Зашто су Грци спалили мошти српских светитеља и мноштво књига?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
48.862
Читам М. Милојевића где помиње и овај стари запис

Image1.jpg

Мало се разумем у староцрквени али чини ми се да пише да је запис из 1557. године где помиње да су "проклети и лукави Грци" спалили мошти 78 српских светитеља као и много књига.

Није ми познат тај историјски догађај. Да ли неко зна да појасни о чему се ту ради?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
187.372
Није ми познат тај историјски догађај. Да ли неко зна да појасни о чему се ту ради?
Ne znam ništa o tom događaju, kao ni ti, ali onda si trebao da staviš naslov ''da li su ...'', a ne ''zašto su ...' jer ovako ispada da je to gotova činjenica.

rz brzotrz 1972

Domaćin
Poruka
3.467
Ne znam ništa o tom događaju, kao ni ti, ali onda si trebao da staviš naslov ''da li su ...'', a ne ''zašto su ...' jer ovako ispada da je to gotova činjenica.
Pametno si ga savjetovao.
E sada kada bi mi jos objasnio kako su Rusi veci fasisti od Ukrajinaca mirnije bih zaspao.

Poruka
6.326

Pogledajte prilog 1274706

Мало се разумем у староцрквени али чини ми се да пише да је запис из 1557. године где помиње да су "проклети и лукави Грци" спалили мошти 78 српских светитеља као и много књига.

https://www.srpskaistorija.com/kako-je-izvrseno-etnicko-ciscenje-srba-u-egejskoj-makedoniji/

КАКО ЈЕ ИЗВРШЕНО ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ СРБА У ЕГЕЈСКОЈ МАКЕДОНИЈИ​

Facebook
Twitter LinkedIn Pinterest VKontakte Skype Подели путем мејла Штампај
srbi-streljanje-grci-1.jpg

Слике масовних убистава – геноцида над Србима Македонцима у области Егејске Македоније. Овде пре 1878. готово да није било ниједног Грка. Према попису из 1912. Грци су били мањина у читавој Егејској Македонији, па чак и у самом Солуну.
Заборављени грчки злочини над аутохтоним србским живљем током грађанског рата од 1946. до 1949. године. Ово је била завршна фаза етничког чишћења Срба у Егејској Македонији који на том простору живе миленијумима.
Злочини су настали за време комунистичке побуне против грчке владе.
Историјат пописа становништва:
1904. (турски попис):

Срби православни – 896.494 (око 85%)
1912. (грчки попис):
Срби/Македонски Словени (православни) – 326.426,
Срби/Македонски Словени (муслимани) – 41.000
Турци – 295.000
Грци – 234.000
Јевреји – 60.000
Власи – 50.000
Цигани – 30.000
Албанци – 9.000
1913. (грчки попис):
Македонски Словени (православни) – 370.371
Турци – 274.052
Грци – 236.755
Јевреји – 68.206
Власи – 44.414
Цигани – 25.302
Албанци – 15.108
остали – 8.019
1920. (грчки попис):
Срби/Македонски Словени (православни) – 500.000
1949. (грчки попис):
Срби/Македонски Словени (православни) – 195.395
Данас (грчки попис):
Срби/Македонски Словени – 0
Грци који говоре словенским језицима – 10.000

Sensei

Master
Moderator
Poruka
48.862
apsolutna je činjenica. Prepisao je M. Milojević u drugoj polovini 19. veka kada je putovao Pravom Srbijom. Knjiga je bila u Gračanici

Ово преписасмо из књиге, која је сада у оца Агатангела, кои нам се страшно вајкаше, жаљаше и тужише на управу монастирску у светским рукама и т.д. Нарочито се тужаше на општинаре приштинске, епитрофа неког Димка и т.д. Обирака од прекрасне некадашње старине наше остало је још свега у новијим одломцима, као што напоменусмо, заједно 80. комада, које смо све претурили

Tada je naišao na još jedan zapis u drugoj knjizi, a o istom dogadjaju.

Image2.jpg

Poslednja izmena:
Poruka
7.866

...давно сам читала па заборавила, мораћу да се подсетим..али памтим детаљ који је ММ описао у тој борби грчке цркве да преузме наше грађевине, да су једног српског свештеничког великодостојника буквално закуцали на врата храма.

Poruka
7.866
... чини ми се да пише да је запис из 1557. године где помиње да су "проклети и лукави Грци" спалили мошти 78 српских светитеља као и много књига.
Те 1557.године је коначно обновљена Пећка патријаршија.

