Zašto su ljudi opterećeni godinama?

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nisam ovo znala.
Pa kao hoće da se obezbede da ne padneš na teret njihovog socijalnog. Tako da ta diskriminacija po osnovu godina zaista postoji u samimi zakonima, pa otuda se preliva i na pojedince. Nikad više nije bilo tog tzv. ejdžizma nego u poslednjih 10, 15 godina kad se slavi mladost, kad klinci od 20 godina preuzimaju upravljanje poznatim simfonijskim orkestrima ili postaju premijeri u 20im i slično.

Pravila su jedno. Zna se kad postaješ punoletan, kad ideš u penziju, do kad je poželjno da rodiš, kad se ulazi u pubertet itd. Ovde se radi o stilu življenja a ne nekim tehničkim pitanjima ili biologiji.

Drugo, biološke godine ne odgovaraju kalendarskim. Ustanovljeno je da ima sve više ljudi koji imaju kancer debelog creva u tridesetim a to su ranije imale starije osobe. Analizom njihovih creva ustanovljeno je da im tkivo creva odgovara mnogo većoj starosti od njihove kalendarske. Bukv kod nekih ljudi telo stari brže nego kod drugih. To je što se biologije tiče

Što se tiče mentalnog sklopa, pojedini ljudi brzo uče i sa manje god poseduju neku mudrost koju nemaju ni neki starci.

Što se izgleda tiče, nekima godine dodaju na šmeku. Kod žena je posebno glupo meriti im godine i procenjivati da li sa 50 može da se kreše kao sa 20.. sećam se jednog dokumentarca sa RTSa iz nekog sela, ženi umro muž imaju oko 55 i ona se želi navikla sam znate svako veče, šta ću sad? Što ne izjavljuju ni neke žene od 20.

Iako godine su fakat, trebalo bi zaobići stereotipe i u svom i tuđem životu

Норма је начин на који већина чланова неке групе живи.

Например, ако већина сматра да човек треба прво да се иживи пре него што нађе брачног партнера, и ако се иста та већина понаша у складу с тим ставом у реалном животу, онда је то норма, независно од тога колико и какав притисак врши на остале чланове као и које ставова има, на који начин живи и колики и какав притисак врши мањина.

Норма није исто што и притисак. Било би ми јако драго када би људи престали да изједначавају те две ствари. Притисак је оно што мотивише појединца да промени свој став. Притисак може да врши и већина и мањина. Може да буде намеран и ненамеран као и активан и пасиван.

Ако је просечна старост младожење при закључењу брака у Србији за 2023. годину износила 34.5 година, онда то што Дуле Србенда тврди да људи требају што пре да уђу у брак, идеално са 20 година, не може никако да се назове нормом. А не може ни неким нарочитим притиском ( с обзиром да су Дулетови постови поприлично благи и у мањини. )

На другу страну, приметио сам да људи који целог живота живе окружени истомишљеницима имају проблем када се појави један неистомишљеник.

Kod žena je posebno glupo meriti im godine i procenjivati da li sa 50 može da se kreše kao sa 20.. sećam se jednog dokumentarca sa RTSa iz nekog sela, ženi umro muž imaju oko 55 i ona se želi navikla sam znate svako veče, šta ću sad? Što ne izjavljuju ni neke žene od 20.

Иако јесте тачно да сексуално интересовање жена у менопаузи варира такође је тачно да постоје одређене правилности. Није свака варијанта подједнако заступљена као и свака друга. Нешто је више, нешто је мање заступљено.

Ovaj dečko kaže da ga nervira što se često koristi taj konstrukt do tada treba to, do tada ono... Zadaju se neke godine kao ključne za ovo ili ono... Jer bitno imati kutiju za godine i do kad nešto treba ili ne treba? Ili kako ko izgleda za svoje godine. Nije malo drsko baviti se tuđim godinama? Who cares?

Zašto je ljudima to bitno? To je društvena norma koji mnogi uzimaju zdravo za gotovo. Pa imamo i teme šta posle onih ili ovih godina, kako se oblači neko sa toliko god... Damn. 😑

Kako se odnositi prema tome? Jel to nekima ok?

Знаш ваљда и сама зашто су године битне.

Иако јесте тачно да сексуално интересовање жена у менопаузи варира такође је тачно да постоје одређене правилности. Није свака варијанта подједнако заступљена као и свака друга. Нешто је више, нешто је мање заступљено.

