Zasto su ljudi zli

Evo ja da nemam tu osobinu da ne mogu da upadam u depresije, svaki razgovor sa Srbinom bi me uveo u depresiju.
Temama, nivoom razmisljanja, svesti , kulturom, gomilom prljavih trikova koji se vide i u govoru, totalnom nekulturom govora. I ponasanja naravno...
A kao nesvesni svega toga, a ustvari ne zele da budu svesni pa onda si nesvestan.
Nesto kao , nisam primetio da sam ostavio vrata otvorena, nisam primetio da cepam drva na spratu u visespratnici.

Ta nesvesnost je ono sto aeternum prica u svojoj tezi "sreca ne zavisi od toga kakav je covek nego da li zna da sebe usreci " uz nastavak, a za ostale da ga boli tuki i da ignorise i brise iz svesti i secanja.

Ne samo da ih zna, nego su oni masovna pojava na ovim terenima..
Svi ih mi znamo u ogromnom broju.

Evo ja da nemam tu osobinu da ne mogu da upadam u depresije, svaki razgovor sa Srbinom bi me uveo u depresiju.
Temama, nivoom razmisljanja, svesti , kulturom, gomilom prljavih trikova koji se vide i u govoru, totalnom nekulturom govora. I ponasanja naravno...
A kao nesvesni svega toga, a ustvari ne zele da budu svesni pa onda si nesvestan.
Nesto kao , nisam primetio da sam ostavio vrata otvorena, nisam primetio da cepam drva na spratu u visespratnici.

Ta nesvesnost je ono sto aeternum prica u svojoj tezi "sreca ne zavisi od toga kakav je covek nego da li zna da sebe usreci " uz nastavak, a za ostale da ga boli tuki i da ignorise i brise iz svesti i secanja.

Ne samo da ih zna, nego su oni masovna pojava na ovim terenima..
Svi ih mi znamo u ogromnom broju.
Tema nisu Srbi i svaka generalizacija je pogresna.
Svugde imas ljudi uze svesti...

Nešto ne znam da li sam upoznavala zle ljude jer se udaljavam od samih pojava ljudi koji mi ne odgovaraju pa tako ne dozvoljavam da se manifestuju u svojoj zloći u mom životu, ali znam da se lako desi da uradimo nešto zlo i ne vidimo ništa loše u tome.
To je verovatno do neke lične miskoncepcije dobra i zla, i sklonosti da se u tuđim postupcima obavezno vidi nešto što se u svojim ne primećuje, a to bi se najjednostavnije objasnilo kroz slabo vaspitanje, neizgrađen karakter i pomahnitali egoizam?
:cvet:

ne postoji dobar niti zao čovek. svi se rađamo jednaki bez svesti o ovim pojmovima. postoje dobra i zla dela.
čovek zavisi od vaspitanja i okruženja čini ono što čini.
svi naginjemo zbog egoizma ka zlu jer ne vidimo balvan u oku svom a vidimo trun u drugom.

e sad možete da serete do sutra da ste dobri, balvan se samo povećava :D

Nešto ne znam da li sam upoznavala zle ljude jer se udaljavam od samih pojava ljudi koji mi ne odgovaraju pa tako ne dozvoljavam da se manifestuju u svojoj zloći u mom životu, ali znam da se lako desi da uradimo nešto zlo i ne vidimo ništa loše u tome.
To je verovatno do neke lične miskoncepcije dobra i zla, i sklonosti da se u tuđim postupcima obavezno vidi nešto što se u svojim ne primećuje, a to bi se najjednostavnije objasnilo kroz slabo vaspitanje, neizgrađen karakter i pomahnitali egoizam?
:cvet:
Ja mogu da kazem da me formalno priblizavas veri...
Skoro svaki tvoj post me natera da se prekrstim....
Sam po sebi post i postovi ti nisu nista sokantno ali kad uhvatis niz, znaci u jednom pises jedno a u drugom drugo , onda pada krstenje zbog oba posta....
To moze da znaci da lazes kao pas ili da si toliko iseckana psiholoski na procedure da tu i ne postoji neka svest.....nego naucene procedure za svaku situaciju.

E zbog ovog drugog se krstim...inace ovako stavovi i te procedure ti nisu nista lose, naprotiv uvek su tu prihvatljive ili cak i wannabe...

ne postoji dobar niti zao čovek. svi se rađamo jednaki bez svesti o ovim pojmovima. postoje dobra i zla dela.
čovek zavisi od vaspitanja i okruženja čini ono što čini.
svi naginjemo zbog egoizma ka zlu jer ne vidimo balvan u oku svom a vidimo trun u drugom.

e sad možete da serete do sutra da ste dobri, balvan se samo povećava :D
Ovo naravno nije tacno bar po 2 osnova...
Ali moze se sve dokazati , zato sto se sve moze iskriviti da dobro postane lose i lose postane dobro..

