Мотиви Израела да крене са овом терористичко злочиначком операцијом и агресијом на суверену земљу су донекле разумљиви. Мада по мени погрешни са превеликом ризиком по сам Израел али разумљиви. На другој страни Америка овом терористичко злочиначком операцијом никакву корист, и у хипотетички гледано за њих најповољнијем исходу, не може остварити. Зато ће себи, са било којим исходом, донијети огромну штету.
Рецимо да кроз ову акцију реализује своје циљеве, ма који да су, а то је по мени мало вјероватно, шта добија?
Не могу овладати територијом Ирана, немају ни близу потребних војних капацитета да то учине. Не могу тај териториј ставити под контролу па да крену са експлоатацијом (читај отимачином) иранских енергената, нафте и гаса. У Ираку и Либији то јесу успјели, западне компаније јесу оствариле енормну добит од ирачке и либијске нафте. Но гдје су те земље данас? И каква им тек слиједи главобоља са Ираком а богами и Либијом?
Реално готово да нема шансе да по узору како су учинили у Ираку, Либији и Сирији, изазову међуетничке и идеолошке сукобе, заваде колективитете на терену и кроз ту заваду овладају Ираном. Јер те народе у Ирану поред свих разлика спаја шиитски ислам, у великој мјери и култура. Имају својих размимоилажења и антагонизама који их оптерећују али им је заједнички анимозитет и мржња према Америци и Израелу.
Уз све то, демонтирати постојећи ефикасан апарат који држи полуге моћи могуће је само изнутра, спољна интервенција попут ове агресије може само хомогенизовати нацију.
Па и ако не преживи постојећи теократски систем, и ако га замијени нова гарнитура и ново уређење, више секуларно која ће наметати мање религијске и моралне стеге, нема шансе да Америка инсталира своје послушнике како су већ успјели 1953-е (и због чега је брзо услиједила иранска реакција), та нова владајућа елита имаће ако не већи, оно барем исти анимозитет и мржњу и према Америци и према Израелу. И све више ће се окретати БРИКС-у, не због тога што ја желим него зато што ће гледати добробит своје нације
Могуће краткорочно Америка успије створити привид да је остварила неке успјехе. може убити неке "мрске негативце", реализовати неке циљеве рецимо у најповољнијем исходу, ако успије ослабити или чак девастирати постојећи режим. Али дугорочно апсолутно никакву корист неће, са било којим епилогом, остварити. Само нове главобоље, што уосталом показују искуства са Авганоитаном, Ираком, Либијом и Сиријом. Али зато хоће појачати анимозитет и мржњу према Америци и у Ирану и у окружењу Ирана и у муслиманском свијету.