvidive situacije i onda nastaje opsti haos gde si ti kriv i gde sef pocne da popuje.Narovare pritisak i stres ko da je raketna nauka jer hoce jace i jace i brze nego sto je moguce ljutski samo da se sto vise uradi i sto vise pare stvorile.

Inspekcije to skoro ne vide i svi su u nekom dilu sa privatnicima ili partijski.To rade i u inostranstvu jer 90% ržse radi na crno iako ti predstavljaju agencije kao da je sve legalno oa mogu da zavitlaju bicem da te upregnu jos jace dok njihovi drzavljani rade ono sto treba strogo odredjeno a ti sve.Sramje je kad si Srbin.

Jbg vlada ponuda i potraznja i ko se kako snadje i ima veze i da nirmalno da neko ko je zavrsio fakultet,medicinu i strucan je za to nesto da ce da ima vecu olatu ali ne bas enormni vecu!Ja bih u zdravstvu svima enormno povecao platu.Postoje odredbe fizickih i srednje fizickih poslova koje snose neku tezinu i moraju da se plate vise sto kod nas nikako nije izbalansirano a i nikad nece, naravno sve u skladu na obrazovanim nivou gde tu treba da postoji stepen i granica plate i nemoze vise od toga ali zato se i ne dodaju poslovi van opisanig i tezina posla nikad ne treba isplatim da se potcenjuje tj mora da se nadogradi na nekim poslovima koliko je potrebno do daske tj tog limita koliko je tvoja strucnist i obrazovanje.Hocu da kazem da bo usi ne postoje vec su ih unapred odredili a predstavljaju ih kao bonusi...

Зато што посао помоћног радника, физичког радника, радника у фабрици....

може свако да ради.

Ово је типична заблуда некога ко није никада радио у производњи, и нема представу колико квалитетан радник вреди. Радник који је сналажљив, самосталан, брзо учи, има веште руке, снагу, издржљивост, разуме шта му је посао а да не мора стално да запиткује. На претходном послу, болид од послодавца ми се јадао да када је планирао да започне посао, није очекивао да ће му бити тако тешко да нађе раднике. Него је мислио, то само дође неко са улице и ради посао на машини тек тако. На почетку и на крају, тај радник у производњи ради стварни посао, и може да га уради и без шефа и без директора и без послодавца. А шеф, директор, послодавац, ако нема радника, може само да седи и плаче.

Ово је типична заблуда некога ко није никада радио у производњи, и нема представу колико квалитетан радник вреди. Радник који је сналажљив, самосталан, брзо учи, има веште руке, снагу, издржљивост, разуме шта му је посао а да не мора стално да запиткује. На претходном послу, болид од послодавца ми се јадао да када је планирао да започне посао, није очекивао да ће му бити тако тешко да нађе раднике. Него је мислио, то само дође неко са улице и ради посао на машини тек тако. На почетку и на крају, тај радник у производњи ради стварни посао, и може да га уради и без шефа и без директора и без послодавца. А шеф, директор, послодавац, ако нема радника, може само да седи и плаче.

може свако да ради.

А посао нпр. лекара не може свако да ради, већ само малецни промил становништва.

може свако да ради.

А посао нпр. лекара не може свако да ради, већ само малецни промил становништва.
Зашто су онда то тешки и обимни послови, и зашто се шефови љуте ако нешто није лепо одрађено ако то није нека мудрост? Дође неки смотани човек, љуте се на њега што је смотан и што све треба да му се црта, па како онда свако може да ради такве послове? Физикалац ако нешто оштети он то плаћа из свог џепа, лекарима умре неки човек због њихове грешке па не одговарају, чак имају и заштиту у виду тога да пацијент мора да потпише пре неке операције да их неће гонити у случају лекарских грешака.

Зашто су онда то тешки и обимни послови, и зашто се шефови љуте ако нешто није лепо одрађено ако то није нека мудрост? Дође неки смотани човек, љуте се на њега што је смотан и што све треба да му се црта, па како онда свако може да ради такве послове?

Па зато што не може свако да ради такве послове, али ето имамо неке који никада нису радили у производњи, па немају појма колико радник треба да буде сналажљив, вешт, самосталан, да брзо учи, да у ходу решава нове проблеме који се појаве, да буде издржљив и физички и психички. Док за фотељаша који је сувишни паразит и само скупља кајмак треба добра веза и дебела ******.

Фирме где се ради у две или три смене су оне фирме где је потреба за њеним производима или услугама висока, иначе не би ни радили толико. Али то су обично лошије плаћени послови од оних послова који су од 9h до 17h.

На слабо плаћеним пословима постоји још једно силовање закона понуде и потражње, на тим пословима мало ко хоће да ради и зато је увек мањак радника, али уместо да шефови све учине да привуку нове раднике и да побољшају услове преосталим радницима они те преостале раднике додатно притискају због високог обима посла и мањка радника, врше притиске на све могуће начине, и на неки начин терају и те преостале раднике, то је класичан сценарио, чисто натезање које не морају да трпе они на пословима "које не може да ради свако". Да ли мислите да су радници на таквим пословима довољно плаћени или су доста потплаћени? То је у суштини класичан сценарио на слабо плаћеним пословима када је мањак радника.

