Zašto srpski osvajači medalja ćute na otpor Rio Tintu, pa zna se pare iz budžeta su slađe

Naravno da ti i neno ne biste da se polit'ka pominje, ba
Литијум није политичка тема и ако се распише референдум на ту тему гласаће и људи који су у СНС а не мисле да је литијум права ствар за Србију.
Моје мишљење да би се теме које су од општег добра а тичу се природе требале базирати на мишљењу струке пре свега а не на опозиционој причи како је Вучић бла бла бла.
Ако се та тема дистанцира од политике она добија на снази масовности али ти то очигледно не конташ јер си шта друго него страначки бот који брани политизацију сваке *ебене теме у овој држави.

Литијум није политичка тема и ако се распише референдум на ту тему гласаће и људи који су у СНС а не мисле да је литијум права ствар за Србију.
Моје мишљење да би се теме које су од општег добра а тичу се природе требале базирати на мишљењу струке пре свега а не на опозиционој причи како је Вучић бла бла бла.
Ако се та тема дистанцира од политике она добија на снази масовности али ти то очигледно не конташ јер си шта друго него страначки бот који брани политизацију сваке *ебене теме у овој држави.
Naravno da jeste politička tema, postoje ministarstva rudarstva i ekologije. To što i neke pristalice vlasti nisu za litijum ne znači da tema nije politička. To je kao kad bi neko rekao to što je Milo hteo da konfiskuje imovinu crkve nije politička tema jer i neke pristalice njegove vlasti nisu bile za to. Na kraju je izgubio izbore jer je gurao nešto vezano za crkvu ali opet politički. Ako protesti koje organizuju aktivisti koji blokiraju pruge propadnu onda će opet sve zavisiti od referenduma i izbora što je opet politika.

Naravno da jeste politička tema, postoje ministarstva rudarstva i ekologije. To što i neke pristalice vlasti nisu za litijum ne znači da tema nije politička. To je kao kad bi neko rekao to što je Milo hteo da konfiskuje imovinu crkve nije politička tema jer i neke pristalice njegove vlasti nisu bile za to. Na kraju je izgubio izbore jer je gurao nešto vezano za crkvu ali opet politički. Ako protesti koje organizuju aktivisti koji blokiraju pruge propadnu onda će opet sve zavisiti od referenduma i izbora što je opet politika.
Kopanja ili nekopanje litijuma treba da bude stručno pitanje za geologe, ekologe, tehnologe, ekonomiste i druge relevantne stručnjake.

Загађивање од литијума је тема директно везана за екологију.Политичари о томе реално не знају апсолутно ништа.
Изворно није политичка тема е сада што код нас политика одлучује о свему јесте проблем.
Рио Тинто као глобални играч може ући на тржите Србије на разне начине, не постоји законска основа да се избаци из Србије али постоји начин да се изврши притисак на политику да не дозволи рецимо рудник и већ су у проблему.Јер за такве ствари ипак треба дозвола надлежног Министарства.Зато струка из сфере екологије треба да каже своје , да се распише референдум па нека политика зна шта већинска Србија мисли.А Влада ако жели да стане на страну Рио Тинта а не на страну референдума њихов проблем али треба онда преживјети следеће изборе.Према томе обичан човјек може саслушати струку и своје мишљење исказати на референдуму.То је наш максимум.
ПС.Ако Влада избјегава референдум онда је већ изабрала...

Gospodine Duci SImonovicu, u nekim slobodnijim drustvima, imate na stotine primera gde sportisti otvoreno staju protiv vlasti.

U vasim KGB drustvima ili nemate tih primera, ili taj sportista koji stane protiv vlasti, dobija svog agenta u FSB Sluzbi kome je jedini posao kako da ga ubije.
Ima nekoliko primera u svetu a na ovim prostorima jedan, eventualno dva dočim ulizica i krpiguza koji su obožavali da su uz vlast na hijade (od seoskih liga do reprezentativaca i osvajača medalja) .

Nisi dobro procitao sta sam napisao. Rekao sam ako bi se SVI pobunili a ne pojedinci kao sto ti pises.

