Zašto su ljudi zavidni?

Pre tridesetak godina, kada nam je baka preminula, kaže sestra od
strica ''Sad više nemam kome da se pohvalim''. Zbunila me..
Misliš, nemaš kome da se požališ?
Ne. Da se žališ možeš kome god hoćeš. Jedva čekaju da čuju nešto
loše. Ali, jedino je ona mogla iskreno da se raduje kada se nečim
pohvalim.
Ziva istina. Shvatila sam da je malo ljudi sa kojima mogu da podelim svoju srecu, i znas sta sam jos shvatila da se sa mnom vise raduju ljudi koje skoro i ne poznajem nego oni takoreci bliski, rodbina i prijatelji.

Pored toga što zavide, te osobe vole kada se nekome dešava nešto loše. Hoće da pomognu ali zapravo žele da znaju svaki detalj vaše bolesti ili problema.

Zavidne osobe teško podnose kad neko ima ono što oni sami nemaju.

Tačno. Ne samo što su lenji oni se nerado odriču nečeg u životu, npr putovanja, a posle se žale kako samo oni nemaju..

Poznajem jednu takvu osobu. Ona ne može da prežali što je u prošlosti donosila pogrešne odluke.
Ta osoba u budućnosti neće moći da prežali što u sadašnjosti nije shvatila da prošlost ne postoji.

Pogledajte prilog 1566582Sve je više ljudi koji zavide drugim ljudima. Ukoliko ste kupili stan, nov auto ili imate stabilnu platu, neki ljudi će vam zavideti na tome.

Zašto su ljudi zavidni?

Ljudi zavide drugima jer sami nisu ostvarili neki važan cilj u životu. Nisu uspeli da kupe ili da dobiju stan od države.
Ti ljudi će zavideti vašoj deci jer su ona bolja i obrazovanija od njihove dece. Ukoliko je vaš stan ili vaša kuća lepša nego kuća -stan druge osobe, i na tome će vam zavideti.

Te osobe nemaju samopouzdanje, imaju kompleks niže vrednosti. I ( ili ) su jednostavno loše osobe.

Da li ste nekome zavideli, ili je neko zavideo vama?

Šta mislite o takvim ljudima?

- Komentar ću ostaviti kasnije.-
Ljudi su zavidni zbog svoje nesposobnosti i nemoci da nešto urade ili naprave u životu i od života , pa kada to drugome podje za rukom,
pocne ljubomora i zavist u odnosu na one koji su svesni svega , ulažu trud i imaju uspeha.

Nisam zavidna i ne zavidim nikome niti sam ljubomorna..Primer..neko je dobar u baštovanstvu,zna sve o tome, i dalje uci i sebe obrazuje u tom smeru i ima rezultate, ja se ne razumem jer me baštovanstvo na primer ne zanima..da sadim paradajz ili krompir, da ga okopavam, povezujem,zalivam negujem i posle kada sazri ga berem..ja to resavam tako sto odem na pijacu i kupim kilo paradajza...i sada ja treba na tog nekog da budem ljubomorna i zla..
jer on ode u svoju bastu i ubere taj paradajz a ja zbog svoje nesposobnosti i nezainteresovanosti i nemanja uslova odem na pijacu i platim papreno taj paradajz..

Ovo sam sve napisala iz razloga da ljudi treba da budu realni, svesni svojih sposobnosti,interesovanja i mogucnosti naravno u odnosu na druge i samim tim nece biti ljubomorni a ni zavidni..

Ljudi su zavidni zbog svoje nesposobnosti i nemoci da nešto urade ili naprave u životu i od života , pa kada to drugome podje za rukom,
pocne ljubomora i zavist u odnosu na one koji su svesni svega , ulažu trud i imaju uspeha.

U potpunosti se slažem, ali bih dodala još jednu rečenicu. Ružna je i zameniću je sa drugom.

Ljudi su nezadovoljni kad nemaju sposobnost i moć da nešto naprave od života, ali ima i takvih koji bi mogli da uspeju, da ne laju na zvezde..

Iz tog razloga ne mogu da dođu do boljeg radnog mesta, do stana, do povećanja postojeće plate.

Ovo sam sve napisala iz razloga da ljudi treba da budu realni, svesni svojih sposobnosti,interesovanja i mogucnosti naravno u odnosu na druge i samim tim nece biti ljubomorni a ni zavidni..
Kad reče svesni svojih interesovanja, setila sam se kako zavist može biti
od koristi. Na primer, slikam, ali zavidim piscima. Ili pišem, ali zavidim
uspešnim kuvarima. Obično su to komentari tipa ''ma, lako li je njemu,
on ti samo tu nešto namazao, naškrabao, smuljao i sad je to kao jako
bitno'' U takvim komentarima je skriven neki naš zakopani talenat.
Ako se već omakne neki takav komentar, korisno je zapitati se kako
bi ti to bolje? I zašto pobogu ne radiš to?