Ја буквално не могу да замислим неког образованог стручњака како се сналази и уклапа на послу са уличарском атмосфером, тај би вероватно био и већи дебил за такав посао него неко ко није образован.

Ја буквално не могу да замислим неког образованог стручњака како се сналази и уклапа на послу са уличарском атмосфером, тај би вероватно био и већи дебил за такав посао него неко ко није обобразован.
Je l mozes nekog od tih ulicara da zamislis da rade kao arhitekte, sudije, lekari, knjigovodje...

sta znaci tezak i obiman posao?
Нпр. посао где мора константно да се жури и где се шефови љуте за све и свашта. Посао где ти није пријатно да на пар минута одеш у ВЦ.

Je l mozes nekog od tih ulicara da zamislis da rade kao arhitekte, sudije, lekari, knjigovodje...
Не. Али зашто они не дођу у ситуацију да морају да раде такве послове, бар да виде један дан да ли су способни то да раде и како је то радити? Ја бих се, лично, много лакше снашао у нечему као неки почетник у некој стручнијој области него као конобар или достављач где као не треба никаква школа, ја сам неспособан за то да будем конобар или достављач, а сви би ме ставили да радим посао који не знам да радим. Зар људи нису различитих склоности?

Зашто неком ко није ни уличар ни стручњак се по дифолту нуде уличарски послови док се за те друге послове треба снаћи? Шта ако је неко ко је интелигентан приморан да ради такве послове а више се проналази у пословима за које треба памет, зашто уличари нису приморани да раде послове где се цени интелигенција и темељност? Зашто се подразумева да је лакше импровизовати и функционисати по неписаним правилима него поштовати бројна јасна правила?

Искрено, за велику већину људи је тешко да раде све по П.С.-у јер је људима у крви да хватају кривине, то је свима некако фуј, правила су напорна, па зашто онда ја немам неки посао где бих све могао да радим по П.С.-у ако сам по том питању у предности у односу на већину, ја баш волим да поштујем правила, прописе (а не шефове као личности), и кад нешто радим радим темељно а не брзо, ретко ко је темељан као ја. Видиш, ја такав посао заслужујем а ја такав посао немам, зашто? Чиме сам заслужио посао где чак и не знам 100% тачан опис посла па не могу ни да се самоуверено буним ако нешто не треба да радим ако ми неко подмеће његов део посла? Побогу, па ја радим прост посао, не треба ништа да ми се црта :mrgreen: Данас радим на једној позицији, за пар сати не знам на којој другој позицији ћу да завршим, нон-стоп се премештам и нон-стоп морам да размишљам да ли ће ме сместити на неку позицију где никад нисам радио и да ли ћу се ту снаћи, тај стрес нема неко ко је добро плаћен и закован за тачно једно одређено радно место. Ја се не навикавам на иновације.

На мом послу су се љутили на неког како све треба да му се црта. Ја кажем "па није се школовао за тај посао". Неко каже "па зар за овај посао треба школа, није то хирургија". Ја кажем "ако није хирургија, зашто онда драмите што морате неком све да цртате и зашто очекујете да је све савршено?". Видите, кроз таква натезања не морају да пролазе они који раде боље послове, на лошим пословима се трпи овакав велики стрес и понижавања, једноставно је много теже радити на таквим пословима.

Не желиш да признаш да такви лоши послови многима само западну због хаотичности закона понуде и потражње.

Poslednja izmena:
I na kraju opet imamo na desetine hiljada radnika u proizvodnji. I daleko manji broj hirurga npr. Mnogo vozača i mnogo manji broj pilota npr. Kao što poslodavac može da plače bez radnika i radnik može da plače bez poslodavca.

Нико неће да призна да у цену рада треба урачунавати и тешке услове рада. Многе ствари су научљиве само да људи имају прилике где да науче. По правилима тржишта рада ја би требало да конобаришем јер је то једноставан посао, ако не бих могао да нађем бољи посао, а ја сам тотално неталентован и смотан за то и ужасно лоше бих радио тај посао, зашто се онда исто тако не нуде и бољи послови које бих исто ужасно радио као и конобарисање, иако бих све боље радио од тога. Да ли конобари не трпе последице или критике за лоше обављен посао, чисто сумњам, чак ће и лакше да добију отказ него на бољим пословима. На "простим" пословима све треба да се зна, и то без обуке, неко на "компликованом" и боље плаћеном послу не мора да буде способан ни да веже пертле већ само да зна да ради оно што му је посао.

Стајање од 8 сати по врућини или хладноћи се једноставно мора узети у обзир за цену рада, то је мнооого теже него седети у климатизованој просторији. Сви могу да седе у климатизованој просторији, не може свако да стоји ни 3 сата а камоли 8 сати и да трпи екстремније температуре. Да видим неког старијег човека од 63-64 године (радно способан без права на пензију) како успешно обавља физикалију, мало сутра ће да успешно испуњава захтеве послодаваца, док неко и са 80 година може да се бави умним радом.

