Zasto stradamo? Zbog svog dobra ili zla?

Odgovor

Obećava
Poruka
52
Postoji razlika izmedju stradanja zbog pravednosti i stradanja koje je prokletstvo zbog greha:

"I poludeces od onog sto ces gledati svojim ocima. Stranac koji je kod tebe popece se nada te visoko, a ti ces sici dole, veoma nisko.

On ce ti davati u zajam, a ti neces njemu davati u zajam; on ce postati glava, a ti ces postati rep.

I doci ce na te sve ove kletve i gonice te i stizace te, dokle se ne istrebis, jer nisi slusao glas Gospoda Boga svog i drzao zapovesti Njegove i uredbe Njegove, koje ti je zapovedio.

Podignuce na tebe Gospod narod izdaleka, s kraja zemlje, koji ce doleteti kao orao, narod, kome jezika neces razumeti. Narod bezdusan, koji nece mariti za starca niti ce dete zaliti." (5. Mojsijeva 28)

“Jer je ovo ugodno pred Bogom ako Boga radi podnese ko zalosti stradajuci na pravdi. Jer kakva je hvala ako za krivicu muke trpite? Nego ako dobro cineci muke trpite, ovo je ugodno pred Bogom, jer ste na to i pozvani.” (1.Petrova 2,19-20)

Kada citamo o stradanju hriscana ranog hriscanstva tada vidimo kako su hriscani stradajuci otkrivali ljubav prema svojim neprijateljima, i kako je ta otkrivena ljubav osvajala srca njihovih neprijatelja za Hrista, pa se hriscanstvo najvise sirilo takvim progonstvom:

“Kao sto bilje brze raste kada se zaliva, tako i nasa vera, kada biva gonjena, jace cveta i vise se umnozava.” (Jovan Zlatousti, 354-407.g.)

Ali, kada pogledamo duh pravoslavnog srpskog naroda u njegovom stradanju, odmah nam je jasno zasto nikoga od neprijatelja nikada ni jedan pravoslavan nije mogao da osvoji za Hrista (on ni ne strada za Hrista, vec za svoju veru). Zato sto pravoslavac strada iz sujete, inata i bunta, a ne iz bozanske ljubavi prema Hristu. Takav duh ne samo sto od neprijatelja ne stvara prijatelje, vec od prijatelja stvara neprijatelje.

Onaj ko strada radi istine i pravde ne deluje jadno da bi izazvao sazaljenje, niti navodi druge na osvetoljubivost prema nepravednom neprijatelju, vec primerom iskrene ljubavi i prastanja navodi i druge da prema njegovom protivniku takodje zauzmu stav ljubavi i prastanja.

Uporedite zalopojke savremenih pravoslavnih stradalnika sa stradanje Hristovih ucenika, pa ce vam biti jasno da su to dva razlicita duha:

“I dozvavsi apostole izbise ih, i zapretise im da ne govore u ime Isusovo, i otpustise ih. A oni otidose od sabora radujuci se sto se udostojise primiti sramotu za ime Gospoda Isusa. A svaki dan u crkvi i po kucama ne prestajahu uciti i propovedati jevandjelje o Isusu Hristu.”(Dela 5,40-42)

“Svaku radost imajte, braco moja, kad padate u razlicite napasti, znajuci da kusanje vase vere gradi trpljenje; a trpljenje neka delo dovrsuje, da budete savrseni i celi bez ikakve mane.” (Jakov 1,2-4)

Ocigledno je da smo daleko od onog Duha koji je nekada odlikovao rano hriscanstvo, ali nas zato odlikuje isti onaj duh koji je odlikovao mnoge pripadnike jevrejskog naroda Isusovog vremena u mrznji i buntu prema rimskom okupatoru. Jevreji su silno stradali kroz istoriju, ne zato sto su pravedni, vec zbog svojih greha (gordosti zbog koje su odbacili Hrista). Nas narod ne strada iz nista svetijih motiva. Moras da budes duhovno slep kao Jevrejin, pa da to ne shvatis.