Ja sam žena i komuniciram sa ženama. Više je genetski a možda i iskustveno povezano koliko će se neka žena paliti na k nego što ima veze sa godinama. I u 20tim i u 30tim ima žena koje bi samo odradile stvar bez da u tome nešto uživaju.

To što se toga tiče. Mada je to primer, a tema je šira, zapravo mnogo šira i usmerena na stereotipe.

Знаш ваљда и сама зашто су године битне.

Juče sam bila na republičkoj akciji penjanja na Rtanj. Iako bi se po nekom stereotipu moglo pomisliti da je to više za mlađe ljude, više se nesreće uganuća itd desilo mlađima, a sve strukture stanovništva su bili što se god tiče.

Naravno da starije telo zahteva bolje održavanje, to niko ne spori. Ali ljudi sami sebe počnu da sputavaju zbog svojih godina.

Ja sam žena i komuniciram sa ženama. Više je genetski a možda i iskustveno povezano koliko će se neka žena paliti na k nego što ima veze sa godinama. I u 20tim i u 30tim ima žena koje bi samo odradile stvar bez da u tome nešto uživaju.
Драго ми је. Ја сам мушкарац и комуницирам са женама које комуницирају са женама које комуницирају са женама. Не може да буде генетски ако је група коју чине жене у двадесетим сексуално заинтересованија од групе коју чине жене у педесетим. Дакле, ради се о променама које долазе с годинама.

Мислим да грешиш у том твом инсистирању на то како сексуална заинтересованост нема везе с годинама. Има.

Тим речено, ако хоћеш да дођеш до секса, године ти нису предност јер оне сигнализирају нижу физичку атрактивност и нижу сексуалну заинтересованост. Али зато могу да ти буду предност физички изглед, либидо, сексуалне преференције, итд.

Драго ми је. Ја сам мушкарац и комуницирам са женама које комуницирају са женама које комуницирају са женама. Не може да буде генетски ако је група коју чине жене у двадесетим сексуално заинтересованија од групе коју чине жене у педесетим. Дакле, ради се о променама које долазе с годинама.
Možda to ima veze i kod muškaraca i kod žena sa tim što imaju dugogodišnje odnose u kojima su se zasitili i stoga snižen libido?

Мислим да грешиш у том твом инсистирању на то како сексуална заинтересованост нема везе с годинама. Има.
Nisam rekla da nimalo nema, već da je više stvar nečeg drugog. Tu treba razmisliti zašto sve više mlađih muškaraca je manje potentno.
Тим речено, ако хоћеш да дођеш до секса, године ти нису предност јер оне сигнализирају нижу физичку атрактивност и нижу сексуалну заинтересованост. Али зато могу да ти буду предност физички изглед, либидо, сексуалне преференције, итд.

Sex je jedan aspekt, ali dobro, kad sam već spomenula, imaš pravo da razvijaš

Ovaj dečko kaže da ga nervira što se često koristi taj konstrukt do tada treba to, do tada ono... Zadaju se neke godine kao ključne za ovo ili ono... Jer bitno imati kutiju za godine i do kad nešto treba ili ne treba? Ili kako ko izgleda za svoje godine. Nije malo drsko baviti se tuđim godinama? Who cares?

Zašto je ljudima to bitno? To je društvena norma koji mnogi uzimaju zdravo za gotovo. Pa imamo i teme šta posle onih ili ovih godina, kako se oblači neko sa toliko god... Damn. 😑

Pametan mali.

Možda to ima veze i kod muškaraca i kod žena sa tim što imaju dugogodišnje odnose u kojima su se zasitili i stoga snižen libido?
Могуће. Навео бих још десетак ствари али мислим да није време и место за то.

Nisam rekla da nimalo nema, već da je više stvar nečeg drugog.
Разумем шта хоћеш да кажеш. Хоћеш да кажеш да постоји могућност да генетика појединца одређује колико дуго ће његова сексуална заинтересованост остати на релативно високом нивоу и кад остари. И то можда јесте случај, не спорим. Међутим, ја мислим, и можда грешим, да потцењујеш важност процене других људи на основу правила која важе за групу којој припадају. Ако припадаш групи жена које имају преко 50, онда правила која важе за ту групу утицаће на то, а можда и одлучити, да ли ћу хтети боље да те упознам или не. Време је ограничено, а пошто има више жена, пре него што се крене са дубљим упознавањем, пожељно је да се прође нека почетна а површна процена.

