Zasto su ljudi religiozni?

Nemam ni blizu najvise postova na religiji tako da ne razuymem cemu lazi od samog pocetka , ali naravno da me interesuje slepa vera u nedokazane price , tako da cu ceo zivot biti zainteresovan za religiju.
u 21 veu da vise verujes u religiju nego u nauku bas treba da si okrenut naopacke, ali ovo je ( bar delimicno ) slobodna zemlja , tako da svako ima svoj izbor :)
Neko ko vise veruje popu ili anonimnoj knjizi nego geneticaru , paleontologu ili drugima koji i jesu zavrsili po pet fakulteta ima pravo na to :)
Kad se skupe svi tvoji postovi sa drugih foruma, nema ih toliko koliko na
Religiji. Nije problem tvoje interesovanje za religiju, već tvoja nezainteresovanost
za ono što ti sagovornici govore. Kao da ništa ne čitaš.
I valjda imaš i pravo na to. Al onda i ja imam pravo na to da te ne shvatam
kao ozbiljnog sagovornika.

Kad se skupe svi tvoji postovi sa drugih foruma, nema ih toliko koliko na
Religiji. Nije problem tvoje interesovanje za religiju, već tvoja nezainteresovanost
za ono što ti sagovornici govore. Kao da ništa ne čitaš.
I valjda imaš i pravo na to. Al onda i ja imam pravo na to da te ne shvatam
kao ozbiljnog sagovornika.
Apsolutno me zanimaju odgovori , ali odgovori nisu zadovoljavajuci , isto kao sto se nekome bukvalno pojavio Isus i rekao mu da postoji tako se Buda pojavio Japancu ( dajem samo jedan primer koji vernici daju u kojem objasnjavaju zasto veruju u svoje knjige ).

Apsolutno me zanimaju odgovori , ali odgovori nisu zadovoljavajuci , isto kao sto se nekome bukvalno pojavio Isus i rekao mu da postoji tako se Buda pojavio Japancu ( dajem samo jedan primer koji vernici daju u kojem objasnjavaju zasto veruju u svoje knjige ).
:zcepanje:Pa najbolje da sam odgovaraš umesto njih.

Moji odgovori su zadovoljavajući za mene u datom trenutku. U sledećem
možda više neće biti tako. Ali nikada neće biti zadovoljavajući za tebe.
Prosto zato što nismo mašine, pa da svi mislimo isto.

:zcepanje:Pa najbolje da sam odgovaraš umesto njih.

Moji odgovori su zadovoljavajući za mene u datom trenutku. U sledećem
možda više neće biti tako. Ali nikada neće biti zadovoljavajući za tebe.
Prosto zato što nismo mašine, pa da svi mislimo isto.
Opet se ne bih slozio , bas zato sto na neki nacin jesmo masine od mesa ( mozgovi su nam nastelovani na razlicite nacine ) nikada se necemo sloziti oko mnogih stvari , ali se u sustini slazem :D

Opet se ne bih slozio , bas zato sto na neki nacin jesmo masine od mesa ( mozgovi su nam nastelovani na razlicite nacine ) nikada se necemo sloziti oko mnogih stvari , ali se u sustini slazem :D
Skroz mi je ok i da se ne slažeš. Ako već hoćeš da posmatraš taj fenomen
gde se nekome javio Buda, a nekome Isus, onda obrati pažnju na to da je
taj već verovao u Budu ili Isusa. Argument da veruje zato što mu se nešto
ukazalo, ne stoji. Prvo je verovao, pa mu se u skladu sa tim i ukazalo.

Čovek mora da racionalizuje veru i da je objasni, kada ga već neko o tome
pita. A ona je zapravo osećanje koje ne dolazi iz intelekta. Intuitivno je.
Jedini pravi odgovor bi bio ''zato što tako'' ili ''pojma nemam zašto verujem''.
Samo verujem.

Racionalizacija bilo kog osećanja je traljava i smešna. Mogli bi recimo da
raspravljamo o tome zašto voliš svoje dete, pa da racionalizacijom dođemo
do toga da ima mnogo razloga zbog kojih ne treba da ga voliš. A ne voliš
ga ni zbog razloga koji su za, niti koji su protiv, nego ga prosto voliš.

Vera u religiju nema veze sa znanjem , da je znanje ne bi bila vera.
Kad pocnes da verujes u nauku posvetis se istrazivanju dokaza za odredjene tvrdnje , kad postanes religiozan slepo pratis anonimne tekstove i cak ih stavljas ispred dokaza i razuma.

'Znanje' je siri pojam od dokazanih teorija. To o cemu govoris moglo bi se nazvati 'naucno znanje' zasnovano na naucnom metodu.

Vera, nauka, ideologija - razlicite refleksije nedokucive istine.