Mnogi prema Jevrejima gaje prezir zbog njihovog odbacivanja Hrista. Medjutim, zapitajmo se - kako bismo mi reagovali da je Isus Hristos dosao medju nas danas kao nekada medju Jevreje. Zamislimo da smo, kao Jevreji pod vlascu Rimljana, i mi danas, kao Srbi na Kosovu, pod okupacijom Albanaca. Zatim zamislimo da od nasih svestenika, kao nekada Jevreji od svojih, slusamo kako ce se pojaviti Mesija koji ce nas osloboditi od stranog okupatora. A onda se jednoga trenutka pojavljuje medju nama Mesija - Hristos, ali koji propoveda drugaciju nauku od nasih verskih poglavara, i kritikuje ljudske obicaje i religiozni formalizam, a umesto oslobadjanja od albanskih osvajaca propoveda carstvo nebesko: neodupiranje zlu i nepravdama, ljubav i prastanje prema Albancima. Pretpostavimo kako medju nasim ljudima ima izdajica koji rade za okupatora uzimajuci od naroda porez, i koji se zovu carinici, te da Isus pravi paralele izmedju njih i svestenika, govoreci kako ce pre ti izdajnici Njegovom ljubavlju biti dovedeni do pokajanja i spasenja, nego nasi svestenici. Zamislimo kako samo svestenstvo optuzuje Hrista da otpada narod od vere i zakona, te ga proglasava izdajicom vere i nacije i na kraju ga predaje okupatorskoj vlasti da se pogubi. A zatim nam okupatorske vlasti pruzaju priliku da oslobodimo jednog od dva osudjenika na smrt; prvi je Hristos koji je propovedao carstvo nebesko, a drugi je Varava, koji je ubio vojnika okupatora boreci se za carstvo zemaljsko.

Kako bismo mi postupili kada bi nas narod prosao kroz iskusenje koje je pre dve hiljade godina imao jevrejski narod?

Da li bismo ustali u odbranu nevino optuzenog Hrista, ili bismo radije trazili da se oslobodi Varava koji je ubica, ali koji je u ocima vecine naroda nacionalni junak?!

PRAVOSLAVNI MISLILAC VLADIMIR SOLOVJEV O BORBI PROTIV NEPRAVDE KOJA JE ZASNOVANA NA BUNTU I MRZNJI:

“Pred dolazak hriscanstva jevrejski narod je ocekivao dolazak Carstva Bozjeg, i vecina je pod tim carstvom razumela spoljasnji nasilni prevrat, koji je trebalo da omoguci izabranom narodu da vlada i unisti svoje neprijatelje. Ljudi koji su ocekivali takvo carstvo, ili bar oni najodlucniji i najrevnosniji medju njima, imali su jasan i odredjen odgovor na pitanje sta da se radi: pobuniti se protiv Rima i likvidirati rimske vojnike. I oni su to uradili, poceli su da ubijaju Rimljane da bi na kraju i sami bili pobijeni. I njihovo je delo bilo unisteno. Rimljani su unistili Jerusalim.

Samo su oni retki u Izraelu pod dolazecim carstvom imali u vidu nesto dublje i radikalnije, znali su za dubljeg, strasnijeg i prikrivenijeg neprijatelja od Rimljana, i odlucili se za drugu, mnogo tezu, ali zato sigurniju pobedu. Za te ljude pitanje: sta treba raditi?” podrazumevalo je samo jedan zagonetan i neodredjen odgovor, koji nisu mogli da razumeju ucitelji Izraela:

“Zaista, zaista ti kazem: ako se ko ne rodi odozgo ne moze videti Carstva Bozijeg” (Jovan 3,3).

Mali broj ljudi koje nije zbunio ovaj cudni i nejasni odgovor i koji su prihvatili novo rodjenje i poverovali u duhovno Carstvo Bozje - ti ljudi su pobedili Rimljane i osvojili svet.