Ali ako jednog trenutka fiksiramo sta je dobro a sta je lose i to nabrojimo na papir, onda ovakva izjava nije tacna.
Tada beba zavisno od nervnog sastava, kvaliteta nerava, gradje mozga, biohemije mozga, od IQ potencijalnog, jer jos nije razvijen....pa do reakcija najvaznijih sistema, amigdala, prednji rezanj, ocna memorija, greda izmedju hemisfera..

Ne moze se od babe napraviti devojka, ali moze baba da se osisa, uredi , namacka po licu i rukama....

Svaki čovek ima Zlo lice, Dobro Lice i Neutralno koje odlučuje šta od ta dva, po Božjem Liku, Otac, Sin i Sveti Duh.
U Ezoteriji to je Sveto Negiranje, Sveto Odobravanje i Steto odlučivanje.
Nesvestan čovek deluje impulsivno, zavisi od spoljnih utisaka. Akcija reakcija, zlo rađa zlo, dobro rađa dobro.
Da li samo misliš u glavi o dobru? Ljudi kupe misli iz Astrala gde ima svakakvih entiteta...

I upravo si sveo coveka na besvesno bice sa vrlo malim udelom u razmisljanju.
Tj prilagodio si ga svojoj viziji maksimalnog coveka..

Supercovek, jedan entitet iz filozofije je nesto drugo ....

A ono sto se moze naleteti kao izgradjen covek je nesto trece.

Ja licno ne volim entitet supercoveka iz filozofije jer mislim da su tu ucestvovali ljudi koji nisu videli supercoveka niti su imali puno pojma o pedagogiji...bili su distancirani od ljudi , priblizeni apsolutima..

Jos gore je , po mom misljenju , taj ezoterijski pristup....to je ustvari pristup pasivnog hedoniste...

Svaki čovek ima Zlo lice, Dobro Lice i Neutralno koje odlučuje šta od ta dva, po Božjem Liku, Otac, Sin i Sveti Duh.
U Ezoteriji to je Sveto Negiranje, Sveto Odobravanje i Steto odlučivanje.
Nesvestan čovek deluje impulsivno, zavisi od spoljnih utisaka. Akcija reakcija, zlo rađa zlo, dobro rađa dobro.
Da li samo misliš u glavi o dobru? Ljudi kupe misli iz Astrala gde ima svakakvih entiteta...
Svaki covek je stvoren da bude dobar ali moze svojevoljno razviti zlo srce i postati zao...
Da nesvestan covek moze lako otici u zlo..
Svestan teze...
Svesnost je preduslov ljubavi.

Svaki covek je stvoren da bude dobar ali moze svojevoljno razviti zlo srce i postati zao...
Svestan teze...
To je počelo kad je čovek poslušao Zmiju i pojeo jabuku. To je upravo alegorija koja priča o tome,
da je čovek sopstvenom Voljom izabrao da bude Zao. Dakle od tada nas Slobodna Volja vodi u greh...

Ovo naravno nije tacno bar po 2 osnova...
Ali moze se sve dokazati , zato sto se sve moze iskriviti da dobro postane lose i lose postane dobro..

Ali ako jednog trenutka fiksiramo sta je dobro a sta je lose i to nabrojimo na papir, onda ovakva izjava nije tacna.
Tada beba zavisno od nervnog sastava, kvaliteta nerava, gradje mozga, biohemije mozga, od IQ potencijalnog, jer jos nije razvijen....pa do reakcija najvaznijih sistema, amigdala, prednji rezanj, ocna memorija, greda izmedju hemisfera..

Ne moze se od babe napraviti devojka, ali moze baba da se osisa, uredi , namacka po licu i rukama....
možda ti se ne sviđa to što je on napisao ali to je najrealnije...
Dobro i zlo nisu crno bele stvari i niko za sebe ne misli da je stvarno zao.
A to da li će neko da radi za sebe dobre stvari iako imaju zle posledice po druge zavisi od toga da li je naučen da razmisli o tome i prevega ili je naučen da bude sebičan i samo gleda sebe.
Skoro niko nije zao stvarno,većiona ljudi neće da rade loše stvari drugima čisto zato što tako žele nego zato što imaju neku korist od toga i osećaju da rade dobro za sebe a drugima kako bude.

To je počelo kad je čovek poslušao Zmiju i pojeo jabuku. To je upravo alegorija koja priča o tome,
da je čovek sopstvenom Voljom izabrao da bude Zao. Dakle od tada nas Slobodna Volja vodi u greh...
Da covek je izabrao greh ali covek moze da izabere i da ne gresi :)
a da otvorite temu o tome na religiji i tamo filozofirate o tome kroz taj religiski aspekt grehova.
Siguran sam da tamo ima mnogo više ljudi koji bi učestvovali u toj diskusiji

Poslednja izmena:
A to da li će neko da radi za sebe dobre stvari iako imaju zle posledice po druge zavisi od toga da li je naučen da razmisli o tome i prevega ili je naučen da bude sebičan i samo gleda sebe.
Skoro niko nije zao stvarno,većiona ljudi neće da rade loše stvari drugima čisto zato što tako žele nego zato što imaju neku korist od toga i osećaju da rade dobro za sebe a drugima kako bude.
Generalno, niko ne razmišlja o dobru i zlu. Ljudi se ponašaju kao muve bez glave, tj kao pacer u šahu.

