Зашто су Грци спалили мошти српских светитеља и мноштво књига?

Manga Hilux

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.060
Ja ne znam gde se oni danas nalaze, ima li ih i gde jer pri put cujem za njih, da li u celoj grckoj crkvi, ako su ekumenisti onda jesu problem mada koliko znam i mnogi drugi pravoslavni su ekumenisti bar formalno, ukljucujuci i nas od nekih 60-tih godina proslog veka, i onda se svodi na isto.

S druge strane, nije mi jasno, kako i zasto se onda Sveta Gora nalazi bas u Grckoj, a Nemanjici su bili posle Dusanovog carstva na prestolu i posle svih ovih "dogadjaja".
iPS , tu prestaje moje pisanije, jer ako se ne znaju osnovne stvari ne vredi dalja diskusija
pzzzz

Kerkyra

Legenda
Poruka
50.789
po ulici u Carigradu , ulica fenjera, gde su živeli bogati grci koji su plaćali sultana da samo Grk može biti patrijarh pravoslavne crkve i da grčka crkva ima vlast nad svim drugim pravoslavnim crkvama , uključujući i Srpsku, sigurno si ovo pročitala , nem se praviš kao da ne znaš
oni su najveće zlo pravoslavne crkve
Nisam cula za njih, iskreno, a sada sam procitala malo vise o njima.

U redu, zlo za Svetosavlje su bili, ali danas, ne znam zasto to spominjati danas kad ih nema i kad je tursko doba odavno proslo?

Ako su se Grci a jesu, posle toga pokazali 100 i 1000 puta kao prijatelji, iskreno ne znam cemu ova "istorija" i cemu istorija uopste kad je cesto samo "uciteljica mrznje", a hriscanstvo propoveda pokajanje, prastanje i ljubav, i na tome se bazira.

I iskreno i da se desilo ovo iz naslova teme, ne bih znala sta s tim saznanjem sada. Ali eto, neko mozda vise voli da zivi u mrznji a da se pravi istovremeno hriscaninom.

Poruka
7.866
Nemanjici su bili posle Dusanovog carstva na prestolu i posle svih ovih "dogadjaja".
Како то?
kako i zasto se onda Sveta Gora nalazi bas u Grckoj,
Провериш када је настала модерна Грчка а откада је Хиландар и откада су Метеори , и то је то.

Sensei

Master
Moderator
Poruka
48.862
Nisam cula za njih, iskreno, a sada sam procitala malo vise o njima.

U redu, zlo za Svetosavlje su bili, ali danas, ne znam zasto to spominjati danas kad ih nema i kad je tursko doba odavno proslo?

Ako su se Grci a jesu, posle toga pokazali 100 i 1000 puta kao prijatelji, iskreno ne znam cemu ova "istorija" i cemu istorija uopste kad je cesto samo "uciteljica mrznje", a hriscanstvo propoveda pokajanje, prastanje i ljubav, i na tome se bazira.

I iskreno i da se desilo ovo iz naslova teme, ne bih znala sta s tim saznanjem sada. Ali eto, neko mozda vise voli da zivi u mrznji a da se pravi istovremeno hriscaninom.
a zašto pričaš o mržnji? Niko (do sada) nije pozivao da se "svetimo" Grcima? Zar mi treba da se stidimo šta su oni radili pa ne smemo o tome ni da pričamo?

Ja sam pitao jer nigde nisam čuo pomen o tome. Ali jesam primetio kod naših pisaca iz 19 i ranog 20. veka da Grci nisu bili na dobrom glasu. Uglavnom su pominjani kao lukavi a ne retko i kvarni tako da mene ništa ne čudi da su radili to što piše da jesu.

Takodje je poznato iz istorije da su Grci prekrstili mnogo slovenskog naroda kao i da su preimenovali skoro sve slovenske (čitaj Srpske) toponime. Nekada sličnim nazivima ali da zvuče grčki a nekada kompletno prevodjeni. Slično kao i u Albaniji i na Kosovu, a pre skoro hiljadu godina i u današnjoj Nemačkoj.

I to je nešto što svi Srbi treba da znaju. Jer drugi narodi pamte svoju istoriju, i dobru i lošu.

Kerkyra

Legenda
Poruka
50.789
Како то?