I kod nas danas, u vreme duhovnog previranja, - dok pristalice “drustvenog ideala”, ideala spoljasnjeg i povrsnog ... dizu pobune i ubijaju, unistavaju druge i sami ginu uzaludno i neslavno, a drugi se ili gube u intelektualnom haosu, ili tonu u ravnodusnost koristoljublja, stupaju na scenu retki ljudi koji, ne zadovoljavajuci se nikakvim spoljasnjim ciljevima i idealima, osecaju i obznanjuju potrebu duhovnog moralnog preokreta i ukazuju na uslove novog duhovnog rodjenja Rusije i covecanstva. ...” (Vladimir Solovjov “Svetlost sa istoka” (izbor iz dela), str. 83-84, Logos Ortodos, Beograd, 1995)

DA SE BORIMO ZA NASA PRAVA POKRENUTI PLEMENITIM MOTIVIMA, BOG NE BI DOZVOLIO DA NASE DUHOVNE SVETINJE STRADAJU I DA SE NAS NAROD TOLIKO PROPATI, ALI KAKO SE NE BORIMO IZ LJUBAVI PREMA LJUDIMA, NEGO ZBOG POVREDJENE SUJETE I IDOLATRIJE, BOG DOZVOLJAVA DA STRADAMO ZAJEDNO SA NASIM IDOLIMA KOJI NIKAKVU DUHOVNU FUNKCIJU NISU POKAZALI DA NAS NAROD UZVISE I DUHOVNO OPLEMENE.

MI NEMAMO NIKAKAV BOZJI BLAGOSLOV U SVOJOJ ODBRANI JER JE ZBOG NASIH GREHA BOG OD NAS ODSTUPIO.

BOG NAM KAZE KAO NEKADA JEVREJIMA:

"Ali vi ostaviste mene i sluziste drugim bogovima; zato vas vise necu izbavljati. Idite i vicite one bogove koje ste izabrali, neka vas oni izbave u nevolji vasoj." (Sudije 10,13-14)

NEKA NAS SADA IZBAVE NASE SVETINJE KOJE STAVLJAMO NA MESTO BOGA:

“Kao sto posuda kojom se covek sluzi postaje beskorisna kada se razbije, tako je i s njihovim bogovima koji su postavljeni u hramovima. Oci su im pune prasine sto je dizu noge onih koji ulaze. ... Ako ljude pogodi rat ili nevolja, svestenici se medjusobno savetuju gde da se s njima sakriju; kako ne uvideti da to nisu bogovi kad ni sami sebe ne mogu izbaviti od rata i od nevolja? ... Ne mogu se odbraniti ni od kradljivaca ni od razbojnika, ... Bolja su i vrata u kuci koja cuvaju ono sto je u njoj, nego lazni bogovi.” (PISMO JEREMIJE PROROKA, apokrif Varuh 6,15-23)

rdeki:
mile kuronjic:
PA STRADATE ZBOG OVOGA!!!CITAJ!
:twisted:
BANJALUKA - Džamija u selu Orahovu u opštini Gradiška je rano jutros oštećena aktiviranjem eksplozivne naprave, potvrdio je Tanjugu portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Zoran Glušac

A ako se ispostavi (sto me ne bi cudilo) da je za to odgovoran musliman?

vec vidjeno...slushaj vesti...

Post je ponovo predugacak, a valja istu poruku.

Da rezimiram : obiljem citata probas da dokazes da je za stradanje srpskog naroda krivo Pravosljavlje.
Pri tom, u svojoj gordosti, uzimas sebi sa pravo da objasnis Boziji naum:

,,BOG DOZVOLJAVA DA STRADAMO ZAJEDNO SA NASIM IDOLIMA KOJI NIKAKVU DUHOVNU FUNKCIJU NISU POKAZALI DA NAS NAROD UZVISE I DUHOVNO OPLEMENE.''