Teško da bi se i onda nešto desilo. Svi bi likovali par dana i opet sve po starom. Plus, nema šanse da bi se svi pobunili, uvek neko ispali. Pa u opoziciji gde su svi opozicija se dogovore jedno pa imaš debile koji odluče suprotno. Tako da to "ako bi svi..." ne znači mnogo jer se prosto neće desiti. Može samo pojedinac da se zaleti pa puca sebi u noge. Koliko je bilo poznatih ličnosti, novinara, uzbunjivača koji su se suprostavili, izgubili posao, prihode, sve što imaju, trpela njihova deca... misliš da ih se neko seća? Naravno da ne. Zaboravljeni. Nikad ni hvala neće imati. Toliko o tome koliko se isplati pojedincu da stavi svoja leđa pod pendrek da bi pomogao masi koja ne želi ni sama sebi da pomogne. Sportisti su uradili sve kako treba. Isto bi i ja uradio.

Aha :mrgreen: Za njega je čulo 5 ljudi. Za Novaka ili Jokića bukvalno cijeli svijet.
Ko su oni?
Da nije mozda onaj novak pokusao da unisti....., ovaj napravi terene na nekoj, ili oko neke tvrdave?
Da li je jokic srusio 6 (sest) kuca pod zastitom drzave u Zomboru da bi napravio svoju plemensku hacijendu?
Unistiti jedan takav grad.
Vi od takvih ocekujete nesto? Njima je mesto u cirkusu, a ne na politickoj sceni.

Zato sto drzava ih placa i svaki rezim, oni su moderni gladijatori koji moraju da cute na politiku dok im traje karijera i obaveza im je da se rukuju sa presednikom ma ko to bio.
Isto tako da se pevaju patiotske pesme i grle zastavu i te fore jer prestavljaju svoj narod a narod voli da se lozi na to...

Ne mijesaj casne gladijatore koji su digli bune protiv careva rimskih sa ovim ljudima

russell crowe no GIF

Ko su oni?
Da nije mozda onaj novak pokusao da unisti....., ovaj napravi terene na nekoj, ili oko neke tvrdave?
Da li je jokic srusio 6 (sest) kuca pod zastitom drzave u Zomboru da bi napravio svoju plemensku hacijendu?
Unistiti jedan takav grad.
Vi od takvih ocekujete nesto? Njima je mesto u cirkusu, a ne na politickoj sceni.
Ja od njih očekujem da rade svoj posao. Ni manje ni više. Ne da se svrstavaju na bilo čiju stranu.
Zato sto drzava ih placa i svaki rezim, oni su moderni gladijatori koji moraju da cute na politiku dok im traje karijera i obaveza im je da se rukuju sa presednikom ma ko to bio.
Isto tako da se pevaju patiotske pesme i grle zastavu i te fore jer prestavljaju svoj narod a narod voli da se lozi na to...
Oni su na prijemu bili kod predsjednika kao institucije. Bili su i kod svih prethodnih. Kao što će biti i kod budućih. I to nije ništa loše.Da li je moguće da je neko stvarno očekivao da na takvom događaju pričaju o politici?

Ja od njih očekujem da rade svoj posao. Ni manje ni više. Ne da se svrstavaju na bilo čiju stranu.

Oni su na prijemu bili kod predsjednika kao institucije. Bili su i kod svih prethodnih. Kao što će biti i kod budućih. I to nije ništa loše.Da li je moguće da je neko stvarno očekivao da na takvom događaju pričaju o politici?
Nisam napisao da sam od njih bilo sta ocekivao, niti ocekujem,
napisao sam ko su oni kao odgovor na tvoju konstataciju.

1723695431939.png

Šta je problem, dragi naši olimpijci?

Šta je problem, dragi naši olimpijci? 1

Uglješa Bokić 14.08.2024.

Danima se lomim da kažem koju reč o našim sportistima i svemu što se dogodilo u ovih nekoliko dana. Da li da napišem, da li da ćutim, kako će moja okolina regovati na ovaj tekst, da li grešim?

