Zašto su Lego kocke tako popularne danas??

Lego kocke su igracka sa kojom mogu da se prave druge igracke i deca a i odrasli mogu da naprave skoro sve iz svoje maste .
Lego kocke nas stimulisu na kreativnost, deci podsticu mastu, slaganje boja,oblika i velicine .
Vrlo su popularne i dan danas iako su stare preko 50 godina.

Negde sam procitala da se lego kockice prave se u 53 boje. Ako bi se sve kockice prodate u toku jedne godine spojile, obisle bi planetu pet puta. Toliko su popularne i imaju veliku prodaju
Po meni ono sto je i najvaznije sa lego kockicama mogu da se igraju i stariji od decijeg uzrasta kao i roditelji koji mogu da se interaktivno igraju sa svojom decom i pri tom ih i uce

tekst iz casopisa

“Zašto su „lego“ kockice najgenijalnija igračka na svetu, Justejn Gorder objasnio je u knjizi Sofijin svet: „Jedna kocka može jednog dana biti deo nekog automobila, a drugog dana nekog zamka. Osim toga, možemo reći da su 'lego' kockice večne. Deca koja su danas mala, mogu da se igraju istim 'lego' kockama kojima su se igrali njihovi majka ili otac dok su i sami bili mali“.”

Mali istorijat Lego kocki

“Istorija ovog brenda počinje 1932. godine kada je Ole Kirk Christiansen osnovao kompaniju za proizvodnju drvenih proizvoda u svojoj rodnoj Danskoj. Osnovna proizvodnja bazirala se na merdevinama i daskama za peglanje.
Velika finansijska kriza 30-tih uticala je značajno na obim prometa svih proizvoda osim jednog, prilično sporednog za ovu fabriku. Prodaja dečijih igračaka odolevala je svim naletima ekonomske krize.
Iz problema se rodila prilika, a iz te prilike nastale su prve, drvene Lego kocke.

Reč Lego potiče od dve danske reči "leg" i "godt" što zajedno znači "dobro se igrati". Nekoliko godina nakon kreiranja ove složenice Ole je saznao da Lego na latinskom znači "sastavljati" što se, neplanirano, ispostavilo kao pun marketinški pogodak.
U početku fabrika je brojala 7 stolara entuzijasta koji su pronalazili veliko zadovoljstvo u radu na novim proizvodima.
Nesrećnim slučajem 1940. godine prva fabrika izgorela je u požaru, ali i iz tog problema rodila se još jedna dobro iskorišćena prilika. Ole i njegov sin Godtfred su, nakon požara, odlučili da promene pravac proizvodnje i nabavili uzorke plastičnih kocki za igru iz Velike Britanije.
Plastične Lego kocke patentirane su kao proizvod 1958. godine i od tada one u potpunosti zamenjuju drvenu verziju.”
 
kao što već znate ,lego kocke su u današnjem svetu veoma popularne danas.Mene zanima zašto ?

Zasto sto su lego kocke veoma zanimljivo napravljenje,bukvalno mozes svasta da napravis od kockica,pa cak je zanimljivo i nama odraslima...
Mislim da deca imaju jos tu car da se igraju sa igrackama pre nego na telefonima/kompjuterima,ali jednostavno roditelji ne zele da kupuju igracke svojoj deci,mozda misle da mogu to sve da pronadju na internetu,ali ne mogu...
 

Back
Top