Zašto su neke pivske flaše braon, a neke zelene

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
425.700
Clip_2flase.jpg

Boja pivske flaše ima važnu zaštitnu funkciju.
Hmelj, sastojak koji pivu daje prepoznatljiv ukus i aromu, veoma je osetljiv na UV i plavu svetlost. Kada je dugo izložen svetlu, dolazi do hemijske reakcije koja menja ukus i miris piva, pa ono može da dobije neprijatan, "ustajao" miris koji su mnogi primetili, ali nisu znali odakle dolazi.Zbog toga se većina piva prodaje u tamnim flašama, posebno u braon staklu koje najbolje blokira svetlosne talase odgovorne za promenu ukusa.

Zelene flaše pružaju određenu zaštitu, ali znatno slabiju, dok je providno staklo gotovo potpuno nezaštićeno.
Neka piva se i dalje prodaju u providnim ili svetlijim flašama, uglavnom zato što vizuelno privlačnije izgledaju na policama ili bolje ističu boju samog pića. Ali i tada pivare moraju da prave određene kompromise.

Zbog toga isto pivo ponekad može imati malo drugačiji ukus u zavisnosti od toga gde je stajalo i kako je čuvano. Flaša koja satima stoji na direktnom suncu, bilo u izlogu ili tokom letnjeg roštilja, mnogo će lakše razviti neprijatne note od one koja je čuvana na hladnom i tamnom mestu.link

U vreme moje mladosti, kada su bila samo zidarska piva u staklenim flasama govorilo se da iz zelenih flasa (kojih je bilo osetno manje nego braon) pivo piju samo opasni svaleri...

Sećam se da su svi nešto izbegavali te zelene flaše. Dal su nešto varovali (što se kaže) ili šta već. A to su pričali da su te zelene flaše u stvari uzorci piva koji su išli na neki test.

Sećam se da su svi nešto izbegavali te zelene flaše. Dal su nešto varovali (što se kaže) ili šta već. A to su pričali da su te zelene flaše u stvari uzorci piva koji su išli na neki test.
Kada sam bio u domu, svi su se grabili upravo za te zelene, jer ih nije bilo puno. Cak je bila i fama da je greota razbiti zelenu flasu, jer je tek svaka 20-ta zelena, kako bi brojali koliko flasa staje u gajbu na liniji.

Mislim da ta opcija više ne postoji.
Kad ste videli zeleno jelen,zaječarsko u telenoj flaši ili hajneken,laško u braon...
Hajneken je počeo da se pravi u zelenoj flaši jer tokom drugog svetskog rata bila nestašica.
Nisu mogli da prave braon flaše.

Medjutim, ne ulazeći u UV analize, ta fora "da se razlikuju na tržištu" nastavljena je i posle II WW kao jedini razlog

Kada sam bio u domu, svi su se grabili upravo za te zelene, jer ih nije bilo puno. Cak je bila i fama da je greota razbiti zelenu flasu, jer je tek svaka 20-ta zelena, kako bi brojali koliko flasa staje u gajbu na liniji.

Pa to su valjda tripovali da je ta zelena u stvari bila test flaša i ona je samim tim bila najsigurnija da je ispravna

Зелена је била за Муслимане, сад ваљда морају да пређу на Хајнекен.

Кад смо већ код тога, сетио сам се да ми је остао један Јелен од јуче у фрижидеру, баш фино.
iz braon flasa piju zene i gejovi
Šta ja tražim medju Poznavaocima Materije?

Back