I onda shvatim da su sva ova pitanja koja sebi postavljam u stvari indikator da ovde nešto odavno ne valja i da nije normalno što se kolebam da iznesem svoj stav.

Dođoše nam olimpijci, zlatni, srebrni, bronzani… veliki uspesi. Ali ja ne mogu da se radujem. Iako volim sport, ne mogu da se radujem sportskim uspesima, dok se moja zemlja i moj narod bori i plaća ceh te borbe zbog gramzivosti ovog režima, dok neki mladi ljudi leže u zatvoru, a Milan Radoičić, Predrag Koluvija i ostala ekipa šeta slobodno ovom zemljom uz sve privilegije koje im ova vlast omogućuje i još nam se smeje u lice.

Pamtim dočeke kad sam bio dete, kada se sa balkona orilo „Igra RnR cela Jugoslavija“. Dobro, nema više ni Jugoslavije ni rokenrola, to su fragmenti prošlosti.

Ima zato Srbije, krnje doduše, pa Danica Crnogorčević sasvim odgovara trenutnom raspoloženju i stanju društva.

U redu, prihvatam i da sam namćor, ne razumem novo doba, procvat nabujalog nacionalizma, u manjini sam i to je to. U stvari, kada bolje razmislim, u manjini sam čitav život. No, ovaj put zaista ne mogu da se radujem medaljama naših sportista. Izvinjavam se zbog toga, ali imam neku teskobu u stomaku.

Ne mogu da se radujem dok mi je zemlja u krizi, ne mogu da se radujem da aktiviste širom Srbije privode na neke glupe informativne razgovore, na koje bi ti ljudi sami došli, samo da su ljudski pozvani. Ne mogu da se radujem, zato što se režim i njihovi mediji iživljavaju na običnim i čestitim seljacima kakav je Dragan Simović iz Dobrinje.

Šta mislite Vi, gospodo olimpijci, za koga je taj mladi čovek, sa šajkačom na glavi navijao? Da nije za Trinidad i Tobago, Ameriku, Kinu?

Ne gospodo, navijao je za vas, kao i nas hiljade koji smo bili u subotu u Beogradu na protestu.

Znate, i mi volimo Srbiju, ne okupljamo se iz dosade, tabanamo po Beogradu i blokiramo pruge iz hira, već to radimo jer nemamo kuda više.

Teoretski je nemoguće da od desetina vas na balkonu nikoga ne dotiče ova tema koja je protresla Srbiju iz temelja.

Šta je problem, dragi naši olimpijci? 2

Pa šta je onda problem, dragi naši olimpijci?

Da li stav nekoga od vas može da vam naškodi više nego tom poštenom momku iz Dobrinje?

Šta to vama može da uradi ova vlast, šta vi možete da izgubite više od Dragana Simovića.

Jedan Topalko je zbog svog podignutog glasa ostao bez tezgi, a nije morao. Vaše ugovore niko neće da dira.

Vi niste samo sportisti, vi ste idoli mnogim klincima, pa i onim starijim i vaša reč ima težinu i odjek.

Kako je moguće da vam na dočeku hiljade ljudi skandira protiv rudnika, a da im vi bar ne mahnete?

Samo jedan od vas, najbolji svih vremena, ima toliki autoritet među ovim narodom, da čak ne treba ništa ni da skandira.

Dovoljno je bilo da kaže: „Ej, polako rođaci, pustite te mlade ljude iz zatvora, čujte svoj narod šta vam kaže, spustite tenzije, to su naši ljudi, mladi ljudi, domaćini.“
Nije normalno, gospodo sportisti, da na kanabeu kod predsednika prvo njemu kažete hvala, jer se on nervirao dok je gledao utakmicu.
Nervirao se i onaj narod što vas je čekao i došao vama „na noge“, dok vas je predsednik sačekao sa već pripremljenim govorom i frazama, ne bi li ućario još koji politički poen.