Generalno, niko ne razmišlja o dobru i zlu. Ljudi se ponašaju kao muve bez glave, tj kao pacer u šahu.
mi ljudi smo komplikovanija bića nego što delujemo...ljudima koji imaju prorodno normalnu empatiju je sasvim normalno da ne povređuju ozbiljno druge i čine im neke velike štete osim ako nisu stavljeni u neku situaciju da se boje za svoj život i svoje preživljavanje...a što se tiče onih kojim ta empatija nedostaje,za njih smo u međuvremenu smislili zakone koji im predviđaju kazne kao nešto što bi ih odvratilo i da ih suoči sa posledicama toga ako što rade,ako ih već ne odvrati.
To što prosečan čovek ne troši nešto mnogo verena i energije da filozofira i zanosi se kao moodo u kosidbi oko prirode dobrog i zlog ne znači da ne zna razliku i da mu je sve jedno jer dobro i dobrota su proizvodi empatije koju veća ljudi imaju prirodno a zlo nastaje iz sebičnog nekog načina razlišljanja tamo gde je nedostatak empatije.

Da, nista od ovoga ne razumem kao povezano sa onim sta je tema i sta je covek rekao..

Svi misle za sebe da nisu zli , kao recenica nema nikakve veze sa recenicom osoba A je zla.
Iako se radi o istoj osobi, te dve recenice nemaju nijednu dodirnu tacku.
Ali mislim da ovu poslednju tvrdnju ovde ne mogu da pokazem i dokazem.

Ne bih rekao. Reagujemo na prijatno/neprijatno, korisno nekorisno, pa da nije tako nijedna veza ne bi pukla i svi bi se razumeli.
Kad ti život zavisi od rasporeda planeta i zvezda, sve je čista slučajnost pa i to da zlo misliš.
Reaguju ljudi na dosadu , na crvica koji im ubacis, mozes da ih vozis precizno i pedantno ili da ih vozis kao tenk, grubo , bez mnogo truda i paznje, znas da ce da skrene levo ako si mu usadio tu ideju i ne interesuje te kad....

Svodite sve na nejasno da bi izvukli prostor za svoje tvrdnje..
Moje tvrdnje imaju podlogu u vojnim doktrinama, u formiranju psihologije mase, u sluzbama, u tehnologijama manipulacije i ajd nazovimo marketinga, iako to nema veze sa marketingom.

Kod push tehnologije se pojedinac ne moze izvuci , tj mora da uradi ono sto mu ti isprojektujes , moze da mrda i odlaze koliko god hoce, ako zelis da ga prisilis prisilices ga..
Cena za izbegavanje prinudnog je ogromna....
Vecina ljudi ne zeli da plati tu cenu i onda sve mozes..

Ali ....ako pustis spontano ljude, zavisno od okruzenja mozes izracunati kakav ce se rezultat dobiti..
Npr ako pustis demokratski princip na net strukturi dobices pljuvacinu i raspad takvog internet sistema...
Takvo okruzenje vodi ka takvom kraju.

Svestan teze...
Ma vi terate po svome i samo nanosite stetu ljudima...
SVAKI nema sanse da opstane....ima neuroticnih osoba, ima blago divljih ima osoba sa psihickim smetnjama, ima osoba koje dobiju fobiju od necega na ivici paranoje, ima psihopatoloskih od rodjenja, ima sociopatoloskih , to se zove indukovana sociopatologija, npr kad osoba ne moze da razlikuje lica kod ljudi , onda stvara socijalne fobije, nije patologija ali je fobija...ako je uslovis na vas nacin da mora da bude isto dobra na isti nacin, postace zla...
Indukovano nasilje vaseg elitnog primitivizma ce stvoriti nijansu ili jace zlo kod te osobe..

Da bude jasno zasto se ja bunim.
Zato sto ako relativizujete da svi mogu da budu dobri od starta, desavaju se dve stvari.
Ili svaki zlocin automatski povlaci osudjivanje i roditelja i to oba...bez obzira da li je prestupnik maloletan ili punoletan...
Jer je taj roditeljski par od tabula rasa dobrog deteta napravio problematicno ...
To znaci da bi na kraju vecina roditelja zavrsila u zatvoru...

A zivot i sistem ljudi je obrnut , a to je da se pusti sto vise zla da ostane nekaznjeno a da se ne izgubi kvalitet zivota....tj onda kad pocne da se gubi kvalitet onda daj da reagujemo...

Samo nemoralna drustva relativizuju dobro lose u tolikom rasponu kao vi ovde....jer tu i nema neke razlike izmedju dobrog i zla, osim za onog ko sudi..
Deformacija ovog naseg drustva je ocigledno toliko velika da se ne vidi potreba za postojanjem nekih nesubjektivnih kriterijuma za ocenu dobro zlo...ili lose..
Isto ce to da se desi i na poslu i na radu..
Gde god ne postoji neki kvantifikator kao uslov.

Back