Мени је рад на каси ужасно тежак посао, било какав посао где има неког мозгања ми је лак.

Poslednja izmena:
Ja sam radila dok sam studirala svakakve poslove. Uglavnom u trgovini.
Boze dragi koji je tu haos i uzas. Preopterecena si konstantno. Nema zamene, nema slobodnog dana. Nema praznika. Radis kad niko drugi ne radi. Imas pravo na jedan slobodna dan nedeljno i cesto ni njega ne mozes da koristis jer uvek nekoga menjas, a radnika nema.
Nece da zaposle optimalan broj i iskoristavaju uglavnom zensku radnu snagu do maksimuma.
I cude se zasto nema radnika i zasto niko nece da radi te poslove.Bolje da sede kuci.
Te zana nemaju vremena ni za svoju decu, da ne pricam o drugim stvarima.

Poslove u administraciji, razne birokratske, menadzerske MOZE GOTOVO SVAKO DA RADI!
Jednako kao i u trgovini.
Ali ne moze svako tu da se ubaci, da ima slobodan vikend, sve drzavne praznike i plus 2-3 meseca raspusta, kao ovi neki sto se bune.
I treba da se bune! Ali mnogo vise treba da se buni recimo zenska radna snaga u trgovini, koje ima najvise i koja je totalno neorganizovana, ugnjetavana i iskoristavana maksimalno.
Resenje im je da uvoze Bangladesane i druge, a niposto da se poboljsaju uslovi rada.
I niko se zbog toga ne buni. Nijedna stranka, nijedan sindikat, ni taj Jovo Bakic ( kao levicar neki)

Malo. I na kratak period.
Ево мене, завршена средња школа, писменији и од већине оних са факултетским дипломама, радим посао где није потребна ни основна школа нити потврда о неосуђиваности, трпим стрес као да радим неки озбиљан посао, сигурно више од многих који раде доста плаћеније послове, не смем да одем у ВЦ на 10 минута, радим ту 5 година, нисам ни у радном односу него под ПП уговором, није ни чудо што сам ту бољи од оних који раде под истим условима као и ја, али нисам и боље плаћен. Има тога и те како. Ако одем одатле бићу без икаквог посла. Можда је боље да не радим а да тражим паре од родитеља. Шта ће ми сада и школа када сам све заборавио јер никад нисам ни радио у струци.

I na kraju opet imamo na desetine hiljada radnika u proizvodnji. I daleko manji broj hirurga npr. Mnogo vozača i mnogo manji broj pilota npr. Kao što poslodavac može da plače bez radnika i radnik može da plače bez poslodavca.

Има радника онолико колико је потребно, мора неко да ради и тај посао, не могу сви да буду хирурзи и пилоти и послодавци. Али радник може и сам да започне свој приватни посао. А послодавац без радника може да се слика јер не зна да ради ништа осим да скупља кајмак од туђег знања и рада.

mislim da brkas tezine poslova.
postoje fizicki teski poslovi
postoje poslovi koji su teski jer treba da znas da bi ih radio

ove prve moze svako sa malo vise fizicke snage da radi
ove druge mogu da rade samo oni koji su naucili to da rade putem skolovanja ili kroz praksu u zavisnosti da li su u pitanju intelektualni ili majstorski poslovi

Ево мене, завршена средња школа, писменији и од већине оних са факултетским дипломама, радим посао где није потребна ни основна школа нити потврда о неосуђиваности, трпим стрес као да радим неки озбиљан посао, сигурно више од многих који раде доста плаћеније послове, не смем да одем у ВЦ на 10 минута, радим ту 5 година, нисам ни у радном односу него под ПП уговором, није ни чудо што сам ту бољи од оних који раде под истим условима као и ја, али нисам и боље плаћен. Има тога и те како. Ако одем одатле бићу без икаквог посла. Можда је боље да не радим а да тражим паре од родитеља. Шта ће ми сада и школа када сам све заборавио јер никад нисам ни радио у струци.
Zašto ne tražiš drugi posao?
Има радника онолико колико је потребно, мора неко да ради и тај посао, не могу сви да буду хирурзи и пилоти и послодавци. Али радник може и сам да започне свој приватни посао. А послодавац без радника може да се слика јер не зна да ради ништа осим да скупља кајмак од туђег знања и рада.
Naravno da ne mogu svi biti hirurzi ili piloti. Ali za rad na fabričkoj traci se osposobi za par mjeseci. Da bi postao hirurg ili pilot potrebne su godine teškog školovanja. I mnogo više ljudi je sposobno za rad na traci nego li da bude doktor.

Ево мене, завршена средња школа, писменији и од већине оних са факултетским дипломама,
izvini brate ali ti si napisao recenicu koja je imala suprotan smisao od onog koji si zelo da kazes...
ne omalovazavam, samo kazem da mozda druge previse spustas.

Back