Провериш када је настала модерна Грчка а откада је Хиландар и откада су Метеори , и то је то.
Ma tu sam se zeznula, zato nisam ni htela dalje da se vracam na to i taj post. Pobrkala sam vremena i da se ovo iz teme navodno desilo 1700 i neke, a ovo o cemu pisem je bilo 1200 i neke, moja greska.
a zašto pričaš o mržnji? Niko (do sada) nije pozivao da se "svetimo" Grcima? Zar mi treba da se stidimo šta su oni radili pa ne smemo o tome ni da pričamo?

Ja sam pitao jer nigde nisam čuo pomen o tome. Ali jesam primetio kod naših pisaca iz 19 i ranog 20. veka da Grci nisu bili na dobrom glasu. Uglavnom su pominjani kao lukavi a ne retko i kvarni tako da mene ništa ne čudi da su radili to što piše da jesu.

Takodje je poznato iz istorije da su Grci prekrstili mnogo slovenskog naroda kao i da su preimenovali skoro sve slovenske (čitaj Srpske) toponime. Nekada sličnim nazivima ali da zvuče grčki a nekada kompletno prevodjeni. Slično kao i u Albaniji i na Kosovu, a pre skoro hiljadu godina i u današnjoj Nemačkoj.

I to je nešto što svi Srbi treba da znaju. Jer drugi narodi pamte svoju istoriju, i dobru i lošu.
Ja znam da se o latinima to govori, da su lukavi, sad prvi put cujem i o Grcima. Pa ko za nas onda nije lukav, ko nam zeli dobro, ko nam je prijatelj?

Sada i sama citajuci taj narocito meni neomiljen deo istorije, srednji vek, vidim da su prilike bile takve da se pod turskom vlascu svako zeleo da nametne kao predvodnik pravoslavnih a Grci odnosno ti fenari narocito, i nekad im je uspevalo a nekad ne, ali i mi smo s druge strane imali pre njjh za vreme Dusanovog carstva ogromnu drzavu i naravno da ce izmeniti i nazive i toponime onoga sto smo mi nekada tudje osvajali, i naravno da smo time mi njima prvi "brknuli u oko". Druge vidimo a sebe ne vidimo.

I sad, umesto da se to zaboravi, na stranu sto je proslo mnogo vekova od tad i sto su se u drugim drustvenim sferama pokazali u savremenoj pa i daljoj proslosti kao prijatelji u najmanju ruku, a u crkvenoj sferi ne znam, ali svako i ima autonomiju i vodi svoju neku politiku kako nadje za shodno i niko nas ne vuce za rukav nigde, mi i kod tog retkog preostalog prijatelja trazimo mane...pa time ga samo pretvaramo u neprijatelja i jos jednom kazem a sve su prilike da je tako i da je ovaj pisac najblaze receno plagijator, da ne bih ni znala sta sa tim saznanjem, ako su i nesto lose uradili, pokajali su se iz drugih razloga tokom vremena i to nadoknadili drugim dobrim delima.

A na kraju na Crkvi je zadnja rec oduvek bila za takve stvari, pa crkva bi valjda prva, da se to zaista desilo, proglasila te navodne svetitelje velikomucenicima u najmanju ruku, i sad cu ja da budem pametnija od crkve, taj "pisac" ili bilo ko treci? Daj bre....nisam toliko neozbiljna da verujm bas u sve "sto pise na tarabi".

Manga Hilux

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.060
Ma tu sam se zeznula, zato nisam ni htela dalje da se vracam na to i taj post. Pobrkala sam vremena i da se ovo iz teme navodno desilo 1700 i neke, a ovo o cemu pisem je bilo 1200 i neke, moja greska.

Ja znam da se o latinima to govori, da su lukavi, sad prvi put cujem i o Grcima. Pa ko za nas onda nije lukav, ko nam zeli dobro, ko nam je prijatelj?

Sada i sama citajuci taj narocito meni neomiljen deo istorije, srednji vek, vidim da su prilike bile takve da se pod turskom vlascu svako zeleo da nametne kao predvodnik pravoslavnih a Grci odnosno ti fenari narocito, i nekad im je uspevalo a nekad ne, ali i mi smo s druge strane imali pre njjh za vreme Dusanovog carstva ogromnu drzavu i naravno da ce izmeniti i nazive i toponime onoga sto smo mi nekada tudje osvajali, i naravno da smo time mi njima prvi "brknuli u oko". Druge vidimo a sebe ne vidimo.

