Zasto su ljudi religiozni?

Доказа нема ни за једно ни за друго ствар је одлуке и избора!
Dokaza nema, ali čovek ima mogućnost direktne spoznaje prave prirode
stvarnosti. Religije su nastale tako što je neko posvedočio, izneo svoj
uvid. Pa onda imaš sledbenike koji samo veruju da je tako kako je rekao
ili i sami pokušavaju da dođu do tog uvida.

Da,to je vreme na zemlji i verovatno van zemlje iz našeg ugla. Ali, tamo, negde daleko, neka bića drugačije mere vreme ....
Прво то не знамо то су хипотезе.
Знсмо обим земље , дужину путање месецс око земље и сунца око земље и колико времена за то треба.

Да ли постоје галаксије где се планете крећу брже или спорије вероватно ДА! То нема никакве везе са људима нити са тим другим хипотетичким бићима.

свако кретање или стајање условљено је временом да ли је ограничено временом? не мора бити!
Ако се вратимо теологији онда је то 6 дана а не све од једном!.
Дакле и Богу је било потребно време да створи!.
Да ли је он ограничен њиме или га има неограничено то је друго питање.

Ако су интелигентна бића имају мисли или слике онда колико мисли или слика или уздаха оли трептаја је потребно за неку радњу рецимо да зађе сунце.

Kapiram zasto ljudi veruju u neku silu koja je pokrenula svemir ( mada onda ispada pitanje odakle je to doslo ) ali zasto toliko inteligentnih ljudi vidi jasne dokaze da dobrog Boga nema , cemu onda zelja za tolikom verom , i toliko zaslepljenje pred naucnim dokazima ( koji ne negiraju Boga , ali mnogi vernici biraju anonimne prastare knige umesto dokaza ) ?

Ova tema nije za religiju , cisto psiholosko pitanje , koje je vase misljenje ?
Vera je uvek potrebna , uglavnom da bi se neuspesi pripisivali “visoj sili”

Не волим термин религија јер ме асоцира већ на унитарну огганизовану хијерархију радије ксжем ВЕРА.
Међутим човек се издвојио од животиња својом ВЕРОМ.
На основу ВЕРЕ је уносио одређене предмете у своје гробове , различита одела , различит положај руку , главе , тела на основу чега ми дансс знамо о којим је етничким скупинсма реч о ком народу.

Код животиња то не можемо пратити јер или немају ту свест или деле ту уобразиљу сљудима.
Да нема вере ништа о предходним цивилизацијсма ни историји не би знали осим писаних извора.

Ne verujem svedočenjima, uvidima, ne verujem ničemu što je čovek zapisao. Ali, veru imam i nije vezana za crkvu i papire....

Што се мене лично тиче боље умрети с вером у нешто лепо и боље него са сликом овог усраног света.
Под ризиком да ти неко касније суди да си био интелигентан или ниже интелигенције.
Али то само описује овај живот , сујету и страх шта ће други мислити да ли ће те сматрати глупим или паметним.
Некима је то јако важно.

Или успеси!
Ђоковић се захваљује Богу не Ничеу или тати или баби или себи!
Ne znam. Kolega mi je rekao pre nekoliko dana da ce Djokovic pobediti u finalu ako bide igrao protiv Alkaraza. Pitao sam ga kako zna? Kaze mi , prosta logika, Djokovic je nacinio istu gresku na proslim Igrama i kostalo ga zlata.
I bio je u pravu. Nema tu nikakve vise sile.

Uostalom, religije su zaostavstina prastarih vremena, i sluzile su prvenstveno da se unese red u anarhiju, i postavi prve temelje civilizacije.
Religija prvenstveno bi trebalo da sluzi da pruzi utehu ljudima , duhovnu, emotivnu koja se odrazava i na fizicko stanje. Ali u pogresnim rukama religija postaje kancer.

Ne verujem svedočenjima, uvidima, ne verujem ničemu što je čovek zapisao. Ali, veru imam i nije vezana za crkvu i papire....
Da nema religija niko pojma ne bi imao o nekom višem smislu postojanja.
Ti gledaš loše strane religija, kojih ima, naravno. Ali dobra strana je što
su te papire kako ih ti zoveš, sačuvali do našeg vremena. Ja sam im na
tome zahvalna.

Kapiram zasto ljudi veruju u neku silu koja je pokrenula svemir ( mada onda ispada pitanje odakle je to doslo ) ali zasto toliko inteligentnih ljudi vidi jasne dokaze da dobrog Boga nema , cemu onda zelja za tolikom verom , i toliko zaslepljenje pred naucnim dokazima ( koji ne negiraju Boga , ali mnogi vernici biraju anonimne prastare knige umesto dokaza ) ?