Dok nisam počela da slikam, nisam mogla da uživam u slikama. Samo
sam neke greške videla.

Dolazi jednom čovek u galeriju, ide redom i gunđa. Ovo ne valja, ovo
je bezveze, ovo ne treba ovako nego onako. Zaključak krajnji je bio
da samo potpisi na slikama valjaju, sve ostalo je teško sranije.. :lol:
Očekuje valjda da se uvredim ili da se pravdam, a ja samo ptam
''Koliko dugo niste slikali?'' Samo se izduvao, klonuo i kaže tužno
''Dvadeset godina''. Onda su usledila njegova opravdanja da od toga
ne može da se živi i bla, bla.. Ali njegova muka je to što ne slika.

Pa ego i to je pre svega posledica niskog nivoa sveti i funkcionisanja na lošim vibracijama i niskim frenkvencijama.

Mislim svakog od nas je Onaj gore stvorio ovakve kakvi smo (nesavršeni) i svako od nas ima svojih i vlina i mana, svoje pluseve i minuse (jer sve funkcionise na principu nekog polariteta, pa i mi sami koji smo prijemnici/odašiljači energije i elektro-magnetnih talasa) i svako od nas ima neki svoj put, što delimično onaj koji mu je već zacrtan što delimično onaj koji je sam izabrao i recimo kad god vidim da neko ima nešto što možda ja nemam ja uvek pomislim, pa dobro ali zato on nema ovo ili ono što ja imam i postavim sebi pitanje, da li bi se menjao sa njim, naravno odgovor je uvek NE, i ono ako se dobro osećaš u svojoj koži onda se ne bi menjao ni sa kim i prosto bilo kakva zavist je besmislena i prosto nema logike.

Pa ego i to je pre svega posledica niskog nivoa sveti i funkcionisanja na lošim vibracijama i niskim frenkvencijama.

Mislim svakog od nas je Onaj gore stvorio ovakve kakvi smo (nesavršeni) i svako od nas ima svojih i vlina i mana, svoje pluseve i minuse (jer sve funkcionise na principu nekog polariteta, pa i mi sami koji smo prijemnici/odašiljači energije i elektro-magnetnih talasa) i svako od nas ima neki svoj put, što delimično onaj koji mu je već zacrtan što delimično onaj koji je sam izabrao i recimo kad god vidim da neko ima nešto što možda ja nemam ja uvek pomislim, pa dobro ali zato on nema ovo ili ono što ja imam i postavim sebi pitanje, da li bi se menjao sa njim, naravno odgovor je uvek NE, i ono ako se dobro osećaš u svojoj koži onda se ne bi menjao ni sa kim i prosto bilo kakva zavist je besmislena i prosto nema logike.
Pa ne mogu zavisni da se odupru ljubomori tek tako,komplexi su takvi da mogu nekom da upropaste zivot pa i nesvesno,na poslu nameste nekom otkaz samo jer je bolji od njih,ljudi imaju porodice mislis da ih je briga,za hranu ega slazu oteraju ljude na robiju

Znam i slažem, a opet postoje zavidni ljudi, bez obzira što je besmisleno zavideti nekome.

Pa apsolutno je besmisleno, jer zapravo svako od nas je stvoren i programiran da iskusi najširi mogući dijapazon osećaja i iskustava, i ono svako od nas ima svoje i vrline i mane i svako od nas ima neki svoj put i neku svoju priču (što delimično onu koju mu je Onaj gore odredio što delimično onu koja je rezultat nekih njegovih odluka i izbora) i nesumnjivo svako od nas će se nekad osećati srećno i radovati nečemu a isto tako i tugovati nekad i svako od nas (gotovo bez izuzetaka) će imati i pozitivna i negativna iskustva i osećati nekad i radost i ushićenje i strah i tugu i nelagodu i nepravdu i osećati se nekad i dobro i loše i potcenjeno ili povredjeno od strane drugih i imati svojih dobrih dana i doživljaja za pamćenje ali i dana kada je ustao na levu nogu i bolje da nije ni ustajao iz kreveta, itd , uostalom ne pričinjavaju sreću, ushićenje, radost i zadovoljstvo svima iste stvari, ono što meni možda izaziva osećaj sreće, zadovoljstva i radosti tebi možda ne znači ništa ili obrnuto, tako da zavideti nekom zbog nečega zaista jeste potpuno besmisleno.

Back