Zašto su svi u Evropi, iz 40 različitih zemalja, svi verovali u bliskoistočno hrišćanstvo? Zar niko nije rekao: "Ne. Tvoj bog je smešan"?

Kako onda da se povede ikakva diskusija kad citiras nesto sto ocigledno nema apsolutno ikakvog smisla 🙄
Prvo i osnovno, ne postoji koncenzus koje sve zemlje pripadaju Evropi. A za potrebe priče je dovoljno da se kaže 40 zemalja koje su prihvatile hrišćanstvo

Ova tema je blog jer ne postoji pitanje teme.

Sensei - trenutak kada shvata bolnu istinu da je njegovo paganstvo, vukodlaci i vampiri, davno prosla stvar:arrow:

Sensei - trenutak kada shvata bolnu istinu o hriscanstvu da je jedina religija u Srba.jpg

Prvo i osnovno, ne postoji koncenzus koje sve zemlje pripadaju Evropi. A za potrebe priče je dovoljno da se kaže 40 zemalja koje su prihvatile hrišćanstvo

Kojih 40 zemalja je to bilo u Evropi kada je hriscanstvo doslo u Evropu?

Rekoh da ne znam niti me interesuje da istražujem. Da li je 24 ili 51 mi je nebitno, broj 40 mi se čini dovoljno dobar.

Nije dobar. U 3. veku, kada se hriscanstvo omasovilo na tlu evropskog kontinenta, u Evropi postojala jedna prava drzava i gomila koječega što ne bi ni u kom slučaju moglo da se nazove državom.

Ali okej, uzmimo neki proizvoljan broj koji nam se čini dovoljno dobar i krenimo odatle :D

Rim je osvojio Jerusalim 63. godine p.n.e.
Rim je usvojio hrišćanstvo kao zvaničnu religiju 380. godine nove ere
Sever Evrope je pokoren tek u periodu od 800-1000 godine.

Dakle, ceo proces je trajao preko 1000 godina

svet je verovatno po prvi put postao 'globalan' - udarili su u moguce granice sirenja.
Poznato je da je rim dobio vise teritorija diplomatijom/propagandom/pregovorima/sirenem kulture nego vojnim kapmanjama.
Brzo su vladari spoznali da je lakse kontrolisati masu verski umesto vojnom okupacijom i davanjem grofovija (efektivno postajuci plemstvo).
Malo se nisu slagali u obliku (istok-zapad) ali to su male razlike od kojih pati i hriscanstvo i islam.
Nebitno je koja je religija u pitanju sve dok mozes da postignes jednoumlje (ko pa da je komunisticka ideologija bila drugacija?)
Katolicanstvo je nastavak starog rimskog carstva. Carstvo u teritorijalnom obliku se transformisalo u teritorijalni verski uticaj - time, a i agresivnom misionarskom politikom su napravili veci stari rim (planetarno) nego sto je bio do 'globalizma'
nije da danas ne efektivno ne poseduju teritorije - itekako poseduju - zna se sta je crkveno imanje na mnogim tackama u svetu.
Nista od vojnog uticaja nisu izgubili, i dalje je Vatikan vojna organizacija - ratovanje je malo redefinisano.

Ova tema je blog jer ne postoji pitanje teme.

Sensei - trenutak kada shvata bolnu istinu da je njegovo paganstvo, vukodlaci i vampiri, davno prosla stvar:arrow:

Pogledajte prilog 1669370
To bi trebalo da je slobodan izbor pojedinca. Da veruje u šta god želi. I hrišćanstvo će možda jednom biti "davno prošla stvar".

To bi trebalo da je slobodan izbor pojedinca. Da veruje u šta god želi. I hrišćanstvo će možda jednom biti "davno prošla stvar".
danas hriscanstvo sutra woke-like religija - necemo se osloboditi religije - samo je pitanje koja ce da bude

Poslednja izmena:
dana hriscanstvo sutra woke-like religija - necemo se osloboditi religije - samo je pitanje koja ce da bude
Normalno. Religije nastaju i nestaju. Jedna se povlači, druga postaje dominantna. Ili se transformisu u nesto drugo, spajaju međusobno.

"Hrišćanstvo je azijska religija koja je bila tuđa mojim evropskim precima. Nažalost, ova vanzemaljska religija je isprala mozak svojim poslušnicima, odnosno Evropljanima koji su bili preobraćeni (često, poput Saksonaca, mačem u stilu "Ili se preobratite ili platite glavom") u hrišćanstvo, i revnosno počeli da progone svoje sunarodnike u ime hrišćanstva, u procesu uništavajući njihove svete gajeve i ostalo.

Hrišćanstvo je daleko od toga da bude autohtona evropska religija, ono je azijska. Jerusalim, Vitlejem, Nazaret itd. su u Aziji. Apostol Pavle (prvobitno Saul), koji je revnosno širio hrišćanstvo među „paganima“ umesto samo među Jevrejima kao što su to činili drugi ranohrišćanski misionari, bio je Azijac iz Anadolije (današnja Turska), iz grada Tarsa blizu današnje Adane. ... "

ovako piše jedan Holanđanin. Dakle, nisam samo ja
Jeste azijska, ali se uglavnom koristi izraz "bliskoistočne" za abrahamske religije. Mislim da je bitno i ovo:
religije većine evropskih naroda imaju iste korene verovatno u nekoj davnoj protoindoevropskoj religiji..
naš Perun kod Balta je Perkunas, kod Kelta Taranis, kod Germana Tor....
Što navodi na zaključak da je krajnje vreme da se današnji judejski bog zameni nekim prikladnijim za naše područje
To su semitske religije, a mi smo indoevropski narodi.