Vec sam ti odgovorila da je igranje Boga narcisoidna fantazija i da je zadrzis za sebe. ( Odgovorio si u stilu ,,narcis mi kaze, pa se ne ljutim"".)
Sad nam reci koje to sekte ti to pozocije zastupas, cije nam to tumacenje serviras i kakve su ti ambicije? Sta nam to predlazes? (Vidim, imas neko resenje, ali nisi nametljiv, nego prvo da nas impresioniras i zainteresujes.) Da cujemo? Da svi pravoslavni predju u tu tvoju sektu?
Da li ponuda vazi i za muslimane i ima li nekog zgodnog mesta za Sizifa &Co?

Odgovor, izgleda da je tvoja ponuda neozbiljna. Niko ovde nema vremena da ceka na tvoj program. Ne mlati se citatima, pros'o voz.Takva su vremena.
Ostadosmo svi status quo.Propustio si sansu, evo ja sam bila jedina zainteresovana strana ( svi drugi su te ignorisali - ne tripuj da su se lupali po celu i duboko razmisljali -'ocu - necu).
Ma, nije mi za nas ostale, nego mi neprijatno zbog Sizifa. :( Covek se ponadao, a i ja - da ga zbrinem. Ona breatija mu je prilicno nepouzdana, nadala sam se da ga posteno udam i udomim.)
Zivot... :cry:

> Da rezimiram : obiljem citata probas da dokazes da je za stradanje srpskog naroda krivo Pravosljavlje.

Nigde nisam rekao da je krivo pravoslavlje.

To je tvoj zakljucak. Kako si zakljucila da sam rekao da je krivo pravoslavlje?

Molim te objasni mi proces tvog razmisljanja kojim si dosla do tog zakljucka! Mora da je zanimljiv!

Ljudi su krivi, pa sam kritikovao duh pravoslavnih Srba i sa jasnim biblijskim primerima pokazao suprotan duh iskustvu ranih hriscana.

> Pri tom, u svojoj gordosti, uzimas sebi sa pravo da objasnis Boziji naum:

Kakva bi bila svrha Bozjeg postupanja ako ga ne bismo razumeli?

Bez razumevanja Bozje volje covek nema sposobnost da razlikuje dobro od zla, istinu od iskusenja:

"Uklanjati se od zla je razum." (O Jovu 28,28)

"Razum ce te cuvati izbavljajuci te od zla puta" (Price 2,11-12)

Covek je odgovoran da razume Bozju volju.

Nerazumevanje Bozje volje otkriva covekov problem u odnosu sa Bogom.

Takav problem su imali i Jevreji Isusovog vremena, pa apostol Pavle kaze za njih:

"Jer svedocim da imaju revnost za Boga, ali ne po razumu! Jer
ne poznajuci pravde Bozje i gledajuci da svoju pravdu utvrde
ne pokoravaju se pravdi Bozjoj." (Rimljanima 10,2-3)

> Pri tom, u svojoj gordosti, ...

Otkuda ti pravo da sudis o tudjim pobudama?

Sama cinjenica da vidis gordost u nekome ko tumaci Bozje postupanje otkriva projekciju sopstvenih motiva koji te pokrecu u pribavljanju mudrosti, jer se na drugi nacin ne moze objasniti projekcija bas gordosti a ne nekog drugog greha. Ako je gordost sposobnost coveka da razume Bozju volju, onda su svi oni kojima se Bog otkrio po tebi gordi. To su znaci sve biblijske licnosti koje su imale razum i mudrost.

Pismo kaze:

"A nama je Bog otkrio Duhom svojim; jer Duh sve ispituje, i dubine Bozje. Jer ko od ljudi zna sta je u coveku osim duha covecjega koji zivi u njemu? Tako i u Bogu sto je niko ne zna osim Duha Bozjeg. A mi ne primismo duha ovoga sveta, nego Duha koji je iz Boga, ... Jer ko pozna um Gospodnji da ga pouci? A mi um Hristov imamo." (1.Korincanima 10-16)

Onaj ko nema Svetoga Duha u sebi, on nije sa Bogom:

"A ako ko nema Duha Hristova, on nije Njegov." (Rimljanima 8,9)

> Vec sam ti odgovorila da je igranje Boga narcisoidna fantazija i da je zadrzis za sebe.

