- Poruka
- 45.060
Sveta gora se nalazi u Belomorskoj Makedoniji , tj.sadašnje Grčke državeSveta Gora nalazi bas u Grckoj, a Nemanjici su bili
ti trebaju karte i dokumenta za ovo
Poslednja izmena:
Sveta gora se nalazi u Belomorskoj Makedoniji , tj.sadašnje Grčke državeSveta Gora nalazi bas u Grckoj, a Nemanjici su bili
iPS , tu prestaje moje pisanije, jer ako se ne znaju osnovne stvari ne vredi dalja diskusijaJa ne znam gde se oni danas nalaze, ima li ih i gde jer pri put cujem za njih, da li u celoj grckoj crkvi, ako su ekumenisti onda jesu problem mada koliko znam i mnogi drugi pravoslavni su ekumenisti bar formalno, ukljucujuci i nas od nekih 60-tih godina proslog veka, i onda se svodi na isto.
S druge strane, nije mi jasno, kako i zasto se onda Sveta Gora nalazi bas u Grckoj, a Nemanjici su bili posle Dusanovog carstva na prestolu i posle svih ovih "dogadjaja".
Nisam cula za njih, iskreno, a sada sam procitala malo vise o njima.po ulici u Carigradu , ulica fenjera, gde su živeli bogati grci koji su plaćali sultana da samo Grk može biti patrijarh pravoslavne crkve i da grčka crkva ima vlast nad svim drugim pravoslavnim crkvama , uključujući i Srpsku, sigurno si ovo pročitala , nem se praviš kao da ne znaš
oni su najveće zlo pravoslavne crkve
Како то?Nemanjici su bili posle Dusanovog carstva na prestolu i posle svih ovih "dogadjaja".
Провериш када је настала модерна Грчка а откада је Хиландар и откада су Метеори , и то је то.kako i zasto se onda Sveta Gora nalazi bas u Grckoj,
a zašto pričaš o mržnji? Niko (do sada) nije pozivao da se "svetimo" Grcima? Zar mi treba da se stidimo šta su oni radili pa ne smemo o tome ni da pričamo?Nisam cula za njih, iskreno, a sada sam procitala malo vise o njima.
U redu, zlo za Svetosavlje su bili, ali danas, ne znam zasto to spominjati danas kad ih nema i kad je tursko doba odavno proslo?
Ako su se Grci a jesu, posle toga pokazali 100 i 1000 puta kao prijatelji, iskreno ne znam cemu ova "istorija" i cemu istorija uopste kad je cesto samo "uciteljica mrznje", a hriscanstvo propoveda pokajanje, prastanje i ljubav, i na tome se bazira.
I iskreno i da se desilo ovo iz naslova teme, ne bih znala sta s tim saznanjem sada. Ali eto, neko mozda vise voli da zivi u mrznji a da se pravi istovremeno hriscaninom.
Ma tu sam se zeznula, zato nisam ni htela dalje da se vracam na to i taj post. Pobrkala sam vremena i da se ovo iz teme navodno desilo 1700 i neke, a ovo o cemu pisem je bilo 1200 i neke, moja greska.Како то?
Провериш када је настала модерна Грчка а откада је Хиландар и откада су Метеори , и то је то.
Ja znam da se o latinima to govori, da su lukavi, sad prvi put cujem i o Grcima. Pa ko za nas onda nije lukav, ko nam zeli dobro, ko nam je prijatelj?a zašto pričaš o mržnji? Niko (do sada) nije pozivao da se "svetimo" Grcima? Zar mi treba da se stidimo šta su oni radili pa ne smemo o tome ni da pričamo?
Ja sam pitao jer nigde nisam čuo pomen o tome. Ali jesam primetio kod naših pisaca iz 19 i ranog 20. veka da Grci nisu bili na dobrom glasu. Uglavnom su pominjani kao lukavi a ne retko i kvarni tako da mene ništa ne čudi da su radili to što piše da jesu.
Takodje je poznato iz istorije da su Grci prekrstili mnogo slovenskog naroda kao i da su preimenovali skoro sve slovenske (čitaj Srpske) toponime. Nekada sličnim nazivima ali da zvuče grčki a nekada kompletno prevodjeni. Slično kao i u Albaniji i na Kosovu, a pre skoro hiljadu godina i u današnjoj Nemačkoj.