Verovanje je osnova znanja.

Prvo moras da verujes u nesto - religiju, nauku, ili nesto trece, pa kad krenes iz te osnove mozes da zidas znanje.
Cak i u matematici koja je relativno cist i sredjen mehanizam shvatanja sveta, krece se od pretpostavki koje se ne raspravljaju nego se uzimaju zdravorazumski (aksiome) pa se dalje na tome zasnivaju teorije i resenja. Tako i sve ostalo.

Sama vera je licna odluka.

Meni neki dragi ljudi su preminuli, neko i prerano, ali koliko god mi bilo žao i koliko god želeo da verujem da živi "u drugoj dimenziji" ili da će živeti nekad, ne mogu jer nema ni jedan racionalan dokaz za to.To što piše u nekoj knjizi ne-naučnog karaktera koja nije pisana na osnovu istraživanja i empirijskih saznanja ne mogu verovati i uzimati je zdravo za gotovo, nisam debil.Svako bi tako nešto mogao nažvrcati reći da je od boga preko svetog duga i da se sprda s nama

Ima tu medjutim jedan aspekt koji je cak logican. Zivot tebi dragih koji su umrli postoji dok postoji tvoje secanje na njih, mozda i secanje tvojih potomaka, pa cak i njihovih potomaka. A ako uzmemo predanja, neki mogu da se budu secani vekovima. A to jeste druga dimenzija. Apstraktna. Vanvremenska. Pa cak i ne-religiozna.

Ne mogu da se setim te knjige SF-a gde se mi upoznajemo sa drugom vrstom a oni sa sobom uvek nose na specijalni nacin svoje pretke i sa njima razgovaraju. Ko zna mozda se nasa deca snime u neku energetsku mrezu i zive do u beskonacnost.

ima ogroman procenat covecanstva ciji intelektualni kapacitet ne moze da im da odgovore na egzistencijalna pitanja. Sama cinjenica da su najreligiozniji oni civilizacijski najzaostaliji narodi govori koome je religija potrebna da "prezivi". Sa druge strane, religija u "razvijenom" svetu je propagandna manipulacija za kontrolu stanovnistva i ankerovana je u "tradiciju" tih naroda. Nema nikakve veze sa "verovanjem" vec je "biti religiozan" , u zapadnom svetu , stvar "pomodarstva", neceg sto se samo pod sebi podrazumeva.
Pitaju me na "zapadu" sta sam po nacionalnosti a kada kazem da sam srbin, kazu, "znaci pravoslavac"...........bez da me pitaju koja je moja religija.Kao, podrazumeva se da sam ja, posto sam srbin, da sam pravoslavac.

Kad počneš da veruješ u Boga nebitno kojim intezitetom hteo ti to ili ne postaješ bolji čovek. Jednostavno, imaš neku kočnicu da ne uradiš baš sve što ti padne na pamet. A kad si bolji čovek, bolje se i osećaš, tu nema nikakvih nedoumica.

Ne znam. Kolega mi je rekao pre nekoliko dana da ce Djokovic pobediti u finalu ako bide igrao protiv Alkaraza. Pitao sam ga kako zna? Kaze mi , prosta logika, Djokovic je nacinio istu gresku na proslim Igrama i kostalo ga zlata.
I bio je u pravu. Nema tu nikakve vise sile.

Uostalom, religije su zaostavstina prastarih vremena, i sluzile su prvenstveno da se unese red u anarhiju, i postavi prve temelje civilizacije.
Religija prvenstveno bi trebalo da sluzi da pruzi utehu ljudima , duhovnu, emotivnu koja se odrazava i na fizicko stanje. Ali u pogresnim rukama religija postaje kancer.
Прво требало је играти на том нивоу против Алкараза без пада у игри што није био случај пре тога.
Друго поента је коме је Ђоковић указао поверење и захвалио се а то није логика твог колеге.
Не улазим у причу да ли нешто постоји или не као што рекох немогуће је доказати и једно или друго.
Али видимо како је утицало на Новаков живот од почетка до јучерашњег дана.
Дакле Новак носи добру уобразиљу која је добро утицала на његов живот.