To su semitske religije, a mi smo indoevropski narodi.
I naravno da zbog toga postoji iskonski otpor. Evropa je još uvek u dubokoj religioznoj komi, ali kao što slika u uvodnom postu pokazuje, Zapad se polako budi. Mi, po običaju, zapadamo još dublje u komu.

I naravno da zbog toga postoji iskonski otpor. Evropa je još uvek u dubokoj religioznoj komi, ali kao što slika u uvodnom postu pokazuje, Zapad se polako budi. Mi, po običaju, zapadamo još dublje u komu.
Možda je stvar u tome što je pravoslavlje "nacionalno" (srpsko pravoslavlje), a mnogi stari običaji i verovanja su ušli u hrišćanstvo.

Tema mi je prebačena iz drugog foruma ovamo. Time je potpuno promenjen koncept i svrha teme.
prebacena je jer ces ovde isto naci istomisljenike
ovako piše jedan Holanđanin. Dakle, nisam samo ja
slicno razmislja i @Сале na primer
se ne pitaju
Što navodi na zaključak da je krajnje vreme da se današnji judejski bog zameni nekim prikladnijim za naše područje
niti se ti pitas, ali pazi kako ti razmisljas?
da eliminisemo hriscanstvo, da bi se vratili na predacku veru? a sta nam ona nudi, vile i vilenjake, klanjanje godisnjim dobima, i prirodnim pojavama? sta jos, ne mogu sada da se setim, ali moja poenta je da je sve to u poredjenju sa hriscanstvom jedno obicno nista, nedostatno je za misleceg coveka

hriscanstvo je nauka o veri, a ovo tvoje predacko sta je, sujeverje, praznoverje?
nas Bog jeste smesan, a vas je nistavan, izmastan; posveti mu temu, pa da vidimo, a ovo kesanje o hriscanstvo nas samo odbija... to je isto kao kada bi hteo da se mi svi drzimo nase kuhinje, a odbacimo tudje, ajde kako ces da nas ubedis da je sarma bolja od ovoga sto ja jedem?

Poslednja izmena:
prebacena je jer ces ovde isto naci istomisljenike
slicno razmislja i @Сале na primer
Fala Bogu jedinome :)
al se pitam ja u njihovo ime
niti se ti pitas, ali pazi kako ti razmisljas?
ne pitam se sada, ali doći će vreme
da eliminisemo hriscanstvo, da bi se vratili na predacku veru? a sta nam ona nudi, vile i vilenjake, klanjanje godisnjim dobima, i prirodnim pojavama? sta jos, ne mogu sada da se setim, ali moja poenta je da je sve to u poredjenju sa hriscanstvom jedno obicno nista, nedostatno je za misleceg coveka
Sve što Srbi najviše vole u hrišćanstvu su u stvarnosti "paganski" običaji. Jednog dana će da se probude i da odbace Abrahamov okov koji čak nije ni za nas iskovan.

Sve što Srbi najviše vole u hrišćanstvu su u stvarnosti "paganski" običaji. Jednog dana će da se probude i da odbace Abrahamov okov koji čak nije ni za nas iskovan.
zasto zauzimas stanoviste srba, a temu si zapoceo sa nekim holandjaninom?
ti bi znaci hteo da svaka nacija ima svog boga, a ovamo kazes:
Fala Bogu jedinome :)
a kako to znamo, da je jedini?
pa upravo iz biblije kada su napravljene medje narodima koje je Bog napravio, a izrael pripao nekom jahvi [imas i ovde par zanimljivih tema o tome] - dakle, ta ideja je vec u opticaju da svaka nacija ima svoga boga, biblijska ideja... a onda je doslo hriscanstvo sa drugom idejom, varas se da smo mi u okovima, vi ste zapravo, u nacionalnom okovu, a ja da sam bio, nikad ne bih postao amerikanac, pored toga sto sam srbin... po tebvi sam trebao da uzmem i verovanja indijanaca? si vid'o moj TOTEM, zalosna sovo?

poenta je da gresis sto naciju [rasu narod itd] jednacis sa bogom, a tu lekciju imas i u bibliji
nacionalna bozanstva vode, od careva koji su bili proglasavani bogovima, sve do aljeka vucica koji je to isto danas u srbiji - idolopoklonstvo, i on to i ne krije kada pominje lojaliste, pagansko zaklinjanje na krvi itd

Poslednja izmena:
zasto zauzimas stanoviste srba, a temu si zapoceo sa nekim holandjaninom?
ti bi znaci hteo da svaka nacija ima svog boga, a ovamo kazes:

a kako to znamo, da je jedini?
pa upravo iz biblije kada su napravljene medje narodima koje je Bog napravio, a izrael pripao nekom jahvi [imas i ovde par zanimljivih tema o tome] - dakle, ta ideja je vec u opticaju da svaka nacija ima svoga boga, biblijska ideja... a onda je doslo hriscanstvo sa drugom idejom, varas se da smo mi u okovima, vi ste zapravo, u nacionalnom okovu, a ja da sam bio, nikad ne bih postao amerikanac, pored toga sto sam srbin... po tebvi sam trebao da uzmem i verovanja indijanaca? si vid'o moj TOTEM, zalosna sovo?

poenta je da gresis sto naciju [rasu narod itd] jednacis sa bogom, a tu lekciju imas i u bibliji
nacionalna bozanstva vode, od careva koji su bili proglasavani bogovima, sve do aljeka vucica koji je to isto danas u srbiji - idolopoklonstvo, i on to i ne krije kada pominje lojaliste, pagansko zaklinjanje na krvi itd
Bog jedini za svaki narod je biblijski fazon. I sam Isus je rekao da je on došao poslom da završi neke stvari samo za jevreje i niko drugi ga ne zanima. Ko je čitao Bibliju, video je svojim očima.

Poslednja izmena od moderatora:

Back