Covek koji ima ljubavi je odgovoran za svoje bliznje. Onaj ko smatra da mudrost treba da se zadrzi za sebe, on tike otkriva da nema ljubavi. Svaki covek koji iole ima ljubavi u svom srcu, treba da se zapita zasto nam se ovi problemi desavaju i kako treba da postupimo u toj situaciji. Ne postoji situacija u kojoj je ljudima mudrost potrebnija nego danas kada se ovo desava sa Kosovom. Onaj ko nije dobio otkrivenje od Boga na to pitanje, mora da prizna da ima problema u odnosu sa Bogom, jer Bog ne cini nista a da svom narodu ne otkrije razloge svog postupanja.

> ( Odgovorio si u stilu ,,narcis mi kaze, pa se ne ljutim"".)

To je netacno. Uopste nije vazno da li se ja ljutim ili ne ljutim, jer istina od toga ne zavisi. Ako bih se ljutio zbog bilo cega to bi bio greh. Pa prema tome, tako nesto ne bih nikada izjavio, jer mi je takva filozofija strana.

> Sad nam reci koje to sekte ti to pozocije zastupas, cije nam to tumacenje serviras i kakve su ti ambicije?

A zasto to pitas?

Ti si odgovorna prema Bogu a ne prema meni.

Tvoje zdravo pitanje moze da bude jedino da li je ono sto sam napisao ispravno. Ako je ispravno, onda si duzna da se ponasas u skladu sa time, inace cinis greh. Ako je ono sto sam napisao neispravno, onda si duzna da to raskrinkas (da objasnis zasto nije ispravno i kako bi trebalo da bude), inace cinis greh i prema meni i prema ostalima koji su procitali taj tekst.

> Sta nam to predlazes?

Tekst koji sam napisao je sasvim jasan.

A ako nesto iz tog teksta budem primetio da nije bilo jasno, onda cu to da pojasnim.

Iz tvog komentara se ne vidi sta ti nije jasno, ili sta mislis da je pogresno, pa ne mogu da ti pruzim dalji odgovor, jer nisi napisala nikakav razlozan komentar njegovog smisla da bih imao povode za dublji komentar tog teksta.

> Da svi pravoslavni predju u tu tvoju sektu?

Tipicno pravoslavno razmisljanje. Sve pravoslavne ne objedinjuje jedno jedinstveno ucenje, jos manje jedno jedinstveno duhovno iskustvo, vec jedino pripadnost samom pravoslavlju pod uticajem kulturnih faktora. (Da su rodjeni u muslimanskoj ili katolickoj tradiciji, oni bi sa istom revnoscu branili islam ili katolicizam.) Kako je jedino pripadnost ono cime sebe pravdaju da su na osnovu toga na pravom putu, njihova logika je da promena njihovog statusa pred Bogom zavisi od njihovog statusa pripadnosti pravoslavlju. Medjutim, takav nacin razmisljanja je suprotan Pismu. Bog ne gleda ko je ko, vec kakav je ko. Onaj ko donosi rodove Bozjeg Duha, on je sa Bogom, a onaj ko ih nema, nije. Da bi neko donosio rodove Bozjeg Duha on mora prethodno da upozna Boga i Njegovu volju. Zato Isus kaze da ce mnogi propasti iako su uvereni da Bogu sluzbu cine. Isus objasnjava dalje zasto, pa kaze "jer ne poznase Oca ni mene".

Dakle, Bog te nece pitati kojoj su crkvi pripadala, vec da li si razumela i cinila Njegovu volju.

Back