Kad počneš da veruješ u Boga nebitno kojim intezitetom hteo ti to ili ne postaješ bolji čovek. Jednostavno, imaš neku kočnicu da ne uradiš baš sve što ti padne na pamet. A kad si bolji čovek, bolje se i osećaš, tu nema nikakvih nedoumica.
Ne mora da se veruje u boga da bi covek mogao da bude 'bolji covek'. I dalje je to stvar licnog izbora. Vera u smislu religije nekom pomaze, nekom ne. Zavisi. Oni koji ne mogu da se iskontrolisu u svojim delima mozda je bolje da postanu vernici, ako vec nemaju licnu ocenu sta bi bilo dobro da rade a sta ne.

Ne mora da se veruje u boga da bi covek mogao da bude 'bolji covek'. I dalje je to stvar licnog izbora. Vera u smislu religije nekom pomaze, nekom ne. Zavisi. Oni koji ne mogu da se iskontrolisu u svojim delima mozda je bolje da postanu vernici, ako vec nemaju licnu ocenu sta bi bilo dobro da rade a sta ne.
Наравно Бог има план док год је човек у оквирима његовог плана и добро се понаша његова вера му није потребна биће благословен ионако.

Апостол Павле Стоицима.

Лепо што имате грађевине велелепне и храмове које градите Богу.

Парафразирам.
"Јасам дошао да вам кажем истину о нашем Богу оцу коме људски дарови нису потребни!"

Verovanje je osnova znanja.

Prvo moras da verujes u nesto - religiju, nauku, ili nesto trece, pa kad krenes iz te osnove mozes da zidas znanje.
Cak i u matematici koja je relativno cist i sredjen mehanizam shvatanja sveta, krece se od pretpostavki koje se ne raspravljaju nego se uzimaju zdravorazumski (aksiome) pa se dalje na tome zasnivaju teorije i resenja. Tako i sve ostalo.

Sama vera je licna odluka.
Vera u religiju nema veze sa znanjem , da je znanje ne bi bila vera.
Kad pocnes da verujes u nauku posvetis se istrazivanju dokaza za odredjene tvrdnje , kad postanes religiozan slepo pratis anonimne tekstove i cak ih stavljas ispred dokaza i razuma.

Vera u religiju nema veze sa znanjem , da je znanje ne bi bila vera.
Kad pocnes da verujes u nauku posvetis se istrazivanju dokaza za odredjene tvrdnje , kad postanes religiozan slepo pratis anonimne tekstove i cak ih stavljas ispred dokaza i razuma.
:rotf: :rotf: :rotf:

Ajde bre uzozbilji se. Najviše postova na Religiji imaš, a kao da si sam sa
sobom tamo pričao. Niko od vernika ovde prisutnih nije toliko glup i neobrazovan
pa da mu prodaješ ovakve priča. Posvetiš se istraživanju.. :zcepanje:
Ne, nego je sasvim obrnuto. Veruješ u naučne dogme bez istraživanja, jer
bi ozbiljno istraživanje zahtevalo da završiš pet fakulteta i pročitaš bezbroj
naučnih radova, prusustvuješ lično naučnim eksperimentima i tako dalje.
Niko za to vremena nema, niti to radi, nego se samo slepo veruje.

Može neko imati takav odnos i prema ''anonimnim tekstovima'', a može ih
i proveriti kroz lično iskustvo. Tome duhovne prakse služe.

:rotf: :rotf: :rotf:

Ajde bre uzozbilji se. Najviše postova na Religiji imaš, a kao da si sam sa
sobom tamo pričao. Niko od vernika ovde prisutnih nije toliko glup i neobrazovan
pa da mu prodaješ ovakve priča. Posvetiš se istraživanju.. :zcepanje:
Ne, nego je sasvim obrnuto. Veruješ u naučne dogme bez istraživanja, jer
bi ozbiljno istraživanje zahtevalo da završiš pet fakulteta i pročitaš bezbroj
naučnih radova, prusustvuješ lično naučnim eksperimentima i tako dalje.
Niko za to vremena nema, niti to radi, nego se samo slepo veruje.

Može neko imati takav odnos i prema ''anonimnim tekstovima'', a može ih
i proveriti kroz lično iskustvo. Tome duhovne prakse služe.
Nemam ni blizu najvise postova na religiji tako da ne razuymem cemu lazi od samog pocetka , ali naravno da me interesuje slepa vera u nedokazane price , tako da cu ceo zivot biti zainteresovan za religiju.
u 21 veu da vise verujes u religiju nego u nauku bas treba da si okrenut naopacke, ali ovo je ( bar delimicno ) slobodna zemlja , tako da svako ima svoj izbor :)
Neko ko vise veruje popu ili anonimnoj knjizi nego geneticaru , paleontologu ili drugima koji i jesu zavrsili po pet fakulteta ima pravo na to :)

Back