Nemam ni blizu najvise postova na religiji tako da ne razuymem cemu lazi od samog pocetka , ali naravno da me interesuje slepa vera u nedokazane price , tako da cu ceo zivot biti zainteresovan za religiju.
u 21 veu da vise verujes u religiju nego u nauku bas treba da si okrenut naopacke, ali ovo je ( bar delimicno ) slobodna zemlja , tako da svako ima svoj izbor :)
Neko ko vise veruje popu ili anonimnoj knjizi nego geneticaru , paleontologu ili drugima koji i jesu zavrsili po pet fakulteta ima pravo na to :)
Ne kapiram iz kog razloga je teško verovati i u nauku i u Boga?

Evo upravo pre sat vremena moj rodjeni brat koji je agnostik i moja snajka koja je vernik su ucili mog sinovca kako da se prekrsti pravilno , dete ima godinu i 8 meseci.
Mislim da nije bitno sta osoba razmislja , nego kako razmislja , srecom imace strica koji ce da mu objasni da postoje na hiljade drugih nacina na koji drugi ljudi veruju i da je cista geografska slucajnost sto se krsti na taj nacin , i da treba da razmislja i ispituje sve , a ne da prihvata samo zato sto je tradicija ili obicaj.

Evo upravo pre sat vremena moj rodjeni brat koji je agnostik i moja snajka koja je vernik su ucili mog sinovca kako da se prekrsti pravilno , dete ima godinu i 8 meseci.
Mislim da nije bitno sta osoba razmislja , nego kako razmislja , srecom imace strica koji ce da mu objasni da postoje na hiljade drugih nacina na koji drugi ljudi veruju i da je cista geografska slucajnost sto se krsti na taj nacin , i da treba da razmislja i ispituje sve , a ne da prihvata samo zato sto je tradicija ili obicaj.

Vanredno napredno dete - bice da je na strica!

Kapiram zasto ljudi veruju u neku silu koja je pokrenula svemir ( mada onda ispada pitanje odakle je to doslo ) ali zasto toliko inteligentnih ljudi vidi jasne dokaze da dobrog Boga nema , cemu onda zelja za tolikom verom , i toliko zaslepljenje pred naucnim dokazima ( koji ne negiraju Boga , ali mnogi vernici biraju anonimne prastare knige umesto dokaza ) ?

Ova tema nije za religiju , cisto psiholosko pitanje , koje je vase misljenje ?
Vera je dar
Mislim da ne podleže psihologiji
Mislim da ne može da bude prosto izbor

Iako verujem u Boga, verujem i u psihologiju kao ozbiljnu nauku koja istražuje naše motive, nesvesno i ličnost

E sad da li čovek ima potrebu za verom, to je pitanje

Vera je dar
Mislim da ne podleže psihologiji
Mislim da ne može da bude prosto izbor

Iako verujem u Boga, verujem i u psihologiju kao ozbiljnu nauku koja istražuje naše motive, nesvesno i ličnost

E sad da li čovek ima potrebu za verom, to je pitanje
Slazem se da vera nije izbor , ne mozes da izaberes da verujes ili ne verujes , ili jesi ili nisi ubedjen u odredjene price ( ali tu opet pada cela monoteisticka prica o nagradi i kazni nakon smrti zbog verovanja ili manjka vere).

Slazem se da vera nije izbor , ne mozes da izaberes da verujes ili ne verujes , ili jesi ili nisi ubedjen u odredjene price ( ali tu opet pada cela monoteisticka prica o nagradi i kazni nakon smrti zbog verovanja ili manjka vere).
Ne, vera nema veze sa ubeđenjem u priče. Uverenja i ubeđenja su nešto
drugo. Prvo veruješ, pa se uveriš. Dok je ubeđenje u priče, samo ubeđenje.
Vidiš to u našem jeziku ima koren u bedi.. :confused:

Bilo koja religija je vređanje inteligencije i inteligentnog pojedinca, religija je vezana za low IQ ljude jer ti ljudi gledaju samo pravo i ne vide ništa od ispranog mozga, čast izuzecima. Ljudi su religiozni najviše iz straha, zaplašeni od malih nogu i terani od strane roditelja da veruju u boga, inače će biti kažnjeni, to se deci ureže za ceo život, to je jedini razlog zašto verujete i zašto ste religiozni a nikad nista dobili odgovor i uverili se da se to postoji, keep believing stay strong!

Religija i vjera nam trebaju da bi ispravnijim postupcima olakšali sebi a i ljudima oko sebe već dovoljno težak život ovdje na zemlji.
Neki ljudi imaju usadjenu dobrotu rodjenjem ali to Nije dovoljno i nesvjesno će nanjeti bol najbližim.
Jedan primjer su ti divne duše YU rock scene o kojima piše monah Arsenije. EKV, Via Talas, Dušan Gerzić Gera, Sonja Savić..
Divne duše sa željom za bolji svijet, umjetnici a bez vjere su tražili utjehu u drogama i koga su povredili najviše svojim tužnim krajem? Roditelje, braću, sestre..
Aca Plavi je ostao, današnji monah Arsenije.