Могуће. Навео бих још десетак ствари али мислим да није време и место за то.

Разумем шта хоћеш да кажеш. Хоћеш да кажеш да постоји могућност да генетика појединца одређује колико дуго ће његова сексуална заинтересованост остати на релативно високом нивоу и кад остари. И то можда јесте случај, не спорим. Међутим, ја мислим, и можда грешим, да потцењујеш важност процене других људи на основу правила која важе за групу којој припадају. Ако припадаш групи жена које имају преко 50, онда правила која важе за ту групу утицаће на то, а можда и одлучити, да ли ћу хтети боље да те упознам или не. Време је ограничено, а пошто има више жена, пре него што се крене са дубљим упознавањем, пожељно је да се прође нека почетна а површна процена.

Tvoja je stvar koje ćeš partnere birati. U klipu niko ne kaže da treba lagati ili skrivati godine na što se tiče ličnih stvari one su lične.
Što se tiče stereotipa za sebe i procene da li ja ili neko drugi nešto može ili ne može drugo pitanje. Naravno da neko ko ima 60 a ko hoće da penje Himalaje treba pre toga da se dobro proveri kod lekara. Jasno je šta se želi reći.

Ne obracati paznju na takve,zao mi je ti ljudi.Samo je dobro biti rano finansijski neovisan a ostalo radi sto zelis dok si fizicki sposoban.

FB_IMG_1736700418905.jpg

Zatim, svaki život je individualan. Neko počne da živi punim životom kasnije, nego se izduva dok je mlad pa postane u duši penzioner. Zar onda treba reći ovo ne priliči tim godinama. Zašto ne bi ako je toj osobi sasvim dobro u tome?
Kao sto si sama rekla, postoji drustvena norma, (i forma), koju zadovoljavas da ne bi antagonizirala okolinu, i odskakala od nje.

Zato je dobra gradska sredina, niko nikog ne gleda i ne prati
Paula, ako si pozvana na formalni prijem, i na pozivnici , u donjem cosku pise "black tie" ili white tie, ili formal , onda se tacno zna koje odelo treba da ima muskarac, i kakvu haljinu treba da ima zena, isto kao sto me neki restoran nece pustiti da sedim bez sakoa i kravate. Cak i u nudistickom kampu, ako jedem u restoranu, ne mogu da sa pojavim u adamovom kostimu :)

Juče sam bila na republičkoj akciji penjanja na Rtanj. Iako bi se po nekom stereotipu moglo pomisliti da je to više za mlađe ljude, više se nesreće uganuća itd desilo mlađima, a sve strukture stanovništva su bili što se god tiče.

Naravno da starije telo zahteva bolje održavanje, to niko ne spori. Ali ljudi sami sebe počnu da sputavaju zbog svojih godina.
Знаш ти врло добро о чему причам и немој сада да релативизујеш. Ја знам да су године битне и то осећам на себи, тако да не може нико да каже да је исто ако имам 10, 15, 18, 25, 35, 40 и више година.

Знаш ти врло добро о чему причам и немој сада да релативизујеш. Ја знам да су године битне и то осећам на себи, тако да не може нико да каже да је исто ако имам 10, 15, 18, 25, 35, 40 и више година.
Pa ko tvrdi da se ti osećaš isto? 🙄

Što si bukvalista?

Moja 25. God mi je bila najgora ikad.
Eto kako su stvari relativne.
Nikad se ne bih menjala
Jeste indvidualno, ali društvo (ona spomenuta pravila) nameće temu godina u fokus, a u novije vreme su svi poludeli za podmlađivanjem, moje drugarice gruvaju botoks već par godina, kunu se u sun protection proizvode, ne znam dal još traje hajp oko retinola i slično. Ejdžizam je ozbiljno poludeo u poslednje vreme.

Jeste indvidualno, ali društvo (ona spomenuta pravila) nameće temu godina u fokus, a u novije vreme su svi poludeli za podmlađivanjem, moje drugarice gruvaju botoks već par godina, kunu se u sun protection proizvode, ne znam dal još traje hajp oko retinola i slično. Ejdžizam je ozbiljno poludeo u poslednje vreme.
Jasno je da svako želi biti lep
To možda i nema veze toliko sa godinama, i mlađi ljudi se prepravljaju. Biće nezgodno što će to izgleda postati uobičajeno kao kod frizera kad se ide, pa ko ne ide smatraće se zapuštenom 🙄

Back