U redu, razumem ja i protokol i da je normalno i u drugim državama primiti čestitke od predsednika države, ali ne mora baš ni topli zagrljaj. Nije ga zaslužio.
Niste vi osvajali medalje ni njemu niti ćete to raditi zbog nekog drugog predsednika u budućnosti (ako uopšte bude postojao neko drugi i ako uopšte ovde postoji budućnost) već sebi i ovom narodu, a taj narod koji vas je dočekao i koji je skandirao „Rio Tinto marš iz Srbije“ čekao je i vašu reakciju koja je, moram reći, sramno izostala.

Nije u redu ni to, što se na vašem skupu privode aktivisti koji su došli da poruče da su protiv rudnika.

Garantujem svojom glavom, da je samo neko od vas preko razglasa rekao: „Pustite ljude, ne smetaju nam“ oni ne bi bili privedeni.
Eto, toliko vaša reč znači, ali je ne koristite iz samo vama znanih razloga.

Zemlja vam pati, gospodo olimpijci, narod vam pati, a one koji se usude da nešto kažu protiv ovog režima počeli su otvoreno da love po Srbiji kao zečeve.
Vi, naravno, možete nastaviti da ćutite, ali verujte mi, da bi neko postao veliki, nije dovoljno biti vrhunski sportista.

Veliki su oni koji u teškim trenucima svoj autoritet i popularnost iskoriste kako bi dali nadu svom narodu, veliki su oni koji stanu iza svog naroda koji ih zasluženo voli i ceni.

Svako od vas će jednog dana „okačiti“ teniski reket, odložiti loptu, izaći iz bazena, odložiti sportsko oružje. Tada ćete postati deo nas, običnih smrtnika. Izaći ćete na ulicu. A veća stvar je gledati čoveku u oči, nego sve medalje i svi milionski ugovori.

Zemlja nam pati, dragi sportisti i trenutno nam više znači vaša reč od bilo koje medalje. U stvari, možda i grešim. Možda je to samo meni bitno. Ko zna, vreme će pokazati.

Izvinite, uvaženi olimpijci, što se ne radujem ovaj put, zaista nemam čemu. Ovaj put mi je bitniji Dragan Simović iz Dobrinje i mladi ljudi koji sede u zatvoru.
I nemojte misliti da nipodaštavam vaše uspehe. Znam ja da se za to trebalo „zapeti“ i odreći mnogih stvari, naklon do poda zaista.
Ali otadžbina, to su ljudi i zemlja na kojoj stojimo, sve ostalo može biti lepo, no to nije ni blizu ovome što sam naveo.

Ona traži neprekidnu žrtvu, otpor bezakonju i samovolji pojedinca, a vaša tišina ječi više nego hiljade pokliča.

A da, umalo da zaboravim…veseli se srpski rode, ako imaš zbog čega. Ja nemam.

Autor je novinar Danasa

Garantujem svojom glavom, da je samo neko od vas preko razglasa rekao: „Pustite ljude, ne smetaju nam“ oni ne bi bili privedeni.
Eto, toliko vaša reč znači, ali je ne koristite iz samo vama znanih razloga.
Ne moze posto mu je ova vlast omogucila izdavanjem dozvole da srusi objekte pod zastitom drzave, primer jokica koji sam naveo, nije jedini koji je kupljen pre dolaska sa olimpijade, sto ujedno daje i odgovor na njihovo obrazovanje, toliko hvaljenu inteligenciju sa strane pojedinaca, svest itd. iz spomenutog proizilazi njihova vrednost kao ljudi koja nije na zavidnom nivou.
Svi su oni odavno jeftino kupljeni sto nije slucaj samo sa sportistima, zbog lukrativnog radnog mesta u smrdljivoj kancelariji cela porodica ukljucujuci i babu "ide na glasanje" posto buducnost njihovog deteta nema cenu.. .
Administracija stvorena od takvih licnosti se pretvara u birokratiju sumnjivog strucnog i moralnog kvaliteta koja uzrocno posledicno deluje na stanje u kojem se nalazimo kao drustvo sa nesagledivim posledicama.
Sportisti su samo odraz drustva iz koga poticu sa svim njegovim osobinama.

Back