Život je i lijep i okrutan. Iz nekog razloga svi imamo različit otisak prsta i jedinstven kod.
Religija je bolja psihoterapija. Uči te odricanju , odbacivanju ega, prihvatanju muka i vjeruj da je ova muka za mnogo viši cilj.
Psihoterapija je dobra ali nekako stalno stavlja akcenat na MENE , budi happy, rastjeraj sve koji MENI ne pašu samo da bi se JA osjećala bolje.

U religiji je to sve strpljivije a nudi vjeru da nije ništa uzalud. Nebitno vjerujem li ja u raj ali ga treba neko djete koje je ostalo bez roditelja ili roditelj bez djeteta.
Niko od nas ne zna garantovano šta dolazi posle ovog života. Bolje onda da izaberemo ovaj sa nadom.

Veruju jer im je teško da prihvate realnost da kad umru to je kraj, idu pod zemlju,oni trunu,telo se raspada i totalni kraj. Pogotovo ako im teže bolesno dete na umoru, teško je pomiriti se sa ovom surovom činjenicom koja je najrealnija realnost i za šta nauka još uvek nije našla način da se i smrt i dalje primitivan oblik sahranjivanja prevaziđu.
Zato je lakše verovati u bajke koje ne znamo ko je pisao, to im daje težinu,nego kad znamo da je neke pisao Andersen, pa onda tad pre 2000 godina nema živih svedoka da su zemljom hodali jednorozi (hrana koju Mojsije zabranjuje),bog je bio vrlo aktivan i imao razne direktne vidove komunikacije s ljudima,opštio s njima, i onda koliko god to nerealno bilo, daj veruj,to je ipak bilo davno, a i da je baš protiv razuma, onda ima preneseno značenje...

Verujem u Boga. Verujem i u klasičnu medicinu, u psihologiju.. Ne mislim da sam zatucana i primitivna zbog vere u Boga.

Može istovrovremeno da se veruje i u Boga i u nauku.
Smatram da tek kad se čoveku desi teška situacija "kvrcne" ili doživi definitivnu spoznaju da posle smrti nema ničeg ili počne previše da veruje (definitivno).Do tad je vreme vaganja, pomalo skepse,ali preovlađuje da ipak možda ima nečeg

Opet bolje vjerovati pošto se mrtvi ne možemo razočarati. 😅
Ja u Boga vjerujem ali ne idem u crkvu iako pripadam pravoslavnoj vjeri. Vjerujem da ovdje na zemlji nem se sve dešava jer nismo živili zdravo ili zbog slobodne volje nas i drugih.

Moj živit je bitan u odgajanju nove generacije, bilo da sam rodila ili učestovala pomaganjem nekom mladjem naraštaju koji ne mora biti moja krv.

Život ide dalje sa nadom da će biti više dobrih ljudi i da će im biti lakši. To je taj raj. Za sopstveno dupe si osjetio radost života u igri, u ljubavi, umjetnosti, ljepoti prirode..da ne nabrajam.

Toliko vjerujem u Boga da bi me bilo sramota moliti se da ozdravim. Kad bi mi i ponudio ozdravljenje ja bi ga zamolila da to uradi za neko malo djete umjesto mene…da i ono osjeti one divne strane života za koje sam ja zahvalna.

Koliko je nesreće, invalida, bolesti, satana u politici što odlučuju na kojoj strani svijeta će danas sirotinja da gine, bježi, pati.?
Bog mi daje nadu da su na boljem mjestu na kraju priče.

Vjeru i religiju vidim kao više rječica ali se ulivaju sve u isto more blagostanja u Božijem okrilju.
Kakav bi čovijek bila kad bi vjerovala da je samo put moje religije ispravan put do Boga?

Bože, spali me u Paklu i uskrati mi Raj ako te ljubim samo zarad sebe ali ako ti se klanjam samo iz ljubavi zarad tebe samoga ne uskrati mi svoju ljepotu.

Kapiram zasto ljudi veruju u neku silu koja je pokrenula svemir ( mada onda ispada pitanje odakle je to doslo ) ali zasto toliko inteligentnih ljudi vidi jasne dokaze da dobrog Boga nema , cemu onda zelja za tolikom verom , i toliko zaslepljenje pred naucnim dokazima ( koji ne negiraju Boga , ali mnogi vernici biraju anonimne prastare knige umesto dokaza ) ?

Ova tema nije za religiju , cisto psiholosko pitanje , koje je vase misljenje ?
Postoje dva nacina poimanja boga a time i dva nacina poimanja vjere. Neko boga razumije kao nesto ovozemaljsko pristupacno svjetsko tako da je za njega bog sve sto vidi a neko smatra da je bog izvan svijeta onostran nepristupacan obicnom covjeku i naucnim metodama. Ne postoje jasni dokazi da Boga nema jer covjek nije istrazio cijeli svijet, zato je moguce da bog postoji. Zato i dalje ima i vjere u boga,
Nauka je uticala da se smanji broj vjernika medjutim to nije dovoljno da se vjera potpuno ugasi jer nauka nije nesto apsolutno.

Poslednja izmena:

Back