Tako je obnovljena P. P., pored svoga starog teritorija u Južnoj i Severnoj Srbiji i Crnoj Gori, obuhvatila još dve eparhije u današnjoj Bugarskoj (Ćustendil i Samokov), celu Bosnu i Hercegovinu sa Dalmacijom, Srem i Slavoniju sa Hrvatskom, Banat i Bačku sa Baranjom, sve do više Budima, Temišvara i Arada, gde su se, bežeći pred Turcima, naselili mnogi pravoslavni Srbi.
Види још детаља:
https://www.rastko.rs/kosovo/pecarsija/istorijat/pecarsija_l.html

Sensei

Master
Moderator
Poruka
48.862

Kerkyra

Legenda
Poruka
50.789

Iz koje je to knjige prepisano, a i kako je moguce da je iste godine bilo i "etnicko ciscenje" Srba i stvaranje Pecke patrijarsije sa onoliko prostranom ingerencijom? Nesto se tu ne uklapa.

Zatim, spaljene mosti kojih srpskih svetitelja, pa nemamo ih bas toliko mnogo? U svakom slucaju meni ovaj dogadjaj nije poznat.

Ovo su vrlo vazne stvari da bi tek tako mogle da promaknu.

Sensei

Master
Moderator
Poruka
48.862
Iz koje je to knjige prepisano, a i kako je moguce da je iste godine bilo i "etnicko ciscenje" Srba i stvaranje Pecke patrijarsije sa onoliko prostranom ingerencijom? Nesto se tu ne uklapa.

Zatim, spaljene mosti kojih srpskih svetitelja, pa nemamo ih bas toliko mnogo? U svakom slucaju meni ovaj dogadjaj nije poznat.

https://forum.krstarica.com/threads...titelja-i-mnostvo-knjiga.964170/post-46134709

Sensei

Master
Moderator
Poruka
48.862

nije etničko čišćenje Srba već spaljivanje mošti srpskih svetaca i spaljivanje knjiga. U pitanju je crkvena prevlast.

Kerkyra

Legenda
Poruka
50.789
apsolutna je činjenica. Prepisao je M. Milojević u drugoj polovini 19. veka kada je putovao Pravom Srbijom. Knjiga je bila u Gračanici

Tada je naišao na još jedan zapis u drugoj knjizi, a o istom dogadjaju.

Pogledajte prilog 1274745
Da, ali sam pitala iz koje je to knjige on prepisao za svoju?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
48.862
Da, ali sam pitala iz koje je to knjige on prepisao za svoju?
iz jedne od 80 crkvenih knjiga koje su preostale u to doba, negde 1860-1870. u Gračanici a koju mu je pokazao otac Agatangela. Pitanje je da li je ta knjiga još "živa".

Drugi citat (to jest prilog) je bio na kraju knjige "Praznični propovedi"

Kerkyra

Legenda
Poruka
50.789
iz jedne od 80 crkvenih knjiga koje su preostale u to doba, negde 1860-1870. u Gračanici a koju mu je pokazao otac Agatangela. Pitanje je da li je ta knjiga još "živa".

Drugi citat (to jest prilog) je bio na kraju knjige "Praznični propovedi"
Hvala, samo da je tako, mislim da bi Crkva prva reagovala, nesto tu se zaista ne uklapa i to bas.

A ako je tema da nas Grci mrze, to je tek promasena tema, mada verujem da to nije cilj teme.

Sensei

Master
Moderator
Poruka
48.862
Hvala, samo da je tako, mislim da bi Crkva prva reagovala, nesto tu se zaista ne uklapa i to bas.

A ako je tema da nas Grci mrze, to je tek promasena tema, mada verujem da to nije cilj.
To sa Grcima je kompleksna stvar. Mi dosta romantizujemo i zbog solunskog fronta i zbog nedavnog (ne)bombardovanja od strane grčkog pilota. Medjutim istorija pokazuje i mnoge druge ne tako svetle stvari.

Ja sam pitao da li neko zna, šta se to dešavalo u to doba. I dobih odgovor da je to doba obnove pećke patrijaršije. Dakle, u pitanju je sukob za versku dominaciju. Zato su (izgleda) Grci utamanjivalu tragove srpske istorije (sveci, crkvene knjige).

Kako se navodi u prvom prilogu, dešavalo se okolo Ohrida, Bitolja, Prilepa i Prizrena.

хан Ацо

Poznat
Poruka
9.284

Malo razumes zato sto tako zvani starocrkveni jezik je ustvari starobugarski jezik.Evo ja razumem sve sta pise u ovom tekstu.

Sensei

Master
Moderator
Poruka
48.862
Malo razumes zato sto tako zvani starocrkveni jezik je ustvari starobugarski jezik.Evo ja razumem sve sta pise u ovom tekstu.
nije u pitanju da li razumem reči nego slova i izgovor. Mi smo u Srbiji imali reformu jezika u 19. veku, a ovako se pisalo pre toga u Srbiji. To što su Bugari zadržali isti (sličan) ga ne čini bugarskim.