I sad, umesto da se to zaboravi, na stranu sto je proslo mnogo vekova od tad i sto su se u drugim drustvenim sferama pokazali u savremenoj pa i daljoj proslosti kao prijatelji u najmanju ruku, a u crkvenoj sferi ne znam, ali svako i ima autonomiju i vodi svoju neku politiku kako nadje za shodno i niko nas ne vuce za rukav nigde, mi i kod tog retkog preostalog prijatelja trazimo mane...pa time ga samo pretvaramo u neprijatelja i jos jednom kazem a sve su prilike da je tako i da je ovaj pisac najblaze receno plagijator, da ne bih ni znala sta sa tim saznanjem, ako su i nesto lose uradili, pokajali su se iz drugih razloga tokom vremena i to nadoknadili drugim dobrim delima.

A na kraju na Crkvi je zadnja rec oduvek bila za takve stvari, pa crkva bi valjda prva, da se to zaista desilo, proglasila te navodne svetitelje velikomucenicima u najmanju ruku, i sad cu ja da budem pametnija od crkve, taj "pisac" ili bilo ko treci? Daj bre....nisam toliko neozbiljna da verujm bas u sve "sto pise na tarabi".
?????,,,, :fdlan: pojede me tuđi sram

Kerkyra

Legenda
Poruka
50.789
?????,,,, :fdlan: pojede me tuđi sram
Sta ti hoces tacno od mene, uopste ne razumem tvoja pisanja u vec 2-3 posta unazad ukljucujuci i ovaj, potpuno si nedorecena?

O cemu pises, o kakvim sramovima? Uostalom ovo nije opsta istorija vec neka "novokomponovana" tj. neproverena sa sve osim "spisima" koji su tema.

Poruka
7.866
....nisam toliko neozbiljna da verujm bas u sve "sto pise na tarabi".
Манастир Светог Јована Продрома на Маникејској гори , у околини Сера (данашња модерна Грчка) још је важан за Србе је зато што што су његови заштитници и дародавци били наш краљ Милутин и краљица Симонида, која је у тој светињи први пут обукла монашку ризу. А у њему је, са своје две ћерке, сахрањена и Јелена Мрњавчевић, сестра деспота Јована Угљеше и жена Николе Радоње, који је брат Вука Бранковића и који се после њихове смрти и замонашио. Изнад ексонартекса налази се мала засвођена капела Светог Николе, украшена фрескама из 14. века. Аркосолијум са погребним натписом, који се налази у југозападном углу капеле, садржи остатке Јелене и њених ћерки, сестре и сестричина Јована Угљеше. Цар Душан се у Серу, који је под српском влашћу био све до 1371. године, прогласио за цара,

Но,најпознатији је податак да
се у том манастиру налазила јединствена фреска Цара Душана. Налазила до 1896. Последњи ју је видео Бранислав Нушић. Онда је, као и натпис изнад Јелениног гроба, ПРЕКРЕЧЕН. Преко фреске са приказом цара Душана и његове породице, насликана је друга .
Године 2010. био је пожар у том манастиру и вероватно изгорео другу фреску, тако да је (рестаурацијом цркве) лик Цара Душана "изронио" на светло дана.

https://hronograf.net/2022/10/05/u-...a-i-zaboravljena-freska-porodice-cara-dusana/

sasasta

Buduća legenda
Poruka
32.130
video si šta piše?
Pogledajte prilog 1275028
Rekoh da ne poznajem dobro starocrkveni ali mi se čini da piše nešto kao
"Ova velika beda nasta u celoj srpskoj zemlji a najpre (ili najviše?) okolo Ohrida, Bitolja,Prilepa i Prizrena radi stolice srpskih preminulih svetih i bogohranimirnih(?) careva i prokleti Grci sagoreše svete mošti 78 srpskih svetitelja i mnogo knjiga"

Čim ih pominje u tačan broj, znači da je znao tačno ko je u pitanju. Cenim mahom crkvena lica, kao i vlastele iz dugog niza vekova?
gde je broj 78?

zar je tolika razlika u prwavoslavnim crkvama , zar ne bi pravoslavci postovali svece drugih pravoslavaca

zar su toliko podeljene da su uglavnom sve nezavisne?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
48.862
gde je broj 78?

Image2.jpg