I to je nešto što svi Srbi treba da znaju. Jer drugi narodi pamte svoju istoriju, i dobru i lošu.
?????,,,,Ma tu sam se zeznula, zato nisam ni htela dalje da se vracam na to i taj post. Pobrkala sam vremena i da se ovo iz teme navodno desilo 1700 i neke, a ovo o cemu pisem je bilo 1200 i neke, moja greska.
Ja znam da se o latinima to govori, da su lukavi, sad prvi put cujem i o Grcima. Pa ko za nas onda nije lukav, ko nam zeli dobro, ko nam je prijatelj?
Sada i sama citajuci taj narocito meni neomiljen deo istorije, srednji vek, vidim da su prilike bile takve da se pod turskom vlascu svako zeleo da nametne kao predvodnik pravoslavnih a Grci odnosno ti fenari narocito, i nekad im je uspevalo a nekad ne, ali i mi smo s druge strane imali pre njjh za vreme Dusanovog carstva ogromnu drzavu i naravno da ce izmeniti i nazive i toponime onoga sto smo mi nekada tudje osvajali, i naravno da smo time mi njima prvi "brknuli u oko". Druge vidimo a sebe ne vidimo.
I sad, umesto da se to zaboravi, na stranu sto je proslo mnogo vekova od tad i sto su se u drugim drustvenim sferama pokazali u savremenoj pa i daljoj proslosti kao prijatelji u najmanju ruku, a u crkvenoj sferi ne znam, ali svako i ima autonomiju i vodi svoju neku politiku kako nadje za shodno i niko nas ne vuce za rukav nigde, mi i kod tog retkog preostalog prijatelja trazimo mane...pa time ga samo pretvaramo u neprijatelja i jos jednom kazem a sve su prilike da je tako i da je ovaj pisac najblaze receno plagijator, da ne bih ni znala sta sa tim saznanjem, ako su i nesto lose uradili, pokajali su se iz drugih razloga tokom vremena i to nadoknadili drugim dobrim delima.
A na kraju na Crkvi je zadnja rec oduvek bila za takve stvari, pa crkva bi valjda prva, da se to zaista desilo, proglasila te navodne svetitelje velikomucenicima u najmanju ruku, i sad cu ja da budem pametnija od crkve, taj "pisac" ili bilo ko treci? Daj bre....nisam toliko neozbiljna da verujm bas u sve "sto pise na tarabi".
Sta ti hoces tacno od mene, uopste ne razumem tvoja pisanja u vec 2-3 posta unazad ukljucujuci i ovaj, potpuno si nedorecena??????,,,,pojede me tuđi sram
Манастир Светог Јована Продрома на Маникејској гори , у околини Сера (данашња модерна Грчка) још је важан за Србе је зато што што су његови заштитници и дародавци били наш краљ Милутин и краљица Симонида, која је у тој светињи први пут обукла монашку ризу. А у њему је, са своје две ћерке, сахрањена и Јелена Мрњавчевић, сестра деспота Јована Угљеше и жена Николе Радоње, који је брат Вука Бранковића и који се после њихове смрти и замонашио. Изнад ексонартекса налази се мала засвођена капела Светог Николе, украшена фрескама из 14. века. Аркосолијум са погребним натписом, који се налази у југозападном углу капеле, садржи остатке Јелене и њених ћерки, сестре и сестричина Јована Угљеше. Цар Душан се у Серу, који је под српском влашћу био све до 1371. године, прогласио за цара,....nisam toliko neozbiljna da verujm bas u sve "sto pise na tarabi".
gde je broj 78?video si šta piše?
Pogledajte prilog 1275028
Rekoh da ne poznajem dobro starocrkveni ali mi se čini da piše nešto kao
"Ova velika beda nasta u celoj srpskoj zemlji a najpre (ili najviše?) okolo Ohrida, Bitolja,Prilepa i Prizrena radi stolice srpskih preminulih svetih i bogohranimirnih(?) careva i prokleti Grci sagoreše svete mošti 78 srpskih svetitelja i mnogo knjiga"
Čim ih pominje u tačan broj, znači da je znao tačno ko je u pitanju. Cenim mahom crkvena lica, kao i vlastele iz dugog niza vekova?
video sam na nekim primerima da treba BEZ tacaka, DA BI BILO 78